Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДЕВЕТ ТРАМПОВИХ ДРЖАВА: Донеле су му победу 2016. године, сад би могле бити ПРЕСУДНЕ (ФОТО)

20.10.2020. 12:28
tramp
трамп / Извор: Профимедиа

Док је већина савезних држава већ опредељена "републикански" или "демократски", кандидати Доналд Трамп и Џо Бајден преостале две недеље провешће у борби за освајање "критичних држава" где неколико хиљада гласача може бити пресудно

У саставу САД налази се тачно 50 држава, али само неколицина њих могло би да одлучи исход председничких избора који су заказани за 3. новембар.

И док је већина савезних држава већ опредељена "републикански" или "демократски", кандидати Доналд Трамп и Џо Бајден преостале две недеље провешће у борби за освајање "критичних држава" где неколико хиљада гласача може бити пресудно.

CNN наводи девет држава које би врло лако могле да пресуде ко ће ући у Белу кућу 20. јануара 2021. године. У обзир су узети електорски гласови, као и чињеница како је та земља гласала на претходним изборима 2016. године.

КОНАЧНО! Почиње најбољи фудбал на свету, већ вечерас ће све да пуца

КОНАЧНО! Почиње најбољи фудбал на свету, већ вечерас ће све да пуца

 

ЖЕСТОК ОДГОВОР ЈЕРЕВАНА: Јермени уништили војне базе Азербејдежана! (ВИДЕО)

ЖЕСТОК ОДГОВОР ЈЕРЕВАНА: Јермени уништили војне базе Азербејдежана! (ВИДЕО)

ПРЕМИЈЕР ВИКТОРИЈЕ ИЗАЗВАО ЛАВИНУ КОМЕНТАРА НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА: "Уградићемо вам уређај за праћење" (ВИДЕО)

ПРЕМИЈЕР ВИКТОРИЈЕ ИЗАЗВАО ЛАВИНУ КОМЕНТАРА НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА: "Уградићемо вам уређај за праћење" (ВИДЕО)

Да би један кандидат победио на председничким изборима потребно је да скупи 270 електорских гласова, а свака држава доноси одређени број у односу на њену величину.

Мичиген

16 електорских гласова, 2016. победио Трамп, сада води Бајден

Ни Хилари Клинтон нити било ко други није очекивао Трампову победу у Мичигену 2016. године. То је био одлучујући тренутак привлачности према гласачима беле радничке класе отуђене глобализацијом.

Бајден, који се надвлачи над Трамповим белим гласачима, могао би да буде много јачи кандидат од Клинтонове. Такође се ослања на велику излазност Афроамериканаца у Детроиту и снажну подршку у његовом предграђу.

izbori Teksas
избори Тексас / Извор: Реутерс

Висконсин

10 електорских гласова, 2016. победио Трамп, сада води Бајден

Још једна држава у којој су демократе пре четири године очекивале победу. Ипак, као и Мичиген, Висконсин је видео деформацију либералне базе кроз деиндустријализацију, споразуме о слободној трговини које подржавају демократе из Вашингтона и слабљење утицаја синдиката.

Трамп ће овде доминирати у руралним областима, али Бајден жели велику победу у Милвокију, његовим предграђима и либералном универзитетском граду Медисон.

Ајова

6 електорских гласова, 2016. победио Трамп, сада је изједначено

Трамп не би требало да брани Ајову, државу у којој је победио са 9 поена разлике од Клинтонове. Уколико погледате мапу Ајове, скоро цела је "црвена", што значи претежно опредељена за републиканце, али највећа средишта око Де Мојна, Сидар Рапидса и источног града Давенпорта и даље су "демократски".

Трамп је потрошио милијарде долара помоћи пољопривредницима, али они у Ајови су осетили терет његовог трговинског рата са Кином. Сада се и ковид-19 чврсто хвата за државу, наглашавајући Трампово погрешно руковођење пандемијом.

Охајо

18 електорских гласова, 2016. победио Трамп, сада је изједначено

Председник Барак Обама овде је победио два пута, али ова "свинг" држава има тенденцију ка републиканцима у последњих неколико година.

Бајденов апел белој радничкој класи и старијим гласачима даје му шансу.

Ниједан републиканац није изгубио Охајо, а онда освојио председничко место. Уколико Трамп овде изгуби, за њега је већ вероватно пала завеса, јер ће мање конзервативне "swing стате" на западу вероватно гласати за Бајдена.

Izbori u Americi
Избори у Америци / Извор: Профимедиа

Пенсилванија

20 електорских гласова, 2016. победио Трамп, сада води Бајден

Ако на изборима буде тесно, све би могло да зависи и од Пенсилваније. Трампова победа од пре четири године завршила је низ од шест демократских победа демократа.

Кључ за Бајдена овде је да "гађа" маргине у Филаделфији и Птсбургу и њихова предграђа, док истовремено узима и Трампове гласове у руралним областима и мањим градовима попут Скрантона, где је бивши потпредседник и рођен 1942. године.

Северна Каролина

15 електорских гласова, 2016. победио Трамп, сада је изједначено

Први знаци да је Северна Каролина прешла из републиканске државе у "нестални статус" појавили су се када је Обама тесно победио 2008. године. Као и у Вирџинији, овде постоји растућа демократска коалиција, афроамерички гласачи и приградски, образовани, етнички разнолики гласачи које је привукла технолошка индустрија, универзитетски и медицински центри...

Ово је једна од држава у којима ће наводна "тиха већина" нових Трампових гласача морати да гласа уколико он жели други мандат.

Џорџија

16 електорских гласова, 2016. победио Трамп, сада је изједначено

Демократе већ неколико изборних циклуса маштају о преокрету у конзервативној Џорџији. Растућа црначка средња класа и растућа предграђа у којима се Трамп лоше креће дају демократама додатну наду овог пута.

Председник је приморан да игра одбрану у још једној држави коју је добио 2016.

Аризона

11 електорских гласова, 2016. победио Трамп, сада води Бајден

Још једна држава у којој променљива демографска категорија даје демократама шансу да замене традиционалне коалиције на Сређем западу.

Аризона има неке од најватренијих председникових присталица, али демократе верују да је држава спремна за промену.

Флорида

29 електорских гласова, 2016. победио Трамп, сада је изједначено

Најкритчнија од свих држава. Флорида је била епицентар злогласних и спорних избора 2000. године на којима је Врховни суд на крају предао председниковање Џорџу Бушу.

Флорида има све: тврде Трампове присталице, несразмерну популацију пензионера, шире се предграђа у којима су политички активни Венецуеланци и Кубанци, као и процват хиспанске културе око Мајамија.