Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ДАНАШЊИ ДАН: Паја Патак, Чарлс Дикенс, Пеђа Стојаковић и још много тога (9. ЈУН)

09.06.2023. 13:51
Пише:
Србија Данас/Милош Лабудић
Foto: Wikipedia/Freepngimg
Фото: Wikipedia/Freepngimg / Извор: Фото: Wikipedia/Freepngimg

Добро дошли у "НА ДАНАШЊИ ДАН", рубрику у којој ћемо сваког дана давати кратку ретроспективу најважнијих историјских догађаја који су се десили, замислите, на данашњи дан.

Догодило се на данашњи дан - 9. јун:

НА ДАНАШЊИ ДАН: Шабан Бајрамовић, "1984", Мика Алас и још много тога (8. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Шабан Бајрамовић, "1984", Мика Алас и још много тога (8. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Дражен Петровић, Експлозија у руднику, Гадафи и још много тога (7. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Дражен Петровић, Експлозија у руднику, Гадафи и још много тога (7. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Дан Д, Александар Сергејевич Пушкин, Тетрис, НБА и још много тога (6. ЈУН)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Дан Д, Александар Сергејевич Пушкин, Тетрис, НБА и још много тога (6. ЈУН)

68. Римски император Нерон извршио самоубиство

Foto: Wikipedia
Фото: Wikipedia / Извор: Фото: Wikipedia

Нерон, римски император који је владао од 54. до 68. године, био је један од најконтроверзнијих фигура у римској историји. Рођен 37. године, Нерон је постао император са само 16 година, наследивши престо од свог оца Гнеја Домиција Ахенобарба, преко свог ујака Клаудија.

Неронова владавина обележена је контрастима. У почетку је био добро прихваћен, млади и харизматични владар, који је доносио реформе и подржавао уметност. Међутим, временом је постао све више незадовољан владарском улогом, препуштајући своје обавезе сенаторима и спроводећи луксузан и раскалашан живот. Ова промена у понашању довела је до пада његове популарности.

Foto: Wikimedia Commons
Фото: Wikimedia Commons / Извор: Фото: Wikimedia Commons

Један од најпознатијих догађаја током Неронове владавине био је Велики пожар у Риму 64. године. Пожар је захватио велики део града, а Нерон је био оптужен да је сам подстакао пожар како би изградио своју палату, познату као Златна кућа (Домус Ауреа). Иако су ове оптужбе вероватно неутемељене, Нерон је искористио прилику да преуреди град и изгради монументалне грађевине.

Ипак, све већа незадовољство сената, војске и народа довело је до побуне против Неронове власти. Узимајући то у обзир, Нерон је изгубио подршку и суочио се с опасношћу да буде осуђен и погубљен. Пред извршење пресуде, Нерон је извршио самоубиство 9. јуна 68. године.

Нероновим самоубиством окончана је владавина једног од најконтроверзнијих императора у римској историји. Његово наслеђе остало је трајно обележено подељеним мишљењима, с неким који га доживљавају као тиранина, док други виде његову владавину као период значајних уметничких достигнућа. У сваком случају, Нерон остаје један од најфасцинантнијих и најдискутабилнијих ликова римске историје.

1672. Рођен Петар Велики

Foto: Wikimedia Commons
Фото: Wikimedia Commons / Извор: Фото: Wikimedia Commons

Петар И Алексејевич Романов, познат као Петар Велики, био је руски цар који је оставио неизбрисив траг у историји своје земље. Рођен на данашњи дан 1672. године, Петар је постао цар Русије 1682. године, а његова владавина трајала је све до његове смрти 1725. године.

Петар Велики је био човек визионарског духа и прогресивних идеја. Одлучан да модернизује Русију и учини је снажном силом у Европи, Петар је предузео низ реформи које су промениле ток историје. Једна од кључних промена била је модернизација војске и морнарице. Петар је основао нове војне академије, унапредио тактику и опрему, те проширио руску војну моћ.

Такође, Петар је спровео низ реформи у администрацији, образовању, економији и култури. Подстицао је развој индустрије, оснивао фабрике, уводио нове технологије и подстицао трговину. Изградио је и нова насеља, као што је Санкт Петербург, који је постао главни град Русије и симбол модерне државе.

