Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КУБА НИКАД ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТА? Раул Кастро је управо испраћен од свог народа (ФОТО/ВИДЕО)

16.04.2021. 20:28
Пише:
Србија Данас/Де Wereld Морген

Да ли треба да пожуримо на Кубу пре него што се све промени?

Данас 16. априла Раул Кастро одлази са места првог секретара Комунистичке партије на Куби. Данас историјска генерација прави пут за нову, млађу генерацију. Да ли треба да пожуримо на Кубу пре него што се све промени?

ХРОНИЧНИ УМОР НИЈЕ НИМАЛО БЕЗАЗЛЕН: Како да га се решите и који су главни узроци

ХРОНИЧНИ УМОР НИЈЕ НИМАЛО БЕЗАЗЛЕН: Како да га се решите и који су главни узроци

МЕРКЕЛ, МАКРОН И ЗЕЛЕНСКИ ПОСТИГЛИ ДОГОВОР: Послали су заједничку поруку Русији, шта ће Путин рећи на то

МЕРКЕЛ, МАКРОН И ЗЕЛЕНСКИ ПОСТИГЛИ ДОГОВОР: Послали су заједничку поруку Русији, шта ће Путин рећи на то

РУСИЈА УЗВРАЋА УДАРАЦ: Путин хтео милом, али ће сада силом - Москва протерује америчке и пољске дипломате

РУСИЈА УЗВРАЋА УДАРАЦ: Путин хтео милом, али ће сада силом - Москва протерује америчке и пољске дипломате 

У сенци Фидела

Фидел Кастро је био импозантна фигура са снажном личношћу и магнетном моћи убеђивања. Као вођа револуционарног процеса, стално је био у центру пажње. Одржао је стотине говора и био редовно интервјуисан. О "Ел Цоманданте ен Јефе" написане су десетине биографија.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Контраст са Раулом је упадљив. До тешке болести Фидела 2006. године, Раул је једва дошао до изражаја. Пет година млађи брат штедљив је при давању интервјуа или говора. Број биографија о њему може се набројати на прстима једне руке. Његова улога у кубанској револуцији често је била потцењивана. Двојица браће су се допуњавали. Фидел је био идеолог, док је Раул практичнији. Архитекта Фидел, извођач Раул, тако се то може укратко сумирати.

Војна каријера

Раулова "каријера" започела је током герилског рата. Почетком 1958. године, једва му је било 26 година, постао је командант Другог фронта. После низа војних успеха, брзо је преузео контролу над територијом отприлике величине Западног Мидландса (8 квадратних километара). У овом ослобођеном подручју успоставио је потпуно паралелну администрацију, укључујући школе и болнице. Провео је аграрну реформу, изградио путеве и чак успоставио мало ваздухопловство.

Raul Kastro
Раул Кастро / Извор: Профимедиа

Октобра 1959. Раул је постао шеф кубанских оружаних снага. На тој функцији остао је до избора за председника 2008. године.

Опстанак нове револуције стајао је или пао са способношћу да издржи америчку војну интервенцију. У првим месецима нова кубанска војска није била јака. Много опреме било је неупотребљиво или неадекватно и многи официри су отишли ​​у САД.

У јуну 1960. Раул је отпутовао у Праг и Москву како би обезбедио довољно војне опреме и муниције за супротстављање инвазији. Десетине пилота прошло је тајну обуку за ванредне ситуације у Чехословачкој. На Куби су успостављени интензивни програми обуке.

25.000 војника и стотине хиљада цивила прошло је основну борбену обуку. Кубански тајни агенти инфилтрирали су се у плаћеничку војску која се припремала у САД.

Неколико контрареволуционарних група које планирају да подрже инвазију под земљом је изложено и ухапшено на Куби. Све ове мере обезбедиле су да инвазија на Залив свиња, која је започела 17. априла 1961. године, буде сломљена након само 72 сата. То је био први пораз САД у њиховом "дворишту".

Међутим, претња није била завршена. Куба се није придружила Варшавском пакту, што је значило да се после ракетне кризе 1962. године земља морала ослањати углавном на сопствене снаге у случају интервенције.

Под Рауловим вођством изграђена је потпуно нова војска. Почетком седамдесетих година ваздухопловство, оклопне трупе и противваздушна одбрана сматрани су једним од најбољих у Латинској Америци. Док је совјетска војска заглавила у Авганистану, кубанска војска је постигла запањујуће победе у удаљеним областима, као на пример против много јаче војске апартхејда у Анголи и Намибији.

Поред редовних трупа, основана је и народна војска. У року од двадесет и четири сата могло би се мобилисати два милиона Кубанаца. Инвазивне трупе би, као и у Вијетнаму, биле ухваћене у гнездо стршљена и обрађиване замкама, бунарима, рудницима, тунелима и тако даље.

Да би "освојио" острво, Пентагон би морао да пошаље милионе војника и претрпи огромне војне губитке. То мало острво чини фактички неосвојивим. У том смислу, Куба је заједно са Вијетнамом пример за садашње и будуће генерације успешног отпора агресивној политици САД-а.

Havana, Kuba
Хавана, Куба / Извор: Профимедиа

Да пожуримо на Кубу?

Да ли се очекују велике промене политике под тренутним председником и новим бројем један Комунистичке партије? Другим речима, морамо ли пожурити на Кубу пре него што се све промени?

Наравно да не можемо гледати у кристалну куглу, али шансе да се то догоди су мале. Прошлост показује да кубанско друштво карактерише изненађујућа стабилност и континуитет, чак и у врло тешким околностима.

Постоји неколико разлога за то. Пре свега, политичко вођство се показало доследним током протеклих шездесет година. Социјализам је увек остао водећи принцип, чак и у време кризе. Изгледа да ће тако остати и у посткастровој ери.

Одлучивање је колективно. То не зависи од темперамента или политичких преференција председника земље, као што је случај у САД, на пример.

Ако су реформе биле потребне у прошлости, увек су се спроводиле опрезно, а не исхитрено. Коначно, све главне промене се увек детаљно подносе јавности. Без широке подршке, без промена. Ово такође спречава неочекиване и непредвидиве промене, наравно.

Дакле, не треба журити на Кубу пре него што се тамо све промени. Али то не мења чињеницу да је то дивна дестинација за одмор. Штавише, туристи ће по доласку ускоро добити бесплатну вакцину. Можда је то ипак разлог да ускоро кренемо, пише аутор чланка Марц Vanderpitte.