clear sky
23°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Napad na američke baze, pad ukrajinskog aviona... NOVI UDAR NA AMERE?! (VIDEO/FOTO)

08.01.2020. 08:45 02:07
Piše:
Srbija Danas
Iran
Iran / Izvor: Profimedia

Tenzije na Bliskom istoku se ne smiruju, a najnovija dešavanja u Iranu to i dokazuju

Tenzije između Irana i SAD rastu nakon što su juče iranske snage raketirale dve američke baze kao odmazdu za napad u kojem je u petka ubijen iranski general Kasem Sulejmani.

22:22
Otkriven uzrok pada aviona

Zapadne obaveštajne službe smatraju da je uzrok rušenja aviona "Boing 737" ukrajinske kompanije bio tehnički kvar, javila je agencija Rojters pozivajući se na izvore kanadske bezbednosne agencije.

Prema navodima izvora, zapadne službe procenjuju da je avion pao zbog tehničkog kvara. On je dodao da postoje dokazi koji ukazuju da je uzrok pada bilo pregrevanje jednog od motora aviona.

22:19
EKSPLOZIJE ODJEKUJU BAGDADOM: UZBUNA! Oglasile se sirene u prestonici Iraka! AMERIKA NA UDARU? (VIDEO)

Dve rakete su pale u takozvanu Zelenu zonu u centru Bagdada, u kojoj se nalaze zgrade vlade i diplomatskih misija, javila je televizija "Majadin". 

Izvor agencije Rojters dodao je da je najmanje jedna raketa pala na 100 metara od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Više o tome možete čitati OVDE.

21:04
ZAHAROVA OČITALA BUKVICU AMERIKANCIMA ZBOG IRANA: Ovo je posledica vaše KRATKOVIDE POLITIKE!

Napetost u situaciji sa Iranom izazvao je Zapad, u prvom redu Amerika, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharova.

- U toku je još jedna faza napetosti, izazvana, očigledno, odgovarajućom politikom koju su vodile zapadne zemlje, prvenstveno SAD. Ne govorimo o poslednjoj sedmici, dve, ili mesecu. Realizovali su veoma čudnu, kratkovidu politiku - istakla je ona.

ZAHAROVA OČITALA BUKVICU AMERIKANCIMA ZBOG IRANA: Ovo je posledica vaše KRATKOVIDE POLITIKE!

ZAHAROVA OČITALA BUKVICU AMERIKANCIMA ZBOG IRANA: Ovo je posledica vaše KRATKOVIDE POLITIKE!

20:48
Posledice iranskog napada: Prve fotografije

Agencija "Blumberg" objavila je satelitski snimak koji, navodno, predstavlja posledice iranskog raketnog napada na bazu Ajn el Asad u Iraku.  

Na snimcima se mogu videti krateri od eksplozija.

19:26
Turkiš erlajns privremeno otkazao letove za Iran i Irak

Turski nacionalni avioprevoznik Turkiš erlajns privremeno je danas otkazao letove za Iran i Irak.

Turkiš erlajns
Turkiš erlajns / Izvor: Profimedia

Turska novinska agencija Anadolija izvestila je da će letovi Turkiš erlajnsa biti suspendovani iz predostrožnosti do sutra u 18.00 časova.

Avioni Turkiš erlajnsa za to vreme neće koristiti irački i iranski vazdušni prostor, a avioni će menjali svoje rute, prenela je agencija. 

17:37
Tramp najavio dogovor sa Iranom!

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da Iran može biti ekonomski uspešna zemlja, te najavio da postoji mogućnost da se napravi istorijski dogovor sa tom zemljom.   

Ipak, on je najavio i nove ekonomske sankcije za Iran. 

Više o tome možete čitati OVDE.

17:32
"Dok sam predsednik SAD, Iran neće imati nuklearno oružje"

Ovim rečima Tramp je počeo obraćanje i rekao je da niko nije povređen u iranskom napadu na američku vojnu bazu, te da nema žrtava. 

- Nijedan Amerikanac nije povređen u napadu. Svi naši vojnici su na sigurnom, a naša baza je pretrpela malu štetu. Spremni smo na sve, iako se čini da je Iran spreman na povlačenje - izjavio je Tramp.

