Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Град будућности и нових радних места: Градоначелник Панчева о капиталним пројектима и о остваривању сна свих Панчеваца

17.09.2020. 10:14
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Stevanović
Александар Стевановић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Већ више од шест месеци Србија се успешно бори са невидиљивим непријатељем - коронавирусом и у тој борби истрајава вредним радом и уз помоћ стручних епидемиолошких мера, али шта се дешава на локалу?

Све локалне самоуправе прате пут и препоруке Владе Србије и у овој важној борби, али многе од њих сусреле су се са бројним проблемима услед епидемије коронавируса у нашој земљи. Велики изазов је стављен пред локалне самоуправе да очувају радна места, привреду, али и дух својих заједница и да истрају у борби. Такав подухват успешно је реализован и у Граду Панчеву, а нови градоначелник банатске престонице Александар Стевановић у разговору за портал СрбијаДанас истакао је да је епидемија коронавируса главни проблем који са собом носи многе мање проблеме које они као локална самоуправа морају да реше.

Све очи грађана упрте су у градску власт, а на јунским изборима већинско поверење указано је Српској напредној странци и новом градоначелнику Александру Стевановићу.

-Данас је појава ковида 19 појава која нас све тишти, на свим нивоима власти, па тако и нас као локалну самоуправу. И за грађане и за представнике власти је заиста проблем ово стање у којем се данас налазимо, заједно смо сви у томе, захваљујем се свим нашим суграђанима  што су одговорни и што се понашају у складу са свим препорукама које добијају од републичког штаба за ванредне ситуације, а и локалног који је усклађен са њим. Као локална самоуправа смо све учинили да олакшамо овај период што више можемо свим суграђанима, јер данас је то дефинитивно највећи проблем који се појављује. Додатни проблем је незапосленост. Покушавамо да сачувамо сва радна места и настављамо борбу којом Панчево прати пут председника Вучића и Владе, а то је отварање нових радних места, привлачење инвестиција, изградња повољног пословног амбијента како бисмо привукли што више инвеститора ка граду Панчеву. Сигурно ћемо наставити тим путем, да створимо пословни амбијент да буде што повољнији, да и постојећим инвеститорима олакшамо пословање, а нашим суграђанима обезбедимо места да се запосле. Као одговорна и озбиљна локална самоуправа у овом тешком периоду били смо добри домаћини и успели смо да сачувамо буџет нашег града и он је стабилан, сва радна места биће сачувана - рекао је градоначелник Панчева Александар Стевановић за наш портал.

Aleksandar Stevanović
Александар Стевановић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Актуелни градоначелник Панчева Александар Стевановић био је донедавно директор ЈКП “Хигијена” и током свог мандата у том предузећу у самом граду много тога је урађено како би се поспешио квалитет животног окружења Панчеваца. Такав систем рада наставиће се у интензивнијој сарадњи локалне самоуправе са самим предузећем и како би се унапредила животна околина свих грађана. 

-Чистоћа јавних повришина је лице једног града, увек сам инсистирао и раније као директор ЈКП “Хигијена”, да унапређујемо тај систем који је био добар, а трудом смо успели да буде још бољи. Неколико година уназад успели смо да обновимо део возног парка, сад су на реду радне машине, а паралелно са тим смо ишли у обнављање посуда у којима се одлаже отпад и да повећавамо њихов број, јер на тај начин смо пружили људима могућност да отпад одлажу како треба, а не да нам се појављују дивље депоније. Радили смо на томе да се пружи бољи квалитет услуге, а да би то све функционисало како треба морали смо да се посветимо и неким појединостима које нису толико физички видљиве, али су неопходне. Панчево је један од неколицине градова који има санитарну депонију, комплекс нове депоније је нешто у шта се константно улаже новац, годинама уназад су уложена велика средства и наставиће се са тиме. Улагаће се додатно у депонију како би се што више заштитила животна средина, што је и циљ, поред тога што желимо да нам град буде леп и чист. Желимо да живот у нашем граду подигнемо на један виши ниво - истакао је Стевановић и додао:

