Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАШТО ЈЕ КИНА УСПЕЛА ДА САВЛАДА ПАНДЕМИЈУ? Три фактора била су одлучујућа да се најмногољуднија сила избори са ковидом!

07.02.2021. 19:27
Пише:
Србија Danas/nytimes.com
Kina
Кина / Извор: Профимедиа

Успеси званичног Пекинга у свакој димензији пандемије - медицинској, дипломатској и економској - ојачали су уверење у Кини да је ауторитарни капацитет за брзу мобилизацију људи и ресурса донео одлучујућу предност која је недостајала другим великим силама.

У тај кош сврстане су САД, а снага државе, патриотизам и скоро милијарду и по становника омогућили су резултате јединствене у свету.

PlayStation и Xiaomi на поклон - погледај колико је једноставно да их узмеш

PlayStation и Xiaomi на поклон - погледај колико је једноставно да их узмеш

ПЕКИНГ ШАЉЕ СИГНАЛЕ ВАШИНГТОНУ: Кина игра по устаљеним правилима, реакција Американаца може бити пресудна

ПЕКИНГ ШАЉЕ СИГНАЛЕ ВАШИНГТОНУ: Кина игра по устаљеним правилима, реакција Американаца може бити пресудна

НАЈНОВИЈА ОТКРИЋА ШОКИРАЛА: Астразенекина вакцина слабије штити од ЈУЖНОАФРИЧКОГ СОЈА?

НАЈНОВИЈА ОТКРИЋА ШОКИРАЛА: Астразенекина вакцина слабије штити од ЈУЖНОАФРИЧКОГ СОЈА?

Комунистичка партија контролише не само владу и државна предузећа, већ и приватни сектор јер даје предност колективном добру над појединачним интересима, па је кинеска Комунистичка партија, по наређењу са самог врха, од председника Си Ђинпинга, дубоко зашла у сферу приватног бизниса, али и у ширу популацију како би покренула опоравак од последица епидемије корона вируса, наводи њујоршки лист.

Наређење из врха власти у Пекингу стигло у ноћи 12. јануара прошле године, неколико дана након избијања епидемије корона вируса у Хебеију, провинцији која се граничи са Пекингом. План кинеске владе био је смео и отворен: требало је подићи читаве градове монтажних кућа за карантине и на почетак радове се није дуго чекало - започети су већ следећег јутра. Део посла пао је на Веи Јиа, власника грађевинске компаније одабране да изгради тих 1.300 објеката на за то одређеном пољопривредном земљишту.

Tim SZO u Vuhanu
Тим СЗО у Вухану / Извор: Реутерс

- Све, од уговора, планова, наруџбине за материјал - све је било урађено за само неколико сати - рекао је Веи и додао да су он и његови запослени радили без престанка како би испунили задати рок.

- Притисак је сигурно постојао - рекао је Веи Ји, али је и нагласио да је био "веома почаствован" што је добио прилику да одради свој део посла.

И тако, у години у којој је корона вирус започео поход на читав свет, Кина је учинила оно што многе друге земље нису, нити би биле у стању да учине, оцењује се.

Vei Fenghe
Веи Fenghe / Извор: Профимедиа

Председник Си је мобилизовао огромни апарат Комунистичке партије Кине, прогласио народни рат против пандемије - и победио. Тај успех је добро позиционирао Кину, и економски, и дипломатски, да се истакне и суочи и са својим главним конкурентом САД, али и другим земљама које су забринуте због неумољивог успона Кине и охрабрило председника Сија да кинеско искуство понуди и другима као модел.

Влада Кине је наставила, као и претходних година, да улаже у инфраструктурне пројекте, одобрава кредите и нуди пореске олакшице како би подржала пословање, избегла отпуштања током пандемије и на крају постала једина економска сила која се вратила стабилном расту након годину дана кризе изазаване корона вирусом.

Када је реч о развоју вакцина, влада је понудила и земљиште, и кредите, и субвенције за изградњу нових фармацеутских фабрика и производних погона, али је и обезбедила, по убрзаној процедури, дозволе за примену вакцина. Две кинеске вакцине су већ у масовној производњи, а још неколико само што нису почеле да се производе.

koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа

Иако су кинеске вакцине, према тврдњама листа, показале слабију ефикасност од оних које се производе на западу, 24 земље су се већ пријавиле за набавку пошто су кинеске фармацеутске компаније према инструкцијама државног врха, обећале брже испоруке купцима.

- Успели су да обједине све ресурсе у једнопартијској држави. Ово наравно укључује и средства принуде - строга, обавезна ограничења мобилности за милионе људи - али и високо ефикасне бирократске инструменте који су можда јединствени само за Кину - рекао је Карл Минзнер, професор кинеског права и политике на Универзитету Фордхам.

Међу вођама Комунистичке партије осећај оправданости оваквог приступа је свеприсутан, а то је потврдио и председник државе Си Ђинпинг.

Si Ðinping
Си Ђинпинг / Извор: Профимедиа

- Свет данас пролази кроз велику трансформацију каква није виђена у протеклих 100 година, али време и замах су на нашој страни. Координирали смо друштвени напредак, контролу пандемије и економски и социјални развој, инсистирајући на хитности нормализације живота и обнављања производње - поручио је кинески председник.

Кинеско искуство потврдило је исправност савета који су давали бројни стручњаци, али га је само неколико земаља прихватило: што брже успоставите контролу над пандемијом, брже ће се опоравити и економија.

Захваљујући оваквом приступу већина предузећа била је кратко затворена, свега неколико недеља, мало који уговор је отказан, мали број радника је отпуштен јер је влада с једне стране обесхрабрила компаније да то чине, а с друге понудила кредите и пореске олакшице. Пандемија је само ојачала кинеску глобалну доминацију, док се остатак света и даље бори само да остане "на ногама".