Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АМЕРИКА НЕ МИРУЈЕ: Освануо плакат "Збогом убицо" посвећен Обами (ВИДЕО/ФОТО)

11.11.2016. 07:05 07:19
Пише:
Србија Данас/агенције
Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Реутерс

На стотине људи, махом студената, и данас су организовали нове протесте у више америчких градова против избора Доналда Трампа за новог председника САД.

13.57 - Ангела Меркел честитала Трампу изборну победу

Немачка канцеларка Ангела Меркел и новоизабрани председник САД Доналд Трамп разговарали су телефоном у четвртак увече о наставку сарадње Немачке и САД. Портпарол немачке канцеларке Георг Штајнер рекао је да је Меркел честитала Трампу победу на председничким изборима у САД и указала на заједничке вредности које деле њихове две земље.

Одмах после победе републиканца на председничким изборима, Меркел је понудила новој америчкој администрацији "блиско партнерство" засновано на "демократији, слободи, поштовању људских права и достојанства - без обзира на расу, боју коже, религију, пол, сексуалну оријентацију и политичко опредељење". Њену изјаву су многи у Немачкој протумачили као прекор Трампу због предизборне реторике.

Angela Merkel
Ангела Меркел / Извор: Профимедиа

13.41 - У Вашингтону освануо плакат "Збогом убицо" посвећен Обами

У Вашингтону активисти су окачили плакат са ликом актуелног председника Барака Обаме и натписом "Збогом, убицо".
"На овај начин желели смо да се опростимо од убице Барака Обаме. Он је одговоран за смрт хиљада цивила у Либији, Сирији, Ираку, Јемену и Украјини. Током свог председавања покренуо је много крвавих ратова. Он не заслужује Нобелову награду за мир. Права ’награда‘ га чека на оптуженичкој клупи Хашког суда", написао је један од учесника акције на Твитеру.

13.33 - DW: Штампа данас "трезвеније" о избору Трампа

Са Трампом неће бити лако, али не би било лако ни са Хилари Клинтон, а немачко-амерички однос је увек успевао да преброди тешкоће, пише данас немачка штампа, у, како оцењује радио Дојче веле, "нешто трезвенијим" коментарима о избору новог америчког председника. 

13.05 - Трамп: Мале групе страствено протестују

Новоизабрани председник Сједињених америчких држава (САД) Доналд Трамп написао је данас на свом Tvitter профилу, поводом демонстрација широм САД, да обожава чињеницу да мале групе демонстраната показују толико страсти према сопственој земљи.

- Обожавам чињеницу да мале групе демонстраната имају толико страсти према сопственој земљи. Заједно ћемо победити и бити поносни - написао је Трамп.

12.35 - Оланд: Хоћу отворено да разјасним ставове с Трампом

Француски председник Франсоа Оланд изјавио је да ће се касније данас телефоном разговарати са новоизабраним председником САД Доналдом Трампом да би "разјаснили ставове".

- Мораћу да објасним и да тражим објашњења за ставове. Морамо отворено да разговарам - рекао је Оланд за тв станицу "Франс 2" на маргинама обележавања Дана примирја у Првом светском рату, пренео је АФП.

11.31 - Незадовољни Сандерс жели промене у Демократској партији

Претендент на кандидатуру Демократске странке на управо завршеним америчким изборима Берни Сандерс изјавио је данас да жели да помогне својој странци да поново изгради базу оценивши да је "срамота за странку" што су милиони белих радника одлучили да гласају за Доналда Трампа.

Истовремено, иако је у први мах рекао да се нада да ће моћи да сарађује са Трамповом администрацијаом, Сандерс је сада јасно ставио до знања да то сматра мало вероватним.

11.01 - Николић: Радо бих угостио Доналда Трампа

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да би радо угостио новог америчког председника САД Доналда Трампа и да током његовог мандата очекује да ће Србије бити равноправно третирана са осталим земљама у региону.

