Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БЛИСКИ ИСТОК КЉУЧА: Креће немилосрдна освета Израела, Хамас спреман да ослободи таоце, Нетанијаху поручује: Победићемо!

27.10.2023. 23:13 00:29
Пише:
Србија Данас
Izrael, Pojas Gaze
Израел, Појас Газе / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Channel 4 News/Shutterstock

На помолу велико крвопролиће?!

Високопозиционирани члан политичког крила Хамаса Езал ал Ришак саопштио је данас да је Хамас спреман за израелску инвазију на Појас Газе.

"ТО ЈЕ ГОВОР МРЖЊЕ" Бурна реакција из УН, израелски званичници су баш претерали са вређењем Палестинаца, ЈЕЗИВИ ПРИМЕРИBenjamin Netanijahu

"ТО ЈЕ ГОВОР МРЖЊЕ" Бурна реакција из УН, израелски званичници су баш претерали са вређењем Палестинаца, ЈЕЗИВИ ПРИМЕРИ

НОВИНАР ПИТАО ХАМАСОВЦА КАКО ПРАВДА ПОКОЉ ЦИВИЛА: Уследила је драма у студију! (ВИДЕО)Gazi Hamad

НОВИНАР ПИТАО ХАМАСОВЦА КАКО ПРАВДА ПОКОЉ ЦИВИЛА: Уследила је драма у студију! (ВИДЕО)

ШОКАНТАН ОБРТ: Американци одвраћају Израел од копнене офанзиве на Појас Газе, за то постоји више разлогаIzraelska vojska

ШОКАНТАН ОБРТ: Американци одвраћају Израел од копнене офанзиве на Појас Газе, за то постоји више разлога  

Стотине хиљада демонстраната на скуповима подршке Палестинцима широм света

Више стотина хиљада демонстраната окупило се данас у градовима широм Европе, Блиског истока и Азије како би исказали подршку Палестинцима у време када је израелска војска проширила своју ваздушну и копнену офанзиву на Појас Газе.

Две особе су ухапшене, а један полицајац је нападнут када је, према проценама полиције, између 50.000 и 70.000 људи  учествовало на скупу подршке палестинцима у Лондону, преноси Ројтерс, док Гардијан наводи да се на протесту окупило 100.000 људи. 

На снимцима направљеним из ваздуха, види се велика гомила људи како маршира центром британске престонице, захтевајући од владе премијера Ришија Сунака да позове на прекид ватре. Грађани су изашли и на улице Копенхагена, Рима и Стокхолма.

У појединим градовима у Француској скупови су забрањени од почетка рата, из страха да би могли да изазову социјалне тензије, али је у Паризу, упркос забрани, одржан мали скуп, док је у Марсеју марширало неколико стотина људи. 

На митингу у Истанбулу стотинама хиљада присталица обратио се турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који је Израел назвао окупатором и поновио свој став да Хамас није терористичка организација.

Ирачани су се окупили на митингу у Багдаду, а палестински демонстранти су у граду Хеброну на Западној обали позвали на  глобални бојкот израелских производа. 

- Не доприносите убијању деце Палестине - узвикивали су они. Стотине демонстраната окупило се и у Тулкарему на Западној обали, где су махали заставама Хамаса и узвикивали слогане у знак подршке тој групи.

У Малезији је маса демонстраната узвикивала слогане испред америчке амбасаде у Куала Лумпуру. У Велингтону, главном граду Новог Зеланда, хиљаде људи, који су шетали до зграде парламента, махали су палестинским заставама и носили плакате са натписом: "Слободна Палестина". 

Абас позвао Арапску лигу да се окупи на ванредном самиту због Газе

Палестински председник Махмуд Абас позвао је данас Арапску лигу да се окупи на ванредном самиту због израелске операције у Гази.

Абас је из Рамале на окупираној Западној обали позвао лидере арапских земаља да сазову хитан самит Арапске лиге као одговор на израелску операцију у Гази, пренео је Си-Ен-Ен.