Predsednik SAD je ponovio svoje optužbe protiv generala Sulejmanija, tj. to da je ubijao američke vojnike i da je bio terorista.

17:12
Kasni Trampovo obraćanje 

Predsednik SAD Donald Tramp još nije počeo svoje obraćanje, iako je bilo predviđeno za 17:00. Ipak, očekuje se da se Tramp uskoro pojavi pred kamerama.

17:00
Tramp se obraća naciji
16:40
Blumberg: Iran gađao pesak

Iran je, kako se čini, želeo da izbegne američke žrtve, pa su projektili ispaljeni kao osveta za ubistvo generala Kasima Solejmanija pogodili peščane dine oko baze Ajn el Asad, piše "Blumberg". 

16:26
Tramp se obraća janvosti u 17:00

Predsednik SAD Donald Tramp će se obratiti u 17 sati po našem vremenu. 

16:20
Putin i Erdogan razgovarali o situaciji u Iranu

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su o situaciji u Persijskom zalivu u kontekstu koraka Sjedinjenih Američkih Država, konkretno, ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Što se tiče međunarodne problematike, razmatrali su situaciju koja se razvila u Persijskom zalivu kao rezultat nezakonitih i vrlo rizičnih akcija Sjedinjenih Američkih Država u Iraku protiv iranskih državljana, uključujući komandanta Korpusa čuvara islamske revolucije generala Sulejmanija - rekao je Lavrov novinarima.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov / Izvor: Profimedia/ilustracija

On je dodao da su se Putin i Erdogan založili za rešavanje svih problema u regionu Persijskog zaliva samo mirnim metodama na osnovu međunarodnog prava.

- A u vezi sa događajima proteklih dana, predsednici su se odlučno založili za rešavanje svih problema u Persijskom zalivu i u regionu u celini isključivo mirnim putem u skladu sa međunarodnim pravom - objasnio je Lavrov.  

15:34
Oglasio se Erdogan o mogućem ratu SAD i Irana

Napetosti između Sjedinjenih Država i Irana na opasnom su nivou, a Ankara ne želi da se region pretvori u ratnu zonu, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na ceremoniji puštanja u rad gasovoda "Južni tok".

- Prolazimo kroz težak period poslednjih dana. Američko-iranski odnosi nas jako zabrinjavaju. Ne želimo da naš region postane ratna zona - rekao je Erdogan.

SAD i IRAN NA IVICI KRVAVOG RATA! Oglasio se Erdogan o mogućem sukobu dve sile!

SAD i IRAN NA IVICI KRVAVOG RATA! Oglasio se Erdogan o mogućem sukobu dve sile!

14:25
Kanada se oglasila nakon pada aviona

Kanadski ministar inostranih poslova Fransoa Filip Šampanj odgovorio je na vest o padu letelice, naglasivši: "Naše srce je sa porodicom i prijateljima žrtava“. On je kazao da je na vezi s ukrajinskom vladom.

14:20
Lufthanza sutra nastavlja letove ka Teheranu

Najveći avioprevoznik u Nemačkoj Lufthanza saopštila je da će avioni ove kompanije sutra nastaviti letove ka Teheranu.  Kompanija je ranije danas otkazala dnevni let ka Teheranu zbog novonastale situacije u zemlji. U saopštenju se navodi da je Međunarodni aerodrom u Teheranu otvoren i da nema bezbednosnih restrikcija za pristup aerodromu niti tom području uopšte. Iz kompanije dodaju da će biti nastavljeni letovi oko iranskog i iračkog vazdušnog prostora.

14:20
Kipar će prihvatiti jedinice SAD koje bi bile zadužene za evakuaciju američkog osoblja

- Kipar se složio sa zahtevom Sjedinjenih Američkih Država da privremeno smesti tim za brzo reagovanje koji će se, ako se zahteva, baviti evakuacijom američkog diplomatskog osoblja i američkih građana - izjavio je u pisanoj izjavi u sredu portparol vlade Kiriakos Koushios.

