Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Ко је био Шака Зулу: Успон и пад великог вође, војног стратега и дипломате

15.10.2020. 06:35
statua Šake Zulua
статуа Шаке Зулуа / Извор: Профимедиа/илустрација

Ко је био Шака Зулу и зашто је убијен?

Шаку каСензангакона, краља Зулуа и оснивача Зулу царства, убила су његова два полубрата Дингане и Млангана у кваДукузи 1828. године – један (релативно) потврђен датум је 24. септембра. Дингане је на престо ступио након атентата. Последње Шакине речи попримиле су пророчански значај - а популарни јужноафрички/зулуански мит наводи да је Динганеу и Млангани говорио како нису они који ће владати нацијом Зулуа, већ "белци који ће доћи с мора".

Друга верзија каже да ће ластавице бити оне које ће владати, што је референца на белце јер граде куће од блата као и ластавице. Међутим, верзија која је вероватно најистинитија долази од Мкебени каДабуламанзија, нећака краља Сечваја и унука краља Мпанде (још једног Шакиног полубрата) - "Убадате ли ме, краљеви земље? Свој крај ћете доживети убијајући једни друге."

РУСИЈА ПРЕКИДА ДИЈАЛОГ СА ЕУ? Лавров побеснео: Нека буде тако, ако они то желе!

РУСИЈА ПРЕКИДА ДИЈАЛОГ СА ЕУ? Лавров побеснео: Нека буде тако, ако они то желе!

ТРАМП ОПЛЕО ПО БАЈДЕНУ: Његова деменција је неприхватљива за САД, он је заборавио где се налази

ТРАМП ОПЛЕО ПО БАЈДЕНУ: Његова деменција је неприхватљива за САД, он је заборавио где се налази

Меркелова упозорава: Многи су изгубили животе, Немачка у стању приправности!

Меркелова упозорава: Многи су изгубили животе, Немачка у стању приправности!

Шака Зулу је једна од најпознатијих афричких историјских личности, права легенда и донекле понос панафриканиста. Владао је подручјем које доминира већим делом данашњег КваЗулу-Натала. Ову земљу је 1879. године напало Британско царство, започевши англо-зулушки рат. Након почетне победе Зулуа у бици код Исандлуане у јануару, британска се војска поново окупила и победила Зулуе у јулу током битке код Улундија. Подручје је апсорбовано у колонију Натал, а касније је постало део Јужноафричке уније. Лик Шаке још увек изазива занимање не само савременог Зулуа већ и многих људи широм света који су се сусрели с племеном и његовом историјом. Чини се да је тренутна тенденција створити лика снажног попут лава; популарни филмови и други медији засигурно су придонели његовој привлачности. Одређени аспекти традиционалне Зулу културе и даље поштују мртвог монарха, о чему сведочи типична песма похвалница. Похвална песма једна је од најчешће коришћених песничких форми у Африци, која се односи не само на духове већ и на људе, животиње, биљке, па чак и градове.

Други Зулу извори понекад су критични према Шаки, а бројне негативне слике обилују усменом историјом Зулуа. Усмени извори бележе да се у овом раздобљу пустошења један Зулу, човек по имену Гала, на крају успротивио Шаки и устао против тих мера, истичући да Нанди није прва особа која је умрла у Зулуленду. Затечен таквим искреним разговорима, краљ Зулуа је требало да откаже деструктивне едикте. Шакин лик тако остаје двосмислен у афричкој усменој традицији, пркосећи поједностављеним приказима краља Зулуа као херојског градитеља нације с једне или изопаченог чудовишта с друге стране. Ова двосмисленост и даље даје Шакиној слици континуирану снагу и утицај, готово два века након његове смрти.

Шакина хегемонија првенствено се темељила на војној моћи, разбијајући супарнике и уграђујући распршене остатке непријатеља у властиту војску. Допунио је ово мешавином дипломатије и покровитељства, укључујући пријатељске поглаваре, као што су Зиландло из Мкизеа, Јобе из Ситолеа и Матубане из Тулија. Те народе Зулу никада нису поразили у борби; нису ни морали. Шака их је освојио суптилнијом тактиком, попут покровитељства и награде. Што се тиче владајућих Куабеа, почели су измишљати свој родослов како би створили утисак да су Куабе и Зулу били уско повезани у прошлости. На тај је начин створен већи осећај кохезије, иако никада није постао потпун, како сведоче каснији грађански ратови. Неки старији историјски извори сумњају у војне и друштвене иновације које се обично приписују Шаки, негирајући их директно или их приписујући на разне начине европским утицајима. Модернији истраживачи тврде да таква објашњења не успевају доказати историју и да је општа култура Зулуа, која је укључивала и друга племена и кланове, садржала бројне праксе које је Шака могао извести како би испунио своје циљеве, било у пљачки, освајању или хегемонији.

