Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Напад на америчке базе, пад украјинског авиона... НОВИ УДАР НА АМЕРЕ?! (ВИДЕО/ФОТО)

08.01.2020. 08:45 02:07
Пише:
Србија Данас
Iran
Иран / Извор: Профимедиа

Тензије на Блиском истоку се не смирују, а најновија дешавања у Ирану то и доказују

Тензије између Ирана и САД расту након што су јуче иранске снаге ракетирале две америчке базе као одмазду за напад у којем је у петка убијен ирански генерал Касем Сулејмани.

22:22
Откривен узрок пада авиона

Западне обавештајне службе сматрају да је узрок рушења авиона "Боинг 737" украјинске компаније био технички квар, јавила је агенција Ројтерс позивајући се на изворе канадске безбедносне агенције.

Према наводима извора, западне службе процењују да је авион пао због техничког квара. Он је додао да постоје докази који указују да је узрок пада било прегревање једног од мотора авиона.

22:19
ЕКСПЛОЗИЈЕ ОДЈЕКУЈУ БАГДАДОМ: УЗБУНА! Огласиле се сирене у престоници Ирака! АМЕРИКА НА УДАРУ? (ВИДЕО)

Две ракете су пале у такозвану Зелену зону у центру Багдада, у којој се налазе зграде владе и дипломатских мисија, јавила је телевизија "Мајадин". 

Извор агенције Ројтерс додао је да је најмање једна ракета пала на 100 метара од Амбасаде Сједињених Америчких Држава.

Више о томе можете читати ОВДЕ.

21:04
ЗАХАРОВА ОЧИТАЛА БУКВИЦУ АМЕРИКАНЦИМА ЗБОГ ИРАНА: Ово је последица ваше КРАТКОВИДЕ ПОЛИТИКЕ!

Напетост у ситуацији са Ираном изазвао је Запад, у првом реду Америка, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марије Захарова.

- У току је још једна фаза напетости, изазвана, очигледно, одговарајућом политиком коју су водиле западне земље, првенствено САД. Не говоримо о последњој седмици, две, или месецу. Реализовали су веома чудну, кратковиду политику - истакла је она.

ЗАХАРОВА ОЧИТАЛА БУКВИЦУ АМЕРИКАНЦИМА ЗБОГ ИРАНА: Ово је последица ваше КРАТКОВИДЕ ПОЛИТИКЕ!

ЗАХАРОВА ОЧИТАЛА БУКВИЦУ АМЕРИКАНЦИМА ЗБОГ ИРАНА: Ово је последица ваше КРАТКОВИДЕ ПОЛИТИКЕ!

20:48
Последице иранског напада: Прве фотографије

Агенција "Блумберг" објавила је сателитски снимак који, наводно, представља последице иранског ракетног напада на базу Ајн ел Асад у Ираку.  

На снимцима се могу видети кратери од експлозија.

19:26
Туркиш ерлајнс привремено отказао летове за Иран и Ирак

Турски национални авиопревозник Туркиш ерлајнс привремено је данас отказао летове за Иран и Ирак.

Turkiš erlajns
Туркиш ерлајнс / Извор: Профимедиа

Турска новинска агенција Анадолија известила је да ће летови Туркиш ерлајнса бити суспендовани из предострожности до сутра у 18.00 часова.

Авиони Туркиш ерлајнса за то време неће користити ирачки и ирански ваздушни простор, а авиони ће мењали своје руте, пренела је агенција. 

17:37
Трамп најавио договор са Ираном!

Председник САД Доналд Трамп изјавио је да Иран може бити економски успешна земља, те најавио да постоји могућност да се направи историјски договор са том земљом.   

Ипак, он је најавио и нове економске санкције за Иран. 

Више о томе можете читати ОВДЕ.

17:32
"Док сам председник САД, Иран неће имати нуклеарно оружје"

Овим речима Трамп је почео обраћање и рекао је да нико није повређен у иранском нападу на америчку војну базу, те да нема жртава. 

