Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СИТУАЦИЈА СВЕ ДРАМАТИЧНИЈА: Огласио се директор болнице у Гази, повећан број Хамасових талаца, Бајден обавио два важна разговора (ФОТО/ВИДЕО)

29.10.2023. 08:11
Пише:
Србија Данас
izrael
израел / Извор: Фото YouTube Printscreen/ Wall Стреет Јоурнал

Нови дан жестоких сукоба на подручју Појаса Газе.

Ово је 23. дан рата у Израелу, сукоба који је започео нападом припадника палестинске екстремистичке организације Хамас на југ земље из Појаса Газе 7. октобра.

СИРЕНЕ ЗАВИЈАЈУ ЦЕНТРАЛНИМ ИЗРАЕЛОМ, ПАЛА РАКЕТА: Одвијала се права драма током Нетанијахуовог обраћања нацијиNapad na Tel Aviv

СИРЕНЕ ЗАВИЈАЈУ ЦЕНТРАЛНИМ ИЗРАЕЛОМ, ПАЛА РАКЕТА: Одвијала се права драма током Нетанијахуовог обраћања нацији

"БЕЖИТЕ, ГАЗА ЈЕ САДА БОЈНО ПОЉЕ" Израел упутио застрашујуће упозорење Палестинцима, војска на северу у стању приправности (ВИДЕО)Gaza

"БЕЖИТЕ, ГАЗА ЈЕ САДА БОЈНО ПОЉЕ" Израел упутио застрашујуће упозорење Палестинцима, војска на северу у стању приправности (ВИДЕО)

ШОК ПОДАЦИ ТЕХЕРАНА: Пет хиљада Американаца учествује у копненој инвазији на Газу (ВИДЕО)Rat u Izraelu

ШОК ПОДАЦИ ТЕХЕРАНА: Пет хиљада Американаца учествује у копненој инвазији на Газу (ВИДЕО)

Главна телекомуникациона компанија у Појасу Газе је објавила да телефонске линије и интернет везе полако почињу поново да раде у тој палестинској енклави.

Изралески премијер Бењамин Нетањаху је казао да копнена операција Израела ну Појасу Газе означава "другу фазу" онога за шта је рекао да ће бити "дуг и тежак" рат са Хамасом.

У телевизијском обраћању Нетањаху је потврдио да се израелски команданти распоређују "широм Појаса Газе" док се жестоко бомбардовање наставља.

По целом граду Гази бацани су леци којим се становништво упозорава да је ту сада "бојно поље" и да морају да крену ка југу.

Телефонски разговор Бајдена и Ел Сисија

Амерички председник, Џозеф Бајден, и његов египатски колега, Абдел Фатах ел Сиси, обавезали су се у телефонском разговору на значајно убрзање и повећање помоћи која стиже у Појас Газе почев од данас, а затим континуирано, саопштила је Бела кућа.

Бајден је захвалио Сисију на водећој улози Египта у напорима да се олакша испорука хуманитарне помоћи цивилном становништву Појаса Газе. 

Они су такође разговарали о важности заштите живота цивила, поштовању међународног хуманитарног права и потреби да се обезбеди да Палестинци у Гази не буду расељени у Египат или било коју другу земљу. 

Бајден је обавестио Сисија о напорима САД да обезбеде да регионални актери не прошире сукоб у Гази, као и о континуираним напорима да се обезбеди ослобађање талаца. 

Двојица председника су потврдила посвећеност заједничком раду на постављању услова за трајни и одрживи мир на Блиском истоку, укључујући успостављање палестинске државе, додаје се у саопштењу Беле куће.

Бајден и Нетанијаху обавили хитан разговор

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху поново је вечерас разговарао телефоном са америчким председником Џозефом Бајденом о најновијим дешавањима у рату између Израела и Хамаса.

Претходно је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен за Си-Ен-Ен рекао да ће Бајден нагласити потребу да Израелске оружане снаге (ИДФ) "уложе све могуће напоре да направе разлику између терориста и палестинских цивила током копнене операције у Гази".