Mahmud Abas
Махмуд Абас / Извор: Профимедиа

Абас се заложио за хитну акцију међународне заједнице и арапских лидера да би се прекинула израелска агресија и доставила хуманитарна помоћ и да би се спречило даље расељавање Палестинаца.

- Израел је у четвртак одговорио на резолуцију Уједињених нација са још бомбардовања и разарања - рекао је Абас. Генерална скупштина УН је у петак великом већином одобрила резолуцију коју је иницирао Јордан, а којом се позива на обуставу непријатељстава између Израела и Хамаса. 

Резолуција је наишла на снажно противљење САД и Израела, заједно са 12 других земаља које су гласале против. 

Ганц: Ово је рат апсолутног зла и апсолутне правде

Члан израелског ратног кабинета и опозициони лидер Бени Ганц изјавио је вечерас да су у рату Израела и Хамаса супротстављени "апсолутно зло и апсолутна правда" и поручио да Израел улаже све напоре да врати таоце које држи Хамас. 

- Ово је апсолутно зло против апсолутне правде. И правда ће победити - рекао је Ганц на конференцији за новинаре, на којој су се обратили и израелски премијер Бењамин Нетанијаху и израелски министар одбране Јоав Галант. 

Ганц, који је и бивши министар одбране Израела, рекао је да копнена операција у Појасу Газе може да помогне у враћању талаца. Он је додао да целокупно израелско руководство разуме размере те мисије и да је одлучно да врати заробљенике, преноси Тајмс оф Израел. 

Beni Ganc
Бени Ганц / Извор: Профимедиа

Ганц је рекао да су чланови Хамаса "ратни злочинци који жртвују грађане, становнике Газе", преноси Гардијан. 

- Хамас им је донео катастрофу - рекао је Ганц. Обраћајући се светским лидерима, Ганц је поручио да не постоји "дипломатско временско ограничење, већ само оперативни сат". 

- Урадићемо оно што је исправно за нас - рекао је Ганц и позвао свет да настави да врши притисак на Хамас. Он је поновио речи Нетанијахуа да "Израел води други рат за независноист" и поручио да ће се земља борити "где мора и када мора".

- На крају ћемо бити не само јачи, већ уједињенији - закључио је Ганц.  

Галант: Што Израел буде јаче погађао Хамас, веће шансе за ослобађање талаца

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је вечерас да ће рат Израела са Хамасом бити дуг и да ће, што Израел буде јаче погађао Хамас, бити веће шансе да та палестинска милитантна група пристане да ослободи таоце.

Галант је истакао да Израел чини све што може да дође до ослобађања талаца које држи Хамас и да то није споредна мисија.

Joav Galant
Јоав Галант / Извор: Профимедиа

- Током последњег дана, напредовали смо у нову фазу рата - рекао је Галант на конференцији за новинаре, наводећи да је питање, како је рекао, "или ми или они". Галант је истакао да Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) тренутно нападају положаје Хамаса изнад и испод земље, пренео је "Тајмс оф Израел".

Галант је истакао да израелске снаге у Гази добијају све потребне обавјештајне информације и да је војна операција прецизна и изузетно моћна. Министар одбране је рекао да Израел не жели да шири рат, али је додао ''да је спреман ако се неко други укључи''.

Настављени преговори Израела и Хамаса, уз посредовање Катара

Преговори између Израела и Хамаса, који се воде уз посредовање Катара са циљем да дође до деескалације сукоба у Појасу Газе, настављени су данас упркос појачаним израелским нападима на ту палестинску енклаву, преноси Ројтерс позивајући се на неименовани извор упућен у преговоре.

Како је навео, разговори нису прекинути, али се одвијају "много споријим темпом" него пре ескалације. Израелска војска извела је током ноћи најжешће нападе на Појас Газе од почетка рата између Израела и Хамаса.  

