Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КРВАВИ СУКОБИ НА КАВКАЗУ: Лавров и Борел позивају на прекид сукоба, Турски авиони надлећу Нагорно-Карабах (ФОТО/ВИДЕО)

30.09.2020. 08:52 23:00
Пише:
Србија Данас
Rat
Рат / Извор: Реутерс

Оружани сукоб траје увелико, а ратно стање проглашено је 27. септембра

Сукоб у Нагорно-Карабаху започео је у фебруару 1988. године, када је ова аутономна област објавила отцепљење од Азербејџанске SSR. После оружаног сукоба 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Нагорно-Карабахом и седам суседних региона.

AZERBEJDŽAN I jERMENIJA
АЗЕРБЕЈЏАН И јЕРМЕНИЈА / Извор: СД/илустрација

Нагорно-Карабах је етнички јерменска енклава у саставу Азербејџана која је ван контроле Бакуа од краја рата 1994. године.

Лавров и Борел позивају на прекид сукоба

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел данас су у телефонском разговору позвали на хитан и потпун прекид сукоба у Нагорно-Карабаху и затражили обе стране да покажу максималну уздржаност.

"Разговарало се о ситуацији у зони конфликта Нагорно-Карабах. Дипломате су нагласиле неопходност хитног и потпуног примирја и максималне уздржаности обе стране у сукобу, као и других земаља", саопштило је руско министарство спољних послова.

Истиче се да су Лавров и Борел изразили подршку изјави копредседавајућих Минске групе ОЕБС од 27. септембра

Додаје се да је разговор Лаврова и Борела иницирала ЕУ.

Sergej Lavrov
Сергеј Лавров / Извор: Профимедиа

Данашњи губици Јермена 23 војника

Јерменске одбрамбене снаге у Нагорно-Карабаху претрпеле су губитак од 23 погинула војника током данашњих сукоба са азербејџанским снагама.

Азербејџан уништава дроновима оклопну технику и артиљерију

На снимку који кружи друштвеним мрежама приказан је напада камиказа-дроновима на фронту у Нагорно-Карабаху.

Дроновима (највероватније Хароп) нападнута су четири тенка т-72 у једна самоходна хаубица СПХ 2С3 Акација 152mm.

Заробљена још два азербејџанска транспортера БМП-2 (ВИДЕО)

Јерменске снаге у Нагорно-Карабаху зплениле су више оклопних транспортера од својих непријатеља.

У току дана (30.09.) заплењена су још два БМП-2 оклопна транспортера која су додељена јерменским добровољцима на коришћење.

Министарство одбране Јерменије објавило је видео напада на положаје азербејџанских оружаних снага

Како је наведено, једна од јединица Армије одбране Карабаха изводи контраофанзиву и заузима борбени положај непријатеља, док истовремено артиљерија уништава војну технику.

Москву брине присуство илегалних оружаних група

Москва је забринута саопштењима о пребацивању милитаната илегалних оружаних група у зону сукоба Нагорно-Карабаха, наводи се у коментару Одељења за информације и штампу Министарства спољних послова Русије.

Како се наводи, према пристиглим информацијама милитанти илегалних оружаних група, између осталог из Сирије и Либије, пребацују се у зону сукоба Нагорно-Карабаха како би непосредно учествовали у борбеним дејствима.

- Дубоко смо забринути због тих процеса, који воде не само ка још већој ескалацији напетости у зони конфликта, већ стварају и дугорочне претње безбедности свих земаља у региону - наведено је у саопштењу.

С тим у вези, званична Москва је позвала руководство водећих сила да предузму ефикасне мере како би спречили коришћење страних терориста и плаћеника у сукобу, као и мере за њихово моментално повлачење из региона.

Kremlj
Кремљ / Извор: Профимедиа

Булбудоглу: Турски војни авиони Ф-16 не учествују у бробеним дејствима

Амбасадор Азербејџана у Русији Полад Булбулоглу демантовао је наводе Јерменије да је Баку препустио Турској управљање ваздушним операцијама у Нагорно-Карабаху рекавши да за тако нечим нема никакве потребе.

- Турски војни авиони Ф-16 не учествују у бробеним дејствима у Нагорно-Карабаху - поновио је он.

Говорећи о самом конфликту у Нагорно-Карбаху, Булбулоглу је рекао да званични Баку никада није инсистирао на томе да се Јермени протерају из те територије.

Азербејџан препустио Турцима ваздушни простор

Азербејџан је предао ваздушну контролу над операцијом у Нагорно-Карабаху турским ваздухопловним снагама, изјавио је портпарол јерменског Министарства одбране Арцрун Ованисјан.
Према његовим речима, летовима турске и азербејџанске авијације руководи авион Е7-Т турског ратног ваздухопловства, који представља ваздушни командни пункт.