- У овом сукобу су погинуле хиљаде палестинских цивила и то је апсолутна трагедија. Ти људи нису заслужили да умру. Ти људи заслужују да живе животе у миру, сигурности и достојанству - рекао је Саливен.

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је данас у телефонском разговору премијеру Израела Бењамину Нетанијахуу да је потребно да се хитно и значајно повећа прилив хуманитарне помоћи за задовољење потреба цивила у Гази, саопштила је Бела кућа.

 

Нападнути путници из Израела

Велики број становника Махачкале улетео је на писту аеродрома након што је слетео авион из Израела.

На снимцима који круже друштвеним мрежама виде се пропалестински демонстранти који на аеродрому у престоници Дагестана покушавају да дођу до путника који су долетели из Тел Авива.

На аеродром су стигле јаке полицијске снаге, међутим, то није спречило демонстранте. На снимцима се види како покушавају да преврну полицијско возило. Види се и да међу путницима који су дошли из Израела има и деце.

Федерална агенција за ваздушни саобраћај наводи да је аеродром у Махачкали привремено затворен за доласке и одласке.

Мере су на снази док се ситуација не нормализује. На лицу места раде агенције за провођење закона - наводи се у саопштењу.

Израелска војска саопштила застрашујуће информације

Број талаца које у Појасу Газе држи палестинска милитантна организација Хамас повећан је данас на 239, саопштено је из Израелских одбрамбених снага (ИДФ).

Портпарол ИДФ, Данијел Хагари, рекао је да је војска до сада обавестила породице 239 талаца да се њихови најблићи налазе у заробљеништву у Појасу Газе. Он каже да број није коначан јер војска истражује нове информације, преноси Тајмс оф Израел.

- То је несагледив број. Међу таоцима има и страних радника, потребно нам је времена да дођемо до свих породица - рекао је он.

Додао је да број несталих особа чија је судбина тренутно непозната износи 40.

Израел изразио протест Русији

Амбасадор Русије у Израелу, Анатолиј Викторов, позван је у Министарство спољних послова Израела у Јерусалиму где му је изражен протест у вези са посетом делегације Хамаса Москви, саопштила је прес служба израелског Министарства спољних послова.

Како се наводи у саопштењу, заменица генералног директора Министарства спољних послова за евроазијске послове, Симона Халперин, објаснила је амбасадору да Израел озбиљно разматра "недостатак недвосмислене и јасне осуде терористичке организације Хамас од стране Москве, као и руских поступака у међународним организацијама".

У израелском Министарству навели су да "примање лидера Хамаса, који су директно одговорни за крвави терористички напад 7. октобра, узимање талаца и убиство више од 1.400 Израелаца, ствара утисак да се тероризам против Израелаца легализује".

Делегација Хамаса коју је предводио члан покрета, Абу Марзук, посетила је Москву 26. октобра.

Потресни снимци бомбардоване болнице у Гази

Директор болнице Ал Кудс у граду Гази, Басам Мурад, изјавио је данас да нема присуства ни полиције ни снага Хамаса у тој болници, од чијег је особља израелска војска затражила да се евакуише, после чега је, према његовим речима, почело гранатирање околних зграда.

Нема присуства полиције у болници, нема војног присуства, баш ничега. Овде су само хиљаде Палестинаца, од којих су многи изгубили своје домове. Хиљаде других траже склониште у школама Агенције УН за рад с палестинским избеглицама (UNRWA) - рекао је он, преноси Ал Џазира.

Он је додао да израелске снаге гранатирају зграде у околини болнице.

Израел гађа сваку зграду око болнице Ал Кудс. Зашто? Нико не зна - рекао је Мурад.

Директор болнице рекао је да је болничко особље добило неколико упозорења да се евакуише.

Први је био телефонски позив палестинског Црвеног полумесеца, који је од Израелских одбрамбених снага добио захтев да се евакуишу сви пацијенти и болничари у болницама на југу Газе. Поменули су да ће ово подручје бити војна зона, да ће доћи до сукоба и да ће подручје бити опасно и да морамо брзо да се евакуишемо - тврди Мурад.