14:10
Slovenija najavila evakuaciju svojih vojnika iz Iraka

Slovensko ministarstvo odbrane saopštilo je da će njegovih šest vojnika stacioniranih na severu Iraka s misijom za obuku koju predvodi Nemačka biti evakuisana nakon što je baza napadnuta.

14:05
Pristajko i Zarif razgovarali o istrazi

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko objavio je da je danas da je posle pada ukrajinskog aviona razgovarao sa iranskim kolegom Džavadom Zarifom.  Pristajko je na Tviteru naveo da je sa Zarifom "dogovoreno da se koordinišu dalje akcije istražnih grupa da bi se utvrdio razlog užasne avionske nesreće", prenosi Rojters.

14:00
Priprema se invazija na Iran? Više o ovome možete pročitati OVDE

Američka vojska je napustila dve baze na severoistoku Sirije u pravcu Iraka, prenosi državna agencija Sana.

13:20
Džonson uputio apel Iranu

Britanski premijer Boris Džonson osudio je napad Irana na vojne baze SAD rekavši da "ne treba da ponovi takve nesmotrene i opasne poteze, već da treba da teži deeskalaciji".

13:15
Iračka milicija poziva Irak da sledi Iran i osveti se SAD za ubistvo Sulejmanija

Iračka šiitska milicija podržana od Irana Asaib Ahl al-Hak rekla je da je vreme da Irak odgovori na napad SAD u kojem su ubijeni general Kasem Sulejmani i zamenik vođe Popularnih mobilizacijskih snaga Abu Mahdi al Muhandis.

- Odgovor Iraka neće biti manji od veličine iranskog odgovora i ovo je obećanje - rekao je Kais al Kazali, lider milicije Asaib Ahl al-Hak.

13:13
Boing izdao saopštenje

Iz kompanije Boing navedeno je da su u kontaktu sa nacionalnom aviokompanijom Ukrajine i da "stoje uz njih u ovim teškim trenucima". Takođe, porodicama stradalih izrazili su saučešće i napomenuli da su spremni da im se nađu na svaki način.

13:10
Stoltenberg osudio raketni napad Irana

 Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je napad Irana na američku vojnu bazu.

13:00
Postojalo upozorenje o napadu? 

Irački premijer Adil Abdul Mahdi rekao je da je Iran uputio Iraku zvanično obaveštenje da je napad "počeo ili će uskoro početi", na neodređene američke vojne lokacije. Jedan arapski diplomatski izvor rekao je za CNN da je Irak unapred upozorio Sjedinjene Države na to "koje će baze biti pogođene" nakon što su im iranski zvaničnici preneli informacije.

Američki zvaničnik odbrane rekao je da je Iračanima rečeno iz Irana da se drže podalje od određenih baza. CNN je javio da su američke obaveštajne službe posmatrale kako se kreću iranske vojne snage sa vojnom opremom, uključujući bespilotne letelice i balističke rakete u poslednjih nekoliko dana.

12:50
Predsednik Irana: Ovo nije dovoljno, odsećićemo ruke Americi

Predsednik Irana Hasan Rohani obratio se javnosti nakon raketiranja baze Ain al Asad i poručio da to nije krajnja osveta, a onda uputio pretnju Sjedinjenim Državama.

12:45
Pad aviona pod velom misterije, više o tome pročitajte OVDE

Ukrajinski avion "boing 737" sa 176 ljudi srušio se ubrzo po poletanju sa aerodroma u Teheranu, usled čega su svi putnici i članovi posade poginuli. Ukrajinski zvanični su prvo naveli da je do nesreće najverovatnije došlo usled kvara motora, a onda su kasnije povukli izjavu ne želeći da preciziraju dok ne stignu zvanični rezultati istrage.

12:40
Kuvajt demantovao navode o povlačenju trupa, više o ovoj vesti pročitajte OVDE

Kuvajt je rekao da je izveštaj da se američke trupe povlače iz Irana netačan. Vlada je saopštila da je državna novinska agencija KUNA, koja je izveštaj podelila na Tviteru, hakovana i objavila lažnu priču. U Kuvajtu postoji preko 13.000 američkih vojnika, a još više je napretka između tenzija između SAD-a i Irana.

