Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КО све жели Асанжово изручење? Прети ли му смртна казна и хоће ли бити изручен САД?

29.04.2019. 07:18
Пише:
Србија Данас/Блиц
Žulijan Asanž
Жулијан Асанж / Извор: Профимедиа

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж се налази у Белмаршу, најстрожем затвору у Великој Британији, након што је скоро седам година провео затворен у амбасади Еквадора док је покушавао да избегне изручење Америци, али и Шведској. Међутим, његова битка против изручења тек предстоји.

    Са којим се оптужбама суочава

Ту се ствари компликују. У Великој Британији, Асанж је тражен због кршења услова кауције 2012. године. Данима пре него што је ушао у амбасаду у Лондону, највиши суд у земљи потврдио је одлуку о изручењу Аустралијанца Шведској због навода о сексуалном злостављању и силовању.

Повреда тих услова за кауцију остала је на снази током готово седам година колико је Асанж провео у амбасади која му је недавно укинула азил. У сатима након његовог драматичног избацивања из амбасаде и хапшења, судија је прогласио Асанжа кривим и наредио му да се појави на суду у мају ради каснијег изрицања казне која може да износи и 12 месеци затвора.

Асанжови адвокати поднели ТУЖБУ против Еквадора!

Асанжови адвокати поднели ТУЖБУ против Еквадора!

АМЕРИКАНЦИ ХОЋЕ ДА ВИДЕ АСАНЖА МРТВОГ! Викиликс издао опасно упозорење, ОВО су њихове намере!

АМЕРИКАНЦИ ХОЋЕ ДА ВИДЕ АСАНЖА МРТВОГ! Викиликс издао опасно упозорење, ОВО су њихове намере!

"БЕЗАКОЊЕ И ДИВЉАШТВО У ЕКВАДОРУ": ЦИА уплела прсте у Асанжово изручење?

"БЕЗАКОЊЕ И ДИВЉАШТВО У ЕКВАДОРУ": ЦИА уплела прсте у Асанжово изручење?

Онда, ту је и америчка акција. Велика Британија је запрепастила свет својом објавом да је Асанж такође ухапшен "у вези са привременим захтевом за изручење из Сједињених Америчких Држава". Убрзо након тога, америчко министарство правосуђа отпечатило је оптужницу из 2018. године за заверу како би починио крађу тајних докумената заједно са Челси Менинг 2012. године.

Ова оптужба носи максималну казну од пет година затвора. Чини се да његове бриге не престају јер су амерички тужиоци већ сигнализирали да би могло доћи до нових оптужби. Очекује се да ће Стејт департмент ускоро изнети нове оптужбе против њега.

Из "Викиликса" наводе да Министарство правде САД покушава да изгради случај против Асанжа на основу Закона о шпијунирању по којем је лице могуће осудити на казну смрћу.

Асанж је портал "Викиликс" основао 2006. године, да би објавио поверљиве податке о активностима влада неколико земаља, укључујући САД.

Британске власти су претходно рекле да неће изручити Асанжа уколико му прети смртна казна.

  Шведска, опет

Ствари даље компликује и могућност наставка шведског случаја. У тренутку када је Асанж ухапшен, једна од жена која је током августа 2010. године оптужила оснивача "Викиликса" за силовање, позвала је на поновно отварање шведске истраге.

Тужиоци су поступили брзо и доделили предмет на разматрање. Асанж се одувек плашио да би, ако га изруче Шведској, могао бити брзо изручен САД-у због његовог рада са "Викиликсом". Према шведском закону, све оптужбе које се односе на силовање морају бити поднесене до августа 2020. године. Када је CNN ступио у контакт са шведским тужилаштвом, добио је објашњење да се захтев за поновно отварање случаја још разматра.

Džulijan Asanž
Џулијан Асанж / Извор: Профимедиа

Хоће ли бити изручен? И ако је тако, где?

У садашњем тренутку, званично постоји један привремени захтев за изручење за Асанжа - из САД.

Захтеви Британији за екстрадицију у земље изван ЕУ регулисани су у делу 2 Закона о изручењу из 2003. Када се одреди саслушање о изручењу, судови у Великој Британији неће одлучивати о кривици. Судија би само утврдио да ли захтев САД-а задовољава британске законе. Судија би такође размотрио да ли би одобравање изручења прекршило његова људска права.

