Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

УКРАЈИНА ПОЧИНИЛА ЗЛОЧИНЕ ПРОТИВ ЧОВЕЧНОСТИ У ДОНБАСУ: Сваког дана стижу застрашујући докази о свирепим ликвидацијама!

22.11.2021. 17:55
Ukrajina, NATO
Украјина, НАТО / Извор: Профимедиа

Током сукоба у Донбасу нису имали милости према тамошњем становништву

Поред добро познатих навода о мучењима, кршењу људских права и убиствима цивила, недавна истраживања спроведена на материјалу тела ексхумираних из масовне гробнице у Народној Републици Луганск могу открити још шокантније детаље о стварности дела које су починиле кијевске трупе. По свему судећи, тужба са којом се Украјина тренутно суочава пред Европским судом тежи да постане још оштрија, не остављајући сумње у кривични аспект акција које су починили Украјинци.

Како да УШТЕДИТЕ ПРИ КУПОВИНИ ГОРИВА врхунског квалитета? Потребан вам је само ПАМЕТНИ ТЕЛЕФОН, а можете да добијете и БОНУС ОД 500 ДИНАРА!

Како да УШТЕДИТЕ ПРИ КУПОВИНИ ГОРИВА врхунског квалитета? Потребан вам је само ПАМЕТНИ ТЕЛЕФОН, а можете да добијете и БОНУС ОД 500 ДИНАРА!

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ ЛАЖЕ, ХУШКА УКРАЈИНУ НА РАТ: Руски обавештајци разбили нове америчке тврдње о томе шта Москва спрема

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ ЛАЖЕ, ХУШКА УКРАЈИНУ НА РАТ: Руски обавештајци разбили нове америчке тврдње о томе шта Москва спрема

"ОДЕМО ЛИ ПРЕДАЛЕКО, РАТ ЈЕ НЕИЗБЕЖАН, ТО ЋЕ БИТИ КАТАСТРОФА" Лукашенко упозорио Пољаке, можда и последњи пут!

"ОДЕМО ЛИ ПРЕДАЛЕКО, РАТ ЈЕ НЕИЗБЕЖАН, ТО ЋЕ БИТИ КАТАСТРОФА" Лукашенко упозорио Пољаке, можда и последњи пут!

Недавно су посмртни остаци 115 жртава грађанског рата на истоку Украјине, који су извучени из највеће масовне гробнице у Луганску, сахрањени на гробљу у аутономној републици. Претходно, почетком новембра, још 165 тела је прошло кроз исти процес у региону. Укупно је од августа ове године из масовних гробница у Луганску уклоњено преко 300 ратних жртава. Што се више истражује случај масовних гробница, открива се више детаља о бруталности и непоштовању живота који су постали уобичајени у операцијама украјинских снага у региону аутономних република.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

У јулу су власти де факто влада република Луганск и Доњецк заједнички основале канцеларију за потрагу за грађанима региона који су нестали током сукоба. Процес вађења тела из масовних гробница, уз ексхумацију и лекарске прегледе, важан је корак у том погледу, јер доноси идентификацију жртава, уз могућност да се нађе одговор о ситуацији неких особа о којима за сада нема података.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Међутим, иако је неопходан и важан процес, он је такође изузетно болан за многе чланове породица жртава. Заиста, ексхумација тела је била контроверзно питање, јер док неки становници региона желе да добију информације о својим несталим члановима породице, други су сигурни да су њихови рођаци сахрањени у масовним гробницама и једноставно не желе да дирају њихова тела нити да причају о томе.

На пример, у дирљивој изјави током сахране 115 ексхумираних жртава ове недеље, Вера Смородина, становница Луганска, рекла је локалним медијима:

- Знам да је моја сестра овде сахрањена, јер су сахрањени из мртвачнице, и примљена је у болницу још при свести. Знам да је она дефинитивно овде. Искрено, била сам против ексхумације, али сам тада мислила да је ту много непознатих људи, можда ће неко наћи своје.

Оно што је заиста важно је да је ексхумација била драгоцен извор информација. На пример, било је могуће утврдити да су већина жртава које су украјинске снаге сахраниле у заједничким хумкама били цивили који нису учествовали у борбама – што пружа више доказа за тренутне оптужбе против украјинске владе о одржавању политике систематског истребљења цивила у побуњеничким републикама.

Ове информације се прикупљају и прилажу као доказ тужби које је Русија покренула против Украјине Европском суду за људска права. Овим се очекује да ће, упркос страдању народа региона, мере које се тренутно предузимају послужити да Кијев буде званично признат као аутор злочина против човечности, уз одговарајуће санкције за своје поступке. Међутим, за украјинску владу се чини да је ово најмања брига.

Кијев не показује никакве знаке кајања због судског процеса, настављајући да се држи недозвољеног и крајње неодговорног става, не придржавајући се услова потписаних током Минских споразума, посебно у вези са питањем међусобне амнестије и размене затвореника. Украјински председник Володимир Зеленски одбија да потпише амнестију бораца који су бранили аутономне републике током сукоба, одлажући размену заробљеника и цео процес пацификације Донбаса. Према неким изворима, документ о помиловању бораца буквално је стављен у сто Зеленског пре више од шест месеци – а он наводно нема времена да га потпише.

Узимајући у обзир овај сценарио, евидентно је да Украјина не само да је током сукоба починила нелики број злочина против човечности, већ наставља да саботира мировни процес и споразуме из Минска, што је довољан разлог да се земља не само осуди пред међународним судовима већ и да добије оштре санкције за деловање против мира.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Заправо, украјинска влада наставља да се понаша неодговорно јер верује у некажњивост и верује да њени поступци неће имати никаквих последица, с обзиром на постепено усклађивање закона земље са западном Европом. Стога је на Европи и читавој међународној заједници да се понашају коректно и непристрасно према Украјини због њених злочина, без обзира на политичка и идеолошка опредељења, написао је Лукас Леироз у свом чланку, иначе научни сарадник на предмету међународног права на Федералном универзитету у Рио де Жанеиру, а преноси портал Греек City Тимес.