Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПАТОГЕНУ СВЕ МАЊЕ ПРИЛИКА ДА СЕ ШИРИ - ПАНДЕМИЈА СЕ БЛИЖИ КРАЈУ? За оне који се надају, научници имају лоше вести!

22.09.2021. 21:27
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Како све више људи стиче имунитет према корона вирусу - били вакцином или инфекцијом - патогену остаје све мање прилика да се шири

Пораст броја нових случајева ковида и хоспитализације сматра се знаком да се пандемија ближи крају и помера ка ендемичности.

УЖАС - Ударио у лице медицинску сестру док је вакцинисала његову жену! Разлог је бизаран

УЖАС - Ударио у лице медицинску сестру док је вакцинисала његову жену! Разлог је бизаран

ПОГРЕБНО ПРЕДУЗЕЋЕ ПОСТАВИЛО МОРБИДНУ РЕКЛАМУ! Порука на возилима "немојте да се вакцинишете" изазвала буру на Интернету (ФОТО)

ПОГРЕБНО ПРЕДУЗЕЋЕ ПОСТАВИЛО МОРБИДНУ РЕКЛАМУ! Порука на возилима "немојте да се вакцинишете" изазвала буру на Интернету (ФОТО)

Невакцинисани мушкарац УМРО НА РЕСПИРАТОРУ пар минута пре ћеркиног порођаја, а онда је беба учинила нешто што ће вас НАЈЕЖИТИ

Невакцинисани мушкарац УМРО НА РЕСПИРАТОРУ пар минута пре ћеркиног порођаја, а онда је беба учинила нешто што ће вас НАЈЕЖИТИ

Како све више људи стиче имунитет према корона вирусу - били вакцином или инфекцијом - патогену остаје све мање прилика да се шири и мутира у варијанте које су боље у томе. Смањивање пандемије на ендемски ниво на којем вирус циркулише глобално на нивоима који се могу управљати вероватно су иза угла, кажу инфектолози, иако делта сој и даље хара неким државама у којима је имуногеност (способност побуђивања имуног одговора) ниска.

- Делта убрзава то приближавање ендемичности - каже др Моника Ганди, инфектолог Универзитета Калифорнија.

Она је за пример узела Калифорнију, где је током лета забележен пад стопе заразе због пораста вакцинација као и природне изложености невакцинисаних вирусу.

- Делта сој оставља имунитет за собом. Дакле, добијете сав овај имунитет, онда га спустите на низак ниво циркулације и онда је то начин за живот - објаснила је Ганди.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

У свету данас има више од 230 милиона заражени, а скоро пет милиона смрти, од чега највише у Сједињеним Америчким Државама - преко 43 милиона инфицираних и малтене 700.000 умрлих - где је ковид до сада усмртио исто толико људи колико и шпанска грозница пре једног века.

Вакцине су се до сада показале као ефикасно средство против хоспитализације и тежег обољења, али бројке и даље расту. Ипак епидемиолози упозоравају да се на те недавне порасте броја заражених не треба гледати као на нови талас у припреми, већ указују да су они део истог делта таласа забележеног раније летос.

Шта нас чека у следећих пола године?

Трка између вакцинације и нових сојева неће се окончати док ковид не дотакне скоро све, пише "Блумберг". За оне који се надају крају пандемије у следећих три до шест месеци научници имају лоше вести - припремите се за више оног кроз шта смо већ прошли.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Епидемије ће затварати школе и отказивати часове. Вакцинисани становници старачких домова суочиће се са новим страхом од инфекције. Радници ће понети тежину опасности повратка на радна места док се болнице, још једном, пуне.

Скоро сви ће бити или заражени или вакцинисани - а можда и обоје - пре него што се пандемија оконча, сложни су стручњаци. Несрећна мањина ће се поново заразити ковидом. Трка између таласа заразе који воде до нових сојева и борбе за вакцинисање света неће се завршити док корона не дође свима нама.

- Видим да се ти континуирани таласи појављују широм света. Онда ће опасти, можда помало нагло. А онда би, бар мислим, могли веома лако да видимо нови налет у јесен и зиму ове године - рекао је "Блумбергу" Мајкл Остерхолм, директор Центра за инфективне болести Универзитета Минесота и саветник америчког председника Џоа Бајдена.

Са милијардама људи који тек чекају вакцину и слабим шансама да се вирус искорени, можемо очекивати избијање епидемија у учионицама, јавном превозу и на радним местима у следећим месецима, како економија гура отварање. Иако стопа имунизације расте, увек ће бити оних који су осетљиви на вирус, попут новорођенчади, људи који се не могу или не желе вакцинисати и оних који су вакцинисани али се свеједно заразе како им ниво заштите опада.

Следећих неколико месеци биће тешко, указује "Блумберг". Једна кључна опасност је развој сојева отпорних на вакцину, али то није једини ризик.

- Прелазићемо брда и долине, најмање следећих неколико година како будемо добијали још вакцина. То ће помоћи, али ће изазов постати следећи: колико ће велика бити та брда и долине у смислу њихове удаљености? Ми то не знамо. Али могу вам рећи, ово је пожар корона вируса који се неће зауставити док не нађе све што може да запали - рекао је Остерхолм.

Како ће се пандемија окончати?

Делује јасно да се пандемија неће завршити у следећих шест месеци. Стручњаци се генерално слажу да ће тренутна епидемија бити укроћена једном кад већина људи - можда 90-95 одсто светске популације - стекне одређени имунитет захваљујући имунизацији или претходној инфекцији.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Кључни елемент треба да буде вакцинација, истичу експерти.

- Без вакцинације, појединац је као глинени голуб, јер ће се вирус ширити и пронаћи скоро све ове јесени и зиме - упозорава Лон Симонсен, епидемиолог и професорка Универзитета Роскилд у Данској.

Према "Блумберговим" подацима, до сада је у свету вакцинисано преко 5,66 милијарди доза вакцина. Али, успех имунизације у неким регионима - попут Европске уније, Северне Америке и Кине - скрива неуспех у другима. Већина земаља у Африци дала је једва толико вакцина да покрије мање од пет одсто својих становника са две дозе. Индија је покрила свега око 26 одсто, указује "Блумберг".

Ерика Чартерс, професорка са Оксфорда, каже да ће се пандемија окончати у различито време на различитим местима, баш као и претходне епидемије.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

- Владе сада треба да одлуче са колико много болести им одговара да живе - каже Чартерс.

А приступи се разликују. Док неке земље циљају на нула заражених, мало је вероватно да ће свет у потпуности искоренити вирус. Нације попут Данске и Сингапура, које су успеле да релативно контролишу број заражених, већ се крећу ка пост-пандемијском будућности са мање епидемиолошких мера. Кина, Хонг Конг и Нови Зеланд настављају да раде на локалном елиминисању вируса. Као последица тога, они ће вероватно бити међу последњима који ће оставити ометање узроковано пандемијом.

- Завршни процес неће бити униформан - каже Чартерс.

- Вероватно ће бити хаотичан, остављајући за собом трајно наслеђе за године које долазе. До тада, већина нас ће морати да се припреми на још месеци пандемијског стиска - закључила је.