Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"НЕ ИГРАЈТЕ СЕ СА ВАТРОМ" Кинески министар одбране запретио САД и то из Москве, укључио се и Путин

16.08.2023. 10:14
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Li Šangfu
Ли Шангфу / Извор: Фото: Танјуг/АП Photo/Alexander Zemlianichenko

Лијеве изјаве су само наставак претходних сличних коментара кинеских званичника, али место његовог говора било је значајно и симболично с обзиром на рат Русије са Украјином.

Кинески министар одбране Ли Шангфу упозорио је на безбедоносној конференцији у Русији на "играње ватром" када је у питању Тајван, у прикривеном нападу на Сједињене Америчке Државе. Говорећи на Московској конференцији о међународној безбедности, Ли је рекао да би покушаји да се "Тајван искористи за контролисање Кине засигурно завршили неуспехом", пише CNN.

Лијеве изјаве су само наставак претходних сличних коментара кинеских званичника, али место његовог говора било је значајно и симболично с обзиром на рат Русије са Украјином.

ЛАВРОВ ПОМЕНУО СУКОБ НУКЛЕАРНИХ СИЛА Упозорења из Русије се игноришу или искривљују у пропагандне сврхе

ЛАВРОВ ПОМЕНУО СУКОБ НУКЛЕАРНИХ СИЛА Упозорења из Русије се игноришу или искривљују у пропагандне сврхе

ОВАКО ЗАПАД "ДОЛИВА УЉЕ НА ВАТРУ" Путин упозорио - све води ка још већем рату?!

ОВАКО ЗАПАД "ДОЛИВА УЉЕ НА ВАТРУ" Путин упозорио - све води ка још већем рату?!

ВОЈНИ РЕСУРСИ УКРАЈИНЕ СКОРО ИСЦРПЉЕНИ Шојгу изнео резултате борбених дејстава па раскринкао "паклени план" САД

ВОЈНИ РЕСУРСИ УКРАЈИНЕ СКОРО ИСЦРПЉЕНИ Шојгу изнео резултате борбених дејстава па раскринкао "паклени план" САД

Кинеска владајућа Комунистичка партија тврди да је Тајван самоуправна демократија и најавила је да ће преузети контролу над острвом, ако буде потребно и силом. Кина је више пута критиковала америчке интеракције с Тајваном, с којим Вашингтон нема званичне дипломатске везе, укључујући продају америчког оружја.

Ли, против којег је САД 2018. увео санкције због куповине руског оружја, придружио се московској безбедоносној конференцији на почетку шестодневног путовања у Русију и њеног блиског савезника Белорусију.

Li Šangfu
Ли Шангфу / Извор: Фото: Танјуг/АП Photo/Alexander Zemlianichenko

Високи одбрамбени званичници из више од 20 "пријатељских држава", укључујући Белорусију, Иран и Мјанмар, такође ће присуствовати форуму, известили су руски државни медији, позивајући се на московско министарство одбране које сваке године организује овај догађај. Ниједна западна земља није била позвана, јавили су државни медији.

Путин снимио поруку

Ово је Лијева друга посета Русији откако је почетком ове године преузео дужност шефа одбране. Долази у тренутку кад Пекинг наставља да јача своје безбедоносне везе с Москвом, упркос нападу на Украјину, који је изазвао хуманитарну катастрофу с глобалним последицама.

У унапред снимљеној поруци за московску конференцију, руски председник Владимир Путин оптужио је САД за доливање "уља на ватру" глобалних сукоба, укључујући и подршку Украјини. Кина је користила сличну реторику у својим званичним коментарима о сукобу, упркос томе што тврди да је и даље неутрална страна и заговорник мира. Ли је у уторак такође рекао присутнима да је кинеска војска "чврста сила у одржавању светског мира" и да кинески лидер Си Ђинпинг има за циљ да стабилизује глобалну безбедност у "свету хаоса".

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Танјуг/Микхаил Klimentyev, Спутник, Кремлин Поол Пхото виа АП

- Спремни смо да сарађујемо с другим војскама како бисмо ојачали међусобно поверење у војне безбедоносне стратегије и практичну сарадњу у разним специјализираним подручјима - додао је Ли.

Руски државни медиј Спутник такође је цитирао Лија који је рекао да војни односи између Кине и Русије нису усмерени ни на једну трећу страну - што су кинески званичници говорили и у прошлости.

Састанак са Шојгуом

Ли се састао са својим руским колегом Сергејем Шојгуом како би разговарали о сарадњи између две војске, јавља кинеска агенција Xinhua. Кина и Русија редовно изводе заједничке вежбе, укључујући заједничку поморску патролу у близини обале Аљаске последњих недеља.

Кинески шеф одбране такође је одржао билатералне састанке с Ираном, Саудијском Арабијом, Казахстаном, Вијетнамом и војним челницима других земаља на маргинама конференције.

Sergej Šojgu
Сергеј Шојгу / Извор: Фото: Танјуг/АП Photo/Alexander Zemlianichenko

Лијеви коментари о Тајвану на трагу су негативне реакције из Пекинга док тајвански потпредседник Вилијам Лај, фаворит на предстојећим председничким изборима на острву, планира заустављања у САД-у током путовања у службену посету Парагвају.

Кинеско министарство спољних послова осудило је ово заустављање у недељу, називајући Лаија "изазивачем проблема". САД одржава незваничне односе с Таипеијем након званичне успоставе дипломатских односа с Пекингом 1979. године, али је законом обвезан да осигура демократском острву средства за самоодбрану.

Током говора у Њујорку, Лаи је изјавио да Тајван "никада неће попустити" пред претњама из Кине:

- Без обзира на то колико је велика ауторитарна претња Тајвану, апсолутно се нећемо уплашити нити поклекнути, подржаваћемо вредности демократије и слободе.

Кина је последњих година појачала војно застрашивање острва, које се често догађа након састанака између тајванских челника и америчких законодаваца. Путинов рат са Украјином такође је усмерио повећану пажњу на Тајван као потенцијално жариште у Азији.

Упркос великим разликама с геополитичким околностима Русије и Украјине, перспектива наизглед моћнијег агресора који покреће напад вођен визијом уједињења појачала је фокус на намере Кине према Тајвану. Неки аналитичари су сугерисали да је Кина посматрала реакцију Запада на руску агресију у Украјини с циљем разумевања могућих одговора на било какве потенцијалне будуће потезе против Тајвана.