12:35
Čavušoglu sutra u Iraku, o razlozima posete možete čitati OVDE

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu posetiće sutra Irak u pokušaju smanjenja tenzija posle iranskog raketnog napada na dve baze u Iraku koje koriste američke snage. U odvojenom saopštenju ministarstva navodi se da je Čavušoglu telefonom razgovarao sa iranskim kolegom Džavadom Zarifom.

12:25
Iran najavio iračkom premijeru napade na baze

- Irački premijer Adel Abdul Mahdi primio je poruku Irana u kojoj se kaže da odgovor Teherana na američko ubistvo generala Kalima Sulejmanija ili predstoji ili je u toku - rekao je premijerov portparol u saopštenju.

Teheran je Mahdiju rekao da će meta napada biti samo lokacije gde su prisutne američke snage, ali nije precizirao te lokacije, dodao je on, prenosi Rojters. Dok su rakete padale na američko krilo baze Ain al Asad i Harir u Irbilu, Mahdi je dobio i poziv iz Vašingtona, rekao je portparol iračkog premijera.

12:15
Iran odbio da preda SAD crne kutije pale letelice

Iran je poručio da Amerikancima neće dati pristup crnim kutijama ukrajinskog aviona koji je jutros pao.

12:10
Pronađene crne kutije palog aviona

Obe crne kutije iz ukrajinskog aviona koji se srušio blizu Teherana pronađene su nakon tragedije, javila je iranska državna televizija. Neimenovani iranski zvaničnik izjavio je da su kutije oštećene, ali da se veruje da se sa njih mogu uzeti podaci.

12:05
Protest protiv iračke vlade i Irana u Bagdadu

Stotinak demonstranata okupilo se danas na protestu u Bagdadu protiv iranskih raketnih napada na dve vojne baze sa američkim vojnicima u Iraku. Oni su nosili iračke zastave i uzvikivali "Iran, napolje" nakon čega su ih iračke bezbednosne snage rasterale, prenosi AP.

Demonstranti protestuju protiv vladajuće elite u Iraku od oktobra protive se i vojnom i političkom mešanju susednog Irana, navodi Rojters.

12:00
Područje iranske nuklearne elektrane pogodila dva zemljotresa

Iako je prvobitno javljeno da je zemljotres danas pogidio regiju u blizini nuklearne elektrane u Iranu, nešto kasnije je objavljeno da su u pitanju bila dva zemljotresa sličnih intenziteta.

11:55
Slanje crnogorskih vojnika u NATO misiju u Iraku možda bude odloženo

Ministarstvo odbrane Crne Gore razmišlja o odlaganju slanja crnogorskih vojnika u NATO misiju u Iraku zbog krize na Bliskom istoku, izazvane ubistvom iranskog generala Kasema Solejmanija, koje su izvele američke snage, saznaje Pobjeda u Ministarstvu.

11:50
U Iraku nema pripadnika oružanih snaga BiH

U mirovnoj misiji u Iraku nema pripadnika Oružanih snaga BiH, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savetu ministara.

- Pripadnici Oružanih snaga su u misiji podrške miru u Iraku bili od 2005. do 2008. godine, sa jedinicom za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava - naveli su iz resornog ministarstva.

11:45
Putin uputio telegram saučešća Zelenskom

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram saučešća predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom nakon tragičnog pada ukrajinskog aviona blizu Teherana, saopšteno je iz pres-službe Kremlja.

- Predsednik ruske države uputio je reči saučešća i podrške porodicama i prijateljima žrtava - navodi se u saopštenju.

11:40
Finska dobila upozorenje pred napad Irana, više o tome možete pročitati OVDE

Finska vojska saopštila je danas da je unapred dobila upozorenje da će se dogoditi iranski raketni napad na baze sa američkim vojnicima u Iraku.

11:20
Vučić uputio telegram saučešća Zelenskom, više o tome pročitajte OVDE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom povodom avionske nesreće kod Teherana.  "U ovim tragičnim trenucima za Vašu zemlju, naše misli su sa porodicama i prijateljima poginulih. Molim Vas da im prenesete izraze saosećanja i podrške da se suoče sa nenadoknadivim gubitkom", navodi se u telegramu saučešća predsednika Vučića.