- Ниједан Американац није повређен у нападу. Сви наши војници су на сигурном, а наша база је претрпела малу штету. Спремни смо на све, иако се чини да је Иран спреман на повлачење - изјавио је Трамп.

Председник САД је поновио своје оптужбе против генерала Сулејманија, тј. то да је убијао америчке војнике и да је био терориста.

17:12
Касни Трампово обраћање 

Председник САД Доналд Трамп још није почео своје обраћање, иако је било предвиђено за 17:00. Ипак, очекује се да се Трамп ускоро појави пред камерама.

17:00
Трамп се обраћа нацији
16:40
Блумберг: Иран гађао песак

Иран је, како се чини, желео да избегне америчке жртве, па су пројектили испаљени као освета за убиство генерала Касима Солејманија погодили пешчане дине око базе Ајн ел Асад, пише "Блумберг". 

16:26
Трамп се обраћа јанвости у 17:00

Председник САД Доналд Трамп ће се обратити у 17 сати по нашем времену. 

16:20
Путин и Ердоган разговарали о ситуацији у Ирану

Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, разговарали су о ситуацији у Персијском заливу у контексту корака Сједињених Америчких Држава, конкретно, убиства иранског генерала Касема Сулејманија, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

- Што се тиче међународне проблематике, разматрали су ситуацију која се развила у Персијском заливу као резултат незаконитих и врло ризичних акција Сједињених Америчких Држава у Ираку против иранских држављана, укључујући команданта Корпуса чувара исламске револуције генерала Сулејманија - рекао је Лавров новинарима.

Sergej Lavrov
Сергеј Лавров / Извор: Профимедиа/илустрација

Он је додао да су се Путин и Ердоган заложили за решавање свих проблема у региону Персијског залива само мирним методама на основу међународног права.

- А у вези са догађајима протеклих дана, председници су се одлучно заложили за решавање свих проблема у Персијском заливу и у региону у целини искључиво мирним путем у складу са међународним правом - објаснио је Лавров.  

15:34
Огласио се Ердоган о могућем рату САД и Ирана

Напетости између Сједињених Држава и Ирана на опасном су нивоу, а Анкара не жели да се регион претвори у ратну зону, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган на церемонији пуштања у рад гасовода "Јужни ток".

- Пролазимо кроз тежак период последњих дана. Америчко-ирански односи нас јако забрињавају. Не желимо да наш регион постане ратна зона - рекао је Ердоган.

САД и ИРАН НА ИВИЦИ КРВАВОГ РАТА! Огласио се Ердоган о могућем сукобу две силе!

САД и ИРАН НА ИВИЦИ КРВАВОГ РАТА! Огласио се Ердоган о могућем сукобу две силе!

14:25
Канада се огласила након пада авиона

Канадски министар иностраних послова Франсоа Филип Шампањ одговорио је на вест о паду летелице, нагласивши: "Наше срце је са породицом и пријатељима жртава“. Он је казао да је на вези с украјинском владом.

14:20
Lufthanza сутра наставља летове ка Техерану

Највећи авиопревозник у Немачкој Lufthanza саопштила је да ће авиони ове компаније сутра наставити летове ка Техерану.  Компанија је раније данас отказала дневни лет ка Техерану због новонастале ситуације у земљи. У саопштењу се наводи да је Међународни аеродром у Техерану отворен и да нема безбедносних рестрикција за приступ аеродрому нити том подручју уопште. Из компаније додају да ће бити настављени летови око иранског и ирачког ваздушног простора.

14:20
Кипар ће прихватити јединице САД које би биле задужене за евакуацију америчког особља

- Кипар се сложио са захтевом Сједињених Америчких Држава да привремено смести тим за брзо реаговање који ће се, ако се захтева, бавити евакуацијом америчког дипломатског особља и америчких грађана - изјавио је у писаној изјави у среду портпарол владе Кириакос Коусхиос.