-Град Панчево се дуги низ година бави проблемом рециклаже отпада, још од 2014. године постоји сектор “еко сировина” у оквиру ЈКП “Хигијена”. Рад те јединице подразумева да сваки грађанин може да донесе рециклабилну амбалажу и предузећ откупљује те сировине и од физичких и од правних лица. Поред свега тога, активно радимо на едукацији, које је и најважнија, и то едукујемо о раздвајању отпада. Одвајањем пет амбалаже, на пример, би се знатно смањила величина депоније у Панчеву, а уштедео би се и новац за сам третман тог отпада, а може и да се заради. ЈКП “Хигијена” активно учествује на тржишту и продаје отпад, а ради се и са децом у школама кроз такмичење у оквиру пројекта „Сакупи, уштеди, вреди“. У ту акцију су поред самог Града укључене и основне школе где се током целе године организује такмичење за сакупљање рециклабилног отпада, а победницима су обезбеђене награде од стране Града и углавном је то опремање школе, уколико не нагласе другачије. Едукација деце је једна од кључних ствари, јер дете и кад оде кући треба да објасни родитељима све о томе, тако да се и родитељи активирају и едукују. Планира се да се еколошке акције прошире на све месне заједнице у Панчеву, нису то мала средства, али град ће уложити колико год да је могуће. Планирамо и да остваримо сарадњу са управницима зграда о едуковању станара и упућивању у ову тему - нагласио је градоначелник Панчева.

Aleksandar Stevanović
Александар Стевановић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Град Панчево је познат и по свом индустријском сектору и по томе што се велика средства улажу управо у тај сегмент. Такође, најављен је нови капитални пројекат изградње нове индустријске зоне која ће допринети проширењу постојећих инвестиција и привлачењу нових, а све у циљу побољшања животног стандарда грађана.

-Северна индустријска зона у Панчеву, односно Север 1 и Север 2, је нешто на шта смо изузетно поносни. То је био домаћи задатак који смо ми урадили пратећи пут председника Вучића и Владе Србије у прављењу погодног амбијента за све потенцијалне инвеститоре. То су две индрустријске зоне у којима ми имамо већ два велика инвеститора, у северној зони један је ЗТФ, а у северној зони је Бросе, две велике немачке компаније. Изградили смо сву путну и комуналну инфраструктуру потребну за функционисање те две зоне, оно што је остало да се уради јесте део улице VII Нове и то је у плану да се заврши до краја године. У циљу побољшања пословног амбијента радимо на изградњи нове индустријске зоне, Север 3 и она ће се налазити прекопута магистралног пута код Севера 1 и 2. Тренутно смо у фази разраде шта је све потребно како би та зона постала оперативна и како бисмо могли да је пружимо тржишту или да омогућимо постојећим инвеститорима да прошире своје капацитете или да дођу нови инвеститори, јер има интересовања. Фаза анализе  у којој смо сада није далеко од реализације читавог пројекта, јер смо све оне капиталне ствари како би се простор припремио за инвеститоре већ одрадили, обезбеђена је довољна количина воде, струје, пречници колектора фекалне канализације и довољне количине гаса. Идемо путем развоја, а веома нас радује и што у непосредној близини града јесте пролазак ауто-пута од Београда према Зрењанину ка Новом Саду. То је траса која је на 7 километара од саме Северне индустријске зоне, ми смо дали предлог да се испројектује још један крак који би од наплатне рампе водио ка Северној зони и тиме бисмо испунили један велики сан свих Панчеваца, а то је да Панчево буде на ауто-путу. Надам се да ће одговор на тај предлог бити позитиван, а и ако не буде ми нисмо незадовољни ни са овим, с обзиром да је на 7  километара ауто-пут и то на територији нашег Града између два насељена места. Тај ауто-пут се налази у програму 20-25 и презадовољни смо тиме и захвални председнику Вучићу и Влади што ћемо добити један такав пут - истакао је за наш портал нови градоначелник Панчева.

Aleksandar Stevanović
Александар Стевановић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Како је пољопривреда важна грана Града Панчева, локална самоуправе се на све начине труди да помогне својим пољипривредницима да им атари буду што бољи и роднији, а за све те пројекте потребна су и велика финансијска средства.

