Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕВЕРОВАТНА СИТУАЦИЈА У КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ ВОЈВОДИНЕ: Новосадски доктори извели операцију као на филму

26.01.2022. 11:47
Пише:
Србија Данас/Мондо
KCV
КЦВ / Извор: Фото: Facebook/Horvat Плус Taxi

Они су први пут код нас обавили операцију током које су пацијенту из Новог Сада уградили титанијумски имплант којим му је надомештена јагодична и део слепоочне кости.

Изградња два блока обухвата градњу две ламеле ургентно-дијагностичког центра, 16 операционих сала на преко 30.000 квадратних метара, а по завршетку радова ту ће бити смештено до 400 лежајева.

МИЛОШ ВУЧЕВИЋ НА САСТАНКУ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ "НИДЕКА": Ово је изузетна прилика за јачање локалне економије и оснаживање бројних предузетника

МИЛОШ ВУЧЕВИЋ НА САСТАНКУ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ "НИДЕКА": Ово је изузетна прилика за јачање локалне економије и оснаживање бројних предузетника

ДВА ПОЖАРА У НОВОМ САДУ: Један објекат ПОТПУНО ИЗГОРЕО, ватрогасци се борили са стихијом

ДВА ПОЖАРА У НОВОМ САДУ: Један објекат ПОТПУНО ИЗГОРЕО, ватрогасци се борили са стихијом

ЈОШ УВЕК КРИТИЧНА СИТУАЦИЈА У НОВОМ САДУ: У ковид болници све више пацијената

ЈОШ УВЕК КРИТИЧНА СИТУАЦИЈА У НОВОМ САДУ: У ковид болници све више пацијената

У оквиру ламеле Б и Ц предвиђен је хируршки блок, јединица интензивне и полуинтензивне неге са укупно 348 кревета, 22 кревета за интензивну хируршку негу, 24 кревета за полуинтензивну хируршку негу и 14 кревета за јединицу за трансплантациону хирургију у оквиру потпуно нове јединице Клиничког центра Војводине.

Блокови ће имати укупно десет лифтова и четири степеништа, приземље ће сублимирати дијагностичке процедуре радиологију, лабораторију и нуклеарну медицину, док ће други, трећи и четврти спрат бити резервисани за хируршке гране медицине. Главни пројекат је завршен 2015. године, а грађевинска дозвола добијена је у октобру 2016. године.

Овај пројекат само је још један сведок како су се здравствени систем, али и Србија променили, да не личи на онај систем од пре неколико година јер грађани сада имају боље услове за лечење, а медицинари брзо долазе до посла.

Према подацима за последњи квартал прошле године, у специјалистичкој поликлиници КЦВ-а помоћ је затражило 120.000 људи, што је један мањи град.

Обављено је 4.000 хируршких захвата, и то у време када клиника прима и ковид пацијенте. Имајући у виду све информације, радови у КЦВ-у значиће много за читаву Војводину, послове за бројне здравствене раднике, али то градилиште само је мали део онога што се последњих година догађа иза затворених врата ове савремене болнице, а што наликује сценарију из неког филма научне фантастике.

Веровали или не, тим лекара Клинике за неурохирургију КЦ Војводине једини у нашој земљи изводи операције тумора мозга на пацијентима у будном стању, што смо до сада можда једино имали прилику да чујемо у серији Др Хоусе. Пацијенти су током захвата потпуно свесни, притом способни да разговарају са лекарима, па чак и да читају новине!

Операције за њих нису болне јер добијају локалну анестезију, а примењују се у случајевима када је тумор веома близу центра за говор. На тај начин, лекар може да разговара са пацијентом током захвата чиме се смањује могућност да током интервенције буде повређен центар за говор.

Клинички центар Војводине добио је тако епитет једног од највећих и најмодернијих клиничких центара у Европи који располаже најсавременијом опремом и стручним особљем, а још невероватнији подухват извели су хирурзи Клинике за максилофацијалну хирургију.

Они су први пут код нас обавили операцију током које су пацијенту из Новог Сада уградили титанијумски имплант којим му је надомештена јагодична и део слепоочне кости.

Пацијент је био млад човек, који је имао урођени деформитет, а који сада има потпуно симетрично лице, док му је квалитет живота драстично промењен. Лекари су претходно направили 3Д модел, на основу којег је урађена реконструкција дела који треба да се одстрани и оног који треба да се надомести.

Такође, крајем године у Центру за трансплантацију ћелија, ткива и органа у три дана урађене су три трансплантације бубрега пореклом од живог даваоца органа. Код два пацијента, узраста 26 и 27 година, давалац је била мајка, а код трећег старог 43 године, давалац је била супруга. Ове компликоване процедуре извршене су према плану операције и примене режима имуносупресивних лекова, од стране више независних трансплантационих тимова лекара и медицинског особља КЦВ, и сви даваоци и примаоци бубрега успешно се опорављају.

У Клиничком центру Војводине отворена је и комплетно реконструисана Клиника за интерне болести, у којој су смештене Нефрологија и клиничка имунологија, Клиника за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма, Гастроентерологија и хепатологија и Клиника за хематологију.

Ипак, овде није крај плановима и радовима на унапређењу здравственог система, Каменица 3 биће завршена до краја 2022. године, а у току је и припрема пројектне документације за Клинику за стоматологију КЦ Војводине.