Један од најзначајнијих догађаја за време владавине Петра Великог био је Велики северни рат (1700-1721) са Шведском. Русија је током тог рата стекла контролу над Балтичким морем и проширила своје територије. Овај рат је био кључан за афирмацију Русије као велике европске силе.

Петар Велики је такође познат по својој страственој жељи за знањем и образовањем. Путовао је по Европи и проучавао различите области, попут бродоградње, војне технике и уметности. Увео је нови јулијански календар у Русији и основао Академију наука.

Након дугог и успешног периода владавине, Петар И Алексејевич Романов је преминуо 1725. године. Оставио је иза себе снажну и модернизовану Русију која је наставила да се развија и игра важну улогу у европским и светским дешавањима.

1870. Умро Чарлс Дикенс

Foto: Wikimedia Commons
Фото: Wikimedia Commons / Извор: Фото: Wikimedia Commons

Чарлс Дикенс, један од најпознатијих енглеских писаца, рођен је 7. фебруара 1812. године у Ландпорту, Портсмут, Енглеска. Дикенс је оставио изузетан утицај на светску књижевност својим романима који су постали класици. Његова дела су обухватила различите теме, а кроз своје приче је често критиковао социјалне неправде и сиромаштво у викторијанском друштву.

Дикенс је био један од првих писаца који је своје радове објављивао серијално, у деловима. Његови најпознатији романи, попут "Оливер Твист", "Велика очекивања" и "Дејвид Коперфилд", били су популарни међу читаоцима свог времена и стекли су трајну популарност до данас. Његови ликови су дубоко емотивни и духовно богати, често приказујући широк спектар друштвених слојева и моралних дилема.

Дикенс је био мајстор у стварању живописних описа и карактеризације, користећи богатство језика и детаља како би дочарао своје приче. Његови романи су имали снажан утицај на друштво и често су помогли у освешћивању јавности о друштвеним проблемима. Дикенс је био страствени заговорник реформи, посебно у области образовања, здравства и социјалних услова.

Поред своје књижевне каријере, Дикенс је био и новинар и уредник. У свом раду је истицао важност новинарства у извештавању о друштвеним неправдама и борби за промене. Такође је био познат по својим јавним читањима, где би изводио одломке из својих дела пред публиком, привлачећи велику пажњу и популарност.

Чарлс Дикенс је преминуо 9. јуна 1870. године, али његово наслеђе наставља да живи кроз његове романе и утицај које је имао на књижевност. Његови ликови и приче су постали део светске културе, а његова дела и даље привлаче читаоце широм света. Дикенс је остао један од најзначајнијих писаца у историји књижевности, чија је снага и релевантност остала снажна и данас.

1915. Рођен Лес Пол

Foto: Wikimedia Commons
Фото: Wikimedia Commons / Извор: Фото: Wikimedia Commons

Лестер Вилијамс Полсфус, познат као Лес Пол, био је амерички гитариста, изумитељ и пионир у развоју електричне гитаре и мултитрака снимања. Рођен је 9. јуна 1915. године у Вокиши, у Висконсину. Лес Паул је оставио дубок траг на свет музике и технологије, постајући један од најутицајнијих гитариста и проналазача у 20. веку.

Лес Пол је почео свирати гитару у раном детињству, а његова страст према музици и технологији развијала се током година. Поред свирања, Пол је био фасциниран техником снимања и експериментисао је са разним техникама како би побољшао квалитет снимака. Кроз своје истраживање, Лес Пол је развио прве прототипе електричне гитаре и различите иновације у дизајну гитаре које су утицале на развој модерне верзије овог инструмента.

Један од најважнијих доприноса Лес Паула музичкој индустрији је изум мултитрака снимања. Користећи траке за снимање, Пол је омогућио уметницима да снимају различите делове песме одвојено и затим их комбинују у завршном снимку. Ова техника је револуционизовала начин на који се музика снима и омогућила уметницима већу креативност и контролу над својим снимцима.

Лес Пол је такође био познат по свом виртуозном стилу свирања гитаре. Његова техника, која је комбиновала брзо свирање, употребу ефеката и иновативну употребу вибрата, утицала је на многе гитаристе широм света.