-Град Панчево јесте површински и када се погледа однос пољопривредног и грађевинског земљишта јесте претежно пољопривредно место и има на територији Града јвеликих пољопривредних фирми, али и индивидуалних газдинстава. Сви они користе субвенције које дају и Република и Покрајински секретаријат за пољопривреду, а ми као Град имамо одређену површину земље која је у власништву државе и све што добијамо од закупа земљишта усмеравамо на даљи развој пољопривреде. Сама директна помоћ Града није нешто што је наша надлежност и ингеренција, али ми као Град гледамо да кроз реконструкције и рехабилитације мреже атарских путева, одржавањем мелиорационих канала, санирањем и изградњом нових отресишта и разговором са пољопривредницима и пољопривредним удружењима правимо план шта треба да се ради и где треба уложити новац. Најважнија је та пољопривредна инфраструктура, јер помаже пољопривредницима, пре свега им скраћује пут од њиве до куће, а значи и томе што трактора нема на магистралним путевима, ни на локалним. Тиме се смањио број саобраћајних несрећа, а повећала се безбедност у саобраћају, зато што више улажемо у ту инфраструктуру - рекао је Стевановић и додао:

Aleksandar Stevanović
Александар Стевановић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

-Заједничким снагама и удруженим средствима са Министарством и Покрајинским секретаријатом радимо на томе да одржавамо и побољшавамо стање на територији панчевачког атара, а оно што смо радили претходних година јесте и то што смо побољшали стање животне средине у атару. Није ретка појава да на земљишту имамо дивље депоније, те смо годинама уназад улагали значајна средства у уклањање тих депонија са обрадивих површина и то је дало резултате. Добили смо заштићену средину, нису нам угрожени и земља, ни вода ни ваздух, добили смо више обрадивих површина које људи могу да користе. Сва средства која убирамо од закупа преусмеравамо на побољшање стања и то је индиректна помоћ коју ми можемо да им пружимо - објаснио је градоначелник Града Панчева.

Симбол Панчева свакако је Тамишки кеј, а управо је то и место на које сви Панчевци радо одлазе, али и сви они који туристички дођу у овај банатски град. Како је најавио нови градоначелник Панчева Александар Стевановић управо ће реконструкција тамишке променаде бити један од капиталнил пројеката у наредном периоду и да ће у наредне четири године овај град оправдати епитет “града будућности”.

-Тамишки кеј је део града који излази на реку Тамиш и то је део града који је у срцу свих Панчеваца и једно место које користи целокупна заједница. На потребу реконструкције овог дела града указивали смо и пре избора и пре него што су нам грађани указали поверење, Тамишки кеј треба уредити и обагитити га разноврсним садржајем. То заслужује и град и сви Панчевци, заслужујемо да имамо једну такву капиталну инвестицију и ми ћемо сигурно то пружити суграђанима, да имају једно такво место где читава породица може да проведе своје слободно време на најбољи могући начин. Посла има јако пуно и не плашимо га се, потребно је да напорно радимо ове наредне четири године и да оправдамо поверење грађана које нам је указано. Потребно је да приближимо локалну самоуправу грађанима, јер некако до сада то и није било тако, потребно је да градска управа буде ефикаснија и ја ћу на томе инсистирати. Потребно је да локална самоуправа буде ту за грађане, поверење се не сме прокоцкати и ако будемо посвећени послу урадићемо све оно што људи од нас очекују. Сви треба да буду што ефикаснији и на услузи грађана и само ћемо тако решити проблеме које сада имамо попут укидања листе чекања за вртиће, реконструкције и изградње нове комуналне и путне инфраструктуре, то је оно што бих волео да урадимо у току овог мандата. Желео бих да Панчево након овог мандата стварно буде град будућности као што већ има епитет - закључио је нови градоначелник Града Панчева Александар Стевановић.

Србија је симбол нових вредности у региону, а шта нам доноси јесен? Потпредседник Народне скупштине Милићевић најавио промене на политичкој сцени и промену статуса Срба у Црној Гори!

Србија је симбол нових вредности у региону, а шта нам доноси јесен? Потпредседник Народне скупштине Милићевић најавио промене на политичкој сцени и промену статуса Срба у Црној Гори!

ЈАКОБСОН ПОЈАСНИО: Кандидовао сам власти у Београду због споразума у Вашингтону, економска сарадња учвршћује мир

ЈАКОБСОН ПОЈАСНИО: Кандидовао сам власти у Београду због споразума у Вашингтону, економска сарадња учвршћује мир

ГОРЕ ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: Младић из Хрватске преко ноћи постао интернет сензација својом сличношћу са председником Вучићем

ГОРЕ ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: Младић из Хрватске преко ноћи постао интернет сензација својом сличношћу са председником Вучићем