14:10
Словенија најавила евакуацију својих војника из Ирака

Словенско министарство одбране саопштило је да ће његових шест војника стационираних на северу Ирака с мисијом за обуку коју предводи Немачка бити евакуисана након што је база нападнута.

14:05
Пристајко и Зариф разговарали о истрази

Украјински министар спољних послова Вадим Пристајко објавио је да је данас да је после пада украјинског авиона разговарао са иранским колегом Џавадом Зарифом.  Пристајко је на Твитеру навео да је са Зарифом "договорено да се координишу даље акције истражних група да би се утврдио разлог ужасне авионске несреће", преноси Ројтерс.

14:00
Припрема се инвазија на Иран? Више о овоме можете прочитати ОВДЕ

Америчка војска је напустила две базе на североистоку Сирије у правцу Ирака, преноси државна агенција Сана.

13:20
Џонсон упутио апел Ирану

Британски премијер Борис Џонсон осудио је напад Ирана на војне базе САД рекавши да "не треба да понови такве несмотрене и опасне потезе, већ да треба да тежи деескалацији".

13:15
Ирачка милиција позива Ирак да следи Иран и освети се САД за убиство Сулејманија

Ирачка шиитска милиција подржана од Ирана Асаиб Ахл ал-Хак рекла је да је време да Ирак одговори на напад САД у којем су убијени генерал Касем Сулејмани и заменик вође Популарних мобилизацијских снага Абу Махди ал Мухандис.

- Одговор Ирака неће бити мањи од величине иранског одговора и ово је обећање - рекао је Каис ал Казали, лидер милиције Асаиб Ахл ал-Хак.

13:13
Боинг издао саопштење

Из компаније Боинг наведено је да су у контакту са националном авиокомпанијом Украјине и да "стоје уз њих у овим тешким тренуцима". Такође, породицама страдалих изразили су саучешће и напоменули да су спремни да им се нађу на сваки начин.

13:10
Столтенберг осудио ракетни напад Ирана

 Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг осудио је напад Ирана на америчку војну базу.

13:00
Постојало упозорење о нападу? 

Ирачки премијер Адил Абдул Махди рекао је да је Иран упутио Ираку званично обавештење да је напад "почео или ће ускоро почети", на неодређене америчке војне локације. Један арапски дипломатски извор рекао је за CNN да је Ирак унапред упозорио Сједињене Државе на то "које ће базе бити погођене" након што су им ирански званичници пренели информације.

Амерички званичник одбране рекао је да је Ирачанима речено из Ирана да се држе подаље од одређених база. CNN је јавио да су америчке обавештајне службе посматрале како се крећу иранске војне снаге са војном опремом, укључујући беспилотне летелице и балистичке ракете у последњих неколико дана.

12:50
Председник Ирана: Ово није довољно, одсећићемо руке Америци

Председник Ирана Хасан Рохани обратио се јавности након ракетирања базе Аин ал Асад и поручио да то није крајња освета, а онда упутио претњу Сједињеним Државама.

12:45
Пад авиона под велом мистерије, више о томе прочитајте ОВДЕ

Украјински авион "боинг 737" са 176 људи срушио се убрзо по полетању са аеродрома у Техерану, услед чега су сви путници и чланови посаде погинули. Украјински званични су прво навели да је до несреће највероватније дошло услед квара мотора, а онда су касније повукли изјаву не желећи да прецизирају док не стигну званични резултати истраге.

12:40
Кувајт демантовао наводе о повлачењу трупа, више о овој вести прочитајте ОВДЕ

Кувајт је рекао да је извештај да се америчке трупе повлаче из Ирана нетачан. Влада је саопштила да је државна новинска агенција КУНА, која је извештај поделила на Твитеру, хакована и објавила лажну причу. У Кувајту постоји преко 13.000 америчких војника, а још више је напретка између тензија између САД-а и Ирана.