Уз своје достигнуће у музици и технологији, Лес Пол је добио и бројна признања, укључујући место у Рокенрол кући славних, као и три Греми награде. Његово наслеђе наставља да инспирише музичаре и иноваторе широм света.

Лес Пол је преминуо 12. августа 2009. године, али његово наслеђе и утицај остају неизбрисиви. Као пионир електричне гитаре и мултитрака снимања, Лес Пол је променио ток музичке индустрије и оставио наслеђе које живи и дан данас.

1934. Прво појављивање Паје Патка

Foto: Wikimedia Commons
Фото: Wikimedia Commons / Извор: Фото: Wikimedia Commons

Прво појављивање Паје Патка, у цртаном филму "The Wise Little Хен" (Мудра мала кокош) из 1934. године, обележило је почетак једне од најпознатијих и најомиљенијих анимираних фигура у историји. У овом филму, Паја се појављује као симпатични, али помало лењи лик, који одбија да помогне малој кокошки у њеним пољопривредним задацима. Ова прича поставила је темеље за каснију популарност Паје Патка и његову трансформацију у једног од најстандарднијих јунака Дизнијевог света.

Након свог првог појављивања, Паја је брзо стекао популарност међу публиком и постао један од кључних ликова у анимираним филмовима. Његов препознатљив глас, енергичност и комика грађена око његовог лика допринели су његовом успеху. Паја Патак је касније добио своје самосталне цртане серије, где је био централни лик и протагониста. У тим серијама, Паја се често суочавао са разним авантурама и комичним ситуацијама, пружајући гледаоцима безбројне тренутке смеха и забаве.

Током година, Паја Патак је постао препознатљив симбол Дизнијевог универзума. Његов лик се проширио на разне медије, укључујући стрипове, књиге, играчке и видео игре. Паја је постао неизоставан део популарне културе, и његова јединствена појава често се користи у маркетиншке сврхе и као заштитни знак компаније Дизни.

Како је његова популарност расла, тако су расле и могућности за ширењем његовог света, те ја Паја временом добио и девојку - Пату, а поред своје љубави, Паја је био ментор и заштитник својих тројице сестрића - Раје, Гаје и Влаје. Ова весела тројка често је правила невоље, али су увек могли рачунати на Пајину подршку и љубав. Раја, Гаја и Влаја су постали популарни ликови у сопственим цртаним серијалима, где су се упуштали у различите авантуре и доносили осмехе гледаоцима.

До данас, Паја Патак остаје омиљен лик многих генерација. Са својим препознатљивим изгледом, капом, краватом и карактеристичним гласом, Паја нас подсећа на безбрижност детињства и подстиче нас да се суочимо са изазовима живота са оптимизмом и ведрином.

Паја Патак је постао симбол весеља, авантуре и пријатељства, чије се наслеђе наставља и данас. Са дугом и богатом каријером, овај симпатични патак остаје незабораван део света анимације и један од најомиљенијих ликова свих времена.

1940. Норвешка се предала нацистима у Другом светском рату

Foto: Wikimedia Commons
Фото: Wikimedia Commons / Извор: Фото: Wikimedia Commons

У Другом светском рату, предаја Норвешке нацистичким снагама била је кључан догађај који је имао дубоке последице за норвешки народ и историју земље. Након инвазије нацистичке Немачке 9. априла 1940. године, Норвешка се суочила са тешким изазовима и одлучивањем о својој судбини. Међу кључним фигурама у тој причи био је Видкун Квислинг, човек који је постао синоним за издају и сарадњу са нацистима.

Видкун Квислинг, норвешки политичар, формирао је своју странку Национално јединство и био познат по својим екстремно десним политичким ставовима. Када су нацисти напали Норвешку, Квислинг је очекивао да ће бити постављен као лидер нове марионетске владе. Међутим, нацисти су поставили Квислинга само као премијера и дозволили му да формира своју владу која ће сарађивати са окупаторима.

Норвешки краљ Хакон VII и влада нису пристали на сарадњу с нацистима и напустили су Осло, успостављајући владу у изгнанству. Међутим, Квислингова марионетска влада је постала симбол издаје и сарадње са нацистичким режимом. Он је активно подржавао нацистичке политике, укључујући прогоне Јевреја и политику расне супериорности.