11:15
Ukrajina povukla prvu izjavu o razlogu pada aviona

Iako je prvobitno predočeno da je do nesreće došlo najverovatnije usled kvara, Ambasada Ukrajine u Iranu sada se ogradila navevši da još nije zvanično utvrđen razlog, te da ne mogu ništa da isključuju.

11:00
London zabrinut zbog situacije

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab je osudio je "nemarne i opasne napade na iračke vojne baze" u kojima se nalaze vojnici koalicije predvođene američkom vojskom.

10:40
Iranski ministar odbrane o raketama, više o tome čitajte OVDE

 Iranski ministar obrane poručio je kako je Iran noćas u napadu na američke baze u Iraku koristio rakete kratkog domena.

10:33
Netanijahu uputio upozorenje, više o tome čitajte OVDE

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorio je da će ukoliko neka zemlja ugrozi Izrael uslediti "teška" odmazda. Istovremeno, on je potvrdio svoju podršku atentata na Sulejmanija: "Ko pokuša da nas napadne, zadesiće se najjači udar".

10:31
Rusija upozorava: Postoji opasnost od nuklearnog rata, više o ovome možete pročitati OVDE

Poslanik Gornjeg doma ruskog parlamenta Vladimir Džabarov je danas ocenio da bi sukob između Sjedinjenih Američkih Država i Irana mogao dovesti do nuklearnog rata.

10:30
Tenzije dovele i do oscilacije svetskih berzi

Azijske berze su pale danas dok su cene nafte i zlata skočile nakon iranskog raketnog napada koji je pojačao strah od izbijanja šireg sukoba na Bliskom istoku. Procenjuje se da će evropske berze akcija biti danas otvorene u padu, budući da je na tržištima fjučersa panevropski indeks Euro Stoks 50 oslabio za 0,77 odsto, nemački DAKS za 0,91 a londonski FTSE za 0,45 procenata, izveštava Rojters.

10:28
Osuda Nemačke

Nemačka je osudila iranske raketne napade na dve baze u Iraku koje koriste američke snage, koje je ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer nazvala agresijom. Ona je za ARD rekla da je sada "posebno na Irancima da ne podstiču dalju eskalaciju".

10:25
Brisel pozvao na prekid upotrebe oružja

Evropska komisija pozvala je danas na momentalni prekid upotrebe oružja na Bliskom istoku u konfliktu SAD i Irana i pozvala na obnavljanje dijaloga. Predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je na konferenciji za novinare pre polaska u London da će razgovarati o ovoj situaciji sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

- Upotreba oružja mora odmah prestati kako bi se dalo prostora dijalogu - rekla je posle sastanka sa svojim komesarima, pa dodala da je EU uspostavila odnose sa mnogim stranama u tom regionu i šire radi deeskalacije situacije.

10:20
Nema povređenih vojnika u raketnim napadima

Kako prenosi AP, niko od američkih vojnika u Iraku nije povređen u sinoćnim udarima. Takođe, još nekoliko zemalja je objavilo da njihove snage u Iraku nisu povređene, medju kojima Francuska, Poljska, Danska i Finska.

10:05
Francuska aviokompanija suspendovala letove

  Francuska aviokompanija "Er Frans" suspendovala je sve letove iznad vazdušnog prostora Irana i Iraka.

09:50
Zabrana američkim kompanijama da lete iznad regiona oko Irana

Američka federalna administracija za avijaciju (FAA) zabranila je američkim avio-prevoznicima da lete u vazdušnom prostoru Iraka, Irana, Omanskog zaliva i vodama između Irana i Saudijske Arabije, a nakon iranskog raketnog napada noćas na američke vojnike u dve baze u Iraku.

U saopštenju FAA navodi se da zabrana korišćenja tog vazdušnog prostora "zbog povećanih vojnih aktivnosti i pojačanih političkih tenzija na Bliskom istoku što je ogroman rizik za američku civilnu avijaciju". 

09:23
Među 168 putnika i stranci, više o tome možete pročitati OVDE

  Kako je objavio "Dejli mejl", u avionu koji je pao u Iranu nalazilo se 176 putnika, među kojima je bilo 73 Kanađana i tri Britanaca.

