Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МРАЧНА ТАЈНА АМЕРИЧКОГ ОСТРВА: Његовим становницима дешавале су се СТРАШНЕ СТВАРИ! (ФОТО)

04.08.2016. 22:26
Пише:
Србија Данас/Блиц
Ostrvo Majorka, država Mejn
Острво Мајорка, држава Мејн / Извор: Профимедиа/илустрација

Оно што се њима дешавало било је ужасно и неподношљиво!

Већ скоро век, мало острво близу обале Мејна у САД, било је дом веома тужне и мрачне историје. Доскоро је историја острва Малага била сахрањена испод вела срама, све док неколико храбрих људи нису иступили и одлучили да испричају праву причу о овом острву.

Од чак 4.600 острва у близини обале Мејна, само једно је носило жиг који је изазвао да њена цела заједница буде избрисна из историје.

ОТКРИВЕНА МРАЧНА ТАЈНА! Ево зашто је Владицина мајка морала да их напусти

Малагу је у једном тренутку настањивало 40 људи различитих раса, а онда су се ту доселиле похлепа, политика и расизам, као и све већи интерес за еугенику (био-социјални програм за побољшање и контролу људске врсте и то тако што би требало спречити "инфериорне људе" да имају децу и подстицати "супериорне" да се што више размножавају). Еугеника је била разлог десетковања становништва Малаге.

Историјски није јасно ко је први населио ово подручје. Неки извори тврде да је човек по имену Хенри Грифин био први становник овог острвцета у раним 1860-им годинама.

МРАЧНА ТАЈНА КЕНЕДИЈЕВИХ или како су "сахранили" сестру ЏФК и пре него што је умрла

Majorka, Mejn, SAD
Мајорка, Мејн, САД / Извор: Профимедиа/илустрација

Други сматрају да је црнац Бенџамин Дарлинг био први становник заједно са својом децом. У сваком случају, нико од њих двојице није поседовао острво, али су тамо створили мале заједнице, које су на крају бројале око 40 људи.

На острвима у околини углавном је становало сиромашније становништво, које се бавило риболовом. Међутим, на Малаги је било другачије. То је било једно од ретких места у раном 19. веку, које је било дом за тзв. "мешане парове", који нису били сиромашни. Они који су становали на острву били су мешавина шкотског, португалског, афричког и ирског порекла, и иако неки парови нису могли да приуште да буду званично у браку, живели су као све остале брачне заједнице.

ИЗА НАЈЛЕПШЕ ПЕСМЕ НА СВЕТУ крије се прича која слама срца

ostrvo
острво / Извор: Профимедиа

Живот на острву је био сасвим нормалан, биле су изграђене бараке, школа, штале и пристаниште. Људи су се углавном ослањали на риболов и на узгајање поврћа.

Неки су радили и ван острва на другим фармама, када није била сезона риболова, нарочито зими. Неко време је живот на овом острву деловао као савршенство, међутим кад је дошло до грађанског рата све се променило.

Захваљујући све већем расизму и нативизму, покрет еугеника је почео да се све више захуктава и да баца тамну сенку на мешано становништво.

МРАЧНА ТАЈНА: Иза једног новогодишњег концерта крије се нешто ЈЕЗИВО!

Како су људи полако постајали опседнути еугеником, острво Малага им је постало трн у оку. Тада је околина острва постала стециште имућних људи који су на обалама Мејна летовали у тек изграђеним комплексима хотела, па је Малага наравно била кваран зуб у низу бисерних и чистих.

Неке новине су чак описивале заједницу на острву као препуну сиромаштва, болести, незнања и паганизма. Иако то није било истина, новине су покренуле гласине.

Напетост међу становништвом је расла у суседним градовима на обалама Мејна. Острво је убрзо постало главна тема у дебати о његовом власништву, па су на крају државни законодавци пресудили да оно припада граду Питсбургу. Затим је дошло до оснивања мисионарских група које су морале да побољшају живот на острву, да боље едукују малу заједницу, али гувернер Фредерик Плестед је био одлучан у томе да ипак збрише острвску заједницу и "побољша" људску расу.

МРАЧНА ТАЈНА: Ево шта крије Балерина!

Rasizam u Americi
Расизам у Америци / Извор: Профимедиа/илустрација

Плестед и неколико других званичника су посетили острво 11. јуна 1911. године са намером да изврше увид у становништво и њихове куће. Неколико дана касније, Плестед је изјавио да острво припада наследницима Ели Перија, једном од најранијих досељеника Питсбурга.

Иако није било доказа, становници Малаге су били избачени из својих кућа. Исељавање је трајало око годину дана, а држава је била укључена у читав процес. Испитивано је не само материјално стање острвљана већ и њихово ментално и физичко, па су многи били жигосани као они "слабијег ума" и затим су одведени у дом за ментално заостале особе.

Многи, који су пресељени на "главно копно" били су обележни као "прозводи инцеста са нижим генима". Становници са острва су чак и присилно стерилизовани, "како би спречили преношење лоших гена". Годинама касније становници са овог острва су водили тешку борбу за асимилацију у живот на копну, и увек су били третирани као мање вредни, глупави и били су спутавани у својим жељама и амбицијама.

МРАЧНА ТАЈНА БИТЛСА: Пол Макартни је одавно мртав?

Скоро 100 година након Плестедове одлуке да се острваљни раселе, гувернер Џон Балдачи је крочио на ово острво да се извини у име државе Мејн, рекавши да поштује културу Малага потомака. У Државном музеју Мејна организована је и изложба 2013. године у знак сећања на историју овог острва.