Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"КАО ДА ДИЗНИ УЛАЗИ У НОТР ДАМ" Медији жестоко критиковали реновирани ентеријер познате катедрале (ВИДЕО)

29.11.2021. 22:09
Пише:
Србија Данас
Notr Dam
Нотр Дам / Извор: Профимедиа

Париска катедрала Нотр Дам која је уништена пожаром ризикује да личи на "политички коректан Дизниленд" према контроверзним плановима за реновирање које је видео британски Телеграф.

Критичари су упозорили да ће светски позната катедрала бити претворена у "експериментални изложбени простор" у оквиру планова да се драматично промени унутрашњост средњовековне зграде.

Према предложеним изменама, исповедаонице, олтари и класичне скулптуре биће замењене модерним уметничким муралима, као и новим звучним и светлосним ефектима за стварање "емотивних простора".

КО ЈЕ ОСЛОБОДИО 262 ОПАСНИХ БАНДИТА ИЗ ЗАТВОРА?! Наоружани нападачи убили стражаре и зликовцима подарили слободу

КО ЈЕ ОСЛОБОДИО 262 ОПАСНИХ БАНДИТА ИЗ ЗАТВОРА?! Наоружани нападачи убили стражаре и зликовцима подарили слободу

ОМИКРОН ОДЛЕТЕО У НЕБЕСКЕ ВИСИНЕ! Скочио са 200 на 945 одсто од суботе, завршиће се лоше!

ОМИКРОН ОДЛЕТЕО У НЕБЕСКЕ ВИСИНЕ! Скочио са 200 на 945 одсто од суботе, завршиће се лоше!

ИНДИЈСКА ПАМЕТ СЕДА НА ЧЕЛО ТВИТЕРА: Нови извршни директор компаније је Параг Агравал, кроз пар година муњевито напредовао (ВИДЕО)

ИНДИЈСКА ПАМЕТ СЕДА НА ЧЕЛО ТВИТЕРА: Нови извршни директор компаније је Параг Агравал, кроз пар година муњевито напредовао (ВИДЕО)

На "стази открића" биће тематске капеле, са нагласком на Африку и Азију, док ће цитати из Библије бити пројектовани на зидове капеле на различитим језицима, укључујући мандарински.

Коначна капела на стази ће имати снажан еколошки нагласак.

- Као да Дизни улази у Нотр Дам - рекао је Морис Куло, награђивани архитекта, урбаниста, теоретичар и критичар из Париза који је видео планове.

- Оно што они предлажу да ураде Нотр Даму никада не би било учињено Вестминстерској опатији или базилици Светом Петру у Риму. То је нека врста тематског парка и веома детињасто и тривијално с обзиром на величину места - рекао је он за Телеграф.

Високи извор близак обнови рекао је да планови представљају ризик да се глобални светионик хришћанства претвори у „експериментални изложбени простор” који би „унаказио” рад Јуџина Вајолет-ле-Дака, прослављеног архитекте који је обновио катедралу након пустошења Француска револуција у настојању да поврати дух средњовековног хришћанства.

- Можете ли замислити да администрација Свете столице дозволи нешто овако у Сикстинској капели? - рекао је високи извор са приступом најновијим плановима.

- Било би незамисливо. Ми овде нисмо на празном месту. Ово је полудела политичка коректност. Они желе да претворе Нотр-Дам у експериментални литургијски изложбени простор који не постоји нигде другде, док би то требало да буде оријентир где се и најмања промена мора поступати са великом пажњом.

Чувена готска катедрала тешко је оштећена у пожару 16. априла 2019. године, када су слике пламена који захвата кров и руши њен торањ из 19. века шокирали свет.

Они делови зграде који су оштећени у пожару биће мукотрпно враћени у првобитно стање. Међутим, према новим плановима неке области које су релативно мање погођене катастрофом биће драматично промењене.

Глобални талас емоција показао је да је 340.000 донатора допринело 833 милиона евра (705 милиона фунти) за обнову култног здања. Око 165 милиона евра (140 милиона фунти) већ је потрошено до септембра на обезбеђење катедрале, која је структурно оштећена током пожара. Други део од 262,6 милиона евра (222 милиона фунти) донација ће ићи за прву фазу радова на рестаурацији.

Жан-Луј Жоржлен, генерал коме је председник Емануел Макрон задужио да обнови Нотр Дам, обећао је да ће он бити довољно обновљен за одржавање Те Деум 16. априла 2024, на време за Олимпијске игре у Паризу.