Лидер Хамаса: Спремни смо за размену затвореника, ИДФ: Хамас држи 230 талаца

Хамас је спреман да одмах размени затворенике са Израелом, изјавио је данас лидер те палестинске милитантне групе у Појасу Газе Јахја Синвар.

- Спремни смо да одмах спроведемо споразум о размени затвореника који укључује ослобађање свих палестинских затвореника из израелских затвора, у замену за све затворенике које држи палестински отпор - навео је Синвар у саопштењу, а преноси Тајмс оф Израел.

Hamas
Хамас / Извор: Профимедиа

У међувремену, портпарол Израелских одбрамбених снага Даниел Хагари рекао је да Хамас држи 230 талаца у Појасу Газе и истакао да је војска о томе обавестила њихове породице.

Он је нагласио да тај број није коначан јер војска испитује нове информације, као и да не укључује четири жене које су недавно ослобођене, преноси Тајмс оф Израел. Хагари је рекао да војска постепено појачава копнене операције у Појасу Газе и да је један од циљева "војног притиска" на Хамас да се ослободе таоци. 

Хамас о израелским таоцима

Војно крило Хамаса саопштило је данас да је спремно да ослободи таоце отете у нападима на територију Израела у замену за ослобађање свих палестинских затвореника у израелским затворима.

Цена која мора да се плати за велик број непријатељских талаца у нашим рукама је да се испразне затвори са свим палестинским затвореницима - наведено је у видео саопштењу портпарола Хамаса, Абу Обеиде, објављеном на Хамасовом ТВ каналу Ал-Акса, пренела је агенција Франс прес.

Хамас и друге палестинске организације држе, како се верује, око 230 талаца отетих током напада 7. октобра у којима је убијено више од 1.400 људи, већином цивила, Израелаца и људи са двоструким држављанством, укључујући жене, децу и старије, преносе израелски медији.

У израелским затворима је око 6.000 Палестинаца, судећи по ранијим извештајима.

Нетањаху се обратио медијима

Премијер Израела Бењамин Нетањаху обраћа се медијима по први пут од почетка рата, 7. октобра. Он је навео да су војници који се боре на терену веома храбри и спремни да се боре свом снагом против непријатеља. 

- Они желе да се боре против непријатеља који напада нашу децу, пријатеље, родитеље. Ми их охрабрујемо, а они су тренутно у Гази или око Газе. Увек смо понављали да им никада више нећемо дозловити терор, а "никада више је сада". Састао сам се и са породицама талаца, њихова отмица је злочин против човечности. Непријатељ нема границе, починили су ратне злочине, а људе користе као живи штит. Ако Израел не победи, неко други ће бити следећи - навео је Нетањаху.

Он је додао да је врховни циљ рата обезбедити даље постојање Израела.

Гранатирана подручја Хезболаха

ИДФ је изјавио да су три ракете раније испаљене из Либана на подручје Штула, слетевши на отворене површине, али да нису нанете повреде или штета.

Израелске снаге су као одговор удариле на локацију Хезболаха. 

Нетанијаху на састанку са породицама Хамасових талаца

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху састао се данас са породицама талаца које је отео Хамас 7. октобра приликом упада на југ Израела.

Израел ће искористити све могућност да врати таоце које држи Хамас у Појасу Газе, изјавио је Нетанијаху након састанка. Нетанијаху је нагласио да је ослобађање талаца главни циљ рата, преноси Тајмс оф Израел. 

- Кључан је ниво притиска. Што је већи притисак, веће су шансе за ослобађање талаца - рекао је Нетанијаху током састанка са представницима породица талаца.

- Вратите све сада - рекао је Меирав Лесхем-Гонен, чија је 23-годишња ћерка Роми киднапована 7. октобра.

Он је истакао да су представници породица заробљеника преклињали Нетанијахуа да не покреће војне операције које би могле да угрозе заробљенике.

Ердоган окривио Запад за покољ у Гази

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган послао је снажну поруку на скупу подршке Палестини, који се одржава у Истанбулу, запитавши западне земље да ли желе "рат између крста и полумесеца".