Ако се суд увери да тужба испуњава процедуралне услове, предмет ће бити прослеђен Министарству унутрашњих послова ради доношења коначне одлуке о изручењу. Министар унутрашњих послова Велике Британије Саџид Џавид рекао је члановима парламента 11. априла да закон Велике Британије налаже да САД имају до 65 дана за слање пуних докумената о изручењу судији. У међувремену, Асанж би требало да се појави путем видео линка из Белмарша пред судијом у Вестминстерском суду 2. маја у вези са његовом могућом екстрадицијом - а доношење одлуке би могло потрајати годинама.

- Ради се о међународној забринутости да се издавачи држе у затвору високог степена безбедности пред екстрадицијом у САД због његовог рада који је допринео освајању новинарских награда широм света. Веома смо забринути за његово здравље - рекла је за CNN Џенифер Робинсон, један од адвоката Асанжовог правног тима.

Уколико Шведска одлучи да настави са легалном процедуром, мораће да попуни Европску потерницу (EAW).

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) БРУТАЛНО! Погледајте обрачун еквадорске полиције са Асанжовим присталицама

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) БРУТАЛНО! Погледајте обрачун еквадорске полиције са Асанжовим присталицама

Незадовољство кулминирало издајом Асанжа: ЕКВАДОР УСТАО ПРОТИВ ПРЕДСЕДНИКА! "Продао је земљу олигархији!"

Незадовољство кулминирало издајом Асанжа: ЕКВАДОР УСТАО ПРОТИВ ПРЕДСЕДНИКА! "Продао је земљу олигархији!"

"Пустите Асанжа или ХАОС ДОЛАЗИ по вас!" Хакери ЗАПРЕТИЛИ британској влади, чекају још само мало!

"Пустите Асанжа или ХАОС ДОЛАЗИ по вас!" Хакери ЗАПРЕТИЛИ британској влади, чекају још само мало!

Шведска је раније издала потерницу за Асанжом 2010. године, за коју је он рекао да га је присилила да затражи заштиту од Еквадора годинама касније. Важи широм Европске уније од 2004. године, EAW је дизајниран да убрза дуготрајне операције изручења и омогућава чланицама ЕУ да траже хапшење и предају криминалаца у другим државама чланицама.

Ђована Фиорентино, адвокат за екстрадицију изјавила је за CNN да су EAW "много једноставнији за разлику од замршенијих захтева за екстрадицију који су квази-правосудни и политички јер у њима државни секретар има коначну одлуку".

Уколико Шведска буде захтевала изручење, Џавид ће морати да одлучује чији захтев има приоритет, рекла је адвокат Ребека Ниблок.

- То би била веома тешка одлука за министра унутрашњих послова да донесе одлуку, јер би онда морао да одлучи о озбиљности кривичних дела ... силовању против компјутерског упада. По мом мишљењу, кривично дело силовања би било озбиљнија - оно ​​носи казну доживотног затвора у овој земљи - рекла је она.

ОЗЛОГЛАШЕНО МЕСТО ЗА ТЕРОРИСТЕ: Ево где се сада налази Џулијан Асанж

ОЗЛОГЛАШЕНО МЕСТО ЗА ТЕРОРИСТЕ: Ево где се сада налази Џулијан Асанж

Ово је ПРАВИ РАЗЛОГ због ког је Тереза Меј ухапсила Асанжа!

Ово је ПРАВИ РАЗЛОГ због ког је Тереза Меј ухапсила Асанжа!

Америка, Шведска или Британија – шта чека Асанжа?

Америка, Шведска или Британија – шта чека Асанжа?

Може ли Асанж да буде послат у Аустралију?

У међувремену, у Аустралији, Асанжови родитељи су појачали напоре да се активиста доведе кући. Грег Барнс, адвокат Асанжовог оца Џона Шиптона, рекао је да су Асанжови родитељи забринути за његово здравље и због тога што је он у затвору са максималним обезбеђењем.

Барнс је рекао да пар "жели да доведе Џулијана назад у Аустралију" и истакао правни приоритет у случају Дејвида Хикса, аустралијског грађанина оптуженог да подржава тероризам у Авганистану и пребаченог у Гуантанамо 2002. Хиксов отац водио је неуморну кампању да би свог сина вратили у своју домовину, и на крају је интервенисала аустралијска влада и вратила га у отаџбину.

Због тога, каже Барнс, изгледи да се Асанж врати у Аустралију нису нереални.

- Џулијанов случај је другачији, али постоје неке сличности, овде међу Аустралијанцима постоји мишљење да је амерички правосудни систем политички - рекао је он.

За сада Асанжова судбина почива на британским судовима. Како год да се његов случај развија, једно је сигурно: одлазак из амбасаде није био крај његове приче, већ заправо почетак.