Он је истакао да број расељених који бораве у болници износи негде између 12.000 и 14.000.

Огласио се тужилац Међународног кривичног суда

Тужилац Међународног кривичног суда (МКС), Карим Кан, изјавио је данас да МКС ''активно истражује злочине наводно почнињене у Израелу 7. октобра, као и наводне злочине повезане са Газом и Западном обалом''.

Он је током посете граничном прелазу Рафа у Египту, односно једином прелазу којим је могуће ући у Газу, рекао да МКС "независно" посматра ситуацију у Палестини, преноси Гардијан.

- Гледамо дешавања у Израелу… Потребна нам је сарадња. Треба нам помоћ. Али, бићемо одлучни, издржљиви, и професионални, како би се побринули да одвојимо наводе од чињеница - рекао је Кан.

Галант са породицама израелских талаца

Израелски министар одбране, Јоав Галант, поручио је данас, после сусрета са члановима породица талаца које припадници милитантног Хамаса тренутно држе у Гази, да је копнена операција израелске војске повезана са напорима да се таоци ослободе. 

- Копенска операција је повезана са напорима да се врате таоци - рекао је Галант породицама, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Према његовим речима, ако не буде војног притиска на Хамас, неће доћи до напретка, пренео је "Тајмс оф Израел".

- Ми се боримо против животиња, а не људи. То је сложено путовање, са надама и разочарењима. Одлучан сам да добијем рат и повратак талаца је део победе - истакао је Галант.

У току жестоке уличне борбе у Појасу Газе

Припадници Израелских одбрамбених снага (ИДФ) сукобили су се са наоружаним Палестинцима који су се наводно појавили из тунела у северном делу Појаса Газе, близу Ереза. Како је пренео израелски војни радио, снаге ИДФ убиле су већи број наоружаних нападача.

Током сукоба коришћени су и минобацачи, због чега су се огласиле сирене у околини насеља Нетив Хасари, преноси портал Тајмс оф Израел.

Више од 50 америчких транспортних авиона стигло на Блиски исток

Током протекла 24 сата, 49 америчких транспортних авиона Ц-17А слетело је на Блиски исток. О томе сведоче подаци сервиса Flightradar24. Истиче се да ово није потпуна листа. Листа не укључује танкере и друге типове специјализованих авиона.

Ови подаци су јасан доказ важности коју Сједињене Државе придају пружању војне помоћи Израелу. Транспортни авиони превозе различите системе наоружања, муницију и људство, дакле америчке војске.

По свој прилици, Вашингтон озбиљно страхује да би његов главни савезник на Блиском истоку могао да доживи пораз у обрачуну са Хамасом и другим групама у региону, чије учешће у сукобу није искључено.

Норвешка упозорила Израел

Норвешки премијер, Јонас Гар Стјоре, изјавио је данас да је реакција Израела на Хамасов напад несразмерна и да представља кршење правила међународног права.

- Међународно право прописује да (реакција на такав напад) мора бити сразмерна - рекао је у интервјуу за норвешки јавни сервис премијер Стјоре, преноси АП.

Он је истакао да се мора водити рачуна о цивилима, што је и прописано одредбама хуманитарног права.

- Верујем да је Израел сада далеко прекорачио границу - рекао је Стјоре и додао да је његова примарна брига да хитна хуманитарна помоћ стигне на време у Појас Газе.

Разговор Макрона и Сунака

Британски премијер Риши Сунак и француски председник Емануел Макрон изразили су данас, у телефонском разговору, забринутост због опасности од проширења сукоба Израела и Хамаса у ширем региону, а нарочито на Западној обали.

Двојица лидера су такође нагласила важност испоруке хитне хуманитарне помоћи цивилима у угроженој палестинској енклави Гази, пренео је Ројтерс.