Ердоган је такође нагласио да Запад сноси пуну одговорност за крвопролиће у Појасу Газе.

Одговорност за масакр у Гази у потпуности сноси Запад. Западе, обраћам вам се! Желите рат између крста и полумесеца? Запамтите – тај народ није умро, тај народ је жив и стоји усправно. Они који смо били у Либији, они који смо били у Карабаху, исти такви ћемо бити и на Блиском истоку - рекао је Ердоган.

Уједно је оптужио Запад да ћутке посматра на убиства деце у Појасу Газе док истовремено "пролива крокодилске сузе када је реч о жртвама у Украјини".

Лавров о ескалацији насиља у Гази

Покретање директних преговора о решењу за Палестину и Израел, тренутно је тешко оствариво, оценио је министар спољних послова Русије, Сергеј Лавров.

- Тешко да ће се Израелци сада ангажовати. Они су једноставно огорчени - рекао је Лавров у интервјуу за белоруску новинску агенцију БелТА, преноси TASS.

Бројне непријатељске "изјаве израелских званичника" показују колико је Израел огорчен, рекао је руски министар спољних послова, позивајући се на недавну реторику израелског премијера, министара одбране и економије и других чланова кабинета.

- Палестинци су такође на ивици с обзиром да су хиљаде цивила убијене или рањени у израелској узвратној ватри - додао је Лавров и одбацио као нереалну идеју да се Израел и Палестинци позову на дијалог баш сада, јер је погинуо огроман број људи и у Израелу, и на палестинским тероторијама, као и бројни странци.

Хамас упутио бруталну претњу Израелу

Данијел Хагари, портпарол војске Израела, рекао је да су копнене снаге синоћ прошириле своје операције у Гази, што су медији, али и бројни званичници протумачили као покретање дуго најављиване копнене инвазије. Хагари је рекао да ће војска наставити да напада Хамас и њихове подземне тунеле и позвао становнике да се хитно преселе на југ.

Езат ал-Ришак, виши члан политичког бирао Хамаса, огласио се убрзо након тога и упутио директну претњу премијеру Израела, Бењамину Нетанијахуу.

Ако Нетанијаху одлучи да вечерас уђе у Газу, отпор је спреман. Остатке његових војника прогутаће земља - рекао је он.

Митингу у Истанбулу у знак подршке Палестини

Турски председник, Реџеп Тајип Ердоган, рекао је да се Турска спрема да прогласи Израел "ратним злочинцем".

Прогласићемо Израел ратним злочинцем. Припремамо се за ово - рекао је Ердоган, говорећи на митингу у Истанбулу у знак подршке Палестини.

Шок подаци Техерана

Пет хиљада америчких војника учествовало је у копненој операцији коју је Израел започео у петак у Појасу Газе, наводи иранска државна агенција Тасним, позивајући се на изворе из обавештајног сектора те државе.

Члан руководства Хамаса у иностранству, Али Барака, изјавио је да је покушај копнене операције Израела из три правца у Појас Газе пропао, а да је израелска војска доживела велике губитке.

У информацији од извора у службама безбедности Ирана, новинарима агенције Тасним речено је да је око пет хиљада америчких војника учествовало у израелској копненој операцији у Појасу Газе у ноћи између петка и суботе - пише иранска агенција.

Ријад упозорио Израел

Министарство спољних послова Саудијске Арабије навело је да осуђује било какве војне операције израелских снага које могу угрозити животе палестинских цивила.

- Осуђујемо копнене операције које спроводи израелска војска у Појасу Газе и упозоравамо на опасност од даљег спровођења ових еклатантних и неоправданих повреда међународног права над нашом палестинском браћом - наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Хамас поздравља посредништво Русије, али га САД и Израел не желе

Хамас би поздравио посредништво Русије у решавању палестинско-израелског конфликта, али Израел не жели да се сагласи са тим, јер слуша став САД, рекао је члан политбироа Хамаса Муса Абу Марзук.

