Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Због предложених мера сада их је снашла НОВА ПАНДЕМИЈА! Стручњаци упозоравају на нагли ПОРАСТ бројки

22.07.2021. 07:14
Пише:
Србија Данас
Zimbabve
Зимбабве / Извор: Реутерс

Званичници сматрају да је за пораст броја трудних тинејџерски криво затварање због ковида али позивају политичаре и наставнике да се "суоче са реалношћу" и млађим тинејџеркама омогуче приступ контрацепцији.

Малет (14) стоји у дугачком реду у гинеколошкој клиници у Харареу. Дошла је на редовну контролу а већи део реда чине младе, трудне девојке попут ње. Малет је затруднела када је први пут имала секс. Беба би требало да се роди за два месеца.

- Жалим због тога данас, али нисам могла да се решим бебе - каже Малет која живи у Мбареу, једном од најстаријих градова у Зимбабвеу. "Мој дечко је одбио да преузме одговорност и сада сам сама".

ЛУКАШЕНКО ОТКРИО КО УПРАВЉА БЕЛОРУСКИМ ТЕРОРИСТИМА: Отворено је упро прстом у неколико земаља и обавештајних служби

ЛУКАШЕНКО ОТКРИО КО УПРАВЉА БЕЛОРУСКИМ ТЕРОРИСТИМА: Отворено је упро прстом у неколико земаља и обавештајних служби

РУСИ БЛИЗУ КОЛЕКТИВНОГ ИМУНИТЕТА: Брзина вакцинације удвостручена

РУСИ БЛИЗУ КОЛЕКТИВНОГ ИМУНИТЕТА: Брзина вакцинације удвостручена

НАУЧНИЦИ ПРОНАШЛИ 28 НЕПОЗНАТИХ ВИРУСА: Били су сакривени на невероватном месту

НАУЧНИЦИ ПРОНАШЛИ 28 НЕПОЗНАТИХ ВИРУСА: Били су сакривени на невероватном месту

Њени родитељи су пристали да јој помогну да се врати у школу после порођаја. "Лакнуло ми је што родитељи желе да ми помогну и да се вратим у школу. Али друге девојке нису биле те среће, оне које остају са момцима који их злостављају".

Малетина мама, Гледис Муненгами (40) зна зашто је њена ћерка затруднела. "Ковид нам је упропастио децу. Овде у Мбареу, многе мајке болују јер су деца почела да експериментишу са сексом и не можемо да их конторлишемо", рекла је она.

У јануару и фебруару у Зимбабвеу је регистровано готово 5000 тинејџерских трудноћа, а готово 2000 девојака млађих од 18 година се удало. Светска банка наводи да је протеклих година стопа адолесцентских трудноћа била у паду али се сада страхује да би пандемија могла да преокрене тај тренд.

У покушају да реше проблем, посланици и групе за заштиту грађанских права су предложиле да се 16-годишњакињама омогући приступ контрацепцији без присуства родитеља као и приступ услугама абортуса. Тренутно је 18 година доња граница за абортус и контрацепцију.

Предлог је моментално одбио Константино Чивенга, потпредседник и министар здравља Зимбабвеа. "Како дете млађе од 16 година не сме да има секс, онда им није потребна ни контрацепција", објаснио је он. "Пилуле за дан после сматрају се медицинским третманом и особама млађим од 16 је за то потребан пристанак родитеља", додао је министар.

Чивенга је само одразио став махом конзервативног друштва Зимбабвеа где је секс табу тема, због чега здравствени радници и наставици упозоравају да је потребно начи решење горућег проблема.

- Влада мора нешто да уради у школама или покрене програм едукације ове деце јер имамо озбиљан проблем. Вечина девојака су превише младе да би издржале порођај и под великим су ризиком - рекла је Гардијану бабица која је желела да остане анонимна.

- Потребно је да се озбиљно суочимо са овим изазовом и нађемо решења која ће сачувати будућност наше деце а не решења која одговарају моралистима. Контрацепција неће охрабрити децу да имају секс али ће их заштитити од превремених бракова - рекао је Оберт Масарауре, председник Удружења руралних наставника.

Масарауре је позвао и на увођење обавезног сексуалног образовања у школама. "Морамо да изађемо из матрице порицања и суочимо се са реалношћу да наша деца имају секс", рекао је он.

Са друге стране, Рејмон Маџонгве, генерални секретар Удружења прогресивних наставника Зимбабвеа позива на опрез. "Ово је питање које треба пажљиво решавати како не бисмо отворили Пандорину кутију. Питање контрацепције дели јавност. Најважније је јасно одредити проблем који желимо да решимо. Морамо да разумемо са чиме смо суочени, иначе ће нам се обити о главу", рекао је он.

Екениа Чифамба, директорка организације која се бори за права девојчица сматра да је неопходан холистички приступ тинејџерским трудночама.

- Доступна контрацепција, повећање свести о безбедном сексу и апстиненцији су решења за дилему тинејџерских трудноћа. Морамо да обезбедимо да сви тинејџери имају приступ информацијама о сексуалном и репродуктивном здрављу како би донели праву одлуку - рекла је она.

Чифамба сматра да је одлука владе да одбаци идеју о доступности контрацепције погрешна. "То није корак у правом правцу. Не можете да побегнете од чињенице да морамо да се изборимо са пандемијом тинејџерских трудноћа иако то значи скретање од моралних или културних вредности", додала је она.

Рут Лабоде, посланица која се залагала да се тинејџерима омогући приступ контрацепцији најавила је да ће наставити са праћењем броја тинејџерских трудноћа и заговарањем обезбеђивања контрацепције тинејџерима јер "бројке расту".