Они су се договорили да заједно раде како би се кључна хуманитарна помоћ - храна, гориво, вода и лекови - обезбедила онима којима је најпотребнија. Сагласни су и да наставе са напорима да се из ратне зоне евакуишу страни држављани - саопштено је из кабинета британског премијера.

Израелске снаге удариле на палестинску болницу

Болница Ал-Кудс у Појасу Газе, у коју се склонило око 12 хиљада становника, нашла се под ватром, преноси ТВ канал Al-Hadath.

Источна и јужна страна болнице Ал-Кудс у Појасу Газе биле су под ватром - наводи се у саопштењу.

Раније је палестински Црвени полумесец саопштио да је руководство медицинске установе добило упозорење од израелске војске о њиховој намери да нападну болницу.

Поред 400 пацијената, тамо се од бомбардовања склонило око 12 хиљада људи.

Како је нагласио шеф Светске здравствене организацијеТедрос Гебрејесус, позиви Тел Авива на евакуацију болнице су разлог за забринутост, јер је "немогуће евакуисати болницу пуну рањеника".

ИДФ издао саопштење

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да копнене снаге настављају да делују у северном делу Појаса Газе, убијајући припаднике Хамаса и уништавајући локације које припадају тој терористичкој групи.

ИДФ наводи да су трупе убиле више нападача Хамаса који су отворили ватру на копнене снаге у Појасу Газе и друге терористе идентификоване на плажи у Гази, у близини заједнице Зиким на југу Израела.

Према наводима ИДФ, копнене трупе, укључујући тенкове, такође, су погодиле положаје противтенковских вођених ракета, осматрачнице и другу инфраструктуру Хамаса.

Израелске снаге су, такође, упутиле Ваздухопловство да изврши ударе на зграде које користи терористичка група, додао је ИДФ.  

Кадиров оптужио Израел за фашизам

Председник Чеченије, Рамзан Кадиров, оптужио је Израел за "фашизам", који "ни на који начин није инфериоран" у односу на Хитлеров, већ је и супериорнији.

Он је додао да је Фондација Ахмат Кадиров припремила помоћ за 20 хиљада палестинских породица.

Према речима председника Чеченије, "практично цео свет не жели да чује гласове сиромашне палестинске деце" која му се обраћају "у нади да ће бити саслушана".

Неколико хиљада невиних људи постали су жртве ужасног ционистичког чина геноцида. Нико неће рећи тачан број - тврди Кадиров у објави на свом Телеграм каналу.

Он је напоменуо да "они који су се увек лицемерно залагали за људска права уопште не осуђују акције Израела, већ, напротив, пружају сву могућу помоћ агресору".

У својој окрутности према Палестини, израелски фашизам данас није ни на који начин инфериоран, већ је и супериорнији од Хитлеровог - додао је чеченски шеф.

Премијер Израела се покајао

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху извинио се данас због синоћње објаве у којој је кривио безбедносне службе за смртоносни упад милитаната Хамаса на југ Израела 7. октобра, када је убијено више од 1.400 људи и отето око 230.

- Погрешио сам. Ствари које сам рекао након конференције за новинаре није требало да кажем, зато се извињавам - навео је Нетанијаху на платформи X (Твитеру).

Он је рекао да даје "пуну подршку свим шефовима безбедносних служби".

- Шаљем подршку начелнику генералштаба, командантима и војницима који су на линији фронта и боре се за наш дом - поручио је Нетанијаху.

Нешто раније, Нетанијаху је обрисао објаву на платформи X (Твитер) након што је дошло до незадовољства због његових коментара у којима је окривио безбедносне и обавештајне службе за упад Хамаса.

Папа позвао на приримирје у Гази и ослобађање талаца

Папа Фрања позвао је данас на прекид ватре у рату између Израела и Хамаса и поновио апел да се ослободе таоци које држи милитантна палестинска група у Гази. Он је на недељној молитви на Тргу Светог Петра у Риму позвао све стране у сукобу да положе оружје, преноси Гардијан.

-  Прекид ватре, кажемо прекид ватре. Браћо и сестре, престаните. Рат је увек пораз - додао је папа. 