- Могуће је да у овом авиону налази руководство турског ваздухопловства - додао је Ованисјан.

Како је рекао, два турска ловца Ф-16, азербејџански јуришни авиони Су-25, као и турска извиђачко-ударна беспилотна летелица "Бајрактар", који су полетели из града Курдамира, налазећи се на великој висини извели су од девет часова по московском времену два ракетно-бомбашка напада на градове Карабаха Гадрут и Мартакерт.

- Поред тога, на малој удаљености од града Гадрут делује командни пункт за контролу турских дронова, који непосредно коригује мете азербејџанске јуришне авијације - закључио је портпарол.

F-16
Ф-16 / Извор: Профимедиа

Примећени плаћеници из Сирије

Постоје подаци који потврђују информације о плаћеницима из Сирије који се боре на страни Бакуа, изјавио је омбудсман Јерменије Арман Татојан.

Како је рекао, плаћеници су пребачени са севера Сирије, који је под контролом терориста - под окриљем Турске.

Према речима Татојана, има их три до четири хиљаде, а плаћено им је по 1,5 до две хиљаде долара.

Он је додао да те информације периодично потврђују међународни медији, организације за заштиту људских права и извори у Карабаху.

Sirija
Сирија / Извор: Профимедиа/илустрација

Војсци Азербејџана наређено да не пуца на цивиле

Председник Азербејџана Илхам Алијев изјавио је да је наредио команди војске да не употребљава силу против цивилног становништва Јерменије.

- Имам информације да јерменска страна припрема нове провокације. Намеравају да гранатирају насеља, настављају то да раде. Број жртава међу нашим цивилима сваким даном расте. Никада се нисмо борили против цивилног становништва. Чим је започета контраофанзивна операција, дао сам налог команди и Министарству одбране да се не предузимају мере против јерменског цивилног становништва - рекао је Алијев.

Ilham Alijev
Илхам Алијев / Извор: Профимедиа

Азербејџан: Јерменија употребила ракете типа "Точка-У"

Азербејџанско Министарство одбране оптужило је Јерменију за употребу тактичког ракетног система "Точка-У“ у борбама на линији разграничења у Нагорно-Карабаху.

- Пре извесног времена, јерменске оружане снаге употребиле су тактички ракетни систем 'Točka-U'. Због неподесности и слабог квалитета војне технике непријатеља, три испаљене ракете нису експлодирале - рекао је портпарол азербејџанског војног ресора.

Подсећања ради, ракетни систем "Точка-У" може да уништи велики број копнених циљева на даљинима и до 120 километара, док тежина ракете може да износи чак 2.000 килограма.

Ваздухопловне снаге Азербејџана бомбардовале Мартакерт

Ваздухопловне снаге Азербејџана бомбардовале су град Мартакерт, а у том нападу погинуло је троје цивила. У нападу је и повређено неколико цивила.

Немачка позвала Русију и Турску да искористе утицај за решавање сукоба у Карабаху

Немачка позива Русију и Турску да искористе свој "специјални" утицај у Закавказју ради дугорочног решења сукоба између Јерменије и Азербејџана, изјавио је савезни министар спољних послова Михаел Рот.

Mihael Rot
Михаел Рот / Извор: Фото: Youtube Printscreen/1tv.mk

- Драматична ескалација сукоба у Нагорно-Карабаху показује да замрзнути сукоби морају постати решени сукоби, иначе ће се непрестано распламсавати. У блиском смо контакту са Јерменијом и Азербејџаном, као и са партнерима у региону - рекао је Рот у Бундестагу.

Војска Карабаха: Уништена војна техника азербејџанских снага

Министарство одбране Јерменије објавило је нови снимак напада војске Нагорно-Карабаха и ликвидирања утврђења, војске и војне технике азербејџанских оружаних снага.

- Напади на противничке положаје и војну технику - написала је на Фејсбуку портпаролка Министарства одбане Јерменије Шушан Степањан.

Јерменска новинарка о сукобима

Овханисјан, новинарка која за јеревански портал Терт.ам обрађује теме јерменске спољне политике, оцењује да су азербејџанске власти сматрале да ће након "Љубичасте револуције" и смене Сержа Саргасјана у Јерменији 2018. године, добити оно што желе путем преговора које су започеле са новоизабраном владом у Јеревану.

novinarka
новинарка / Извор: Фото: Printscreen

- Председник Азербејџана Илхам Алијев и премијер Јерменије (Никол Пашињан) су имали неколико сусрета током ове две године, а на кратко је чак и званични Баку обуставио агресивну реторику, па је ситуација на граници били мирна. Делује ми да је Алијев покушао да купи време и разуме нову политику јерменских власти. Кад је схватио да нови шеф јерменске владе неће прихватити једностране компромисе, поново се почела чути ратна реторика - поручује Овханисјан.