12:35
Чавушоглу сутра у Ираку, о разлозима посете можете читати ОВДЕ

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу посетиће сутра Ирак у покушају смањења тензија после иранског ракетног напада на две базе у Ираку које користе америчке снаге. У одвојеном саопштењу министарства наводи се да је Чавушоглу телефоном разговарао са иранским колегом Џавадом Зарифом.

12:25
Иран најавио ирачком премијеру нападе на базе

- Ирачки премијер Адел Абдул Махди примио је поруку Ирана у којој се каже да одговор Техерана на америчко убиство генерала Калима Сулејманија или предстоји или је у току - рекао је премијеров портпарол у саопштењу.

Техеран је Махдију рекао да ће мета напада бити само локације где су присутне америчке снаге, али није прецизирао те локације, додао је он, преноси Ројтерс. Док су ракете падале на америчко крило базе Аин ал Асад и Харир у Ирбилу, Махди је добио и позив из Вашингтона, рекао је портпарол ирачког премијера.

12:15
Иран одбио да преда САД црне кутије пале летелице

Иран је поручио да Американцима неће дати приступ црним кутијама украјинског авиона који је јутрос пао.

12:10
Пронађене црне кутије палог авиона

Обе црне кутије из украјинског авиона који се срушио близу Техерана пронађене су након трагедије, јавила је иранска државна телевизија. Неименовани ирански званичник изјавио је да су кутије оштећене, али да се верује да се са њих могу узети подаци.

12:05
Протест против ирачке владе и Ирана у Багдаду

Стотинак демонстраната окупило се данас на протесту у Багдаду против иранских ракетних напада на две војне базе са америчким војницима у Ираку. Они су носили ирачке заставе и узвикивали "Иран, напоље" након чега су их ирачке безбедносне снаге растерале, преноси АП.

Демонстранти протестују против владајуће елите у Ираку од октобра противе се и војном и политичком мешању суседног Ирана, наводи Ројтерс.

12:00
Подручје иранске нуклеарне електране погодила два земљотреса

Иако је првобитно јављено да је земљотрес данас погидио регију у близини нуклеарне електране у Ирану, нешто касније је објављено да су у питању била два земљотреса сличних интензитета.

11:55
Слање црногорских војника у НАТО мисију у Ираку можда буде одложено

Министарство одбране Црне Горе размишља о одлагању слања црногорских војника у НАТО мисију у Ираку због кризе на Блиском истоку, изазване убиством иранског генерала Касема Солејманија, које су извеле америчке снаге, сазнаје Побједа у Министарству.

11:50
У Ираку нема припадника оружаних снага БиХ

У мировној мисији у Ираку нема припадника Оружаних снага БиХ, саопштено је из Министарства одбране у Савету министара.

- Припадници Оружаних снага су у мисији подршке миру у Ираку били од 2005. до 2008. године, са јединицом за уништавање неексплодираних убојитих средстава - навели су из ресорног министарства.

11:45
Путин упутио телеграм саучешћа Зеленском

Председник Русије Владимир Путин упутио је телеграм саучешћа председнику Украјине Владимиру Зеленском након трагичног пада украјинског авиона близу Техерана, саопштено је из прес-службе Кремља.

- Председник руске државе упутио је речи саучешћа и подршке породицама и пријатељима жртава - наводи се у саопштењу.

11:40
Финска добила упозорење пред напад Ирана, више о томе можете прочитати ОВДЕ

Финска војска саопштила је данас да је унапред добила упозорење да ће се догодити ирански ракетни напад на базе са америчким војницима у Ираку.

11:20
Вучић упутио телеграм саучешћа Зеленском, више о томе прочитајте ОВДЕ

Председник Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа председнику Украјине Володимиру Зеленском поводом авионске несреће код Техерана.  "У овим трагичним тренуцима за Вашу земљу, наше мисли су са породицама и пријатељима погинулих. Молим Вас да им пренесете изразе саосећања и подршке да се суоче са ненадокнадивим губитком", наводи се у телеграму саучешћа председника Вучића.

