Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"НАЈГОРЕ ТЕК ПРЕДСТОЈИ" Ово није крај сукоба на Блиском истоку, ево шта намеравају Израел и САД

09.10.2023. 14:42
Пише:
Танјуг
Izrael, Palestina, Pojas Gaze, Hamas
Израел, Палестина, Појас Газе, Хамас / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Al Jazeera English/Shutterstock

Догодио се највећи пораз израелских обавештајних служби

Драгослав Рашета из организације "Нови трећи пут" оценио је данас да у рату Израела и Хамаса најгоре тек предстоји.

"НЕШТО ГОРИ, ПОЛИЦИЈА ЈЕ НА КОЊИМА" Симпатизери Хамаса улетели у СИДНЕЈСКУ ОПЕРУ која светли у бојама Израела (ВИДЕО)

"НЕШТО ГОРИ, ПОЛИЦИЈА ЈЕ НА КОЊИМА" Симпатизери Хамаса улетели у СИДНЕЈСКУ ОПЕРУ која светли у бојама Израела (ВИДЕО)

"РАЊЕН ЈЕ У ГЛАВУ, МНОГО ЈЕ ИСКРВАРИО" Још се трага за унуком познатог Новосађанина - нема га на списку НИ ЖИВИХ НИ МРТВИХ

"РАЊЕН ЈЕ У ГЛАВУ, МНОГО ЈЕ ИСКРВАРИО" Још се трага за унуком познатог Новосађанина - нема га на списку НИ ЖИВИХ НИ МРТВИХ

"ТО ВАМ НИКАКО НЕЋЕ УСПЕТИ" Израелски председник посетио рањене, послао ЗАСТРАШУЈУЋУ поруку Хамасу

"ТО ВАМ НИКАКО НЕЋЕ УСПЕТИ" Израелски председник посетио рањене, послао ЗАСТРАШУЈУЋУ поруку Хамасу

Он је рекао да након прве и најважније фазе за Израел да Хамас и терористи који су успели да продру дубоко у централни Изреал избаце са своје територије, следи мобилизација великог броја војника како би израелске снаге копнено ушле у Газу и уништиле командне структуре Хамаса. 

Рашета сматра да је један од мотива сукоба Хамаса и израелске војске тај што Хамасу, који, како каже, нема ништа осим тероритичких напада да понуди Палестинцима одговара да се Израел и Палестина не приближе нормализацији односа.

На питање да ли се сукоб може сматрати највећим поразом израелске обавештајне службе у претходних пола века, Рашета одговара потврдно и додаје да се види да су и на стратешком плану постојале одређене тезе које су се испоставиле као нетачне.

Између осталог, објашњава, сматрало се да ће Газа моћи да се умири неким економским мерама, отварањем нових радних места за Палестинце који живе у Гази и очекивало се да Хамас нема толико моћи да нападне директно. 

Izrael
Израел / Извор: Профимедиа

Рашета оцењује да долазак носача авиона "Џералд Форд" не представља симбол помоћи Изреалу да се обрачуна са Хамасом, већ сматра да на то треба гледати као на ефекат одвраћања да друге државе у овом тренутку не покушају да нападну Израел.

- То је пре свега претња Ирана и Хезболаха из јужног Либана да не покушају да упадну у северни Израел. Такође и паравојне формације које контролише Иран, из јужне Сирије, би исто могле да покушају. Ако пошаљете најмоћнији носач авиона на свету то је порука коју шаљете тим државама - рекао је он.

Званичну изјаву Ирана који се оградио од напада сматра дипломатском, додајући да су сличне поруке постојале и када је реч о рату у Украјини иако се "зна да су тамо ирански дронови", односно да је Иран, како каже, снабдевао Русију дроновима.

- Иран се увек на генералним скупштинама Уједињених нација увек ограђивао и имао дипломатске изјаве. Кад погледамо и у претходних 20-30 година Хамас је наоружаван примарно од стране Ирана, мали део наоружавања је домаће радиности, а остатак се кријумчари из Ирана у сам појас Газе. Јасно је и зашто су изабрали овај тренутак. Саудијска Арабија и Израел су били на корак од потписивања споразума који би водио ка нормализацији, односно до стварања безбедносног пакта између Саудијске Арабије и САД. Иран би био остављен изолованим на Блиском истоку - рекао је Рашета.

Izraelska vojska
Израелска војска / Извор: Профимедиа

Упитан да прокоментарише то што на седници Савета безбедности која је одржана иза затворених врата није постигнута сагласност свих земаља у осуди онога што се дешавало у Израелу, Рашета каже да је било превише оптимистично очекивати да ће доћи до консензуса имајући у виду никада лошије односе између САД и Русије, те да Кина не признаје Хамас као терористичку организацију, те самим тим није било реално да се дође до заједничке изјаве.

На питање које исламске земље су пријатељи Израела, Рашета напомиње да је тешко балансирати уколико је зремља са већинским муслиманским становништвом чак и у државама које су обновиле и нормализовале односе са Израелом као што су УАЕ и Бахреин.

- У тренутку када први израелски тенклови буду ушли у Газу ви ћете морати да се оградите од тога и онда ћемо се поново вратити неколико корака уназад што се тиче саме нормализације односа на Блиском истоку. Израел има пријатељске односе са Јорданом, са Египтом, али све је то веома ризично зато што су ове државе уложиле политички капитал да покушају да изнађу решење, а и само јавно мњење у њиховим државама је такво да не би подржавало даље угњетавање Палестинаца - указао је Рашета.