Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ДАНАШЊИ ДАН: Петпарачке приче, Исијавање, Бони и Клајд, Еминем и још много тога (23. МАЈ)

23.05.2023. 08:56
Пише:
Србија Данас/Милош Лабудић
23. maj
23. мај / Извор: Фото: Shutterstock, Wikipedia

Добро дошли у "НА ДАНАШЊИ ДАН", нову СД рубрику у којој ћемо сваког дана давати кратку ретроспективу најважнијих историјских догађаја који су се десили, замислите, на данашњи дан.

НА ДАНАШЊИ ДАН: Новак Ђоковић, Шерлок Холмс, Пац-Ман, Валтер и још много тога (22. МАЈ)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Новак Ђоковић, Шерлок Холмс, Пац-Ман, Валтер и још много тога (22. МАЈ)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Независност Црне Горе, ФИФА, Мухамед Али, "Империја узвраћа ударац" и још много тога (21. МАЈ)

НА ДАНАШЊИ ДАН: Независност Црне Горе, ФИФА, Мухамед Али, "Империја узвраћа ударац" и још много тога (21. МАЈ)

НА ДАНАШЊИ ДАН: НАТО бомбардовање, Битлси, "Отац на службеном путу", Мајкл Џордан и још много тога (20. МАЈ)

НА ДАНАШЊИ ДАН: НАТО бомбардовање, Битлси, "Отац на службеном путу", Мајкл Џордан и још много тога (20. МАЈ)

1430. Заробљена Јованка Орлеанка

joan
јоан / Извор: Профимедиа

Скромна по пореклу, ова млада девојка тврдила је да је имала визије у којима су јој свеци говорили да треба да подржи некрунисаног краља Шарла VII у одбрани земље од Енглеских окупатара крајем Стогодишњег рата.

За себе је веровала да је била вођена божјом вољом, а то веровање подарило јој је храброст, којом је водила француску војску у одбрани Орлеана 1429. године, у којој су француске трупе одбиле напад Енглеза, који су покушавали да покоре Француску. Овим чином, Јованка је зарадила обожавање целе нације и зарадила је епитет спаситеља Француске.

Занимљив податак јесте тај да је целокупна енглеска опсада Орлеана трајала више пола године, а да је иста окончана ​​​​​само девет дана након Јованкиног прикључења бици​​​​​​. Њена победа даће елан целокупној француској војсци, која ће, ношена тим ветром храбрости, однети коначну победу у Стогодишњем рату​​​​​​. 

Ипак, 23. маја 1430. године, бургундски француски плаћеници заробиће Јованку, а у новембру исте године ирзучиће је Енглезима.

На монтираном судском процесу оптужена је за јерес​​​​​​, светогрђе и демонске радње​​​​​​. Осуђена је на смрт, а казна ће бити извршена 30. маја 1431. године спаљивањем на ломачи​​​​​​. На дан своје смрти, Јованка је имала свега 19 година​​​​​​. 

1934. Убијени Бони и Клајд

boki
боки / Извор: Фото: Profimedia/Courtesy Everett Collection

Бони Елизабет Паркер и Клајд Честин Бероу, можда најпознатији крими тандем у историји, страх и трепет народа и полиције и државни непријатељи Сједињених Држава, страдали су на данашњи дан у полицијској заседи на путу у савезној држави Луизијана.

У свом криминалном досијеу, за непуне две године колико су били активни, имају велики број оружаних пљачки, углавном продавница и бензинских пумпи, али и 15-ак мање или више успешних пљачки банака. Од њихове руке страдало је 12 људи, а међу њима било је 9 полицијских службеника. Ова злодела донела су им статус државних непријатеља. Један од бивших чланова Бероу банде на суђењу је изјавио да Клајд није имао за циљ славу или богаћење, већ је његов једини мотив за криминал био тај да се освети тексашком затворском систему за злостављање које је претрпео док је бороравио у његовим установама.