11:15
Украјина повукла прву изјаву о разлогу пада авиона

Иако је првобитно предочено да је до несреће дошло највероватније услед квара, Амбасада Украјине у Ирану сада се оградила навевши да још није званично утврђен разлог, те да не могу ништа да искључују.

11:00
Лондон забринут због ситуације

Министар спољних послова Велике Британије Доминик Раб је осудио је "немарне и опасне нападе на ирачке војне базе" у којима се налазе војници коалиције предвођене америчком војском.

10:40
Ирански министар одбране о ракетама, више о томе читајте ОВДЕ

 Ирански министар обране поручио је како је Иран ноћас у нападу на америчке базе у Ираку користио ракете кратког домена.

10:33
Нетанијаху упутио упозорење, више о томе читајте ОВДЕ

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху упозорио је да ће уколико нека земља угрози Израел уследити "тешка" одмазда. Истовремено, он је потврдио своју подршку атентата на Сулејманија: "Ко покуша да нас нападне, задесиће се најјачи удар".

10:31
Русија упозорава: Постоји опасност од нуклеарног рата, више о овоме можете прочитати ОВДЕ

Посланик Горњег дома руског парламента Владимир Џабаров је данас оценио да би сукоб између Сједињених Америчких Држава и Ирана могао довести до нуклеарног рата.

10:30
Тензије довеле и до осцилације светских берзи

Азијске берзе су пале данас док су цене нафте и злата скочиле након иранског ракетног напада који је појачао страх од избијања ширег сукоба на Блиском истоку. Процењује се да ће европске берзе акција бити данас отворене у паду, будући да је на тржиштима фјучерса паневропски индекс Еуро Стокс 50 ослабио за 0,77 одсто, немачки ДАКС за 0,91 а лондонски ФТСЕ за 0,45 процената, извештава Ројтерс.

10:28
Осуда Немачке

Немачка је осудила иранске ракетне нападе на две базе у Ираку које користе америчке снаге, које је министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер назвала агресијом. Она је за АРД рекла да је сада "посебно на Иранцима да не подстичу даљу ескалацију".

10:25
Брисел позвао на прекид употребе оружја

Европска комисија позвала је данас на моментални прекид употребе оружја на Блиском истоку у конфликту САД и Ирана и позвала на обнављање дијалога. Председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је на конференцији за новинаре пре поласка у Лондон да ће разговарати о овој ситуацији са британским премијером Борисом Џонсоном.

- Употреба оружја мора одмах престати како би се дало простора дијалогу - рекла је после састанка са својим комесарима, па додала да је ЕУ успоставила односе са многим странама у том региону и шире ради деескалације ситуације.

10:20
Нема повређених војника у ракетним нападима

Како преноси АП, нико од америчких војника у Ираку није повређен у синоћним ударима. Такође, још неколико земаља је објавило да њихове снаге у Ираку нису повређене, међу којима Француска, Пољска, Данска и Финска.

10:05
Француска авиокомпанија суспендовала летове

  Француска авиокомпанија "Ер Франс" суспендовала је све летове изнад ваздушног простора Ирана и Ирака.

09:50
Забрана америчким компанијама да лете изнад региона око Ирана

Америчка федерална администрација за авијацију (ФАА) забранила је америчким авио-превозницима да лете у ваздушном простору Ирака, Ирана, Оманског залива и водама између Ирана и Саудијске Арабије, а након иранског ракетног напада ноћас на америчке војнике у две базе у Ираку.

У саопштењу ФАА наводи се да забрана коришћења тог ваздушног простора "због повећаних војних активности и појачаних политичких тензија на Блиском истоку што је огроман ризик за америчку цивилну авијацију". 