asegaj (koplje) Zulu ratnika
асегај (копље) Зулу ратника / Извор: Профимедиа

Често се каже да је Шака био незадовољан дугим бацањем асегаја (копља), а приписује му се да је представио нову варијанту оружја: иклуа, кратко убодно копље с дугим, широким и мачем налик копљу. Такође се претпоставља да је Шака представио већу, тежу верзију штита нгуни. Прича да су сандале одбачене да ојачају ноге Зулу ратницима забележена је у разним војним извештајима. Спровођење је обично било драстично. Они који су се успротивили одласку без сандала једноставно су убијени. Шака је често тврдо тренирао своје трупе, у присилним маршевима који су понекад прелазили више од 80 километара дневно у брзом кораку по врућем, стеновитом терену. Такође је вежбао трупе за спровођење тактике опкољавања. Дечаци и девојчице од шест и више година придружили су се Шакиној сили као шегрти-ратници (удиби) и служили су као носиоци оброка, потрепштина попут лонаца за кување и простирки за спавање и додатног оружја док се нису придружили главним редовима. Понекад се држи да се таква подршка више користила за врло лагане снаге дизајниране за извлачење харача од говедара и робова из суседних племена. Ипак, концепт "лаганих" сила је дискутабилан. Брза Зулу нападачка формација, или "ибуто лемпи", у мисији је увек путовала лагано, терајући стоку као мобилну залиху, а нису били оптерећени тешким оружјем. Бројни историчари тврде да је Шака променио природу ратовања у Јужној Африци из ритуалне размене увреда с минималним губитком живота у истинску методу потлачивања масовним клањем. Други оспоравају ову карактеризацију. Бројни се писци фокусирају на Шакине војне иновације као што су иклуа - зулушко копље и формација "бивољи рогови". Ова се комбинација упоређивала са стандардизацијом коју су спровеле реорганизоване римске легије под Маријем.

Убиство супарника на престолу константа је у монархијама током историје и широм света. Шака је био ванбрачни син малолетног поглавара Сензангаконе, док је његов полубрат Дингане био легитиман. Шакина мајка Нанди на крају је постављена за трећу супругу овог поглавара, али то је била несрећна веза, а она и њен син су на крају отерани. Шака се придружио војсци Мтетве, коју је водио поглавица Дингисвајо. Након што је Шакин отац умро 1816. године, Дингисвајо је подржао Шаку у атентату на његовог старијег брата Сигујуану, који је преузео престо. Сада је Шака био шеф Зулуа, али вазал Дингисваја. Кад је Дингисваја убио Зуиде, Шака је преузео вођство државе и војске Мтетвеа.

Шака је реорганизовао војни систем Зулуа. Асегаји с дугим оштрицама и формација бивољих рогова били су иновације које су довеле до већег успеха на бојном пољу. Имао је безобзирну војну дисциплину и у своје је војске укључио и мушкарце и младе. Забранио је својим трупама да се жене. Освајао је суседне територије или стварао савезе док није контролисао читав данашњи Натал, покрајину у Јужноафричкој Републици. Притом су многи супарници присиљени да напусте своје територије и мигрирају, узрокујући поремећаје у целој регији. Међутим, није био у сукобу с Европљанима на том подручју. Допустио је неким европским насељеницима да створе свој животни простор у краљевству Зулуа.

statua Zulu ratnika u JAR
статуа Зулу ратника у ЈАР / Извор: Профимедиа/илустрација

Кад је Шакина мајка Нанди умрла у октобру 1827. године, његова је туга довела до несталног и смртоносног понашања. Захтевао је да сви остали тугују с њим и погубио свакога за кога је закључио да не тугује у довољној мери, чак 7.000 људи. Наредио је да се не саде усеви и не користи млеко, две наредбе које ће сигурно изазвати глад. Свака би трудница била погубљена, као и њен супруг. Шакина два полубрата покушала су више пута извршити атентат на њега. Њихов успешан покушај уследио је кад је већина Зулу трупа послата на север, а обезбеђење око краља је било слабо. Браћи се придружио слуга Мбопа.

Закључци се разликују о томе је ли слуга стварно убио краља или су то учинила браћа. Бацили су његово тело у празну јаму и напунили је земљом, тако да се не зна тачно место. Дингане је преузео престо и очистио краљевство од људи лојалних Шаки. Допустио је трупама да се венчавају и оснивају домаћинства, што је изградило оданост код војске. Владао је дванаест година док га није победио његов полубрат Мпанде.