Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈКРВАВИЈИ ДАН У МЈАНМАРУ ОД ПОЧЕТКА СУКОБА: Убијен дечак и још 90 људи, војска демонстрирала силу на паради (ВИДЕО)

27.03.2021. 18:01
Пише:
Србија Данас
Mjanmarska vojska
Мјанмарска војска / Извор: Реутерс

Азијска држава је закорачила у крвави грађански рат

Мјанмарска војна хунта је убила петогодишњег дечака и још 90 демонстраната док трупе отварају ватру на продемократске демонстранте и приређују огромну параду као демонстрацију силе.

ПОСАДА НАСУКАНОГ БРОДА ТВРДИ ДА ЗНА КО ЈЕ КРИВАЦ: Објављен је и снимак на коме се све јасно види (ВИДЕО)

ПОСАДА НАСУКАНОГ БРОДА ТВРДИ ДА ЗНА КО ЈЕ КРИВАЦ: Објављен је и снимак на коме се све јасно види (ВИДЕО)

ФЕЈСБУК БЛОКИРАО НИКОЛАСА МАДУРА: Председник Венецуеле је прекршио једно од најважнијих правила друштвене мреже

ФЕЈСБУК БЛОКИРАО НИКОЛАСА МАДУРА: Председник Венецуеле је прекршио једно од најважнијих правила друштвене мреже

КИНА УЗВРАЋА УДАРАЦ: САД и Канада на удару Пекинга, Вашингтон неће проћи некажњено

КИНА УЗВРАЋА УДАРАЦ: САД и Канада на удару Пекинга, Вашингтон неће проћи некажњено

Демонстранти против војног пуча су још 1. фебруара изашли на улице Јангона, Мандалаја и других градова, пркосећи упозорењу да би могли бити погођени "у главу и леђа", док су генерали широм земље славили Дан оружаних снага.

Sukobi u Mjanmaru
Сукоби у Мјанмару / Извор: Реутерс

Данашњи дан је један од најкрвавијих дана од дана када је пуч извршен, а број убијених цивила попео се скоро на 400. Десетине хиљада људи демонстрирало је данас широм Мјанмара.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Дечак (5) био је међу најмање 13 људи убијених у другом граду Мјанмара - Мандалају.

- Данас је дан срама за оружане снаге - рекао је др Саша, портпарол ЦРПХ, анти-хунтовске групе коју су основали свргнути посланици, на интернет форуму.

Новински портал "Myanmar Now" saopštio је да су у целој земљи до 14.30 сати по локалном времену укупно убијене 64 особе, а за сада се верује да је укупан број убијених порастао на 91.

Nemiri u Mjanmaru
Немири у Мјанмару / Извор: Профимедиа

Троје људи, укључујући мушкарца који игра у локалном фудбалском тиму, млађих од 21 године, убијено је током протеста у округу Инсеин у највећем мјанмарском граду Јангону, рекао је очевидац.

- Убијају нас попут птица или пилића, чак и у нашим домовима - рекао је Ту Ја Зав у централном граду Мингијану, где су убијена најмање два демонстранта.

Sukobi u Mjanmaru
Сукоби у Мјанмару / Извор: Реутерс

- Наставићемо да протестујемо без обзира на све. Морамо се борити док хунта не падне - рекао је он.

Извештавани су случајеви смрти у централној регији Сагаингу, Лашиоу на истоку, у регији Баго, близу Јангона, и даље. Једногодишњу бебу погодио је гумени метак у око.

Sukobi u Mjanmaru
Сукоби у Мјанмару / Извор: Реутерс

Као одговор на последња убиства, министар спољних послова Велике Британије Доминик Раб је твитовао: "Данашње убијање ненаоружаних цивила, укључујући децу, означава нови минимум".

- Радићемо са нашим међународним партнерима како бисмо окончали ово бесмислено насиље, позвали одговорне и обезбедили пут натраг у демократију.

- На дан Оружаних снага Мјанмара, снаге безбедности осрамотиле су се пуцајући на ненаоружане цивиле. Наводно је на десетине невиних људи убијено, укључујући и децу - рекао је британски амбасадор Дан Чаг.