Предаја Норвешке нацистима била је резултат нацистичке војне надмоћи и издаје унутар земље. Квислингова марионетска влада је задржала контролу над одређеним деловима земље, али већина Норвешке је била под нацистичком окупацијом. Норвешки отпор и борба за ослобођење су наставили упркос тешким условима.

Након завршетка Другог светског рата, Квислинг је ухапшен, оптужен за издају и сарадњу с непријатељем и осуђен на смрт. 1945. године, Квислинг је погубљен због својих злочина. Његово име је постало синоним за издају и сарадњу с непријатељем, а његова судбина је остала трајна опомена за све оне који би помислили да сарађују с окупатором.

Данас, термин "квислинг" се користи као синоним за издају и сарадњу с непријатељем. Он означава појединца или организацију који издаје своју земљу или идеале зарад личних интереса или користи, често у ситуацијама када је земља суочена с непријатељском окупацијом или унутрашњим сукобима. Квислинг постаје симбол моралне и политичке деградације, и упозорење да се издаја неће толерисати. Тај термин нас подсећа на важност патриотизма, оданости и храбрости у очувању вредности и слободе своје земље.

1963. Рођен Џони Деп

Foto: Profimedia/Universal Pictures/Courtesy: Everett Collection
Фото: Профимедиа/Универсал Pictures/Courtesy: Everett Collection / Извор: Фото: Профимедиа/Универсал Pictures/Courtesy: Everett Collection

Џони Деп је још један данашњи слављеник, рођен 9. јуна 1963. године, један је од најпризнатијих и најутицајнијих глумаца данашњице. Познат по својој ексцентричној личности и свестраном глумачком таленту, Деп је оставио неизбрисив траг у филмској индустрији.

Са почецима каријере у телевизији, Џони Деп је брзо скренуо пажњу на себе својом изузетном интерпретацијом у култном ТВ серијалу "21 Јумп Стреет". То му је омогућило да се пребаци на велико платно и започне успешну филмску каријеру. Дебитовао је у филму "Страва у Улици брестова" (1984), али је прави пробој доживео кроз сарадњу са редитељем Тимом Бартонм у филмовима попут "Едвард Маказоруки" (1990), "Ед Вуд" (1994) и "Успавана долина" (1999).

Џони Деп је познат по својој способности да се трансформише у различите ликове. Његови наступи су често ексцентрични, мрачни и дубоко емотивни. Глумачки таленат Џонија Депа је добио посебну пажњу и признање за улоге као што су Капетан Џек Спероу у франшизи "Пирати са Кариба" (2003-2017), Џејмс Метју Бери у филму "У потрази за недођијом" (2004) и Џон Дилинџер у филму "Публиц Енемиес" (2009).

Поред глумачких достигнућа, Џони Деп је такође познат по својој љубави према музици. Он је гитариста и члан рок групе "Hollywood Вампирес", а редовно свира гитару на концертима Елис Купера. Његова страст према уметности се огледа и у сликарству, а такође је и продуцент неколико филмова.

Џони Деп је добитник бројних признања, укључујући Златни глобус, награду БАФТА и награду САГ. Његова способност да донесе дубину и аутентичност својим ликовима га је учинила једним од најцењенијих глумаца у индустрији. Поред овога, Џони Деп обожава децу, те неретко, маскиран у капетана Џека Спероуа, обилази болнице и сиротишта и труди се да деци измами осмех на лице.

Његов утицај на филмску уметност је немерљив, а Џони Деп остаје икона савремене кинематографије. Са својим изузетним талентом, ексцентричним појавом и широким спектром улога, он нас непрестано изненађује и одушевљава својом глумачком виртуозношћу.

1977. Рођен Пеђа Стојаковић

profi
профи / Извор: Фото: JEFF HAYNES / АФП / Профимедиа

Пеђа Стојаковић, рођен 9. јуна 1977. године, српски је кошаркашки играч који је оставио дубок траг у свету кошарке својим импресивним достигнућима. Његова каријера обухвата успехе на националном и интернационалном нивоу, како у репрезентативном тако и у клупском такмичењу.