- Ми поздрављамо посредништво Руске Федерације, али Израел на то не одговара, иако смо од самог почетка тражили руско посредовање. Посредник треба да буде прихваћен од обе стране - казао је Марзук.

Према његовом мишљењу, „САД желе да посредник буде Катар или Египат, а Израел жели што и Америка, која не жели да Русија има било какву улогу у региону“.

- Хамас жели да Русија игра важну улогу у региону Блиског истока. То одговара интересима угњетених народа и ствара баланс међу великим државама у региону Блиског истока - појаснио је Марзук. 

Изралски министар одбране поручио Палестинцима да хитно напусте север Газе

Министар одбране израела Јоав Галант обратио се становницима Газе.

У свом обраћању он је позвао становнике овог дела Појаса да се из безбедоносних разлога евакуишу на југ.

- Апелујемо на све грађане северног дела Појаса Газе и града Газе да се због сопствене безбедности евакуишу на југ - истакао је израелски министар.

Хамас ракетирао Тел Авив

Војно крило Хамаса саопштило је да је гађало Тел Авив ракетама.

Хамас ракетира положаје израелске војске на југу земље

Хамасово војно крило гађа ракетама израелске снаге концентрисане у Мивтахиму на југу Израела, наводи се у саопштењу палестинске организације. 

Израелски војни дрон извео нападе на борце Хезболаха 

Израелски војни дрон напао је групу бораца Хезболаха који су покушали да испале противтенковску ракету из Либана ка Израелу, саопштила је израелска војска.

Хезболах наводи да су гађане неке од његових позиција у Рош Ханикри, у близини границе са Израелом

Хамас тврди да је спреман да ослободи таоце али има услове

Палестински милитантни покрет Хамас је спреман да ослободи све цивилне таоце, али не и заробљене израелске војнике, за чије ослобађање очекује преговоре и међусобну размену заробљеника са Израелом, изјавио је за РИА Новости Муса Абу Марзук, један од лидера милитаната.

Он је појаснио да Хамас таоце дели у две категорије: једно су невини цивили који ће бити ослобођени и на њима нема кривице, а други су војници, односно за њихово ослобађање су потребни преговори и размена заробљеника.

Више о томе можете сазнати на ОВОМ линку.

Ал-Сиси: Египћани да се осећају безбедно, војска је у стању да заштити земљу

Египатски председник Абдел Фатах ал-Сиси позвао је све да поштују суверенитет и позицију Египта у региону, након инцидената у петак, у којима су беспилотне летелице пале на два египатска града на Црвеном мору.

Египћани треба да се осећају безбедно и војска је у стању да заштити земљу, рекао је данас Сиси на сајму производње у Каиру, преноси Гардијан.

Такође је нагласио да ће Египат наставити са позитивним приступом сукобу Израела и Хамаса и да не жели да се он регионално прошири. У петак су два египатска летовалишта на Црвеном мору погодили пројектили и том приликом повређено је шест особа. 

Хамас тврди да је гађао израелску војну базу

Војно крило Хамаса објавило је да је гађало ракетама израелску војну базу Зиким „у одговор на масовна убиства цивила“.

ЛИБАН ОБЈАВИО СМЕРНИЦЕ ЗА ЕВАКУАЦИЈУ! Угрожен међународни аерордром у Бејруту након почетка копнене инвазије?!

Либанске власти су у суботу издале смернице из предострожности за евакуацију међународног аеродрома у Бејруту и ​​околних објеката у случају ванредног стања, пошто расте напетост на либанско-израелској граници.

Смернице за међународни аеродром Рафик Харири у Бејруту, који се налази на јужној ивици главног града, нису указивале на било какву тренутну ескалацију на граници, преноси Ројтерс.

Тамо је недавно било свакодневне, али релативно ограничене размене ватре између Израела и тешко наоружане либанске групе Хезболах.

