Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА МИСЛИТЕ КО СТОЈИ ИЗА РЕВОЛУЦИЈЕ У БОЛИВИЈИ? Коме је овај СРБИН понос, а коме срамота, процените сами (ФОТО)

13.11.2019. 11:16
Пише:
Србија Данас/Спутњик
Bolivija
Боливија / Извор: Профимедиа

Искуство стекао рушењем Милошевића, а сада руши владе широм света!

Организација ЦАНВАС Срђе Поповића, некадашњег лидера "Отпора", обучавала противнике боливијског председника Ева Моралеса, који је након вишенедељних протеста био принуђен да поднесе оставку.

Бивши "отпораш" и продужена рука америчке ЦИА Срђа Поповић одговоран је за рушење левичарске владе Ева Моралеса у Боливији.

Упркос недостатку кворума у Сенату: ЖАНИН АЊЕС СЕ ПРОГЛАСИЛА ПРЕДСЕНИЦОМ БОЛИВИЈЕ! (ВИДЕО)

Упркос недостатку кворума у Сенату: ЖАНИН АЊЕС СЕ ПРОГЛАСИЛА ПРЕДСЕНИЦОМ БОЛИВИЈЕ! (ВИДЕО)

ДОНАЛД ТРАМП ОТКРИВА: Америка зна локацију трећег човека Исламске државе!

ДОНАЛД ТРАМП ОТКРИВА: Америка зна локацију трећег човека Исламске државе!

Моралес по доласку у Мексико: Ова земља ми је спасила живот! (ФОТО)

Моралес по доласку у Мексико: Ова земља ми је спасила живот! (ФОТО)

Поповићева организација, наследница "Отпора", Центар за примењену ненасилну акцију и стратегију (ЦАНВАС), обучавала је опозицију у Боливији и њихове кадрове слала на индоктринацију у САД.

Лидерка опозиције
Ханисе Вака Даза похађала Кенедијеву школу права на Харварду у САД, на којој предају професори повезани са ЦАНВАС-ом и ЦИА

 Паре од ЦИА

Према наводима медија у Јужној Америци, Поповићев ЦАНВАС обучио је Ханисе Вака Дазу, која је била једна од вођа протеста против Моралеса. Она је чак похађала Кенедијеву школу права на Харварду у САД, на којој предају професори повезани са ЦАНВАС-ом и ЦИА. О томе да је била блиска с Поповићем говори и фотографија на друштвеним мрежама на којој су њих двоје загрљени у друштву још једног мушкарца.

ЗНАТЕ ЛИ КАКО ЈЕ ИЗГЛЕДАЛА ТАЈНА СЛУЖБА ЦАРА ДУШАНА? Техника наших "шпијуна" оставиће вас без текста!

ЗНАТЕ ЛИ КАКО ЈЕ ИЗГЛЕДАЛА ТАЈНА СЛУЖБА ЦАРА ДУШАНА? Техника наших "шпијуна" оставиће вас без текста!

- Даза је започела борбу против Моралеса још 2017. Тада је учествовала у протестима који су потресли Боливију. У међувремену је прошла обуку ЦАНВАС-а, чији је оснивач срушио Слободана Милошевића, а онда и режиме широм света - од Европе, преко Африке и Блиског истока, до Јужне Америке. Ове године, кад су гореле шуме у Амазонији, Даза је оптужила Моралеса да је крив за пожаре и представила се као еколошка активисткиња, што јој је донело светску популарност. Међутим, све време је радила на организовању масовних протеста, који су избили након избора у Боливији 20. октобра - пишу медији у Јужној Америци.

Припремају насилне промене у Мађарској?

Срђан Поповић је на свом твитер профилу ретвитовао поруку извесног Јаше Мунка на којем пише:

Не, оставка Ева Моралеса није пуч. Т је једна од највећих победа које је демократија остварила последњих година. Оба левичарска диктатора, као што је венецуелански Мадуро, као што је мађарски Орбам, требају да буду преплашени.

Поповићу се очигледно јако допала ова порука, па је поставио и на свој профил, те не би чудило да види следећи ангажман своје организације ЦАНВАС управо у Мађарској у рушењу Орбана, који због својих принципијалних ставова није претерано омиљен на Западу.

Срушили Моралеса, јер је смањио сиромаштво

Моралес, једини Индијанац на челу једне државе у Латинској Америци, за себе је увек говорио да је велики борац против сиромаштва и земаља које "промовишу империјализам и колонијализам". Због тога је вероватно и био трн у оку САД.

Кад је Моралес први пут изабран за председника 2006, Боливија је имала највећу стопу неписмености у Латинској Америци - 16 одсто. Земља је била изузетно сиромашна - чак 35 одсто популације живело је у "екстремном" сиромаштву, а 58,9 живело је у "умереном" сиромаштву.

Srdja Popović
Срђа Поповић / Извор: Профимедиа

Захваљујући Моралесовим мерама, економија је почела да расте, тако да је до 2014. "екстремно" сиромаштво смањено за 43 одсто, а "умерено" за 25 процената. Минимална плата скочила је за 87,7 одсто, а социјална давања повећана су за 45 процената.