Између свих великих репрезентативних успеха, сви ми добро знамо које злато најсјајније сија. У лето 2002. године, репрезентација СР Југославије је остварила један од највећих успеха у својој кошаркашкој историји, освајањем златне медаље на Светском првенству у кошарци, које се одржало ни мање ни више него у америчкој и светској кући кошарке у Индианаполису. Пеђа Стојаковић је имао кључну улогу у тријумфу над Американцима у четвртфинлу пред пуном халом, након чега је Југославија остварила две рутинске победе над Новим Зеландом у полуфиналу и Аргентином у финалу, а Пеђине импресивне партије на целом првенству су га довеле до избора у најбољу петорку турнира. Овај успех додатно истиче његову улогу као једног од најзначајнијих играча у историји српске кошарке.

У клупској каријери, Пеђа Стојаковић је остварио изузетне резултате, како у Европи, тако и преко баре. Након успешног играња за Црвену Звезду и Паок, на драфту 1996. године, Пеђа је изабран као 14. пик прве рунде од стране Сакраменто Кингса и преселио се у НБА лигу. Његово време проведено у редовима Кингса обележено је невероватним шутирањем за три поена и импресивним поенима које је постизао. Стојаковић је три пута био Ол-Стар играч и два пута заредом је освојио награду за најбољег шутера за три поена на НБА Ол-стар викенду.

Највећи тренутак у Стојаковићевом НБА путовању догодио се 2011. године када је освојио шампионску титулу са Далас Мавериксима, заједно са Дирком Новицким као вођом тима. Овај успех је био круна његове сјајне каријере и доказао је да је Пеђа Стојаковић био један од најталентованијих и најбољих играча свог времена.

Узимајући у обзир све успехе и достигнућа Пеђе Стојаковића, може се закључити да је био један од најбољих шутера своје генерације. Његова прецизност и конзистентност у шутирању за три поена су га издвојили као изузетног играча, а његова страст и посвећеност кошарци су га учинили омиљеним међу навијачима.

Данас, термин "Пеђа" или "Пеја" често се користи као синоним за врхунско шутирање за три поена у кошарци. Стојаковићева техника и успех у том аспекту игре оставили су трајно наслеђе и постали инспирација за многе младе играче. Он је и данас признат као један од највећих шутера свих времена и стоји раме уз раме уз Реја Алена, Стефа Карија и остале великане овог сегмента игре.

1986. Изашао "Инвисибле Touch" групе Џенезис

Foto: Youtube/Printscreen/Genesis
Фото: Youtube/Printscreen/Genesis / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Genesis

Албум "Инвисибле Touch" групе Џенезис угледао је светлост дана у америци 6. јуна 1986. године, али светска премијера и пемијера у родној Енглеској десила се три дана касније - на данашњи дан 1986. године. Овај албум се сматра једним од најуспешнијих остварења бенда, који је током каријере постао синоним за квалитетну прогресивну рок музику.

"Инвисибле Touch" је постао славан не само због својих хит синглова, већ и због иновативног звука и комбинације различитих жанрова. Албум је донео неке од најпознатијих песама бенда, укључујући насловну песму "Инвисибле Touch", "Ин Тоо Дееп" и "Ланд оф Цонфусион". Те песме су постале велики хитови широм света и освојиле врхове топ-листа.

Албум је добио велику популарност и критички успех. Био је комерцијално успешан, достигавши број један на британским и америчким топ-листама. Такође је постао најпродаванији албум групе Џенезис. Критичари су похвалили албум због његових заразних мелодија, памтљивих текстова и техничке виртуозности.

"Инвисибле Touch" је показао да Џенезис успева да се прилагоди променама у звуку и стилу, задржавајући свој препознатљиви квалитет и звук. Албум је донео поп-рок приступ и заразне рефрене, али је истовремено задржао сложене музичке аранжмане и прогресивне елементе који су били заштитни знак бенда.

Овај албум је био прекретница за Џенезис, доносећи им огромну популарност и проширујући њихову публику. "Инвисибле Touch" је постао класичан албум осамдесетих година и остао трајно упамћен као једно од најуспешнијих достигнућа групе Џенезис и њиховог фронтмена Фила Колинса уопште.