Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"НЕ ОСТАВЉАЈТЕ НАС ОВИМ ЖИВОТИЊАМА" Британац побегао са децом у подрум, Талибани му изрешетали кућу и отели сестру, преклиње за помоћ!

01.09.2021. 18:43
Talibani
Талибани / Извор: Профимедиа

Није успео да се евакуише, и деца су му у опасности

Британац који се затекао у Авганистану описао је како су талибани упали у његову породичну кућу и отели његову сестру. Отац двоје деце рекао је за "Метро" да су уљези пуцали у врата и зид док су силом упадали у његову кућу у Кабулу.

СЕБАСТИЈАН КУРЦ НЕЋЕ НИ ДА ЧУЈЕ: Категорички је оштро реаговао, Аустрија исту грешку више никада неће поновити

СЕБАСТИЈАН КУРЦ НЕЋЕ НИ ДА ЧУЈЕ: Категорички је оштро реаговао, Аустрија исту грешку више никада неће поновити

"АЛАХОВ ДАР" ПОСТАЈЕ ПРЕМИЈЕР АВГАНИСТАНА: За Талибане је командант правоверних, остао је упамћен по једној ствари

"АЛАХОВ ДАР" ПОСТАЈЕ ПРЕМИЈЕР АВГАНИСТАНА: За Талибане је командант правоверних, остао је упамћен по једној ствари

САМО ФАЛИ МОЈСИЈЕ! БИБЛИЈСКЕ СЦЕНЕ СТАРОГ ЗАВЕТА У АВГАНИСТАНУ: Егзодус какав није виђен, сви иду у једном правцу! (ВИДЕО)

САМО ФАЛИ МОЈСИЈЕ! БИБЛИЈСКЕ СЦЕНЕ СТАРОГ ЗАВЕТА У АВГАНИСТАНУ: Егзодус какав није виђен, сви иду у једном правцу! (ВИДЕО)

Већ се скривао на другом месту, али је рекао да су му отели сестру и да његова породица сада живи у страху за своје животе.

Калед је међу британским држављанима који су остали у Авганистану након последњег лета авиона за Велику Британију који је у недељу полетео у последњим сатима највеће евакуације од Другог светског рата.

Министар иностраних послова Доминик Раб рекао је да се број оних који су остављени броји у "малим стотинама", али неки од британских држављана који су остали у земљи рекли су за "Метро" да би то могло да се броји у хиљадама на основу њиховог искуства на терену.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Молим британску владу да покаже милост и учини нешто да нас спаси, наши животи су у опасности - рекао је Калед.

- Ми смо део ваше заједнице, ми смо део Британије.

- Немојте нас оставити на милост и немилост овим животињама, цео свет је видео њихову окрутност. Само нам помозите да изађемо из ове земље јер они могу доћи и одвести нас кад год то желе. Бојим се за сигурност своје деце, бојим се за њихове животе.

- Не знам шта да радим, где да идем, нема помоћи британске владе. Молим Владу, учините нешто да нас спасите.

Лондонац је стигао у Авганистан пре 16 дана из бриге за своју жену и двоје деце, који су држављани Авганистана, након што су се талибани вратили на власт после брзог напретка у року од две недеље.

Пар је скоро свакодневно ишао на аеродром, али су сатима чекали с малом децом што им је отежавало приступ капијама усред врућине и велике гужве. У страху за своју сигурност, преселили су се из њихове куће у подрум друге куће, али је Каледова сестра хтела да остане у кући

- У Авганистану сви знају ко сте и где живите, сви знају да сам британски држављанин. Веома је опасно, ако сте Британац или Американац, они вас виде као шпијуна или неверника. Талибани су дошли у моју кућу након што смо отишли, ​​да ме траже, а од комшија сам сазнао да су пуцали у зидове и врата како би развалили врата и ушли у кућу. Ставили су црну тканину на моју сестру и одвели је. Звао сам је стотину пута, али телефон јој је искључен.

Заједно са другим британским држављанима авганистанског порекла који покушавају да спасу своје породице, Калед је одлетео са Хитроа у Узбекистан, а затим се возио 19 сати до Кабула.

Последњи амерички војници одлетели су кући у понедељак увече, а талибани су преузели контролу над аеродромом на крају 20-годишњег ангажовања западне коалиције у Авганистану после 11. септембра 2001. године.

Калед, који је говорио под лажним именом ради личне безбедности, рекао је: "Водио сам своју породицу сваки дан на аеродром и скоро сам изгубио двоје деце због врућине и гужве".

- Једном кад сам отишао, били смо удаљени 10 или 15 минута од места где се догодио самоубилачки напад. Са децом бисмо чекали сате и сате, али сваки пут кад бисмо се приближили капији, нешто би се догодило, талибани би долазили са штаповима или жицама и све би протерали. То је било превише за децу. Последњи пут када сам стигао на аеродром разговарао сам са једним од војника. Проверио ми је пасош и рекао ми да идем кући, а ја ћу примити е-мејл која ће ми говорити где да идем и где ће ме покупити. Када сам се вратио кући, у наредних неколико сати сазнао сам да су Британци напустили Авганистан и да нема помоћи и нема више летова. Не можемо ништа да урадимо и нестаје нам млека за децу. Све што можемо да урадимо је да се сакријемо.

Питање сигурног изласка британских држављана из Авганистана поставља се у разговорима са талибанима у Дохи у Катару, саопштила је британска влада. Даунинг стрит је такође саопштио да ради са суседним земљама на успостављању рута за Велику Британију и Европу.

"Метро" је известио да је проширење укидања виза међу домаћим мерама које Влада разматра како би олакшала пресељење. Међутим, неки од оних који су остали на цедилу жалили су се да не постоје ефикасни канали комуникације са британским властима.

- Не постоји начин да контактирате британску владу да бисте добили било какву помоћ од њих, они не одговарају на е-мејлове - рекао је Калед.

- Покушавао сам да позовем телефонску линију за помоћ, али сваки пут када одете на опцију за британске грађане који су остали у Авганистану то једноставно престане. Покушавао сам сваки дан од осам до четири сата и није лако позвати из Авганистана, веома је скупо. Понестало ми је кредита и морам да замолим некога да изађе и купи ми нешто. Остатак времена смо само заглављени овде, беспомоћни.

Број британског особља у земљама које се граниче са Авганистаном биће повећан како би се помогло онима који су остали да дођу до Велике Британије или Европе, наводи Даунинг Стрит.

- Повећавамо број особља у суседним земљама - рекао је портпарол премијера.

- Више од 15.000 људи, укључујући британске држављане, наше авганистанско особље и друге ризичне групе, евакуисано је из Авганистана од 15. августа у једној од највећих операција те врсте у историја - рекао је портпарол Министарства спољних послова, Комонвелта и развоја.

- Наставићемо да чинимо све што можемо да испунимо своју обавезу да из земље извучемо британске држављане и Авганистанце који испуњавају услове.

Вести о дешавањима у Авганистану можете прочитати ОВДЕ.