Више о томе можете прочитати ОВДЕ

Азербејџан уништио резервне снаге јерменске војске, објављен снимак гађања

Оружане снаге Азербејџана уништиле су резервне снаге јерменске војске које су дошле да помогну јединицама које учествују у борбеним дејствима, јавља прес-служба Министарства одбране земље.

Јединице Оружаних снага Азербејџана уништиле су артиљеријске системе јерменске војске, које су гађале азербејџанске положаје, саопштила је прес-служба азербејџанског Министарства одбране.

Министарство одбране објавило је снимак уништавања артиљеријског оруђа Оружаних снага Јерменије прецизним нападом јединица Оружаних снага Азербејџана.

Азербејџан тврди да је уништио јерменски С-300 и убио 2.700 војника

Сукоби између Азербејџана и Јерменије у региону Нагорно-Карабах бесне већ данима, а званични Баку тврди да је убио најмање 2.700 јерменских војника и уништио ракетни систем С-300 који припада непријатељу.

 

 

- Током јучерашњих борби у подручју Шушакенд онеспособљен је ракетни систем С-300 - саопштило је министаство одбране Азербејџана.

Азербејџан је раније открио да су потпуно уништили јерменски пук током ратних дејстава, али је званични Јереван то демантовао и казао да је у питању лажна информација.

Амбасадор Азербејџана у Москви о јерменском признању независности Карабаха

Амбасадор Азербејџана у Москви Полад Булбулоглу упозорио је да би јерменско признање независности Нагорно-Карабаха значило "спаљивање свих мостова".

- Реакција ће бити крајње негативна - рекао је он.

Azerbejdžan
Азербејџан / Извор: Профимедиа

Булбулоглу је такође рекао да је премијер Јерменије Никола Пашињан "кривац за трагедију" и оптужио га је да је својим оштрим изјавама покушао да уништи преговарачки процес.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Баку дао своју верзију рушења јерменског авиона Су-25

Баку располаже информацијама да су два јерменска авиона Су-25 ударила у планину и експлодирала, саопштио је помоћник председника Азербејџана, шеф одељења за спољну политику Хикмет Хаџијев.

- Саопштења да је авион Ф-16, који припада Ваздухопловним снагама Турске, оборио јерменски авион Су-25, су апсурдна и реч је о још једној дезинформацији Јерменије. Према информацијама којима располаже азербејџанска страна, 29. септембра су на територији Јерменије полетела два авиона Су-25. Оба авиона ударила су у планину и експлодирала. То сугерише да јерменско руководство објављује погрешне информације својим становницима и јавности. Било би добро да војно руководство Јерменије пружи информације о другом авиону и његовом пилоту, уместо што оптужује друге стране - рекао је Хаџијев.

Потресно: Војник окружен беживотним телима почиње да се тресе након команде (ВИДЕО)

Сукоби Јермена и Азербејџанаца у Нагорно Карабаху из дана у дан прате све бруталнији снимци разарања и крвопролића. На објављеном видеу са прве линије фронта види се јеременски војник који рапортира официру.

Док изговара, "Команда је извршена. Позиције су осигуране. Непријатељ је уништен", војник се све време тресе. Око њега се назире дим упаљене технике након тек завршене борбе, као и тела погинулих војника.

Више о томе можете прочитати ОВДЕ

Јереван: Уништен азербејџански систем ТОС-1

Јединице Армије одбране уништиле су тешки вишецевни ракетни лансер ТОС-1 "Солнцепек" Оружаних снага Азербејџана, саопштила је портпаролка Министарства одбране Јерменије Шушан Петросјан.

Борбе се настављају. Јединице Армије одбране Карабаха на појединим деоницама фронта изводе казнене операције.

Уништен је велики број непријатељских војника, наоружања и војне технике

Објављене фотографије обореног јерменског ловца Су-25

Министарство одбране Јерменије објавило је фотографије остатака јерменског авиона Су-25 који је оборио турски ловац Ф-16.

Турски ловац Ф-16 оборио је јерменски „сухој“ у уторак. Пилот је погинуо.

Објављен снимак: Овако Азербејџан гранатира борбене положаје јерменских јединица

Министарство одбране Азербејџана објавило је снимке артиљеријског гранатирања борбених положаја јерменских јединица.

Јединице оружаних снага Азербејџана настављају са нападима на јединице јерменске војске током контраофанзивне операције у зони сукоба у Карабаху, наводи се у саопштењу Министарства.

Погосјан: Повратили смо контролу над свим положајима које смо изгубили

Портпарол председника непризнате Републике Нагорно-Карабах Ваграм Погосјан изјавио је да је Нагорно-Карабах вратио све положаје које је изгубио у биткама са Азербејџаном.

