Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЛАСНИЦИ ТИТАНИКА НИКАДА НИСУ РЕКЛИ ОНО У ШТА ЈЕ ВЕРОВАО ЦЕО СВЕТ: Ово су невероватне историјске чињенице које ће вас разочарати

14.07.2021. 08:54
Пише:
СрбијаДанас
Titanik
Титаник / Извор: Профимедиа

Истрорија, како наша, тако и светска, пуна је занимљивих и данас необјашњивих догађаја.

Често се дешава да детаљи неких догађаја више остану упамћени по измишљеним причама, уместо по правој истини, која се тако кроз време изгуби.

Од тога ко је засита измислио сијалицу, до тога да аутомобили нису измишљени у САД-у. 

Ово су неке од занмиљивих историјских дешавања која ће вас изненадити.

ДАМА КОЈА ЗНА ДА СЕ УДА: Краљу са шест краљица била последња жена - једина која је успела да га надмудри и надживи

ДАМА КОЈА ЗНА ДА СЕ УДА: Краљу са шест краљица била последња жена - једина која је успела да га надмудри и надживи

Како је руски царски конзул СПАСИО ПРОСЛАВУ СВЕТОГ САВЕ: Споменик на Новом гробљу чува причу о једном изузетном официру и дипломати

Како је руски царски конзул СПАСИО ПРОСЛАВУ СВЕТОГ САВЕ: Споменик на Новом гробљу чува причу о једном изузетном официру и дипломати

"НЕ СМИЈУ ТИ ВИШЕ РЕЋИ ДА СИ ХРВАТ" Писмо Теслине сестре које потврђује да је велики научник био СРБИН (ФОТО)

"НЕ СМИЈУ ТИ ВИШЕ РЕЋИ ДА СИ ХРВАТ" Писмо Теслине сестре које потврђује да је велики научник био СРБИН (ФОТО)

Ћурке су некада обожавали попут Богова

Док је ћуретина тренутно омиљени део Америке за Дан захвалности, 300. године пре нове ере, ове велике птице су поштовали као Богове, толико да су их припитомили да имају улоге у верским обредима.

ćurka
ћурка / Извор: Профимедиа

Они су били симболи моћи и престижа и могу се наћи свуда у мајској иконографији и археологији.

Једном је женама било забрањено пушење у јавности

1908. њујоршкиња Кејти Мулцахи ухапшена је због паљења цигарете. Зашто? Зато што је ово било кршење Правилника, градског закона који забрањује женама (и само женама!) пушење у јавности.

pušenje
пушење / Извор: Профимедиа

Током саслушања на окружном суду, Кејти се расправљала о својим правима пушења цигарета у јавности. Осуђена је новчаном казном у износу од 5,00 долара. Две недеље касније, градоначелник Њујорка ставио је вето на овај Правилник.

Влада САД-а је буквално отровала алкохол током прохибиције

Током прохибиције у САД-у, америчка влада је буквално отровала алкохол. Када су људи наставили да конзумирају алкохол упркос законској забрани, званичници закона су се фрустрирали и одлучили да испробају другачију врсту одвраћања – смрт.

pivo
пиво / Извор: Профимедиа

Наручили су тровање индустријским алкохолом произведеним у Сједињеним Државама. До краја Забране 1933. године, процењено је да је савезни програм тровања усмртио најмање 10.000 људи.

Једном, 100 варалица је тврдило да су мртви син Марие Antoinette

Након Француске револуције, осмогодишњи Луј XVII је затворен и потом више никада није виђен у јавности. Његови родитељи су погубљени 1793. године, а потом је ужасно злостављан, запостављен и остављен је изолован у затворској ћелији у Париском храму.

1795. умро је од туберкулозе као десетогодишњак. Његово тело је сахрањено у тајности у масовној гробници. Годинама касније, десеци мушкараца су се јављали представљајући се као Луј XVII зато што се потенцијални наследник могао наћи на престолу Француске.

Власници „Титаника“ никада нису рекли да је брод „непотопљив“

titanik
титаник / Извор: Профимедиа

Упркос ономе што можда верујете о филму Џејмса Камерона из 1997. године, власници Титаника никада нису рекли да брод не може потонути. Историчар Ричард Ховелс рекао је да је „становништво у целини мало вероватно мислило о Титанику као јединственом, непотопивом броду пре него што је кренуо“.

Thomas Едисон није изумео сијалицу

Док је Едисон имао запањујућих 1.093 патената, већина њих није била његов сопствени изум. Украо је већину њих. Док је 1880. године предао патент за сијалицу, прави изумитељ је био Varren де ла Руе, британски астроном и хемичар, који је заправо створио прву сијалицу четрдесет година пре Едисона.

Sijalično osvetljenje
Сијалично осветљење / Извор: Профимедиа

Аутомобили нису изумљени у САД-у

Не, то није био Хенри Фордов модел Т из 1908. Први аутомобил је заправо настао у 19. веку када су европски инжењери Карл Бенз и Емиле Levassor радили на изумима аутомобила. Бенз је први аутомобил патентирао 1886. године.

Пуно историјских катастрофа узроковано је недостатком сна

Много највећих катастрофа у историји биле су резултат недостатка сна, укључујући: Чернобил, острво три миље, експлозију Челенџера и изливање нафте Ekkon Валдез, су само од неких катастрофа које су се десиле због неспавања.

Černobilj
Чернобиљ / Извор: Профимедиа

У основи све што се тиче америчког Дана захвалности је лаж

Знате онај весели оброк између Индијанаца и Ходочасника на којем су се сви повезали? Па, права прича о Дану захвалности је ужасна и заправо се састојала од куга, насиља и убистава. Такође, нема доказа да се ћуретина заправо сервирала – или да су индијанце звали на оброк.

Американци су победили нацисте

Американци су сигурно допринели успеху савезничких сила у Другом светском рату, али Русија заслужује много више заслуга за победу Немаца на Источном фронту. Говорило се да је Русија првенствено одговорна за пораз Трећег рајха.

На Дивљем Западу се много пуцало

Истина о Старом Западу била би прилично досадна без телевизијае. Стварне пуцњаве биле су прилично ретке, људи нису били нарочито сјајни у гађању, а пушке нису биле тако поуздане.

Ако би неко заиста хтео некога убити, само би чекао погодан тренутак сам, уместо да их изазива на улици. Заправо, стварна стопа убистава је била прилично ниска, а многи историчари се слажу да су људи који су живели на безаконском Дивљем западу били знатно сигурнији него ми данас.