09:23
Међу 168 путника и странци, више о томе можете прочитати ОВДЕ

  Како је објавио "Дејли мејл", у авиону који је пао у Ирану налазило се 176 путника, међу којима је било 73 Канађана и три Британаца.

09:21
Иран запретио Израелу и Дубаију

Иран је запретио да ће бомбардовати Израел и Дубаи ако се Сједињене Америчке Државе освете за ирански ракетни напад на две базе са америчким војницима у Ираку.

- Упозоравамо све америчке савезнике који су дали базе њиховој терористичкој војсци, да ће свака територија која послужи као почетна тачка за агресивне акте против Ирана бити гађана - саопштила је Иранска национална гарда.

Иранска гарда такође је запретила да ће бомбардовати Хаифу у Израелу и Дубаи у Емиратима, преноси Дејли мејл.

09:20
Пронађена црна кутија

Ирански спасиоци пронашли су црну кутију украјинског авиона који се срушио недуго након полетања са Аеродрома "Имам Homeini" у Техерану, јавила је иранска државна телевизија ИРИБ.

09:19
Словеначки војници се евакуишу из Ирака

Шест словеначких војника, стационираних у Ирбилу на северу Ирака, биће евакуисани након што је Иран напао аеродром у том граду и још једну војну базу у Ираку.  - Словеначки војници су у Ираку у оквиру немачке међународне операције и биће евакуисани у сарадњи са немачким партнерима - објавило је Министарство одбане Словеније.

Пахор, министар одбране Карл Ерјавец и начелних генералштаба генерал Аленка Еменц јутрос су разговарали са словеначким војницима у Ираку. Војници су пренели да су добро и да су били у скровишту базе током напада на аеродром у Ирбилу, који се налази близу базе Стефан.

09:18
Квар авиона, не тероризам

 Украјинска амбасада у Ирану саопштила је да прелиминарне информације говоре да је квар мотора био узрок пада авиона у Ирану, а не ракетни напади или терористички акт. Ројтерс преноси да је амбасада такође навела у изјави да је 168 људи купило карте за лет.

09:18
"Опалили смо шамар Америци", више о томе можете прочитати ОВДЕ

- Ракетни напад на америчке базе у Ираку су осрамотиле Вашингтон - рекао је ирански лидер Ајатолах Homeini у свом обраћању, позивајући америчке трупе да напусте регион.

09:16
Ирански вођа се обраћа народу, цело обраћање можете читати ОВДЕ

Ирански врховни вођа Али Каменеи обратио се на церемонији поводом обележавања масакра демонстраната 1978. године. Рекао је да ће прво да прича о годишњици, а тек онда ће се дотаћи смрти Касема Сулејманија и ракетних напада.

09:08
Амерички демант

 Американци демантују иранске наводе да је њихова противваздушна одбрана заказала и да су све ракете успеле да погоде циљеве.

Незванични изворе указују да су успели да оборе трећину од укупног броја ракета на њихове базе.

09:05
Прве информације о броју ракета, детаљније о томе можете прочитати ОВДЕ

Укупно 22 ракете испаљене на зрачну војну базу Аин ал-Асад у западној ирачкој провинцији Анбар. Ријеч је о бази у којој се налазе и америчке трупе. У изјави се наводи како нема жртава међу редовима ирачке војске која се тамо налази, како у ал-Асаду тако и у бази на простору Ербила.

08:20
Амбасадор ЕУ у Ирану

- Иран крши ирачки суверенитет ваздушним нападима. Након што се Ирак жалио на кршење свог суверенитета 3. јануара од стране САД. Ирак не заслужује да буде жртва прокси рата! - написао је на Твитеру амбасадор ЕУ у Ирану Мартин Хут.

08:15
Земљотрес у Ирану! Више о томе можете прочитати ОВДЕ

Земљотрес јачине 4,5 степени Рихтера погодио је Иран јутрос у близини нуклеарне електране, јавља агенција АФП.