Првобитно је Едуар Филип, тадашњи француски премијер, рекао да ће покренути међународни конкурс за обнову уништеног крова и торња, потенцијално са модерним дизајном „који носи обележје нашег времена“.

Након широко распрострањене галаме око архитектонских летова фантазије, од којих је чак био и базен, конкурс је укинут, а торањ, кров и средњовековне дрвене греде треба да буду поново изграђени што је могуће верније оригиналном дизајну.

Међутим, то се не може рећи за унутрашњост с обзиром на тренутне планове, које виде Телеграф и два европска медија.

У јуну, надбискуп Париза, Мишел Опети, рекао је да ће ово „довести катедралу у 21. век уз очување сопственог идентитета у духу хришћанске традиције“.

Међутим, према плановима оца Жила Друена, унутрашњост ће гледати у будућност, а не у прошлост.

Према предлозима, посетиоци ће пролазити кроз главни улаз и бити вођени ка 14 тематских капела које приказују Постанак, Аврам, Излазак и Пророке, али и пет континената.

Док ће Африка и Азија имати поносно место, Европа, Америка и Океанија ће или бити мање очигледне иза апсиде или ће бити потпуно одсутне. Обилазак се завршава у капели посвећеној „помиреном стварању“, односно заштити животне средине како је наведено у енциклици Лаудато Си папе Фрање.

Идеја је, рекао је господин Дроуин, била да се заробљена публика од 12 милиона посетилаца са „вишеструким мотивацијама“ и врло мало католичке културе подучи основама хришћанства и историје спасења, а да се то не претвори у „катекизам у тешком смислу те речи“ .

У среду је потврдио да су планови "више него икада на столу".

Кристијан Русело, генерални директор Фондације Нотр Дам, задужен за управљање лавовским уделом донација, такође је потврдио предлоге за „трагом откривања посетилаца” како би се „обезбедили кључеви за пола планете која не зна шта је катедрала је”.

- Ова стаза која иде фод севера до југа, од сенке до светла, осликаваће главне моменте Библије да би се најразумљивијим обичним смртницима, било Кинезима или Швеђанима, објаснило шта све то значи.

Он је такође потврдио да је предлог да се на зидове пројектују стране фразе.

- Страни посетиоци виде знакове и величанствене слике, али ништа не разумеју. Слике, скулптуре и слике се рачунају, али и речи. Дакле, постоје планови да се пројектују одређене речи и изрази на мандаринском, француском или шпанском и енглеском.

Позив за 6 милиона евра (5 милиона фунти) у донацијама изнад и изнад оних које су до сада прикупљене покренут је у јуну за унутрашњу рестаурацију, рекао је он.

Професорка Марија Луиза Чекарели Лемут, италијански стручњак на Универзитету у Пизи, рекла је: „Треба једноставно спровести рестаурацију, а не бирати решења која би могла да измене архитектонски распоред или произвољно ’модернизују’ здање.

Виши извор је рекао да трошење новца на модификацију тих делова унутрашњости ризикује да прождре оне који се користе за обнављање летећих потпора и сакристија Нотр Дама, којима је преко потребна поправка чак и пре пожара.

- Када видите озбиљност са којом се катедрала обнавља коришћењем врхунских мајстора и првокласних материјала, ово изгледа потпуно неприкладно - рекао је господин Кулот.

- Viollet-le-Duc је добро разумео да се могу додати белешке које не постоје, али под условом да се то уради у духу оригинала, а не у некој врсти смешног раскида који ће изаћи из моде за три године.

Планови такође укључују могућност складиштења клупа под земљом захваљујући „лифту за робу“, што би захтевало пробијање рупе у крипти из 18. века коју је дизајнирао Жак Жермен Суфло, који је саградио париски Пантеон, „аберацију“.

Још контроверзнији предлог да се витражи које је дизајнирао Вајолет-ле-Дак уклоне из капела и замене модерним је искључен, потврдио је он.

У свом излагању, господин Друин је поменуо и светлосне и звучне ефекте који ће посетиоце одвести „из таме у светлост”.

Према вишем извору, већина чланова научног комитета који гледају на рестаурацију скептична је према плановима, али генерал Жоржлин и париски надбискуп желе да наставе даље на кључном састанку француске комисије за националну баштину 9. децембра.