Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Цвета дуално образовање у Старој Пазови: Више знања доноси нова радна места, веће плате и нове инвестиције за све грађане (ФОТО/ВИДЕО)

31.07.2021. 14:38
Пише:
Србија Данас
Stara Pazova
Стара Пазова / Извор: Фото: Војводина

Допринос старопазовачке локалне самоуправе унапређењу школства у протеклом пеиоду има велики значај за економски напредак ове општине

За потребе немачке компаније "МТУ", једног од највећих авио лидера у свету, у Техничкој школи у Старој Пазови ће, од следеће године, бити отворени нови образовни профили по дуалном моделу: бравар-заваривач и оператер машинске обраде.

У циљу доприноса локалној заједници у којој послује и стварања адекватних кадрова ова компанија ће помоћи техничко опремање радионице за наставу.

Европске фирме хрле у Стару Пазову: Како је мала војвођанска општина постала ИНВЕСТИЦИОНИ ШАМПИОН СРБИЈЕ? (ВИДЕО)

Европске фирме хрле у Стару Пазову: Како је мала војвођанска општина постала ИНВЕСТИЦИОНИ ШАМПИОН СРБИЈЕ? (ВИДЕО)

ЖУТА И ЛЕКОВИТА ВОДА КАО СИМБОЛ БЕЧЕЈА: Људи са свих страна наше земље хрле у ову општину по "домаћу" воду (ФОТО/ВИДЕО)

ЖУТА И ЛЕКОВИТА ВОДА КАО СИМБОЛ БЕЧЕЈА: Људи са свих страна наше земље хрле у ову општину по "домаћу" воду (ФОТО/ВИДЕО)

Нови путеви, школе и вртићи: За бољи живот грађана - ова војвођанска општина инвестира у будућност (ВИДЕО)

Нови путеви, школе и вртићи: За бољи живот грађана - ова војвођанска општина инвестира у будућност (ВИДЕО)

Компанија МТУ је започела своје пословање у Србији пре две године. Користи напредну технологију за коју је потребан стручан кадар те зато улаже у образовање и обуку, како младих тако и старијих. Важно је напоменути да су, у претходном периоду у сарадњи са Министарством образовања, отворени и нови образовни профили у Београду са циљем да ученици добију функционално образовање и да као кадрови буду одмах запошљиви по завршетку школовања.

Допринос старопазовачке локалне самоуправе унапређењу школства у протеклом пеиоду такође има велики значај, а пројекат са компанијом МТУ је само један сегмент у коме Општина Стара Пазова активно учествује. Поред осталих подразумеваних процедура Општина је за реализацију поменутог посла израдила и пројекат за реконструкцију радионице Техничке школе, која почиње ускоро, а у најави је и велика инвестиција изградње нове школе намењене образовању стручних кадрова за привреду у општини Стара Пазова.

Председник општине Старе Пазове објаснио је да је неколико великих компанија из Европе, као што је МТУ Немачка компанија за производњу авионских мотора, допринело томе да техничка школа у овој општини, поред гимназије и економско-трговинске школе, обезбеђује радну снагу у складу са потребама тржишта. Омогућено је да Техничка школа обезбеди занимања у складу са модерним временима и пословањем како домаћих тако и страних компанија и да сви инвеститори са територије општине Стара Пазова раднике нађу управо ту, још док се школују. 

- Одлучили смо се да уведемо нека модерна занимања и као резултат тога очекујемо да следеће године почнемо изградњу нове Техничке школе са више смерова дуалног образовања, односно занимања која ће задовољавати потребе страних и домаћих фирми. У сарадњи са МТУ Немачком компанијом, са Владом Србије и председником Александром Вучићем  договорили смо локацију где ће се наредне године почети са изградњом нове Техничке школе - објашњава председник општине Ђорђе Радиновић. 

Ђорђе Радиновић истакао је да су челници општине изузетно поносни на овакав пројекат и на то што ће деца са територије општине Стара Пазова, али и са других територија у Србији да дођу и школују се, после чега ће добити сигуран и добро плаћен посао.

- Хтео бих да још подвучем и додам да сва занимања која се уче и знања која се добијају дуалним образовањем су врло добро плаћена и да компаније које траже такве раднике обезбеђују високе плате за наше услове и то је оно што подиже Стару Пазову, нашу конкуренцију... Плате које су сличне као и у Београду - рекао је председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић.

Подсетимо, доласком компаније "МТУ", отварају се врата и свим другим партнерским компанијама, што ће допринети још већем развоју привреде, како у старопазовачкој општини тако и у региону.

О дуалном образовању

Дуално образовање је модел средњег стручног образовања у оквиру кога се знање стиче и у школи и у компанији. У зависности од образовног профила за који се ученик определи, он већ у првом разреду може почети да иде и у компанију, на учење кроз рад. Учењем кроз рад ученици усвајају практична и применљива знања у реалном радном окружењу, у компанији.

Неопходност да се формални образовни систем прилагоди потребама привреде за кадровима, подстакла је развој дуалног образовања. На обострану корист компанија и ученика, охрабрује се ученикова продуктивност и мотивисаност за стицање вештина. Након завршетка школовања по дуалном моделу образовања ученик се може запослити код послодавца или покренути сопствени посао, али такође има и проходност за даље школовање. Послодавац на овај начин смањује трошкове обучавања новозапослених и улаже у будућност своје компаније.

По угледу на најпознатије и најуспешније европске системе дуалног образовања, који се реализују у Аустрији и Немачкој, и Србија је као прва држава у региону усвојила Закон о дуалном образовању 2017. године, чија је пуна примена отпочела 1. септембра 2019. године. Дуално образовање у Србији спроводи Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у сарадњи са Привредном комором Србије. Развој је почео кроз пилот-пројекте, а подршку су пружили партнери из Немачке, Аустрије и Швајцарске. 

По дуалном моделу се школује око 4500 ученика, у 80 школа, 52 града и општине, у око 600 компанија, тако да је данас дуално образовање код нас заступљено у десет одсто целокупног средњег стручног образовања, са тенденцијом раста.

 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

Пројекат је финансиран из буџета општине Стара Пазова. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.