23. маја 1934. године, у 9:15 изјутра, на путу у Бјенвил округу у савезној држави Луизијана, шест полицијских службеника направило је заседу за Бони и Клајда у којој се процењује да је на аутомобил у ком се пар возио испаљено око 130 метака, од чега се на званичним снимцима полиције види да је 112 погодило ауто, а сматра се да је четвртина од тог броја погодила Бони или Клајда. Пар криминалаца убијен је на лицу места.

О њиховој популарности говори чињеница да се вест о њиховој смрти толико брзо проширила, да су људи у буљуцима похитали на место заседе, како би скупљали чауре и комадиће стакла, које би продавали као сувенире. У неким незваничним причама речено је да је чак један човек покушао перорезон да одсече Клајдово уво, док је у другима сматрано да је човек желео да одсече прст ког је Клајд држао на обарачу.

Бероу и Паркерова су још за живота изразили жељу да буду сахрањени једно до другог, али Бонина породица то није дозволила. Њеној сахрани присуствовало преко 20,000 људи. 

Што се тиче аутомобила у коме су Бони и Клајд убијени, људи су се отимали око њега. Након неколико судских процеса и промењених неколико власника, ауто је откупио један казино у близини Лас Вегаса, где се налази и дан данас и део је редовне поставке и предсавља велику туристичку атракцију.

1951. Рођен Анатолиј Карпов

kaparov
капаров / Извор: Фото: Profimedia/THIS IMAGE ИС ПРОВИДЕД BY RUSSIAN STATE-OWNED AGENCY СПУТНИК

Жива шаховска легенда и један од највећих мајстора ове игре у историји данас прославља свој 72. рођендан. 

Руски велемајстор и бивши шампион света најуспешнији је турнирски играч свих времена са освојених преко 160 првих места на интернационалним такмичењима одржаваним широм света. 

Шах је учио да игра још од своје четврте године, што ће му помоћи да веома млад почне да остварује значајне успехе и да већ са 19  година добије звање велемајстора и прилике да 1975. године буде изазивач у борби за титулу светског првака, коју је у то врме држао чувени Боби Фишер​​​​​​. 

Из техничких разлога, Фишер је одбио да учествује у мечу за одбрану титуле, а због тога је Светска шаховска федерација одлучила да Карпова прогласи за новог светског шампиона. 

Капров ће, између осталог, остати упамћен и по свом великом ривалству са највећим шахистом свих времена - Гаријем Каспаровим, са којим ће се суочавати невероватних 167 пута, а управо ће Гари бити тај који ће Капрову одузети титулу светског шампиона 1985. године. 

Капров ће се од професионалног шаха опростити 1999. године, након чега ће наставити да се појављује само на турнирима егзибиционог карактера и брзопотезног шаха. 

1958. Мао Це-Тунг покренуо "Велики скок напред"

mao
мао

Познат и као "велики корак унапред", овај покрет за циљ је имао убрзан раст економске моћи Народне Републике Кине, а као средство да се тај економски раст оствари главни план је био искористити јефтину радну снагу ​​​​​​кинеских сељака. 

Замисао је била та да се кинеска економија из пољопривредне преобрази у индустријску, а главна грана те индустрије била би производња челика​​​​​​. Пољопривредницима је било наложено да оставе послове у пољу и почну са производњом челика у импровизованим топионицама које су за гориво користиле дрво, а као материјал за прављење челика старе шерпе и алат који више није био употребљив. 

Заменом послова у пољу пословима у топионциама, дошло је до запуштања њива, што је уништило приносе житарица. Ипак, старешине села нису смеле да са таквим информацијама изађу пред своје политичке вође, па су уместо тога фабриковали бројке везане за производњу, наводећи да су приноси исти, па чак и бољи него пре преласка на нови економски план. 

Овакве бројке убедиле су државне челнике да Кина треба да појача извоз житарица, што је све преостале залихе усева у земљи преместио из села у градове, чиме је кинеског сељака осудило на гладовање. 