Израелска војска објавила снимак заробљених командоса који кажу да се командоси крију испод највеће болнице у Гази

Палестинско друштво Црвеног полумесеца (ПРЦС) тврди да су добили израелско упозорење да евакуишу једну од болница у Појасу Газе која ће бити бомбардована, док су Израелске одбрамбене снаге објавиле снимак ухважених хамасоваца који о највећој болници у енклави говоре као скровишту палестинских командоса.

- ПРЦС је управо примио озбиљне претње од окупационих власти да одмах евакуишемо болницу "Ал Кудс" у Појасу Газе, пошто ће бити бомбардована. Од јутрос је било ваздушних удара на 50 метара од болнице - пише у објави ПРЦС на друштвеној мрежи X (бивши Твитер).

Турска агенција Анадолија подсећа да је раније Данијел Хагари, портпарол израелске војске, казао да не искључује могучност напада на болницу "Ал Шифа", највећи медицински комплекс у Појасу Газе.

У посту ИДФ на X објављен је снимак сведочења двојице хамасоваца које је израелска војска ухватила приликом њиховог напада на југу Израела 7. октобра.

На снимку се види како истражитељ једног од припадника Хамаса пита за везу тунела које је палестинска екстремистичка организација ископала у Појасу Газе са тамошњим болницама.

Израел отворио другу од три водоводне мреже које снабдевају Газу

Израел је отворио другу од три водоводне мреже које снабдевају Појас Газе, па сада око 28,5 милиона литара воде дневно иде у палестинску еклаву.

То је рекао координатор израелске агенције при Министарству одбране која сарађује са Палестинцима (ЦОГАТ), пренео је Тајмс оф Израел.

Снабдевање са 28,5 милиона литара дневно је више од половине од 49 милиона литара дневно колико је Израел слао пре рата. Израел је 9. октобра прекинуо водоснабдевање Газе, што је, како наводи израелски лист, девет одсто дневних потреба, према званичнику ЦОГАТ, али је Тел Авив отворио један од јужних водовода прошле недеље, уз смањени притисак.

ЦОГАТ наводи да сада постоји довољно воде и хране да се испуне хуманитарни захтеви Газе, додајући да агенција константно прати ситуацију на територији.

ЦОГАТ је додао да Хамас шаље гориво болницама у Гази како би могле да раде на генераторе, делимично са циљем да се одрже попуњеним јер је "Хамас изградио командне и контролне центре" испод здравствених установа.

- Болнице су војне оперативне инфраструктуре - рекао је координатор. 

ИДФ: Са територије Либана изведени нови напади

Израелска војска саопштила је да су са територије Либана испаљени пројектили, због којих је узвратила ватру.

Гутереш: Ситуација у Гази се погоршава из сата у сат

Генерални секретар УН Антонио Гутереш упозорио је да се ситуација у Гази драматично погоршава и поновио апел на прекид ватре „како би се зауставила ноћна мора крвопролића“.

- Ситуација у Гази се погоршава из сата у сат. Жалим због тога што је уместо неопходне хуманитарне паузе, коју би подржала међународна заједница, Израел интензивирао војне операције - рекао је Гутереш током посете Непалу.

Он је додао да је „број цивила који су убијени и повређени потпуно неприхватљив“.

- Свет сведочи хуманитарној катастрофи која се одиграва пред нашим очима - рекао је генерални секретар УН. 

„Њујорк тајмс“: Израел спроводи ограничене копнене операције у Гази по савету САД

Израел неће почети потпуни копнени улазак у Појас Газе и спроводи мање операције, што је у складу са жељама америчке администрације, пише „Њујорк тајмс“, позивајући се на добро обавештене изворе.

- Јасна је одлука Израела да не покреће потпуну копнену инвазију и да уместо тога спроводи ограничене операције, бар у почетној фази, а такав предлог дао им је амерички министар одбране Лојд Остин - пише амерички лист.

Према тврдњама „Њујорк тајмса“, израелске власти кориговале су свој план за улазак у Појас Газе после разговора са представницима америчке администрације, иако власти САД негирају да су давале упутства Израелу и тврде да подржавају планове за копнену инвазију пуног обима.

