Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈОШ ЈЕДАН ДОКАЗ ДА ЈЕ СРБИЈА ЗЕМЉА СПОРТА: Цела земља поносна је на Зрењанин и њене вредне шампионе

25.08.2020. 10:10
Пише:
Србија Данас
Zrenjanin
Зрењанин / Извор: Фото: Војводина

Зрењанин је проглашен за Европски град спорта 2021. године.

Зрењанин је највећи град у Банату, у оквиру аутономне покрајине Војводина, у Републици Србији, такође административни је центар Средњобанатског округа, као и истоимене општине. Зрењанин је уједно и највећи град у Банату и трећи највећи град Војводине, иза Новог Сада и Суботице.

Милош Вучевић поново изабран за градоначелника Новог Сада

Милош Вучевић поново изабран за градоначелника Новог Сада

Лига социјалдемократа Војводине договорила учешће у власти: Ево којим ће ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА управљати

Лига социјалдемократа Војводине договорила учешће у власти: Ево којим ће ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА управљати

Вучевић: Присуство оваквог гиганта доприноси економском јачању Новог Сада

Вучевић: Присуство оваквог гиганта доприноси економском јачању Новог Сада

Када се говори о Зрењанину као граду и његовој  околини, не може да се не спомене да је богат културно-историјским споменицима и познатим институцијама попут Народног музеја, Палата Дунђерски, Позориште, Историјски архив, Библиотека, Ликовна колинија у Ечки с Галеријом и многе школе.  Још давне 1976. године са радом почиње Културно-уметничко друштво "Гик Банат Пионир". Оснивачи су сундиклане и омладинске организације грађевинско-индустријског комбината "Банат". Ово културно-уметничко друштво данас броји око 300 чланова, који су распоређени у Извођачком, старијем дечјем, дечјем ансамблу, као и у најмлађем дечјем саставу који учи своје прве кораке и игре, Народном оркестру и певачкој групи.

У Друштву раде млади људи, са играчким искуством од 10 и више година, и сами потекли из овог друштва, велики ентузијасти, стичући своје знање од еминентних стручњака и познаваоца нашег фолклора и музике на семинарима у организацији Етнографског факултета из Београда, и музичким школама, који су и данас активни учесници и ствараоци програма и који своју љубав према игри, песми и народним инструментима, покушавају да пренесу на оне који тек стасавају. Друштво је члан Савеза аматера културно уметничких друштава општине Зрењанин, члан Удружења дечјих ансамбала Србије, затим члан Удружења радничких културно-уметничких друштава Србије, и члан Међународних организација И.О.В. и Ц.И.О.В. од 1998. године.

У Зрењанину постоји неколико спортски клубова ФК "Банат" , РК "Пролетер Агрожив" , СТК" Банат" , Савате Клуб "Банат" , KK " Пролетер Нафтагас" , АК "Пролетер" Зрењанин , АК "Банат" Зрењанин , АК "АС 023" , Школа Атлетике "Лонг Јумп Ивана Шпановић" и KK "Зрењанин" . Ронилачки клуб "Бегеј".

Када је реч о култури, уметности и спорту у овом лепом граду у Војводини, морало би да се истакне и са посбеном пажњом напомене да је ове године баш Зрењанин изабран за град спорта.

Наиме, Зрењанин је проглашен за Европски град спорта 2021. године - потврђено је у писму које је на адресу градоначелника Зрењанина упутио Ђан Франческо Лупатели, председник Европске асоцијације престоница и градова спорта (АЦЕС Еуропе), са седиштем у белгијском Бриселу.

Из Брисела су упутили честитке овом лепом банатском граду на признању и истиче да је Зрењанин добар пример спортске средине која следи све циљеве истакнуте и од стране АЦЕС Еуропе и која је развила узорну спортску политику са разноврсним садржајима, програмима и активностима.

Zrenjanin
Зрењанин / Извор: Фото: Војводина

Након кандидатуре Зрењанина, уследила је и дигитална евалуација, у којој је спортски Зрењанин презентован кроз богату традицију, високе спортске домете, спортску масовност и организованост, организацију великих такмичења и значајна угагања у спорт и спортску инфраструктуру. Направљен је и промотивни филм у коме су се поводом кандидатуре својим порукама обратили познати спортисти пореклом из овом града попут Иване Шпановићи, Владимира Батеза, Милорада Станулова, Жарка Чабаркапа, Вања и Никола Грбић, Милорад Станулов, Слободан Никић, Вукосава Ђапић Атанацковић, Пиперски, Бранислав Симић, Горан Перлић, Јована Бракочевић и многи други.

А осим престижа, добијање титуле "Европски град спорта" може додатно да унапреди услове за бављење спортом и капацитете носилаца спорта и спортских организација. Улазак у мрежу европских престоница и градова који су већ носиоци ове титуле допринеће и унапређењу спортске сарадње и размени искустава која се тичу функционисања система спорта у различитим срединама. Ову награду Зрењанин носи у категорији градова који имају од 100.000 до 300.000 стасновника. Иначе, у конкуренцији престоница држава победу је однео португалски Лисабон.

Уз Нови Сад, Европску престоницу културе 2021, Војводина и Србија улазе у наредну годину с још једним престижним признањем које је, дакле, заслужио Зрењанин, а значај тог признања тек ће се сагледати у наредном периоду.

Да је земља Србија, а град Зрењанин богат младим надама у свим сферама, и сфери спорта, науке, културе, уметности, медицине, технологије и осталима, доказали смо много пута. Ово је само још један доказ да Зрењанин постаје светски град у коме живе квалитетни, добри, вредни и успешни људи, па самим тим постаје место које насељава све већи број људи широм Србије.