Умро чувени творац "Нутеле": Ево како је направио рецепт за омиљену посластицу великог броја људи
У 97. години преминуо је Франческо Ривела, хемичар који је допринео да Нутела постане апсолутни фаворит међу слаткишима у свету и блиски сарадник Мајкла Ферера.
Дуги низ година био је један од најближих сарадника Ферера, учествовао у трансформацији компаније у мултинационалног гиганта, али и лансирању познатих производа за које свако од нас зна.
Франческо је иза себе оставио четири сина, као и многобројне унуке, а преминуо је само неколико дана пре годишњице смрти Мајкла Ферера.
Њих двојица су заједно путовали светом и бавили се истраживањем конкурентних производа.
Настанак Нутеле
Новинар Ђиђи Падовани је у својој књизи описао настанак нутеле, говорећи да су Ривела и Фереро тада анализирали укусе слаткиша других произвођача.
- Куповали су чоколадице, кремасте слаткише, табле чоколаде, ужине – анализирали су их не да би их копирали, већ да би их побољшали. Циљ им је био да изађу из оквира заменских производа и самостално пеку какао - објаснио је Падовани у књизи Мондо Nutella.
Настанак Нутеле трајао је читавих 40 година, док је Ривела испитивао и побољшавао сировине и производе и на тај начин учинио да компаније постане глобални гигант, као и да се њихова презимена заувек споје.
На крају каријере, водио је технолошке лабораторије Ферера широм света.
Осим рада у Фереру, био је и председник Реда хемичара и председник Туристичке организације Барбареска.