10.35 - Нереди у Портланду због Трампа

Други дан протеста против новоизабраног председника САД Доналда Трампа постали су насилни у Порталанду, у Орегону. Неколико хиљада људи изашло је на улице. Полиција је протест прогласила за побуну јер су демонстранти почели да уништавају имовину, уништавајући аутомобиле и излоге.

09.58 - Мирни протести у Балтимору и Сан Франциску

У Балтимору, како је саопштила полиција, око 600 људи је мирно марширало кроз град, блокирајући саобраћај. У Сан Франциску средњошколци су махали великим банерима и мексичким заставама.

09.36 - Филаделфија: "Да Америка буде безбедна за све"

У Филаделфији се маса људи окупила у близини Градске куће држећи транспаренте са паролама као што су "није наш председник", "Транс против Трумп" и "Да Америка буде безбедна за све".

09.11 - Петиција: Трампе, помилуј Асанжа!

Присталице Џулијана Асанжа позивају Доналда Трампа путем друштвених мрежа са захтевом за помиловање оснивача Викиликса, који је у вишегодишњем изгнанству у амсади Еквадора у Лондону.

Они тврди да је Асанж открио "корупцију" америчке елите и да мора бити "почаствован" као херој.

Преко 5.000 људи потписало је петицију.

08.47 - DW: Мајк Пенс - човек на Трамповој страни

Majk Pens
Мајк Пенс / Извор: Профимедиа

Будући потпредседник САД Мајк Пенс доноси са собом политичко искуство и везе са републиканцима - управо оно што Доналду Трампу недостаје, пише данас Дојче веле.

Пенс је 12 година провео у Представничком дому Конгреса, а од 2013. је гувернер. 

- Трезвен, миран, лојалан, одан, уздржан, вешт, елоквентан - све то су епитети које медији користе да би описали Мајка Пенса - наводи DW.

Опширније на ОВОМ линку.

08.15 - Трамп имао диван дан

Трамп се поново огласио на Твитеру рекавши да је имао "фантастичан дан у Вашингтону где се по први пут састао са председником Обамом".

- Јако добар састанак, одлично смо се нашли. Меланији се много допала госпођа Обама! - написао је Трамп.

07.42 - Обама подржао протесте против Трампа

Председник Барак Обама подржава право грађана да протестују на ненасилан начин, изјавио је данас портпарол Беле куће, поводом протеста због избора Доналда Трампа за новог лидера САД.

- Имамо уставом заштићено право слободног говора. Председник верује да је то право које треба да буде заштићено. То право треба искоришћено на ненасилан начин - рекао је Џош Ернест.

07.26 - Њујорк: Око Трамповог торња посебне мере безбедности

Око Трамповог торња на Менхетну у Њујорку организоване су специјалне мере безбедности које ће трајати до јануара када Доналд Трамп преузима дужност, преносе медији.

Око зграде су постављене велике барикаде и успостављена је зона забрањеног летења.

Више у посебној вести на ОВОМ линку.

07.05 - Поново протести против Трампа у више градова

Око 1.000 студената прошло је кроз центар Сан Франциска до градске већнице блокирајући саобраћај и извикујући паролу "Није мој председник", преноси АФП.

Студенти и ученици су изашли и на улице других градова у северној Калифорнији, укључујући Напу и Хејворд.

У Лос Анђелесу, неколико стотина њих прошло је кроз кампус Универзитета УЦЛА носећи транспаренте против Трампа.

Око 200 демонстраната се окупило у Њујорку, у парку Вашингтон Сквер на Менхетну, наводи АФП. Студентске демонстрације су организоване и у Тексасу.

Десетине хиљада људи демонстрирале су широм Америке против избора Трампа за председника и у среду, подсећа АФП. 

Демонстрације су планиране и током предстојећег викенда, наводи агенција.

Подсетимо, након изненађујуће победе Доналда Трампа на изборима за председника САД у земљи не престају демонстрације и хаос на улицама. О свим дешавањима детаљно читајте у данашњем блогу. Дешавања од предходног дана, можете погледати ОВДЕ.