Поврх свега, Кину је задесила и катастрофа библијских размера која је са собом довела и најезду скакаваца, који су пустошили и то мало усева што је бивало произведено, а епилог свега била је једна од највећих и најсмртоноснијих глади у историји човечанства, за коју се процењује да је однела најмање 20 милиона људских живота. Од пројекта се тихо одустало, без икаквих протеста или буна, а овај период у кинеској историји познат је и као "Горке три године". 

1960. Ухваћен нацистички бегунац Адолф Ајхман

nacko
нацко / Извор: Профимедиа

Ајхман је био немачки официр и командант злогласних SS јединица, координатор злогласног плана под називом "Коначно решење" или, како га је назвао фирер лично - Коначно решење јеврејског питања. План је представљао завршну фазу Холокауста, која је за циљ имала потпуно истребљење Јевреја, не само са европског континента, већ са земаљске кугле уопште.

Као челник Одељења за јеврејска питања канцеларије Трећег рајха задужене за безбедност, Ајхман је преко својих заменика управљао транспортом јеврејског народа у европске центре намењене за њихово убијање. Он ће непосредно командовати операцијом у којој је око 440,00 Јевреја било депортовано у највећи логор смрти - Аушвиц.

Након пораза Немачке у рату, Ајхман бежи из Европе и, као многи његови земљаци тог доба, уточиште проналази у Аргентини, где је живео под лажним идентитетом. На данашњи дан 1960. године, припадници израелске обавештајне службе Мосад у Аргенитини су ухапсили Ајхмана и касније га депортовали у Израел, где је и одржано суђење у ком је пресуда била смрт вешањем. Погубљен је у поноћ у ноћи између 31. маја и 1. јуна 1962. године.

1977. У Београду отворен Музеј афричке уметности

afr
афр / Извор: Профимедиа

Први и једини музеј у овом делу Европе, који је искључиво посвећен културама и уметностима афричких народа, отворен је на данашњи дан 1977. године у Београду. 

Залажући се за мултикултуралност и промовисање и неговање културних веза са народима Црног континента, за 46 година свог постојања, музеј је, уз своју импозантну редовну поставку, организовао огроман број гостујућих изложби, фестивала, предавања и тематских културолошких вечери. 

- Указивање на значај афричког и уопште неевропског културног и уметничког наслеђа представља темељ целокупног рада Музеја афричке уметности у Београду. - наведено је на званичном сајту музеја.

Музеј се налази у улици Андре Николића 14 на Топчидерском брду и отворен је за посетиоце сваког дана у недељи од 10 до 18 часови. 

1980. Премијера Кјубриковог "Исијавања"

hiiiiiiiiiiiiiir iz džoni
хиииииииииииииир из џони / Извор: Профимедиа

Један од најбољих представника жанра психолошког хорора, снимљен по узору на истоимени роман мајстора хорор жанра Стивена Кинга, премијерно је приказан америчкој публици на данашњи дан 1980. године. Са легендарним Џеком Никлсоном у главној улози, у пратњи невероватне Шели Дувал и младог Денија Лојда, у режији прослављеног холивудског редитеља Стенлија Кјубрика, филм је и пре него што је снимљен био осуђен на успех. Ипак, на славу ће мало сачекати, јер је ишао доста испред свог времена.

Кјубрик је у свету филма био познат по свом "одвратном" перфекционизму и по томе да су исте сцене снимане небројано много пута, наизглед са истим резултатима, док он не би био потпуно задовољан резултатом. Легендарна сцена са лифтом снимана је невероватних годину дана, а за потребе чувене "Heeere's Johnny!" настрадало је невероватних 60 врата.

Овај филм је донео много контраверзи и покренуо озбиљан број теорија завере, а можда највећа међу њима јесте та да се сматра да је Кјубрик овај филм снимио као својеврсно признање да је помогао да се сними лажно слетање на Месец, за које и дан данас велики део популације не верује да је било стварно, већ да је било снимљено у "неком холивудском подруму".