Ракетни напад на централни део Израела

На централни део Израела данас су испаљене ракете, чују се бројне експлозије, а сирене су се огласиле у многим градовима, укључујући Тел Авив, Херцлију и Ранану, Холон и Ход Хашарон, јавља Тајмс оф Израел.

За сада нема информација о жртвама или материјалној штети.

Канал 12 наводи да је због ракетног напада 1,5-2 милиона људи морало у склоништа. Сукоб Израела и палестинске милитантне групе Хамас почели су 7. октобра, када је Хамас почео ракетирање југа Израела, а потом извео и копнени упад.

Израел је одговорио јаким ваздушним нападима и блокадом Појаса Газе, а јуче су у ту палестинску енклаву ушле и копнене трупе израелске восјке. 

Израел употребио бомбу "разбијач бункера" за уништавање Хамасове мреже тунела у Појасу Газе

Израелско ратно ваздухопловство употребило је бомбу познату као "разбијач бункера" у нападу на мрежу тунела које палестинска екстремистичка организација Хамас користи у Појасу Газе.

Дејли мејл преноси наводе о овом новом оружју и објашњава да прва бојева глава те бомбе направи рупу, а онда се друга бојева глава пробија дубље и детонира, уништавајући подземне структуре.

Британски лист објавио је на свом званичном налогу на Јутјубу и видео снимак за који наводи да је начињен у граду Гази, на северу палестинске енклаве.

Агенција УН: Хиљаде људи упало у складишта у појасу Газе због намирница

Хиљаде становника Појаса Газе провалило је у складишта и дистрибутивне центре Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA) како би узели брашно и "основне ствари за преживљавање", саопштила је данас UNRWA, преноси Ројтерс.

Израел је увео блокаду Газе након што је палестинска милитантна група Хамас 7. октобра почела ракетне нападе на Израел, а потом извела и копнени упад. Израел је одговорио снажним ваздушним ударима и блокадом Појаса Газе, а јуче су у Газу ушле и израелске копнене снаге.  

Сирене у градовима око Газе

Ракетне сирене се оглашавају у пограничним заједницама у Гази Нир Оз, Нирим, Нахал Оз и Маген.

Нетањаху: Хамасов рат је други рат за независност Израела

ИДФ је ушла у појас Газе и делује на земљи уз подршку трупа у ваздуху и на мору, саопштило је у суботу увече израелско политичко и војно руководство.

- Синоћ су додатне копнене снаге ушле у Газу, означавајући почетак друге етапе рата, чији је циљ да униште војне и политичке способности Хамаса и да врате наше киднаповане грађане - рекао је увече премијер Бењамин Нетањаху. брифинг.

- Ми смо тек на почетку пута. Рат ће бити тежак и дуг - рекао је премијер. Али он је нагласио: "Спремни смо за то. Ово је наш други рат за независност. Ово је наша мисија, наша сврха живота и заједно ћемо победити.

izrael
израел / Извор: Фото: Youtube printscreen/ ЦБС Евенинг News

Нетањаху је рекао да не само да људи и руководство стоје иза наших војника већ и да међународна заједница навија за Израел.

- Наши партнери разумеју да ће, ако Израел не победи, они бити следећи - рекао је он. „Многи широм света добро разумеју да Израел не води само свој рат, већ рат за цело човечанство, рат човечанства против варварства. 

Израелска војска: Погодили смо око 450 Хамасових мета у Појасу Газе

Израелске копнене снаге саопштиле су данас да су борбени авиони погодили око 450 Хамасових мета у Појасу Газе током претходног дана.

Гађани су Хамасови командни центри, осматрачнице и позиције за лансирање противтенковских навођених ракета, пренео је Тајмс оф Израел. Наведено је да је израелска војска проширила копнене операције у Појасу Газе током ноћи, па су ушле и нове снаге.

