Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Једног од највећих ЗЛИКОВАЦА у историји, НИКАДА није стигла КАЗНА! Ево како је откривена ТАЈНА НАЦИСТА (ФОТО/ВИДЕО)

23.11.2019. 13:44
Пише:
Србија Danas/Express.hr
mengele
менгеле / Извор: Профимедиа

- Једино што знам је да не треба сумњати у сведочанства преживелих - рекао је Ролф Менгеле, касније Џенкинс

Било је око пет поподне и полицајац Еспедито Диас баш се спремао да преда смену колегама, кад му је зазвонио телефон. Глас с друге стране жице био је паничан. У мирном лучком градићу Бертиоги недалеко од Сао Паола, на пешчаној плажи Енсеанда лежало је тело старијег мушкарца.

Сео је у аутомобил и појурио према плажи, али кад је стигао, готово никог више није било. Поред тела стајала је уплакана Аустријанка Лиселот Босерт.

- Ништа више није могло да се учини. Човек је лежао и није давао знаке живота - присетио се много година касније пензионисани полицајац Диас. Како је записао у свом извештају – смрт је наступила 7. фебруара 1979. године у 17.45, а извештај је довршен око 18.30 тог дана. У записнику је такође писало да је умро Волфганг Герхард, механичар, настањен у Сао Паолу, од срчаног удара док је пливао.

Није умро Волфган него Јозеф

Тек шест година касније, тачније 1985. године свет ће сазнати да је један од најокрутнијих нацистичких злочинаца, познати Јозеф Менгеле умро на бразилској плажи од срчаног удара. Идентификовали су га захваљујући његовом сину Ролфу Менгелеу који данас живи у Немачкој сасвим повученим животом. О свом оцу, који никад није дочекао руку правде, данас више не даје изјаве, али је о њему много говорио тих 80-их, кад се потврдила смрт монструма који је у логору Аушвиц и још неколико нацистичких логора, над живим људима спроводио лабораторијске експерименте од којих су хиљаде, међу којима највише деце, умирали у најтежим мукама.

Ролф је проговорио о оцу тек кад је овај већ био мртав. Менгеле је сина Ролфа добио 1944. године у првом браку с Ирене Шобејн, коју је упознао 1939. године у Лајпцигу. Али, Ролф је оца видео само три пута у животу. Први пут кад је имао тек неколико месеци и тог сусрета се не сећа. Идући пут Ролф је имао 12 година и сусрет с оцем договорили су у Швајцарској у једном зимовалишту.

a
а / Извор: Профимедиа

Говорили су ми да је то мој ујак

- Нисам имао појма да је то мој отац јер су ми сви говорили да је то мој ујак. Како сам касније сазнао, отац је тамо допутовао под лажним именом у тајности. Представили су ми га као "ујака Фрица", а с нама је била и удовица његовог брата - Марта - присетио се једном Ролф. Кад се Менгеле након зимовања у Швајцарској 1956. године, вратио у Аргентину шест месеци касније, живео је тамо под својим правим именом. Његова снаја Марта и братанац Карл Хајнц долетели су у Аргентину убрзо након тога, па су и почели да живе заједно, да би 1958. године Јозеф оженио супругу покојног брата. Венчали су се у Уругвају и затим купили кућу у Буенос Аиресу.

Размењивали писма

Кад је постао старији, Ролф је од мајке сазнао ко је његов отац и да га је заправо видео последњи пут у Швајцарској. Отац и син су остали у контакту преко бројних писама, а Менгеле је од тада неколико пута променио адресе, живећи у неколико јужноамеричких држава. Побегао је из Аргентине 1960. кад су израелски агенти у Буенос Аиресу ухватили још једног нацистичког злочинца – Адолфа Ајхмана. Коначно, 1977. године Ролфу је мајка јавила да отац жели да га види јер је доживео срчани удар и да би било добро да га посети јер је већ стар. Кад су 1985. године форензичари потврдили да 1979. године на плажи није умро Волфганг Герхард, него да је то заправо био Јозеф Менгеле, Ролф је пристао да гостује у телевизијској емисији у САД-у, и ту је први пут проговорио о свом оцу у јавности.

