Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) Азери су надирали са свих страна, млади војник (19) је одбио да напусти положај - уследио је хорор

24.01.2021. 21:12
Пише:
Србија Данас
Kjaram Slojan - jermenski vojnik (19) kome su Azeri odrubili glavu
Кјарам Слојан - јерменски војник (19) коме су Азери одрубили главу / Извор: Фото: Youtube/Printscreen

Злочин какав се не заборавља

Недавно смо били сведоци крвавог сукоба у Нагорно-Карабаху који је завршен правом катастрофом по јерменски народ, а да ствар буде још гора, морали су да се одрекну великих територија Арцаха и то без борбе, задовољавајући се облашћу која је остала повезана Лачинским коридором са Јерменијом.

РАТОВИ КОЈИ ГУРАЈУ ПЛАНЕТУ У КАТАСТРОФУ: Нуклеарне силе у клинчу, један ударац може свет да доведе до НОКАУТА

РАТОВИ КОЈИ ГУРАЈУ ПЛАНЕТУ У КАТАСТРОФУ: Нуклеарне силе у клинчу, један ударац може свет да доведе до НОКАУТА

РУСКИ ВОЈНИЦИ ЧУВАЈУ МИР, АЛИ И УЖИВАЈУ У КАРАБАХУ: Погледајте шта све имају у својим војним базама (ВИДЕО)

РУСКИ ВОЈНИЦИ ЧУВАЈУ МИР, АЛИ И УЖИВАЈУ У КАРАБАХУ: Погледајте шта све имају у својим војним базама (ВИДЕО)

АЗЕРИ УЧИНИЛИ БРУТАЛНО ДЕЛО: Изненада почели да пуцају у јерменске војнике, направили озбиљан прекршај (ФОТО)

АЗЕРИ УЧИНИЛИ БРУТАЛНО ДЕЛО: Изненада почели да пуцају у јерменске војнике, направили озбиљан прекршај (ФОТО)

Током сукоба почињени су језиви злочини над јерменским становништвом у Нагорно-Карабаху. Готово свако ко би био заробљен пролазио је кроз пакао. Они који су размењени и враћени кућама живи, могу да захвале Богу и Русији на томе.

Свирепо су убијени бројни цивили који су одбили да напусте земљу својих предака, као и војници који су заробљени у сукобу. Азербејџанска војска је као метод ликвидације обично одсецала главе заробљеницима.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Међутим, злочини су вршени и раније током Првог карабашког рата, али и у периоду када није било сукоба или када су они били спорадичног облика, као током краткотрајног четвородневног сукоба из 2016. године на контакт линији у Нагорно-Карабаху.

Ово је једна страшна прича која се догодила током рата 2016. године, који је трајао од 1. до 5. априла.

Како је све почело?

Азербејџанска војска је започела напад на јерменске војне положаје 1. и 2. априла, што је резултирало жртвама на обе стране. Кјарам Слојан - јерменски војник јазидског порекла био је једна од жртава тог кратког сукоба који је трајао свега четири дана.

Током напада, командант његове јединице Арменак Урфанијан наредио је људима из своје јединице да се повуку видевши бројчану надмоћ азербејџанских снага.

Слојан је међутим одбио и азербејџански војници су их обојицу убили. После тога су му тело унаказили и одсекли му главу. Слике азербејџанских војника који држе одсечену главу постављене су на друштвене мреже ВКонтакте.

Фото испод: Двојица убица, официри азербејџанске војске - Азер лево убио је поручника Гургена Маргаријана, Азер десно убио младог војника (19) Кјарама Слојана

Убрзо након тога, видео снимци Азербејџанаца који држе главу појавили су се на разним web страницама.  У једном војник салутира турски фашистички поздрав "Сивих вукова".

"Sunday Times" их је назвао "шокантним сувенир фотографијама униформисаних азербејџанских војника који позирају поред одсечене главе".

У јавном извештају браниоца (омбудсмана) за људска права Нагорно-Карабаха каже се да је одрубљивање главе Кјарам Слојану од стране азербејџанских трупа представљало "тешко кршење међународног обичајног права". 

