Skip to main content
Sveti Sava

Kako je ruski carski konzul SPASIO PROSLAVU SVETOG SAVE: Spomenik na Novom groblju čuva priču o jednom izuzetnom oficiru i diplomati

Foto: Profimedia
Ruski konzul Viktor Feodorovič Maškov bio je veliki prijatelj srpskog naroda, te je bio jedan od omiljenih ruskih konzula posebno na Srpskom Jugu, ali i u celoj Srbiji.

Beogradsko Novo groblje krije zanimljive istorijske priče, pa nije ni čudo što se i na ovakvom mestu povremeno organizuju turističke ture. Korz jedan spomenik i grob, donosimo jednu od takvih priča. Reč je o izuzetnoj, a kod nas malo poznatoj ličnosti: ruskom carskom konzulu u Skoplju, Viktoru Maškovu (1898-1903).

OZBILJAN POSTKOVID SINDROM PUNI ČEKAONICE ORDINACIJA: Dr Miloševič otkrio kako se leči i koja kategorija je najugroženija

OZBILJAN POSTKOVID SINDROM PUNI ČEKAONICE ORDINACIJA: Dr Miloševič otkrio kako se leči i koja kategorija je najugroženija

SVE JE IZVESNIJE - BIĆE TREĆE DOZE VAKCINE PROTIV KORONE "Donećemo odluku na vreme, da svi budu mirni"

SVE JE IZVESNIJE - BIĆE TREĆE DOZE VAKCINE PROTIV KORONE "Donećemo odluku na vreme, da svi budu mirni"

PODNO OVČARA KRIJE SE PRAVO BLAGO! Banjski potok oduzima dah, tirkizna voda lepša nego na Karibima (FOTO)

PODNO OVČARA KRIJE SE PRAVO BLAGO! Banjski potok oduzima dah, tirkizna voda lepša nego na Karibima (FOTO)

Ruski konzul Viktor Feodorovič Maškov bio je veliki prijatelj srpskog naroda, te je bio jedan od omiljenih ruskih konzula posebno na Srpskom Jugu, ali i u celoj Srbiji.

Zašto? Zato što se Viktor Maškin borio za zaštitu srpskih nacionalnih prava i što je još važnije, pronikao je u mentalitet naroda sa tog prostora. Mnoge Srbe spasao je tamnice i robovanja, pomogao je da opstanu mnoge srpske škole i da se održe srpske narodne svečanosti.

Često je lično spasavao srpske žene i decu da ih Turci ne tuku i odvode u zatvor. Zahvaljujući njemu otvorene su mnoge srpske škole u Velesu, Tetovu i drugim mestima, kao što se izborio da srpski profesori predaju u tim školama ne prelazeći u tursko podanstvo.

Bio je iskreno uveren da je Južna Srbija, naročito Povadarje, kolevka Srba čime je izveo preokret u ruskoj diplomatiji. Ispravio je mnoge greške ruske diplomatijedruge polovine XIX veka, kao i lošu sliku javnosti o srpskom stanovništvu.

Oficir, diplomata i džentlmen

U ranoj mladosti bio je oficir, ali ceo svoj život se bavio novinarstvom. Bio je unutrašnji član ruskog lista „Novo Vreme“, kao i njegov spoljni korespodent. Njegovi članci su veoma rano privukli pažnju ruskog Ministarstva spoljnih poslova i Azijatski departman mu je ponudio mesto ruskog konzularnog predstavnika u Bagdadu.

Od tada je počeo uspon njegove diplomatske karijere. Bio je dugogodišnji konzul, a nakon toga i generalni konzul u Bagdadu, Abisiniji, Persiji, Bitlisu i Skoplju.

Kao izuzetno sposoban diplomata poslat je u Skoplje, u periodu kada se ondašnji srpski narod borio sa Vaseljenskom Patrijaršijom da bi dobio svog srpskog Mitropolita.

Borbe srpskog naroda vodile su se i za otvaranje srpskih škola, kao i protiv bugarske propagande, a jedini oslonac u tom periodu videli su u ruskom konzulu.

Kako je Maškov spasio proslavu Svetog Save

Veliki čin Viktora Maškova, zabeležen u svesti srpskog naroda desio se 1902. godine kada je došla je zabrana proslave Svetog Save. Tog 26. januara, Viktor Maškov je do četiri sata ujutro ostao sa našim konzularnim predstavnikom telegrafišući u Carigrad ruskoj Ambasadi i odlazeći nekoliko puta valipaši da interveniše kod Porte da se ova naredba opovrgne.

Odobrenje je stiglo u pet sati ujutro, a narod je već u šest sati bio spreman za službu i narodnu i školsku proslavu na kojoj pevalo Uskliknimo s ljubavlju.

Maškov je bio jedan od retkih stranih poslanika koji je na konju proputovao najopasnije delove od Skoplja do Skadra, vodeći pri tome detaljne izveštaje o lošem stanju u kome se nalazio srpski živalj.

Nakon ubistva Ščerbine, ruskog konzula u Kosovskoj Mitrovici, koji je ubijen od strane arnauta, situacija je bila pred izbijanjem sukoba. Maškov je poslat u Kosovsku Mitrovicu da smiri situaciju, pored svega toga svoj veliki doprinos dao je izveštajima koje je slao u Petrograd i kojima je ispravio mnoge greške ruske diplomatije druge polovine XIX veka, kao i lošu sliku javnosti o srpskom stanovništvu.

Skromna sahrana - dostojanstven ispraćaj

Viktor Maškov je preminuo 3. novembra 1932. godine u Beogradu. Njegovo telo je pre pogreba bilo izloženo u ruskoj crkvi na Starom (tašmajdanskom) groblju. Posle opela pogrebna povorka je Bulevarom kralja Aleksandra dopratila Maškova na njegovo poslednje konačište, do skromnog grobnog mesta u ruskoj parceli kod Iverske kapele.

Ali, Maškov je svojim zaslugama pokrenuo Srbe iz Južne Srbije. Na inicijativu Odbora zahvalnih Srba iz Južne Srbije, posmrtni ostaci Viktora Maškova su 12. novembra 1933. godine, u deset sati ujutru, preneti u grobnicu nad kojom je podignut skroman, ali dostojanstven spomenik. Ozidanu grobnicu poklonila je Beogradska Opština na lepom mestu i početku novoformirane 78 parcele.

JKP "Pogrebne usluge" je u znak sećanja na Viktora Maškova i obeležavanje bliskih srpsko – ruskih veza obnovilo spomenik nezaboravljenog ruskog konzula Viktora Maškova na Novom groblju u Beogradu.

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd