Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕТИ ИМ ТОТАЛНИ НЕСТАНАК: Ове земље за неколико година више неће постојати

14.02.2017. 17:03
Пише:
Србија Danas/Express.hr
ljudi na ulici
људи на улици / Извор: Профимедиа/илустрација

Кроз историју су падала бројна царства и државе, нације су нестајале или се трансформисале - а тај процес свакако није окончан

Ако су кроз векове могла падати јака царства и државе, реалност је да ће се то догађати и убудуће.

Кроз историју су падала бројна царства и државе, нације су нестајале или се трансформисале - а тај процес свакако није окончан.

Политички аналитичари објашњавају како појам нације, односно државе, није трајан, а свакако ни вечан. Иако су државе најчешће нестајале тако што су биле освојене и подељене између њихових непријатеља, чини се како ће земље у будућности имати пре неке друге проблеме које ће их разјединити, односно уништити.

СРБИЈА ДАНАС У НИКОЗИЈИ: Три имена, две вере, а један град - ово је ЈЕДИНА подељена престоница (ГАЛЕРИЈА)

Од претњи као што су подизање морске разине до културалних и етничких подела унутар самог друштва, питање је хоће ли ових 10 држава преживети у садашњем издању наредних 100 година.

1. Холандија

Keukenhof bašta, Holandija
Кеукенхоф башта, Холандија / Извор: Профимедиа

Ефекти климатских промена узроковани глобалним загревањем делују разорно на тропска острва, али тешко је замислити да оне могу нанети штету европским државама.

Већина територија ове државе налази се или на нивоу мора или тек један метар изнад. Управо због те чињенице глобално загревање је питање опстанка за Холандију.

У картонској кутији у подруму нашао 269.500 ЕВРА, па урадио нешто ШТО НИЈЕ НИКО!

Они се већ годинама боре с растућим нивоом мора повишењем својих насипа и њиховим проширивањем. Упркос томе, склони су поплавама.

2. Северна Кореја

Severna Koreja
Северна Кореја / Извор: Профимедиа

Будући да се ова земља налази под диктатуром династије Ким од 1940-их, чини се како је само питање времена када ће незадовољство унутар друштва кулминирати и експлодирати.

Постоје разне гласине о покушајима неколико војних пучева који су се тајили од медија. Бројни аналитичари верују како ће до урушавања система доћи и због незадовољства унутар самог политичког врха (Ким Џонг Ун је већ неколико пута спровео чистке међу својим најближим сарадницима и члановима породице показујући да за никог нема милости).

Добре вести за државу, након пада династије Ким, је свакако чињеница да је Јужна Кореја спремна да улаже како би надокнадила штету и ујединила нацију.

3. Белгија

Belgija
Белгија / Извор: Профимедиа

Иако је ова држава дом Уједињених нација, сама Белгија можда неће бити тако уједињена за 100 година. Она је подељена у сукобу етничког питања поделе на Фламанце и Валонце.

Будући да не деле исти језик и имају бројне друге културолошке разноликости, за очекивати је да Валонци успеју у својим настојањима стварања неке врсте савеза с Француском или постизања властите независности, као и Фламанаца који то не желе допустити већ циљају на апсолутну независност заједничке државе.

Због растућих напетости, бројни аналитичари нагађају да ће до поделе земље доћи већ у следећих 20-ак година.

4. Малдиви

Maldivi
Малдиви / Извор: Профимедиа

За све оне које не верују у концепт глобалног загревања, Малдиви су стваран пример на који треба да обрате пажњу. Та острвска нација лоцирана између Индије и Африке суочава се с озбиљном опасности потонућа.

ХАОС НА ЛЕТУ: Жену капетана избацили из авиона јер је плашила путнике причом о разводу и политици

Претња је постала толико велика да је бивши председник државе разматрао опцију куповине земље у јужној Азији где би преселио целокупно становништво ако се настави подизање нивоа мора.

Према пројекцијама, Малдиви су прва земља која ће нестати због глобалног загревања, а то би се могло догодити око 2085. године.