Подсетимо, израелска војска је скоро објавила да је у току копнена инвазија.

ИЗРАЕЛ ЗАПОЧЕО КОПНЕНУ ИНВАЗИЈУ ГАЗЕ! Израелске снаге објавиле снимак операција (ВИДЕО)

Израелске обрамбене снаге објавиле су видео на којем се виде дугачке колоне тенкова и других возила у покрету, уз кратки коментар да приказује активности копнених снага у Гази.

Ушли смо у Газу и ширимо операције - рекао је рекао је портпарол ИДФ-а Данијел Хагари, додајући да нема извештаја о повређенима, преноси "Џеруселем пост".

Он је напоменуо да је "ово рат", али да је ИДФ деловала контролисано и стратешки, са одређеним циљевима. 

Више о томе можете прочитати на ОВОМ чланку.

Лавров: Шаљемо сигнале Израелу да је неопходно мирно решење у Гази

Русија одржава контакт са Израелом и упућује му сигнале да је неопходно трагати за мирним решењем у Гази а не спроводити до краја стратегију спаљене земље, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

- Ми шаљемо сигнале Израелцима, са њима одржавамо контакте у пуном обиму, наш амбасадор редовно контактира са њима, сигнализирамо да је неопходно трагати за мирним решењем а не до краја спроводити стратегију спаљене земље у Гази - рекао је Лавров у интервјуу за белоруску агенцију Белта.

Он је додао да Русија осуђује тероризам али није сагласна са неселективном применом силе као одговор на тероризам, а то се односи и на нападе на цивилне објекте. 

Новинар BBC: Бомбардовање севера Појаса Газе у досад невиђеним размерама

Израелске снаге бомбардовале су протекле ноћи Појас Газе у размерама које никада раније нисмо видели, јавио је извештач BBC.

- Могли су се видети огромни пламенови како се дижу у небо, чинило се да користе различите врсте бомби - навео је он. Возачи хитне помоћи су му рекли да не могу ни са ким да комуницирају, па само возе у правцу експлозије.

- Свуда је владала паника, чак и овде у Кан Јунису, где је бомбардовање било слабије, јер људи покушавају да дођу до чланова породица у другим областима како би проверили да ли су безбедни, али су телефони искључени - навео је новинар BBC.

Убијен још један командант Хамаса

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да у ваздушном нападу током ноћи убиле команданта поморских снага Хамаса у граду Гази, Ратеба Абу Сахибана.

ИДФ наводи да је Сахибан планирао и командовао покушајем инфилтрације Хамаса преко мора 24. октобра, који су спречиле снаге израелске морнарице, преноси "Тајмс оф Израел".

Војска Израела је објавила снимак који приказује ноћашњи ваздушни удар. Претходно је израелско војска саопштила да је ноћас у ваздушном нападу убијен командант Хамасових ваздухопловних снага Исам Абу Рукбех.

Израелска војска објавила снимке копнене акције у Гази, продор дубљи од ранијих

Израелска војска је објавила снимке својих копнених снага, које укључују пешадијске трупе, борбене инжењеријске снаге и тенкове, како дејствују у Појасу Газе током ноћи и јутрос.

Те снаге су још увек у Гази у овом часу, и продиру дубље у територију под управом Хамаса, од ранијих ограничених упада, преноси "Тајмс оф Израел".

Раније је израелска војска саопштила да ће пешадија, инжењерија и тенкови остати стационирани унутар Појаса Газе у овом тренутку, док копнена операција траје.

Израелска војска је саопштила и да је око 100 њихових авиона ноћас погодило 150 циљева Хамаса у Појасу Газе, у најјачем бомбардовању од почетка сукоба 7. октобра. 

СЗО још увек није у контакту са својим особљем у Појасу Газе

Светска здравствена организација (СЗО) још увек није у контакту са својим особљем и здравственим установама у Појасу Газем саопштио је генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус и додао да брине за безбедност особља те агенције УН. Поновио је да СЗО апелује на све који имају утицај да се залажу за прекид ватре да делују одмах.