Свим старима је дао пензију, без обзира на то да ли су радили или не. Мајке су добиле додатак, који је био условљен само тиме да редовно воде децу код лекара и да их шаљу у школу. Држава је поделила стотине бесплатних трактора, контролисала је цену горива и натерала произвођаче хране да продају робу на локалним пијацама уместо да је извозе. Паре из буџета трошене су и на изградњу путева, водовода и електричне мреже.

Све то је успео без национализације фирми, већ тако што је подигао порез корпорацијама које су се бавиле извлачењем нафте и гаса. Порез им је подигао са 16 одсто на невероватна 82 процента. То је повећало приход од националне нафте и гаса са 173 милиона долара 2002. на 1,4 милијарде у 2006. Компаније су се у почетку буниле и претиле да ће отићи из Боливије, међутим временом су пристале на нове услове.

Они додају да је Поповићев ЦАНВАС само амерички посредник, те да је јасно да иза свега заправо стоји Вашингтон.

- ЦАНВАС највише финансира продужена рука ЦИА - Национална задужбина за демократију, која америчкој влади служи за промоцију промена режима по свету. Поповићев ЦАНВАС новац добија и од огранака америчког Међународног републиканског института и Националног демократског института за међународне односе. Према процурелим мејловима "Стратфора", приватне обавештајне фирме коју често називају ЦИА у сенци, ЦАНВАС можда, као некад "Отпор", добија средства директно и од ЦИА - наводе медији у Латинској Америци.

Да је професионални обарач режима Срђа Поповић умешан у пуч у Боливији пише чак и на сајту ЦАНВАС-а. У тексту објављеном пре него што је Моралес поднео оставку наведено је да се грађани Боливије суочавају са "све ауторитарнијом владом".

- Председник Ево Моралес покушава да заобиђе устав како би себи обезбедио још један мандат. Грађани Боливије устају против њега како би повратили демократију, користећи ненасилне методе као једно од својих најјачих оружја - наведено је на сајту ЦАНВАС-а.

Нелегални налог за хапшење

Ево Моралес тврди да постоји "нелегални" налог за његово хапшење.

Evo Morales
Ево Моралес / Извор: Реутерс

- Извештавам боливијски народ и свет да је један полицајац јавно објавио да има упутства за спровођење противправне наредбе о мом хапшењу. Осим тога, насилне групе су провалиле у мој дом - објавио је Моралес на Твитеру.

Добро познат сценарио

Подсетимо, Моралес је у недељу поднео оставку после 14 година на власти. То је урадио под притиском војске и полиције, које су запретиле да ће извести пуч после вишенедељних протеста. А ти протести, иначе, избили су по већ познатом сценарију ЦАНВАС-а. Опозиција је после избора 20. октобра оптужила Моралеса да је победио тако што је покрао гласове. Затим су опозиционари организовали грађане да изађу на улице, а мирне демонстрације претвориле су се у невиђено насиље пре недељу дана.

Антивладини демонстранти нападали су Моралесове присталице, чак и државне службенике, упали су у националну телевизију и правили хаос на улицама. Троје људи погинуло је за недељу дана насиља, а чак 300 их је повређено. Моралес је предложио да понови изборе, међутим полиција и војска стале су на страну америчких империјалиста, који су организовали демонстрације, па је председник Боливије био приморан да се повуче.

МИСТЕРИЈА У ФРАНЦУСКОЈ! На обалу испливало 900 килограма дроге, а нико не зна како је ту завршила

МИСТЕРИЈА У ФРАНЦУСКОЈ! На обалу испливало 900 килограма дроге, а нико не зна како је ту завршила

Отворена ШПИЈУНСКА ШКОЛА у срцу Берлина: Агенти ће учити како да спрече сајбер нападе и осујете терористе

Отворена ШПИЈУНСКА ШКОЛА у срцу Берлина: Агенти ће учити како да спрече сајбер нападе и осујете терористе

МОРАЛЕСА НАЗВАЛА ТИРАНИНОМ: Ко је ЧЕЛИЧНА ЛЕЈДИ која сада управља Боливијом?

МОРАЛЕСА НАЗВАЛА ТИРАНИНОМ: Ко је ЧЕЛИЧНА ЛЕЈДИ која сада управља Боливијом?

''ВОЛЕО БИХ ДА РОДИТЕЉИ МОГУ ВИДЕТИ ОВО'' Пронађена подморница која је НЕСТАЛА пре 75 година (ФОТО/ВИДЕО)

''ВОЛЕО БИХ ДА РОДИТЕЉИ МОГУ ВИДЕТИ ОВО'' Пронађена подморница која је НЕСТАЛА пре 75 година (ФОТО/ВИДЕО)

Десничари одржали "Марш независности" у Пољској: Демонстранти узвикивали пароле против ЕУ (ФОТО/ВИДЕО)

Десничари одржали "Марш независности" у Пољској: Демонстранти узвикивали пароле против ЕУ (ФОТО/ВИДЕО)

ЈЕДИНСТВЕНИ СЛУЧАЈ У СВЕТУ: Упознајте човека који је током свог живота био и МАЛИ ЧОВЕК и ЏИН (ВИДЕО)