09:21
Iran zapretio Izraelu i Dubaiju

Iran je zapretio da će bombardovati Izrael i Dubai ako se Sjedinjene Američke Države osvete za iranski raketni napad na dve baze sa američkim vojnicima u Iraku.

- Upozoravamo sve američke saveznike koji su dali baze njihovoj terorističkoj vojsci, da će svaka teritorija koja posluži kao početna tačka za agresivne akte protiv Irana biti gadjana - saopštila je Iranska nacionalna garda.

Iranska garda takodje je zapretila da će bombardovati Haifu u Izraelu i Dubai u Emiratima, prenosi Dejli mejl.

09:20
Pronađena crna kutija

Iranski spasioci pronašli su crnu kutiju ukrajinskog aviona koji se srušio nedugo nakon poletanja sa Aerodroma "Imam Homeini" u Teheranu, javila je iranska državna televizija IRIB.

09:19
Slovenački vojnici se evakuišu iz Iraka

Šest slovenačkih vojnika, stacioniranih u Irbilu na severu Iraka, biće evakuisani nakon što je Iran napao aerodrom u tom gradu i još jednu vojnu bazu u Iraku.  - Slovenački vojnici su u Iraku u okviru nemačke međunarodne operacije i biće evakuisani u saradnji sa nemačkim partnerima - objavilo je Ministarstvo odbane Slovenije.

Pahor, ministar odbrane Karl Erjavec i načelnih generalštaba general Alenka Emenc jutros su razgovarali sa slovenačkim vojnicima u Iraku. Vojnici su preneli da su dobro i da su bili u skrovištu baze tokom napada na aerodrom u Irbilu, koji se nalazi blizu baze Stefan.

09:18
Kvar aviona, ne terorizam

 Ukrajinska ambasada u Iranu saopštila je da preliminarne informacije govore da je kvar motora bio uzrok pada aviona u Iranu, a ne raketni napadi ili teroristički akt. Rojters prenosi da je ambasada takođe navela u izjavi da je 168 ljudi kupilo karte za let.

09:18
"Opalili smo šamar Americi", više o tome možete pročitati OVDE

- Raketni napad na američke baze u Iraku su osramotile Vašington - rekao je iranski lider Ajatolah Homeini u svom obraćanju, pozivajući američke trupe da napuste region.

09:16
Iranski vođa se obraća narodu, celo obraćanje možete čitati OVDE

Iranski vrhovni vođa Ali Kamenei obratio se na ceremoniji povodom obeležavanja masakra demonstranata 1978. godine. Rekao je da će prvo da priča o godišnjici, a tek onda će se dotaći smrti Kasema Sulejmanija i raketnih napada.

09:08
Američki demant

 Amerikanci demantuju iranske navode da je njihova protivvazdušna odbrana zakazala i da su sve rakete uspele da pogode ciljeve.

Nezvanični izvore ukazuju da su uspeli da obore trećinu od ukupnog broja raketa na njihove baze.

09:05
Prve informacije o broju raketa, detaljnije o tome možete pročitati OVDE

Ukupno 22 rakete ispaljene na zračnu vojnu bazu Ain al-Asad u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar. Riječ je o bazi u kojoj se nalaze i američke trupe. U izjavi se navodi kako nema žrtava među redovima iračke vojske koja se tamo nalazi, kako u al-Asadu tako i u bazi na prostoru Erbila.

08:20
Ambasador EU u Iranu

- Iran krši irački suverenitet vazdušnim napadima. Nakon što se Irak žalio na kršenje svog suvereniteta 3. januara od strane SAD. Irak ne zaslužuje da bude žrtva proksi rata! - napisao je na Tviteru ambasador EU u Iranu Martin Hut.

08:15
Zemljotres u Iranu! Više o tome možete pročitati OVDE

Zemljotres jačine 4,5 stepeni Rihtera pogodio je Iran jutros u blizini nuklearne elektrane, javlja agencija AFP.

Irak je demantovao da u sinoćnjim napadima ima povređenih Iračana. Prethodno su pojedini iranski mediji objavili da je jedna od žrtava napada neimenovani visoki činovnik iračke vojske.