5. Уједињено Краљевство

Referendum u Škotskoj
Референдум у Шкотској / Извор: Профимедиа

Будући да се ради о унији различитих држава у којима постоје јаке тежње за независности, могуће је како ће распад затећи и ову светску силу.

Шкотска је имала неуспели покрет за независност 2014. Пошто је Велика Британија прошле године одлучила да изађе из Европске уније, тај поступак није једнако одобрен из свих делова државе и то може постати тачка раздора.

Верује се како ће због тога неке државе изаћи из Уједињеног краљевства те се као независне придружити ЕУ, а тај процес ће бити разрешен у следећих 20 година.

6. Ирак

Kurdski vojnik
Курдски војник / Извор: Профимедиа

У ратном стању од 2011. ова је држава прави пример свакодневног распадања. Након хватања и егзекуције Садама Хусеина који је држао земљу на окупу, становништво је данас жестоко подељено.

Раст популарности ИСИС-а привукао је пажњу на ову поделу те је прилично очито како се земља на једвите јаде одржава.

Ирак је подељен на три групације: Суните, Курде и Шиите, за које је поприлично неверојатно да ће се ујединити те се очекује како ће се земља распасти на три мање творевине у том процесу.

7. Кирибати

Kiribati
Кирибати / Извор: Профимедиа

Та острвска држава у средишњем делу Тихог океана до 1979. године је била британска колонија, а чине је три сасвим одвојене острвске групе распршене на огромном простору Тихог океана - Жилбер, Финикс и Лајн.

Сматра се оличењем тропског раја, али свако ко жели да га искуси требао би то брзо учинити, јер је повишен ниво мора већ преплавио 2 острва.

АМЕРИКАНЦИ СЕ МАСОВНО ОДРИЧУ ДРЖАВЉАНСТВА: Не желе више да буду грађани САД

Уколико се овај тренд настави, велики део државе би могао постати море, а остатак више неће моћи пружати основне услове за живот.

Председник државе већ је тражио помоћ од Новог Зеланда и Фиџија како би прихватили људе с Кирибата као сталне избеглице.

8. Шпанија

Protesti antirojalista u Madridu
Протести антиројалиста у Мадриду / Извор: Профимедиа/илустрација

Кад је економска криза погодила Шпанију 2008. године, учинила је толико штете да је земљу довела на саму ивицу распада - а још увек се није опоравила.

Незапосленост је износила 24 одсто у јануару 2015. а до данас није ништа значајно боља. Као да то није довољно, постоји и дубока подела међу становништвом. Регион Каталонија на западу Шпаније планира стицање независности уз велику подрђку у јавности.

ТРАМП ОМИЉЕН ЛИК У ТУРСКОЈ?! Сад се појављује у "Хваљеној љубави"

На северу земље налази се Баскија са својим терористичким ћелијама, који покушавају стећи властиту независност.

Ако се економска криза не реши и ови региони наставе да добијају популарност у борби за отцепљење, велике су шансе да је Шпанији какву је данас познајемо време одбројано.

9. САД

američki Kongres
амерички Конгрес / Извор: Профимедиа

С обзиром на историју, чињеница је како је америчко становништво подељено с дубоким културалним разликама те политичким ставовима између севера и југа још од Грађанског рата.

У 2012. свих 50 држава је примило на хиљаде писама својих грађана који траже изузимање од уније. Ако се не догоди нешто што ће ујединити земљу и уколико се наставе догађаји који само продубљују разлике - попут одабира Доналда Трампа за председника, велике су шансе да ће се САД преобликовати. Највероватније је како ће се Аљаска и Тексас први одвојити.

10. Кина

javni prevoz, Kina
јавни превоз, Кина / Извор: Профимедиа/илустрација

Упркос томе што Кина има једно од највећих економија на свету и јаку војску, то не значи да је заштићена од колапса у следећих 100 година.

Кина има и огроман проблем еколошког загађења који је толико претећи да чак 250 хиљада Кинеза због њега превремено умире сваке године.

Предвиђања саме кинеске владе откривају како би та земља могла остати без питке воде до 2030. велике су шансе да држава у садашњем облику не доживи 2050. годину.