Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ПОСЛЕ УСКРСА НОРМАЛАН ЖИВОТ" Ова земља би могла ПРВА НА СВЕТУ ДА ОДОБРИ ВАКЦИНУ против короне

27.11.2020. 18:48
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Фото: SD/Ilustracija/pixabay

Коначни подаци о безбедности и ефикасности Фајзерове вакцине достављени су регулаторима у понедељак

Откривено је да Британија има "50 одсто шанси" да постане прва држава на свету која ће одобрити вакцину против корона вируса и започети вакцинисање грађана, а ту одлуку би могла да донесе већ следеће недеље.

СВАКА ДРУГА ЖЕНА ОБОЛИ ОД ОВЕ БОЛЕСТИ! Овако ћете се решити симптома

СВАКА ДРУГА ЖЕНА ОБОЛИ ОД ОВЕ БОЛЕСТИ! Овако ћете се решити симптома

ИТАЛИЈА У ЗАГРЉАЈУ КОРОНЕ: Епидемија се отргла контроли, стање катастрофално, понавља се мартовски сценарио

ИТАЛИЈА У ЗАГРЉАЈУ КОРОНЕ: Епидемија се отргла контроли, стање катастрофално, понавља се мартовски сценарио

РЕГИОН У "ПАКЛЕНОМ ЗАГРЉАЈУ" КОРОНЕ: Здравствени систем код комшија на издаху, бројке су све АЛАРМАНТНИЈЕ

РЕГИОН У "ПАКЛЕНОМ ЗАГРЉАЈУ" КОРОНЕ: Здравствени систем код комшија на издаху, бројке су све АЛАРМАНТНИЈЕ

Радници националне здравствене службе биће први који ће бити заштићени од смртоносног вируса, а потом ће вакцину примити и други Британци који спадају у рањиве категорије.

Владин извор рекао је за поједине британске медије да је "врло вероватно" да ће Фајзерова вакцина бити прва која ће добити дозволу. Министри се такође припремају да покрену телевизијску и радио кампању за подстицање Британаца на вакцинацију већ следеће недеље.

Коначни подаци о безбедности и ефикасности Фајзерове вакцине достављени су регулаторима у понедељак, а званичници су уверени да ће Британија одобрити вакцину пре Америке или Европске уније.

Фајзерова вакцина мора бити ускладиштена на -70 степени и може се одмрзавати само у серијама од по хиљаду, што би могло да буде ноћна мора за дистрибутере.

Vakcina
Вакцина / Извор: Профимедиа

Раније је објављено да би Британија могла да прими 19 милиона доза вакцине коју су развили Универзитет Окфорд и АстраЗенека до краја године.

Председник АстраЗенеке Том Кит Роач рекао је да би, поред четири милиона доза у резервисаних за Британију, додатних 15 милиона могло бити спремно за извоз до краја следећег месеца.

Очекује се да ће та вакцина коштати само две фунте по дози и може се чувати у обичном фрижидеру, за разлику од других вакцина компанија Фајзер и Модерна, које су прошле недеље пријавиле обећавајуће резултате, али их је потребно држати на ултра хладним температурама уз помоћ скупе опреме.

Такође, Фајерова вакцина ће коштати око 15 фунти по дози, а Модернина око 26 фунти.

Оксфордска вакцина под знаком питања

Ове недеље је откривено да су научници са Оксфорда срећном грешком приликом утврђивања дозе успели да дођу до ефикасности вакцине веће од 90 одсто, али је сада због тога њено одобравање под знаком питања.

Заправо се накнадно испоставило да је група која је добила мању количину вакцине била боље заштићена од добровољаца који су добили две целе дозе.

У групи са малим дозама, чини се да је вакцина ефикасна у 90 одсто случајева, док је у групи која је добила две пуне дозе забележена ефикасност од 62 одсто. У комбинацији те две групе, компанија је саопштила да је вакцина деловала у 70 одсто случајева.

Компанија АстраЗенека и Универзитет Оксфорд признали су да је дошло до грешке током тестирања вакцине, данима након што су објавили да је она "веома успешна", што покреће многа питања о прелиминарним резултатима које су објавили.

koronavirus Engleska
коронавирус Енглеска / Извор: Профимедиа

У саопштењу из Оксфорда је речено да неке бочице коришћене у испитивању нису имале одговарајућу концентрацију вакцине па су неки добровољци добили пола дозе. Универзитет је навео да је о проблему разговарао са регулаторима и сагласио се да ће испитивање у касној фази завршити са две групе. Према њиховим речима, проблем у вези с производњом је исправљен.

Стручњаци кажу да релативно мали број људи у групи која је добила мању дозу отежава да се утврди да ли је делотворност примећена у групи стварна или је то статистичко одударање. Отприлике 2.741 особа примила је половину дозе вакцине, након чега је уследила пуна доза. Укупно 8.895 људи добило је две пуне дозе.

Чињеница која такође баца сумњу на истраживање је да нико од људи у групи с малим дозама није имао више од 55 година. Одлука да се комбинују резултати две групе учесника који су примили различите нивое дозирања да би се постигла просечна ефикасност од 70 одсто такође је упитна.

Живот у нормали до Ускрса?

Британија ће настојати да започне са вакцинацијама против ковида-19 пре Божића, са масовним вакцинисањем већ на почетку наредне године, а повратак у нормалне животне токове очекује се после Ускрса, најавио је британски министар здравства Мет Хенкок.

Хенкок је оценио да је вест о новој, 90 одсто ефикасној вакцини компаније АстраЗенека и Оксфорда, сјајна вест.

- Наручили смо 100 милиона доза и уколико све буде текло по плану, масовно вакцинисање почело би од старта наредне године - најавио је Хенкок и потврдио да следе додатне провере безбедности АстраЗенекине вакцине пре добијања коначне дозволе за употребу од надлежног регулационог тела.