08:10
Irak demantovao da su Iračani povređeni
08:00
Prve fotografije raketa

Na društvenim mrežama pojavile su se i fotografije na kojim se navodno vide ostaci iranskih raketa kojima je gađana baza Ibril. Još uvek nema zvaničnih potvrda da je reč o verodostojnim fotografijama. 

07:40
Iranci tvrde - 80 žrtava! Više o tome čitajte OVDE

 Iranska strana tvrdi da je u napadu na dve baze ubijeno 80 ljudi, međutim Pentagon to nije potvrdio. 

07:30
Zarif: Napadi su srazmerna samoodbrana

Iranski ministar spoljnih poslova u svoj prvoj reakciji nakon raketiranja naveo je da su napadi bili "samoodbrana".

- Iran je preduzeo srazmerne mere samoodbrane u skladu sa članom 51 Povelje UN-a ciljane baze iz koje je pokrenut kukavički oružani napad na naše građane i visoke zvaničnike - napisao je Zarif i dodao da Iran “ne traži eskalaciju ili rat”, ali da će se “braniti od svake agresije”. 

07:20
Tramp: Sve je dobro!

Iako je reč o najozbiljnoj krizi u toku njegovog mandata, Tramp se nije zvanično obratio u vezi napada, već je to učinio preko Tvitera. 

- Sve je dobro! Rakete su iz Irana lansirane u dve vojne baze koje se nalaze u Iraku. Procena broja žrtava i šteta je u toku. Zasada je dobro! Imamo najmoćniju i dobro opremljenu vojsku bilo gde u svetu! Daću izjavu sutra ujutru - napisao je prvi čovek SAD.

07:15
Srušen ukrajinski avion u Iranu

Ukrajinski avion "Boing 737" sa 180 putnika i članova posade srušio se osam minuta nakon poletanja na aerodromu u Teheranu , javlja "Gardijan". Iranska nacionalna televizija izvestila je da preživelih nema. Za sada nema indicija da je pad aviona povezan sa sinoćnjim dešavanjima.

 

07:12
Pretnje američkim saveznicima

Pretnja je upućena i američkim saveznicima u regionu, poput Kuvajta, Jordana, Saudijske Arabije ili Bahreina.

- Upozoravamo sve američke saveznike, koji su dali svoje baze svojoj terorističkoj vojsci, da će bilo koja teritorija koja je polazna tačka agresivnih dela protiv Irana biti ciljana - navodi se u izjavi koju je poslala iranska državna novinska agencija IRNA.

07:10
Upozorenje za "Velikog Sotonu"

Nakon serije raketnih napada na američke baze u Iraku prva se oglasila iranska Revolucionarna garda (IRGC ) zapretivši novim napadima.

- Upozoravamo Velikog Sotonu, arogantni američki režim, da će svaka nova invazija i agresija rezultirati bolnijim i jačim odmazdama - navedno je u saopštenju.

 IRGC je dalje "apelovao" na američki narod da pozove na povratak američkih snaga iz regiona" kako bi se sprečili dalji gubici" i "ne dozvoli vladi Vašingtona da više ugrožava živote američkih trupa".

07:05
Operacija "Mučenik Sulejmani"

Serija raketnih napada nazvana je "Operacija mučenik Sulejmani", preneli su irački mediji. Kodno ime za pokretanje operacije bilo je "Ia Zahraa" ili "O! Zahraa", što je referenca na Fatimu al-Zahru, najmlađu ćerku proroka Mohameda i posebno značajnu figuru šiitskog islama.

07:01
Udar na američke vojne baze

 Iranske snage sinoć su ispalile su projektile na dve baze u Iraku - Al Asad i Ibril. Napad, koji je potvrdio i Pentagon, odmazda je za ubistvo generala Kasema Sulejmanija. Podataka o eventualnim žrtvama i ranjenima još nema.

07:00
Dešavanja vezana za Iran UŽIVO

Danas ćemo pratiti sva dešavanja vezana za raketne napade koji su se tokom noći dogodili na dve američke baze u Iraku. Za napade je odgovornost preuzela iranska Revolucinarna garda.