Израелска војска је саопштила да су копнене снаге удариле на "терористичке ћелије и тимове Хамаса" који су припремали ракетне нападе, а онда су авиони циљали остала места која припадају милитантној групи. 

Ирански председник: Израел је прешао црвене линије

Ирански председник Ебрахим Раиси рекао је данас да су израелски потези „прешли црвене линије, што ће можда приморати многе да предузму акцију“.

- Вашингтон тражи од нас да не радимо ништа, али они дају велику подршку Израелу. Сједињене Државе су послале поруку 'Осовини отпора', али су добиле јасан одговор на бојном бољу - навео је Раиси на друштвеној платформи Икс(Твитер).

Иран „Осовином отпора“ назива мрежа савезничких група и држава широм Блиског истока. 

Седница СБ УН о Гази заказана за сутра на захтев УАЕ

Савет безбедности Уједињених нација одржаће сутра ванредну, хитну седницу на захтев Уједињених Арапских Емирата, јавља АП позивајући се на представника Абу Дабија у Савету.

Нешто раније, УАЕ су затражили од СБ УН да заседа "што пре је могуће", након израелских проширених копнених операција у Појасу Газе и прекида телекомуникационих мрежа.

Емирати су затражили од шефова УН за хуманитарна питања, Мартина Грифитса и Филипа Лазаринија, да поднесу извештај. 

АП: Израел извео ударе у близини највеће болнице у Гази

Израелски авиони извели су рано јутрос ваздушне нападе у близини највеће болнице у Гази, која је пуна пацијената, а на том месту се налази и десетине хиљада Палестинаца који траже склониште, јавља АП.

Израел је рекао да лидери милитантног Хамаса имају командни центар испод болнице, без давања много доказа, навела је америчка новинска агенција.

Напади су дошли дан након што је израелски премијер Бењамин Нетанијаху објавио "другу фазу" израелског рата против Хамаса, три недеље након што је Хамас упао на југ Израела 7. октобра и убио више од 1.400 људи, притом отевши око 230 цивила.

Копнене снаге ушле су у Газу почетком викенда, док је Израел све време гађао Хамасове мете из ваздуха, са копна и мора.

Становници Газе су рекли да су у најновијим нападима уништени бројни путеви који воде ка болници Шифа у граду Газа, који је део северног дела опкољене територије, чијим је становницима Тел Авив поново поручио да се евакуишу на југ Појаса. Међутим, десетине хиљада људи је нашло уточиште у близини болнице Шифа, која је пуна пацијената рањених у ваздушним нападима.

"Долазак до болнице сада је постао веома тежак. Изгледа да (Израелци) желе да одсеку ту област", рекли су очевици са лица места и додали да су израелски напади у претходна два дана били "најнасилнији и најинтензивнији" од почетка рата. Израелска војска није имала засад коментар на извештаје о нападима у близини Шифе.

Трамп: Израел није имао бољег пријатеља или савезника од мене

Амерички председник Доналд Трамп, заједно са другим републиканским председничким кандидатима, обратио се у Лас Вегасу главним јеврејским донаторима странке окупљеним у Републиканској јеврејској коалицији (РЈЦ).

Некадашњи шеф Беле куће рекао је да није било "бољег пријатеља или савезника Израела" него када је он био председник САД.

Палестинско министарство: Израелске снаге убиле три Палестинца на Западној обали

Израелске снаге убиле су ноћас три Палестинца на Западној обали, саопштило је палестинско министарство здравља.

Палестинци, стари око 30 година, убијени су у северном делу Западне обале, близу Рамале и у избегличком кампу Аскар код Наблуса, преноси Гардијан. 

Израелски град на десет километара од Појаса Газе скоро да нема више становника

Џереми Боуен, уредник спољнополитичке редакције BBC који извештава из израелског града Ашкелона на десет километара од Појаса Газе, јавио се јутрос одатле.

Он је навео да се све време чује тутњава израелске артиљерије која гађа палсетинску енклаву и да је тако било и током ноћи и када се пробудио.

Боуен је избројао шест јаких удара у року од једног минута.