Водитељ је био Фил Донахју и као увод у емисију прочитао је неколико страница из Менгелеове биографије коју је написао Џералд Познер захваљујући управо Менгелеовом сину који му је уступио бројне документе и био вољан да помаже целом тиму историчара, који су сарађивали на књизи. И тих неколико реченица биле су стравичне и сведочиле су о зверствима која су у логорима почињена над децом, која су била жива спаљена.

Да ли је његв отац крив за злочине?

На питање водитеља верује ли да је то што је прочитао истина и да је његов отац крив за то, Ролф је одговорио:

- Једино што знам је да не треба сумњати у сведочанства преживелих. Мајка ми је рекла да је једном посетила оца у логору и он јој је рекао "не знам ко је одговоран за све што се овде ради". Сматрао је да је он само ту да извршава наредбе. Знам једино да мој отац није креирао логоре, нити издавао наредбе да се ради то што се радило.

Све што си радио мрзим из дна душе

Водитељ Донахју подсетио га је на цитат из биографије из разговора који је водио с оцем приликом њиховог сусрета у Бразилу. Ролф је рекао оцу да сматра страшним све оно што се догађало у логорима:

- Све оно што си радио или ниси радио у логорима мрзим из дна душе и сматрам то одвратним. Аушвиц је најгрознији пример нехуманости и бруталности - рекао је тада Менгелеу, који му је одговорио да је морао да буде тамо и извршава своју дужност. У емисији Ролф се сукобио и с аутором књиге који је рекао да је и Ролф био део завере јер није желео да ода адресу свог оца, нити да објави 1979. године да се обустави потера за њим јер је мртав.

Осећао сам сажаљење према њему

- То није истина. Ја нисам био део никакве завере, него његов син који је писао оцу десетине писама и који је од њега добијао десетине писама. Осећао сам према њему сажаљење као што свака породица осећа сажаљење према члану породице који је у затвору. А он је био у изгнанству и прогоњен, живео је у страху да га не ухвате. Ја сам био дете којем је мајка говорила да отац није крив за све страхоте које су се догађале у логорима. Иако сам га видео два пута у животу, ипак је био мој отац и мислим да нико на свету није имао право да тражи од мене да га издам. Провео сам цео живот живећи у конфликту. Био сам и сам у великом страху кад сам се одлучио да му отпутујем у посету јер сам се бојао да ме не прате агенти - рекао је Ролф Менгеле.

- Сматрао сам да је у реду да посетим оца након толико година писања писама човеку који ми је био заправо потпуни незнанац. Сео сам у авион и отпутовао у Бразил. Дошао сам пред неку омању кућицу, а на вратима врта стајао је неки ситни старац. Заправо ми се чинио врло мален, некако слабашан. Покушао сам да одглумим да сам дирнут нашим сусретом, тим више јер сам знао да је то веома важан догађај у његовом животу и да неће више имати прилике за такве породичне сусрете - присетио се Ролф Џенкинс. Сећа се и да му је отац тада заплакао.

- Очи су му засузиле, а кад се прибрао, почео је према мени да се понаша као да сам херој. Наиме, ја сам био једини из породице који се усудио да га посети и то је за њега било херојство. Како је он то схватао – пробио сам се кроз "непријатељске линије" да бих дошао до њега. На питање зашто није објавио 1979. године да му је отац мртав, Ролф Менгеле је испричао зашто то није учинио.

Био сам талац ситуације

- Кад су ми јавили да је отац умро, позвали су ме његови пријатељи с којима се тамо дружио, поред осталих и Лиселот Босерт и њен супруг који су били уз њега у тренутку смрти. Предали су ми његове дневнике и још неке његове личне ствари. И они су ме молили да никоме не говорим да је умро, јер ће онда они бити у великој опасности и да би и они могли настрадати. Нисам могао да издам те људе и опет сам постао талац ситуације и околности за које нисам крив - рекао је Ролф Менгеле.

Додао је да није било тако једноставно отићи пред новинаре и рећи – мој отац Менгеле је мртав.

- Нико ми не би веровао, тражили би доказе. Па и сад кад су форензичари потврдили да је мртав, многи нису испрва веровали. Али, на темељу рендгенских снимака и антрополошких доказа, који су то потврдили, а ја сам у томе помогао, доказало се да више није жив - рекао је Ролф Менгеле који је након објаве биографије дошао и у конфликт с многим члановима своје породице јер су га сматрали издајником властитог оца.