Погосјан је саопштио да се успех азербејџанских оружаних снага 27. септембра објашњава нападом са њихове стране, који је трајао неколико часова. Након тога су јерменске снаге почеле да одбијају нападе противника.

Ситуација у Нагорно-Карабаху тема разговора тројице светских лидера

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да планира да одржи телефонске разговоре са председником Русије Владимиром Путином и америчким лидером Доналдом Трампом у вези са ратним дејствима у Нагорно-Карабаху.

Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

- Вечерас ћу одржати телефонски разговор са Путином, а сутра по истом питању са Трампом - рекао је Макрон на конференцији за новинаре, коментаришући ситуацију у Нагорно-Карабаху.

Више о томе можете прочитати ОВДЕ

Европски суд за људска права позвао Баку и Јереван на уздржавање о војних акција

Европски суд за људска права позива Баку и Јереван да се уздрже од предузимања било каквих мера, посебно војних акција, које могу довести до кршења права цивилног становништва, наводи се у саопштењу суда.

Суд је тиме одговорио на захтев Јерменије, која је тражила од Бакуа да прекине са војним нападима на цивиле на линији додира оружаних снага.

Председник Азербејџана негирао учешће Турске у оружаном сукобу код Карабаха

Председник Азербејџана Илхам Алијев негирао је наводе о томе да Турска учествује у оружаном сукобу у спорној територији Нагорно-Карабах.

- Турска није део сукоба и не учествује у њему, нема потребе - рекао је у уторак Алијев за руску телевизију.

ilham aliyev
илхам aliyev / Извор: Профимедиа

Он тврди да Турска има искључиво "улогу стабилизатора" у том региону.

- Турска је наша братска нација и наш савезник. Она нам само пружа моралну подршку и ми смо захвални Анкари на солидарности. Турска не учествује у овом сукобу ни у једном другом смислу - рекао је Алијев.

Више о томе прочитајте ОВДЕ

Срушене две беспилотне летелице

Министарство одбране Јерменије саопштило је да је војска Нагорно-Карабаха оборила ноћас изнад града Степанакерта две беспилотне летелице.

Јереван: Азербејџан користи турску авијацију за напад на Карабах

Портпарол Министарства одбране Јерменије Арцрун Ованисјан изјавио је да Азербејџан изводи ваздушне нападе на северу линије додира са Нагорно-Карабахом, користећи дронове и ловце Ф-16 турског ратног ваздухопловства.

- Азербејџан изводи ваздушне нападе у северном правцу контакт линије. Користе се турске беспилотне летелице, ангажовани су вишенаменски ловци Ф-16 турског ратног ваздухопловства. Непријатељ делује из даљине, не улазећи у зону дејства система за противваздушну одбрану. Користе се ракете ваздух-земља великог домета - написао је Ованисјан на Фејсбуку.

- Забележили смо разговор пилота на турском језику - написао је Ованисјан.

Ованисјан је додао да су азербејџанске Оружане снаге активне на северу Нагорно-Карабаха.

- Гађају артиљеријом и средствима за ваздушни напад - прецизирао је портпарол.

Иран би могао да се умеша у сукоб између Азербејџана и Јерменије

Иран је још једна регионална сила која би могла да се умеша у сукоб у Нагорно-Карабаху. Међутим, он за сада изгледа као крајње непредвидљиви играч.

Иран је међу првима позвао на мир између Јерменије и Азербејџана, а такође се и понудио да буде посредник у могућим мировним преговорима.

Више о томе прочитајте ОВДЕ

Пашињан: За конфликт у Карабаху нема војног решења

Премијер Јерменије Никол Пашињан изјавио је да за конфликт у Нагорно-Карабаху нема војног решења.

Jermenija
Јерменија / Извор: Реутерс

Пашињан је синоћ за телевизију Росија 1 рекао да би за спор око те територије, која је 1990-их година прогласила независност од Азербејџана и у којој су Јермени већински народ, решење требало тражити преговорима под окриљем копредседавајућих Минске групе ОЕБС-а.

Он је, међутим, додао да је за такве преговоре потребна "одговарајућа атмосфера", преноси јерменска новинска агенција.

Савет безбедносту Уједињених нација забринут

Савет безбедности Уједињених Нација саопштио је да је забринут због сукоба који су избили око Нагорно-Карабаха, који прете да прерасту у свеопшти рат између Јерменије и Азербејџана, и оштро осудио употребу силе.

Након састанка иза затворених врата, 15 чланица Савета безбедности УН изразило је забринутост због извештаја о великим војним акцијама дуж контактне линије у жони сукоба у Нагорно-Карабаху.

Више о томе можете прочитати ОВДЕ