Фото испод: Лево - жртва војник Кјарам Слојан (19) , десно - убица који му је одсекао главу, азербејџански официр ког је лично одликовао Илхам Алијев, председник Азербејџана

Дана 28. маја 2016. године председник Јерменије постхумно је одликовао Кјарама (19) Орденом борбеног крста (1. степена). 

Кјарам Слојан је рођен у Арташавану, селу у провинцији Арагатсотн у Јерменији 27. априла 1996. године у сиромашној породици Јазида. Његов отац, Кјалаш, био је ветеран Првог карабашког рата. Слојан је у доби од 18 година позван у Снаге одбране Арцаха, заједно са још 100 јерменских Јазида. 

Слојан, који је тада служио последњу четвртину војног рока, био је један од првих који је убијен током оружаних сукоба. Био би демобилисан за око два месеца да је остао жив.

Упозоравамо да је фото узнемирујућ. Погледајте ОВДЕ.

Након што су се појавили извештаји о сликама које се шире, азербејџански извори су одговорили да су слике лажне, да приказани војници не изгледају као етнички Азербејџанци и да су фотографије вероватно направљене током борби у Сирији.

Азербејџанско Министарство одбране порекло је 3. маја да су слике истините и саопштило је да су сва тела јерменских војника предата у присуству међународних посматрача, а на телима нису откривени трагови насиља.

РФЕ/РЛ Јерменија је известила да је Слојаново тело сахрањено без главе 5. априла 2016. године у његовом родном селу Арташаван. 8. априла, посредовањем Црвеног крста, азербејџанска страна је вратила главу. Слојан је други пут покопан сутрадан, како би се глава сахранила са телом.

Школа у селу Арташаван названа је по Слојану. Дана 30. маја 2016. године откривена је његова биста у истој школи. Посмртно је одликован медаљом "За службу у бици" и "Орденом борбеног крста" (1. степен). 

У априлу 2016. године стални представник Јерменије при ОЕБС-у, амбасадор Арман Киракосјан дао је изјаву поводом кршења међународног хуманитарног права у Азербејџану на седници Сталног савета ОЕБС-а. Истакао је да су азербејџански војници обезглавили 3 припадника, укључујући Кјарама Слојана, на начин карактеристичан за ИСИС.

Према новинској агенцији "Регнум", током посете окрузима Тертер, Агдам и Барда, председник Азербејџана Илхам Алијев наградио је азербејџанског војника који је изгледа био један од војника фотографисаних како позира са одсеченом главом Слојана.

Заменик министра спољних послова Јерменије Шаварш Кочарјан осудио је охрабрење азербејџанског војника који је приказан на другој фотографији на којој је очигледно приказана унакажена глава Слојана.

Према Кочарјану, "подстицање таквог злочина на највишем државном нивоу није нешто ново за Азербејџан: Рамил Сафаров, који је осуђен на доживотни затвор због тога што је у Будимпешти секиром унаказио Јерменина (поручника Гургена Маргаријана) азербејџански председник га је помиловао, одликовао и прогласио херојем након изручења Бакуу 2012. године."

У свом говору члан делегације Националне скупштине Јерменије у PSSE Самвел Фарманијан изјавио је да су бројне фотографије на друштвеним мрежама "стварни доказ окрутног поступања азербејџанских војника који се хвале главом Кјарама Слојана као трофејем".

Према Фармањану, "касније је глава дата локалном азербејџанском становништву носећи је као трофеј који подстиче на мржњу и агресију према Јерменима. Ниједна акција званичног Бакуа није уследила да казни кривце. Азербејџан је тиме још једном прекршио бројне међународне уговоре". 

Упозоравамо да је фото материјал узнемирујућ. Погледајте ОВДЕ нецензурисану фотографију злочина и пост мортем скрнављења тела младог војника. 

Један од војника који је позирао са Слојановом главом, особа која даје поздрав "Сивим вуковима", зове се Абдулмеџид Акхундов, обвезник азербејџанске војске, и да је касније убијен током наставка сукоба, а његово тело је било једно од тих које је Јерменија вратила Азербејџану у размени коју је организовао Међународни комитет Црвеног крста. 

Вести о дешавањима у Нагорно-Карабаху можете прочитати ОВДЕ.