Остатак породице ме се одрекао

- Део моје породице и даље су власници велике и успешне компаније коју је основао мој деда по оцу. Али, немам у тој компанији никаквог удела јер су ме се одрекли - говори Ролф Менгеле. Како је рекао, ни његов отац није узео никакав новац од компаније, а то што је живео обичним животом, на рубу сиромаштва у Јужној Америци, то му је спасило живот.

КАО ДА ЈЕ БИЛО БОМБАРДОВАЊЕ: Ванредно стање! Јаке олује тек стижу! (ФОТО/ВИДЕО)

КАО ДА ЈЕ БИЛО БОМБАРДОВАЊЕ: Ванредно стање! Јаке олује тек стижу! (ФОТО/ВИДЕО)

Ухапшен француски убица после 20 година: ВОДИО РИЈАЛИТИ И БЕЖАО ИЗ ЗАТВОРА!

Ухапшен француски убица после 20 година: ВОДИО РИЈАЛИТИ И БЕЖАО ИЗ ЗАТВОРА!

ЈУЛИЈА (32) ЗАЛЕПИЛА СВОЈОЈ БЕБИ ЦУЦЛУ НА ЛИЦЕ ИЗ УЖАСНОГ РАЗЛОГА: Лекари се боре за живот детета, у БОЛНИЦИ ЈЕЗИВА СЦЕНА!

ЈУЛИЈА (32) ЗАЛЕПИЛА СВОЈОЈ БЕБИ ЦУЦЛУ НА ЛИЦЕ ИЗ УЖАСНОГ РАЗЛОГА: Лекари се боре за живот детета, у БОЛНИЦИ ЈЕЗИВА СЦЕНА!

- Агенти који су га тражили увек су обилазили квартове с вилама, осигурањем и високим оградама, а ја сам оца затекао у потлеушици у сламу Сао Паола, далеко од раскоши. Раскошно је живео првих година у Аргентини, па је тамо чак задржао и право име и немачки пасош, али касније то више није било тако.

Ролф Менгеле је постао адвокат, а након изласка очеве биографије и неколико интервјуа, више никад није наступао у јавности. Живи повученим животом у Немачкој, а по изласку књиге, Ролф је потписао с издавачима уговор у којем је тражио да се 20 посто зараде од продаје књиге уплати свим преживелим Менгелеовим жртвама.

- То што нисам хтео да одам очеву адресу не значи да га оправдавам за таква зверства која су почињена недужним људима. За то нема оправдања - рекао је Ролф који је у међувремену презиме променио у Џенскинс и који цео живот испашта због злочина свог оца.

Драма изнад Триполија: АМЕРИЧКА ВОЈСКА ИЗГУБИЛА ЛЕТЕЛИЦУ У ЛИБИЈИ!

Драма изнад Триполија: АМЕРИЧКА ВОЈСКА ИЗГУБИЛА ЛЕТЕЛИЦУ У ЛИБИЈИ!

Хиљаде људи на хладноћи и киши: ЦЕО ГРАД ПЕВА АНТИФАШИСТИЧКУ ХИМНУ! (ВИДЕО)

Хиљаде људи на хладноћи и киши: ЦЕО ГРАД ПЕВА АНТИФАШИСТИЧКУ ХИМНУ! (ВИДЕО)

ЦРНЕ СМРТИ није било деценијама, а сад су забележени први оболели: Враћа ли се једна од НАЈГОРИХ БОЛЕСТИ ИКАДА?

ЦРНЕ СМРТИ није било деценијама, а сад су забележени први оболели: Враћа ли се једна од НАЈГОРИХ БОЛЕСТИ ИКАДА?

ПУТИН ПОГОДИО ЦИЉ: Америка тражи од Турске да УНИШТИ С-400! (ФОТО)

ПУТИН ПОГОДИО ЦИЉ: Америка тражи од Турске да УНИШТИ С-400! (ФОТО)

ОМИЉЕНА СРПСКА ЛЕТОВАЛИШТА ПОД ВОДОМ: Проглашено ванредно стање, најкритичније у Тасосу и Халкидију (ВИДЕО)

ОМИЉЕНА СРПСКА ЛЕТОВАЛИШТА ПОД ВОДОМ: Проглашено ванредно стање, најкритичније у Тасосу и Халкидију (ВИДЕО)