Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НИШТА ГА НЕЋЕ ПОКОЛЕБАТИ" Политичар који је бранио Ђоковића изнео ТАЧАН ДАТУМ: Тврди да ће Си напасти ТАЈВАН

21.06.2022. 09:33
Пише:
Србија Данас
Tajvan, NR Kina
Тајван, НР Кина / Извор: Профимедиа

Након почетка рата у Украјини, на Западу су се брзо појавила два гледишта о томе коју ће лекцију Кина извући из рата.

Први је сугерисао да би неуспех НАТО-а да одврати Русију – или да директно одбрани Украјину – инспирисао Кину да убрза рокове за планирану инвазију на Тајван, или чак да искористи хаос изазван ратом да одмах нападне острво.

ПОЉСКА ВЛАДА ОСТАЈЕ БЕЗ КЉУЧНОГ ЧОВЕКА! Замениће га министар одбране

ПОЉСКА ВЛАДА ОСТАЈЕ БЕЗ КЉУЧНОГ ЧОВЕКА! Замениће га министар одбране

"ТУРСКА ТРЕБА ДА ПРЕКИНЕ ВЕЗЕ СА НАТО АЛИЈАНСОМ" Шокантне изјаве из Анкаре - "требамо да се приклонимо Русији и Ирану"

"ТУРСКА ТРЕБА ДА ПРЕКИНЕ ВЕЗЕ СА НАТО АЛИЈАНСОМ" Шокантне изјаве из Анкаре - "требамо да се приклонимо Русији и Ирану"

ВИСОКО РАНГИРАНИ ЧЛАН КРИМИ ПОРОДИЦЕ ПАО због Твитера: СИН објавио фотографију и открио му локацију!

ВИСОКО РАНГИРАНИ ЧЛАН КРИМИ ПОРОДИЦЕ ПАО због Твитера: СИН објавио фотографију и открио му локацију!

Али након што је руска војска рано наишла на значајне и неочекиване изазове, појавила се алтернативна линија анализе која сугерише да је Кина сада значајно одвраћана од покушаја да икада заузме Тајван, пише у својој анализи "Кинеске лекције из руског рата" бивши премијер Аустралије и политички аналитичар Кевин Рад.

Иначе, Рад је познат нашој јавности и као човек који је критиковао аустралијске власти кад су протерале Ђоковића из земље пред Аустралијан опен, назвавши одлуку тадашњег премијера Скота Морисона "националном срамотом" и доказом да је ова земља постала "банана држава".

Сија нико неће поколебати

Si Đinping
Си Ђинпинг / Извор: Профимедиа

Он сматра да оба ова гледишта нису прецизна.

- Оба гледишта су површна, обмањујућа и једноставно погрешна. Кинески председник Си Ђинпинг није тип лидера који би дозволио да га било шта или било ко скрене са зацртаног курса, укључујући председника Русије Владимира Путина. Он и остатак кинеског руководства ће сигурно извући војне и финансијске поуке из руског рата у Украјини. Али Кина неће ни убрзати ни одложити свој жељени распоред због било чега што види да се дешава на ратиштима у Донбасу - сматра Руд и објашњава шта је коначан циљ кинеског лидера.

- За Сија, поновно уједињење није упитно. Како је рекао у поруци својим тајванским "сународницима" 2019. године, повратак Тајвана у "нежни загрљај" копна је "неопходан услов за велико подмлађивање кинеске нације". Он је овом "неопходном захтеву" дао одређен временски рок: мора да се оствари пре 2049. године, односно пре стогодишњице оснивања Народне Републике Кине и датума који је Си одредио, у складу са својим "кинеским сном", јер ће тако довршити "велико подмлађивање нације". Али пошто Си у потпуности намерава да буде уписан у кинеску историју као Маов духовни наследник током свог политичког живота, вероватнији временски оквир за поновно уједињење јесте од данас до најдаље 2035. године, пре него што се пресели у удобну пензију са обезбеђеним богатим наслеђем - навео је он. 

Стратешки тешка инвазија

Руд појашњава с којим потешкоћама би Кинеска армија могла да се сусретне приликом инвазије на Тајван.

- Руски војни неуспеси у Украјини ће појачати опрез Кинеске армије у погледу стратегије везане за инвазију на Тајван. Да би инвазија успела, Кинеска армија би морала да изведе компликовану амфибијску операцију - нешто у чему нема практичног искуства - у размери већој од савезничког искрцавања на "Дан Д" у Нормандији 1944. Отуда је Кинеска армија одавно закључила да мора да нагомила огромну војну снагу да би збрисала све америчке, тајванске и савезничке снаге које би могле доћи у одбрану острва. Овај проблем је отежан све недвосмисленијим сигналима из Сједињених Држава и њихових савезника - пре свега Јапана – који сматрају одбрану Тајвана кључном за своје интересе. Кинески војни лидери стога у потпуности препознају јаз који ће морати да премосте да би постигли неопходан ниво надмоћи у овом сукобу - каже он. 

Бивши политичар, сада цењени аналитичар за геополитичка питања и предавач на пар универзитета, закључује још једном да ништа неће поколебати кинеског лидера скрене с курса који је обећао нацији.

Упозорење Сун Цуа

- За Сија, марксистичко-лењинистичког дијалектичара, догађаји у Украјини неће суштински променити оно што је он дефинисао као тренд "Исток у успону, Запад у опадању". Си лично верује да је "велики човек", способан да каналише ток историје и испуни кинеску судбину – укључујући и поновно уједињење Тајвана са копном. Си и његови генерали ће проучити војне потешкоће Русије у Украјини са великим интересовањем, али у складу са стратешким приступом који је генерално конзервативан у погледу преузимања војног ризика. За разлику од Путина, Кина већ имплицитно разуме ванвременско упозорење Сун Цуа да је "уметност ратовања од виталног значаја за државу. То је питање живота и смрти, пут или у сигурност или у пропаст. Стога је то предмет истраге који се ни у ком случају не може занемарити" - закључује Рад.