Извештаји о интензивном бомбардовању у Гази су изузетно узнемирујући, написо је Гебрејесус на мрежи X и указао да у таквим околностима није могућа евакуација пацијената, нити проналажење безбедног склоништа.

Израелска војска од синоћ је појачала ваздушен ударе на Појас Газе, а телефонске и интернет везе у тој плестинској енклави су у прекиду.  

Хамас тврди да је Израелу нанео тешке губитке

Покушај копненог уласка Израела из три правца у Појас Газе је пропао и имали су велике губитке, изјавио је телевизији Ал Мајадин члан руководства палестинског покрета Хамас у иностранству Али Барака.

Он је додао да је Израел користио хеликоптере за евакуацију рањених и погинулих на бојишту.

Ердоган: Израел мора да изађе из стања безумља

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган позвао је Израел да „хитно изађе из стања безумља“ и прекине нападе на Газу.

- Непрестана израелска бомбардовања Газе, која су појачана протекле ноћи, поново су циљала жене и децу и невине цивиле, продубљујући хуманитарну кризу. Израел је дужан да хитно изађе из тог стања безумља и прекијне своје нападе. Позивам све моје браћу и сестре да данас дођу на истамбулски аеродром на велики палестински митинг, где ћемо гласно рећи да заједно са палестинским народом иступамо против израелског угњетавања - написао је Ердоган на друштвеној мрежи Икс (Твитер).

ИДФ објавила први снимак трупа у Појасу Газе 

Израелске одбрамбене снаге објавиле су прве снимке копнених снага које делују у Појасу Газе од прошле ноћи.

Полиција забранила протест испред Нетањахуове резиденције

 Израелска полиција је саопштила да неће дозволити да се вечерас испред резиденције премијера Бењамина Нетањахуа одржи протест.

Полиција је запретила да ће растурити сваки такав скуп, јер "не дозвољава демонстрације о политичким или безбедносним питањима током рата", преноси "Тајмс оф Израел".

Израелска војска извела напад на положај Хезболаха у Либану

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су ноћас извеле ваздушни напад на локацију Хезболаха у јужном Либану, као одговор на ракете које су јуче испаљене на Израел.

Ракете су биле усмерене на положај ИДФ на Голанској висоравни, али су пале у Сирију, преноси "Тајмс оф Израел". 

ИДФ: Копнене операције у Гази интензивиране, погођено 150 локација Хамаса

Копнене операције Израела у Појасу Газе интензивиране су током ноћи и данас, а у њима је дошло до бројних сукоба између израелских трупа и милитаната Хамаса, саопштила је израелска војска.

Како је наведено, израелско ваздухопловство је истовремено погодило око 150 подземних локација које користе милитанти Хамаса, преноси "Тајмс оф Израел".

Додаје се да је у нападима "убијен известан број терориста Хамаса", а податак о израелским жртвама није изнет. 

Израел тврди да је ликвидирао команданта Хамасових ваздухопловних снага

Командант Хамасових ваздухопловних снага Исам Абу Рукбех убијен је у израелском нападу током ноћи, саопштили су израелска војска и безбедносна служба Шин Бет. Војска је саопштила да је Абу Рукбех био одговоран за управљање дроновима, беспилотним летелицама, параглајдерима, системима за осматрање из ваздуха и противваздушну одбрану милитантне палестинске организације, наводи Тајмс оф Израел.

Наведено је да је он играо важну улогу у планирању и извођењу напада Хамаса 7. октобра на израелску територију, тако што је усмеравао "терористе који су ушли у јужни Израел на параглајдерима, као и нападе дроновима на осматрачнице Израелских одбрамбених снага". 

Ужасавајући снимак из Газе

Снимак жестоке размене ватре Хамаса и ИДФ појавио се на друштвеним мрежама.

На снимку се наводно види обрачун у пограничном делу.

