Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИСТЕРИЈА ОМИКРОНА: Научници забринути, још немају одговоре на ова питања о новом соју корона вируса

03.12.2021. 08:44
Пише:
Танјуг
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Прошлог петка почела је трка између вируса и информација о њему и неко време информација је била бржа иако их готово да и није било.

Јужноафрички научници идентификовали су нову варијанту вируса који изазива ковид 19, а Светска здравствена организација му је дала шпијунско фантастично име "омикрон" у року од неколико дана, због серије мутација у његовом протеину шиљцима, наномеханичком пипку који спаја и проваљује у станице, научни аларми су почели да се оглашавају.
ЧЕТВРТИ ТАЛАС КОРОНА ВИРУСА У ЈУЖНОАФРИЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ: Омикрон сој потврђен у СЕДАМ ОД ДЕВЕТ провинција

ЧЕТВРТИ ТАЛАС КОРОНА ВИРУСА У ЈУЖНОАФРИЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ: Омикрон сој потврђен у СЕДАМ ОД ДЕВЕТ провинција

ДАЉЕ ОД РУСКИХ ГРАНИЦА! Хладан туш за НАТО од стране Норвешке, Осло не жели савезничке војске у својој близини

ДАЉЕ ОД РУСКИХ ГРАНИЦА! Хладан туш за НАТО од стране Норвешке, Осло не жели савезничке војске у својој близини

ПАПА ФРАЊА ДАНАС НА КИПРУ: Спасиће 50 људи, води их са собом у Италију, један детаљ је посебно занимљив

ПАПА ФРАЊА ДАНАС НА КИПРУ: Спасиће 50 људи, води их са собом у Италију, један детаљ је посебно занимљив

Ипак, радило се о алармима у стилу "ово треба да проверимо", а не "сви губе главу".

Забрана путовања, затварање граница...

Паника се проширила док су научници идентификовали омикрон у 18 земаља, што је довело до забране путовања, затварања граница, пада тржишта акција и забринутости у Сједињеним Државама током празничног викенда да се свет вратио у марту 2020.

Истраживачи у Јужној Африци и Боцвани открили су већину случајева до сада, иако је ово можда само артефакт потраге за њима. У уторак су холандске власти објавиле да је најранији случај који су могли да идентификују стар 11 дана, пре идентификације омикрона у Јужној Африци.

То значи да је сој омикрон широко распрострањен и мистериозан јер о њему још нико ништа не зна. Органи јавног здравља још не знају да ли је вирулентнији или заразнији од делте, која је од прошлог лета заменила већину других варијанти вируса САРС-ЦоВ-2.

Једна важна ствар коју научници треба да знају

- Оно што научници не знају, а треба да открију, јесте колико се ефикасно омикрон креће од особе до особе. Може ли да избегне имунитет стечен претходном инфекцијом или вакцином? Да ли изазива озбиљније болести? Потребно нам је више врста података - каже Ангела Расмусен, коронавиролог у Међународном центру за вакцине у Саскачевану, Канада.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

То подразумева тражење геномских и епидемиолошких података, разумевање имунолошких разлика сојева и прикупљање статистичких података о продорним инфекцијама и хоспитализацијама.

Недостају кључне информације

Све ће ово бити компликовано због недостатка кључних информација – колико дуго се омикрон шири светом. Нови холандски подаци показују да је прошло више времена него што су се здравствени стручњаци надали. Да ли је ово почетак таласа, или средина, или крај таласа који нико није приметио?

- Изгледа да је ухваћен на почетку успона, у време када су сви били усредсређени на делту - каже Џон Конор, микробиолог са Универзитета у Бостону.

Ако је ово заиста само почетак, онда би сви са омикроном и даље могли бити једна чврсто повезана група, демографски или биолошки. Стога би ова варијанта могла изгледати опасније, јер се брже креће или чини људе болеснијима, ако је ова група из неког разлога била рањивија од опште популације. Или би могло бити супротно. Да би ово разумели, истраживачи динамике болести могли би да спроведу "форензичко рачуноводство" да виде како су се понашали претходни таласи попут делте и упореде то са оним што се дешава са омикроном.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

То би могло рећи нешто о томе колико ће омикронски талас бити тежак.

- Колико бисмо погрешили ако бисмо проценили делта сој у истом периоду у којем препознајемо омикрон? - пита Метју Ферари, директор Центра за динамику заразних болести на Универзитету Penn Стате.

Много промена у омикрону

- Истраживачи имају ове бројке за друге сојеве ковида, укључујући делта, алфа, па чак и оригинални пронађен у Вухану. Оно што је посебно интересантно у вези са омикроном је да има толико промена у поређењу са оним што смо видели у "дивљем типу" и делти, примарним варијантама које смо до сада имали. Толика је разлика да сада морамо да бринемо како ће разлике међусобно делују - рекао је Ферари за Wired.

Следећи корак биће да урадите исте тестове, вирус наспрам имунитета, са самим омикроном.

- Можемо да их извозимо релативно брзо, али они морају да раде у специјализованим окружењима са трећим нивоом биолошке безбедности - каже Ферари.

Kovid
Ковид / Извор: Профимедиа/илустрација

То значи да су постављене лабораторије за опасне респираторне патогене, са ваздушним бравама, а сви запослени носе заштитну опрему и респираторе. Ферари каже да би ти резултати могли да се добију за недељу или две, а Килпатрик каже да би могли доћи и раније.

Потребно много времена да се открије шта омикрон чини људима

Следећа збуњујућа чињеница је да је ХИВ-АИДС још увек распрострањен у подсахарској Африци, где многи заражени људи нису имали приступ антиретровирусним лековима.

То би могло значити синергију болести, неко чији је имуни систем поткопао болест могао би бити инкубатор за нове мутације, као што се догодило прошле године са имунокомпромитованим пацијентом у Великој Британији.

- Код некога са јаким имунолошким системом, вирус ће моћи да еволуира мало пре него што имуни систем те особе уништи репликацију. Али знамо да код људи са ослабљеним имунитетом вирус једноставно полуди. То је утешно јер еволуциони притисак вируса чини нешто што чини то је заиста сјајно за човечанство у целини - каже Ана Берштејн, доцент на Медицинском факултету НИУ Grossman.