Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХОРОР У ЗОО ВРТУ! Лав напао дете, звер зарила чељуст у несрећног малишана, покушао да га увуче у кавез!

23.12.2021. 18:37
Пише:
Србија Данас
Lav
Лав / Извор: Shutterstock

Застрашујућа исповест деде који је од тада у шоку

Трогодишњи либански дечак чудом је преживео након што га је лав умало појео током посете зоолошком врту у области Нахр ал Калб, северно од Бејрута. У детаљима које његов деда прича, иначе познати либански лекар и шеф једне од најважнијих установа у Либану, дана 13. децембра ове године је одвео своје унуке у зоолошки врт са намером да их забави.

Откривамо производе и брендове које смо највише куповали online у 2021. години

Откривамо производе и брендове које смо највише куповали online у 2021. години

ПУТИН ОТКРИО ДА ЛИ ЋЕ РУСИЈА ПРИЗНАТИ ТАЛИБАНЕ: Одговором изненадио новинаре - "Москва ће стремити ка томе"

ПУТИН ОТКРИО ДА ЛИ ЋЕ РУСИЈА ПРИЗНАТИ ТАЛИБАНЕ: Одговором изненадио новинаре - "Москва ће стремити ка томе"

ХЕМИЈСКО ОРУЖЈЕ ВЕЋ У УКРАЈИНИ! Лидер ДНР-а упозорава да је питање времена када ће њиме Кијев напасти Донбас!

ХЕМИЈСКО ОРУЖЈЕ ВЕЋ У УКРАЈИНИ! Лидер ДНР-а упозорава да је питање времена када ће њиме Кијев напасти Донбас!

- Маштао сам да их водим у зоолошки врт да деца посматрају животиње, њихове форме и упознају неке од њихових начина живота, тако да посета има едукативни и забавни циљ у исто време, а нисам ни на тренутак слутио да ће се то десити. Док смо шетали по врту, видели смо више од једног лава, унутар кавеза, укључујући лава и лавицу како леже на столу у једном од кавеза. Када су угледали децу, појурили су ка њима. Двоје деце је истрчало ходником лево, а нападнуто дете десно, где су лав и лавица, и за неколико тренутака смо се шокирали када га је лав шчепао за руку и почео да га уједа по целом телу покушавајући да га увуче кроз широке гвоздене решетке. Полудели смо, па смо муњевитом брзином потрчали ка њему. Чувар је покушао да истргне дете из лављих чељусти, па му је двема рукама зграбио очњаке, али није очајавао, него је наставио да их држи, а ја сам се затекао како се снажно гурам према њима и видео сам својим очима лава док је покушавао да увуче дете у кавез - прича деда видно потресен.

- Све се то догодило кроз неколико тренутака. Онда се не сећам како сам викао! И шта сам рекао! Не знам одакле та снага, и зашто се нисам срушио пред сценом. Све чега се сећам, у тих неколико тренутака, је да ми је у мислима лебдела слика мог сина, а смрт га је као дечака отела из наших руку (гушење у колиби у једном од планинских одмаралишта у Кесруану), паралелно са сликом мог унука, за трен ока сам замислио у каквом је стању моја трудна ћерка чијег сина је лав могао да поједе - рекао је деда.

- Власник зоо врта је дошао кад је чуо наше викање и запомагање људи и рекао да је зоо осигуран и да би најрадије одвео дете у његову болницу, али смо одлучили да одмах одемо у једну од универзитетских болница у Бејруту, и успут сам позвао директора болнице, пријатеља, да одмах затражим и пластичног хирурга, и рекао сам жени и ћерки, мајци детета, да је дечак повређен и на путу до болнице, не помињући никакав инцидент. Цео дан смо остали у операционој сали да му превијемо ране. Детету је била потребна општа анестезија. На телу је имао 21 рану, већином тешке. Лавља кљова је дубоко ушла у његову руку и изашла с друге стране. Лав је покушао да га угризе у вратну артерију, али није успео, а такође га је ухватио за леђа и бутину. Било је болно, али дете, на срећу, тренутно наставља лечење код куће - рекао је деда.

Дрхтавим гласом деда је изразио своја збркана осећања: "Још увек смо, после више од недељу дана, шокирани, прогањани страшним кошмарима, чудећи се чудом; Шта ако га не можемо спасити? Каква је само пустош могла да задеси животе свих нас у породици! Како човек може да живи док му лав прождире дете пред очима! То је ужасан призор, надамо се да га нико неће доживети!"

Деда је уверавао да о овом инциденту жели да обавести либанску јавност, а не из личног разлога. Отац детета је, у суштини, поднео правну пријаву против власника парка, преко амбасада Британије и Аустралије, чије је националности, али да упозори оне који читају или чују за инцидент, на опасност у том зоо врту, или можда у другим зоо вртовима у Либану, да не пружају довољну заштиту да спрече било какву грешку која би могла да доведе до губитка живота невиних, посебно деце, и требало би да укаже за строги надзор који треба да врше инспекције у таквим вртовима, да би се избегла трагедија.

Тада је деда желео да упути апел активистима у друштвима за заштиту животиња, да напомену да је затварање животиња у принципу неприхватљиво, а ако се и деси, то има своје основе, и бар заточени лав не треба да гладује до те мере да ако побегне из кавеза, нападне људе, и изазове масакр.

Када је Министарство пољопривреде разматрало мере које треба предузети против власника зоолошког врта, правни извор у министарству је рекао да је досије у рукама правосуђа, а постоји и закон који је либански парламент одобрио 2017. године који прецизира обавезе власника зоолошког врта да се придржава, уз ризик од повлачења дозволе, укључујући предузимање неопходних мера за спречавање посетилаца да наносе штету животињама и спречавање животиња да угрозе грађане.

Што се тиче власника зоолошког врта, он је потврдио да би се, да он и радници зоолошког врта нису интервенисали, догодила већа катастрофа, одбијајући да га сматрају одговорним за оно што се догодило.