Ирак је демантовао да у синоћњим нападима има повређених Ирачана. Претходно су поједини ирански медији објавили да је једна од жртава напада неименовани високи чиновник ирачке војске.

08:10
Ирак демантовао да су Ирачани повређени
08:00
Прве фотографије ракета

На друштвеним мрежама појавиле су се и фотографије на којим се наводно виде остаци иранских ракета којима је гађана база Ибрил. Још увек нема званичних потврда да је реч о веродостојним фотографијама. 

07:40
Иранци тврде - 80 жртава! Више о томе читајте ОВДЕ

 Иранска страна тврди да је у нападу на две базе убијено 80 људи, међутим Пентагон то није потврдио. 

07:30
Зариф: Напади су сразмерна самоодбрана

Ирански министар спољних послова у свој првој реакцији након ракетирања навео је да су напади били "самоодбрана".

- Иран је предузео сразмерне мере самоодбране у складу са чланом 51 Повеље УН-а циљане базе из које је покренут кукавички оружани напад на наше грађане и високе званичнике - написао је Зариф и додао да Иран “не тражи ескалацију или рат”, али да ће се “бранити од сваке агресије”. 

07:20
Трамп: Све је добро!

Иако је реч о најозбиљној кризи у току његовог мандата, Трамп се није званично обратио у вези напада, већ је то учинио преко Твитера. 

- Све је добро! Ракете су из Ирана лансиране у две војне базе које се налазе у Ираку. Процена броја жртава и штета је у току. Засада је добро! Имамо најмоћнију и добро опремљену војску било где у свету! Даћу изјаву сутра ујутру - написао је први човек САД.

07:15
Срушен украјински авион у Ирану

Украјински авион "Боинг 737" са 180 путника и чланова посаде срушио се осам минута након полетања на аеродрому у Техерану , јавља "Гардијан". Иранска национална телевизија известила је да преживелих нема. За сада нема индиција да је пад авиона повезан са синоћњим дешавањима.

 

07:12
Претње америчким савезницима

Претња је упућена и америчким савезницима у региону, попут Кувајта, Јордана, Саудијске Арабије или Бахреина.

- Упозоравамо све америчке савезнике, који су дали своје базе својој терористичкој војсци, да ће било која територија која је полазна тачка агресивних дела против Ирана бити циљана - наводи се у изјави коју је послала иранска државна новинска агенција ИРНА.

07:10
Упозорење за "Великог Сотону"

Након серије ракетних напада на америчке базе у Ираку прва се огласила иранска Револуционарна гарда (ИРГЦ ) запретивши новим нападима.

- Упозоравамо Великог Сотону, арогантни амерички режим, да ће свака нова инвазија и агресија резултирати болнијим и јачим одмаздама - наведно је у саопштењу.

 ИРГЦ је даље "апеловао" на амерички народ да позове на повратак америчких снага из региона" како би се спречили даљи губици" и "не дозволи влади Вашингтона да више угрожава животе америчких трупа".

07:05
Операција "Мученик Сулејмани"

Серија ракетних напада названа је "Операција мученик Сулејмани", пренели су ирачки медији. Кодно име за покретање операције било је "Иа Захраа" или "О! Захраа", што је референца на Фатиму ал-Захру, најмлађу ћерку пророка Мохамеда и посебно значајну фигуру шиитског ислама.

07:01
Удар на америчке војне базе

 Иранске снаге синоћ су испалиле су пројектиле на две базе у Ираку - Ал Асад и Ибрил. Напад, који је потврдио и Пентагон, одмазда је за убиство генерала Касема Сулејманија. Података о евентуалним жртвама и рањенима још нема.

07:00
Дешавања везана за Иран УЖИВО

Данас ћемо пратити сва дешавања везана за ракетне нападе који су се током ноћи догодили на две америчке базе у Ираку. За нападе је одговорност преузела иранска Револуцинарна гарда.