- У време економске кризе, ковида, и погоршања хуманитарне ситуације, данашња војна парада и вансудска убиства довољно говоре о приоритетима војне хунте.

У међувремену, једна од двадесетак етничких наоружаних група у Мјанмару, "Национална унија Карен", саопштила је да је прегазила војни пункт у близини тајландске границе, убивши 10 војника - укључујући потпуковника - и изгубивши једног од својих бораца.

Етничке оружане фракције Мјанмара неће стајати по страни и дозволити нова убиства, рекао је у суботу лидер једне од главних оружаних група.

Војни портпарол није одговорио на позиве за коментар око убиства снага безбедности или напада побуњеника на његово место.

Након смотре током војне параде у главном граду Најпијдоу поводом обележавања Дана оружаних снага, генерал Мин Аунг Хлаинг поновио је обећање да ће се одржати избори након свргавања изабране лидерке Аунг Сан Су Ћи, без давања било каквог временског оквира.

- Војска настоји да се удружи са читавом нацијом ради заштите демократије - рекао је генерал у директном преносу на државној телевизији, додајући да су власти такође настојале да заштите људе и врате мир у целој земљи.

- Насилни поступци који утичу на стабилност и сигурност како би се поставили захтеви су непримерени.

General Min Aung Hlaing, vođa vojne hunte u Mjanmaru
Генерал Мин Аунг Хлаинг, вођа војне хунте у Мјанмару / Извор: Реутерс

У упозорењу од петка увече, државна телевизија је рекла да су демонстранти "у опасности од пуцања у главу и леђа". Упозорење није изричито значило да су снаге безбедности добиле наређење за пуцање и да је хунта раније сугерисала да је из гомиле дошло до фаталних напада.

Али то је показало одлучност војске да спречи било какве испаде током обележавања Дана оружаних снага, којим се обележава почетак отпора јапанској окупацији 1945. године, који је организовао отац Су Ћи, оснивач војске.

Sukobi u Mjanmaru
Сукоби у Мјанмару / Извор: Реутерс

Аунг Сан Су Ћи, најпопуларнија цивилна политичарка Мјанмара, и даље је у притвору на неоткривеној локацији. Многе друге личности из њене странке такође су у притвору.

У недељи у којој је међународни притисак на хунту појачан новим америчким и европским санкцијама, заменик руског министра одбране Александар Фомин присуствовао је паради у Нејпјидоу, саставши се дан раније са вођама хунте.

- Русија је прави пријатељ - рекао је Мин Аунг Хлаинг. Није било присуства других дипломата на догађају којем обично присуствује мноштво званичника страних држава.

Подршка Русије и Кине, која се такође уздржала од критика, важна је за хунту јер су оне сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација и могу да блокирају потенцијалне акције Уједињених нација.

Sukobi u Mjanmaru
Сукоби у Мјанмару / Извор: Реутерс

У пуцњави у суботу погођен је Амерички културни центар у Јангону, али нико није повређен, а инцидент се истражује, рекао је портпарол америчке амбасаде Аријани Манринг. Сједињене Државе упутиле су критике због убистава демонстраната.

Демонстранти су готово свакодневно излазили на улице од почетка пуча који је проникао као резултат споре транзиције Мјанмара у демократију, упркос растућим напетостима.

- Дан оружаних снага Мјанмара није дан оружаних снага, више је попут дана када су убијали људе - рекао је генерал Јавд Серк, председавајући Савета за обнову државе Шан - Државна војска Шан - Југ, за Ројтерс у суседном Тајланду.

- Ако наставе да пуцају на демонстранте и малтретирају људе, мислим да све етничке групе неће више стајати по страни, пише Daily Mail.

- Пропала држава Мјанмар има потенцијал да привуче све велике силе - укључујући САД, Кину, Индију, Русију и Јапан - на начин који би могао довести до озбиљне међународне кризе (као и још веће катастрофе у самом Мјанмару) - написао је аутор и историчар Тант Минт на Твитеру.

}