Жестоке борбе у Бејт Хануну

Хамас је саопштио да су његови борци у Појасу Газе спремни да се супротставе нападима Израела "свом снагом" након што је израелска војска појачала ваздушне и копнене операције у овој енклави.

- Борци се сукобљавају са израелским трупама у пограничним областима - наводи Хамас.

Војно крило Хамаса саопштило је према наводима да се његови борци сукобљавају са израелским трупама у граду Бејт Хануну на североистоку Газе и у централној области Ал-Буреиј.

- Бригаде Ал-Касам и све палестинске снаге отпора потпуно су спремни да се суоче са израелском агресијом свом снагом и осујети његове упаде - навео је Хамас у саопштењу.

Портпарол израелске војске Данијел Хагари у петак увече је саопштио да копнене снаге проширују операције.

Војска и даље у Појасу газе

ИДФ наводи да је током копнене операције у Појасу Газе дошло до бројних сукоба са милитантима Хамаса.

Нема података о повређеним војницима у сукобима.

Трупе ИДФ и даље остају унутар Појаса Газе у овом часу док се копнена операција наставља.

Израел одбацио позив на прекид ватре у Гази

Израел обацује позив на прекид ватре, поручио је израелски министар спољних послова Ели Коен, након што је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила резолуцију којом се позива на успостављање "хуманитарног примирја". "Израел намерава да елиминише Хамас баш као што је свет деловао против нациста и ИСИС-а", рекао је Коен, преноси портал ynet.

- Ако Нетанијаху одлучи да вечерас уђе у Газу, отпор је спреман - поручио је Ришак на Телеграму. Додао је да ће "Газа прогутати оно што буде остало од његових војника".

Бригаде Ал Касам: Водимо борбе са израелским трупама које су упале у Газу

Милитантно крило Хамаса Бригаде Ал Касам саопштиле су вечерас да се боре против израелских трупа које су упале у Појас Газе. Како се наводи у саопштењу, борбе се воде у граду Бејт Хануну који се налази на неколико километара од границе са Израелом. Додаје се да, истовремено, трају сукоби у Гази.

ИДФ: Не можемо да гарантујемо безбедност новинарима у Гази

Израелска војска (ИДФ) поручила је новинским агенцијама Ројтерс и Франс прес да не може да гарантује безбедност њиховим новинарима који извештавају из Појаса Газе.

- ИДФ гађа све војне циљеве Хамаса широм Газе - наводи се у писму израелске војске новинским агенцијама и додаје да Хамас "намерно" спроводи војне операције "у близини новинара и цивила".

Из израелске војске су навели да би њени удари високог интензитета на циљеве Хамаса могли да изазову штету на околним зградама и да би могле да убију људе унутар Газе.

- Под овим околностима, не можемо гарантовати безбедност ваших запослених и позивамо вас да предузмете све неопходне мере за њихову безбедност - закључује се у писму ИДФ-а.

Званичник Хамаса: Вечерашњи напад Израела покушај да се створи слика победе

Званичник Хамаса Осама Хамдан поручио је да је вечерашњи израелски напад на Појас Газе "покушај да се створи слика победе".

- Са свитањем, свет ће видети последице херојског отпора против окупатора - рекао је Хамадан, преноси палестинска ТВ Ал Акса. Додао је да прекид комуникације у Појасу Газе представља "покушај да се прикрију злочини окупатора".

Hamas
Хамас / Извор: Профимедиа

Саветник Нетанијахуа: Вечерас почиње преокрет, Хамас ће платити за своје злочине

Саветник израелског премијера Бењамина Нетанијахуа Марк Регев поручио је да ће палестинска милитантна група Хамас платити за своје злочине против Израела.

- Вечерас почиње преокрет. Хамас ће платити за своје злочине против човечности - рекао је Регев за америчку телевизију МСНБЦ, преноси Ал Арабија. Он је додао да ће Хамас "осетити бес" Израела.