Иако данас, и то са добрим разлогом, сматран својеврсним ремек-делом, "Исијавање" иницијално није било нарочито добро прихваћено, а Стенли Кјубрик, који се данас сматра за генија и у неким круговима најбољег редитеља свих времена, био је номинован за Златну малину у категорији за Најгорег режисера године.

1994. "Петпарачке приче" освајају Златну палму

palp
палп / Извор: Профимедиа

1994. година за већину љубитеља филма важи за најбољу годину у историји. Поред нашег данашњег слављеника, ова година свету је између осталог подарила "Бекство из Шошенка", "Фореста Гампа", "Краља лавова", "Врану" и "Брзину". За разлику од других холивудских блокбастера, Тарантинов "Пулп Фицтион" бива приказиван Европској, Јапанској и Корејској публици пре него што ће публика у родној Америци имати прилику да га види на великом екрану тек 23. септембра исте године.

Есенцијално припадник инди филмског жанра, овај психоделични хронолошки бућкуриш гледаоцу доноси апсолуто све што је желео, без да овај то уопште разуме. Многима на прво гледање филм није "чучнуо" ("хит the спот" - погледати инсерт испод), али је овај филм сваким наредним гледањем све бољи и у сваком враћању овом филму, пронаћи ћете неки детаљ који раније нисте примећивали.

Многи фанови овог филма одгледали су га толико пута да су напамет научили можда и најцитиранији сегмент филмске уметности икад - Језикељ 25:17, по ком ће Самјуел Л. Џексон остати заувек упамћен. Управо сцену у којој је изговорена чувена реплика можете видети у инсерту испод, а у сцени се појављује и чувена "актовка" - покретач непресушног извора теорија, које ћете, ако вас занимају, морати сами да проучите.

За крај, шта уопште значи термин "Петпарачке приче"? - Можда је некима било очигледно, али многим фановима са нашег говорног подручја ова генијална кованица само је пролетела испред очију, без да су икад размишљани о њеном значењу. Будући да је и у изворном називу филма "Пулп фицтион" кованица настала по узору на јефтине и условно безначајне приче објављиване у америчким часописима у првој половини двадесетог века, на нашем говорном подручју било је једино у реду створити једнако звучну и интелигентну кованицу. Тако је настао назив "Петпарачке приче", односно - приче за које неко не би дао ни пет пара. У Хрватској, име филма преведено је као "Паклени шунд".

2000. The Marshall Mathers ЛП

eminem
еминем / Извор: Фото: Youtube Printscreen/EminemMusic

Трећи и, по мишљењима многих, најбољи Еминемов албум икада изашао је на данашњи дан пре 23 године.

Песме на овом албуму карактерише интроспективни лирицизам, са темама које у свом фокусу имају брзо богаћењекритику његове музике, као и односе са његовом породицом и супругом. Иако есенцијално жанровски припада реп музици, на овом албуму коришћени су и елементи хороркор и хардкор хип хоп жанра, обавијени одвратно сатиричним текстовима.

Као и његова два претходника, The MArshall Mathers ЛС обавијен је својом дозом контраверзи. Иако су његови текстови сматрани насилнимхомофобним и мизогеним, а теме варирале од адресирања критике његових песама, преко породичних проблема и наркотика, до пуцњаве у школи и већих глобалних проблема, Еминем је са овим албумом изашао на чело Америчке поп културе.

Неки од највећих хитова са овог албума, за који се сматра да нема лошу песму на себи, јесу: "The Реал Слим Shady", "The Way и Ам", "Стан", "И'м Бацк" и "Kill You". Без обзира на контраверзе, албум је међу критичарима био озбиљно добро прихваћен, а Еминемови текстови сматрани су изузетно емотивно дубоким. Међу бројним наградама које је убрао овај албум, можда највеће признање јесте што је проглашен за најбољи албум године од стране најважнијег музичког часописа на свету - Ролинг Стоуна.

}