Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вински фестивали и винарије у Сомбору: Хармонија мириса и укуса која остаје дуго на непцима (ФОТО/ВИДЕО)

15.11.2017. 07:57
Пише:
Србија Данас
Sombor vinarije
Сомбор винарије / Извор: СД/илустрација

Крените путем вина кроз Војводину

Вино се слободно може сматрати најстаријим производом човечанства. По неким непровереним изворима први трагови винарства датирају још из 6000. године пне из дела данашње Грузије.

Широм света људи уживају у чарима овог спектакуларног пића.

Србија нема толико грожђа и вина можда као друге веће и познатије земље по његовој производњи, међутим и код нас има мноштво винарија на које можемо бити поносни.

Vino i hrana
Вино и храна / Извор: Профимедиа

У граду Сомбору се одржавају чак два фестивала посвећена управо вину.

1. Дан младог вина

Ове године обележава се 16. новембра и то због тога, како кажу, што га тада обележава читав вински Свет.

Фестивал ће почети у 17 часова на великом градском тргу у Сомбору.

Програм ће садржати церемонију крштенај мошта у вино, дегустација изложених младих вина са комнетарима и наступ тамбураша.

2. Раванград Wine фест

Већ 9. годину за редом овај фестивал ће своја врата отворити посетиоцима у прве суботе у децембру. Фестивал почиње 2. децембра у 12 часова у Градској хали "Мостонга", у Сомбору.

Ово је фестивал вина и хране који окупља винаре из наше земље и окружења. Уз промоцију вина, промовише се и гастро понуда уз дегустацију аутентичних бачких специјалитета.

Ове године се очекује око 100 излагача из земље и окружења (произвођача вина, ракије, хране, угоститељских објеката са својом гастрономском понудом и регионалних туристичких организација). Током трајања манифестације, фестивал посети око 2000 посетилаца

Раванград Wine Фест као јединствена манифестације ове врсте на подручју Западно-бачког округа, обогаћује туристичку понуду града и регије.

Винарије које су познате што Србији тако и Сомборцима су Вучји подрум, Винарија Драгић, Винарија Станимировић, Винарија ВРТ Радослава Трипковића.

1. Вучји подрум

Вучји подрум је млада породична винарија, основана 2012. године. Породични виноград се налази у околини Сомбора, у месту Бачки Моноштор у Бачком виноградарском рејону.

Сорте грожђа заступљене у винима овог подрума су Шардоне (Chardonnay), Совињон блан (Саувигнон Бланц) од белих, те Мерло (Мерлот), Каберне совињон (Цабернет Саувигнон) и Франковка од црних.

Винарија "Вучји подрум" има годишњу производњу од 8.500 л вина. За сада, седам врста вина из нашег подрума красе, осим изузетног и препознатљивог квалитета и богатих букеа, и етикете инспирисане делима познатих сомборских сликара.

2. Винарија Драгић

Комплекс винарије и виноград налазе се у Риђици на старом путу Београд- Будимпешта, који се од давнина назива "Царски друм", недалеко од мађарске границе. Комплекс винарије је смештен у самом центру винограда, а састоји се из више објеката, међусобно повезаних подрумима - винарије, енотеке, винског подрума за дегустацију вина и видиковца.

Виноград је засађен 2010. године, а 2011.год. је почела изградња комплекса винарије, изградња је још увек у току али објекти су функционални тако да је покренута производња вина.

Манзони, Chardonnay, Рајнски ризлинг, Саувигнон бланц, Росе, Цабернет Франц, Цабернет Саувигнон, Франковка су вина која се налазе у понуди винарије под називом Царски друм.

3. Винарија Станимировић

Мала винарија породице Станимировић из Сомбора, започиње производњу вина 2009. године, спајајући оно најбоље из македонског и војвођанског винарског искуства.

Вино које настаје је спој традиције, јединствених микроклиматских услова Тиквешког Повардарја и питомости војвођанске равнице и њених шума.

Породица Станимировић бави се од давнина производњом грожђа и прављењем вина на традиционални домаћи начин. Први засади винове лозе, Станимировићи су подигли 1960. године у Тиквешком региону оријентишући се искључиво на производњу грожђа, док су вино правили само за сопствене потребе.

Од 2009. године из хобија и љубави према овом божанском пићу, Перо Станимировић дипл. инг, почиње да се бави производњом вина у Сомбору. Производња се обавља у наменски прављеном објекту, годишњег капацитета 3000 литара.

Данас, винарија се претежно оријентише на вранац, мерлот, цабернет саувигнон, ризлинг и chardonnay.

4. Винарија ВРТ Радослава Трипковића

Породица Трипковић има виноград у околини Риђице, они су мала винарија, која је виноград засадила 2011. године, а 2015. године су званично регистровали винарију.

Риђичко виногорје има фантастични спој ветрова, подручја, песка, земљишта, сунца. Риђица има исти број сунчаних дана као Неготин или Вилањ у Мађарској.

Тако да Трипковићи желе да покажу да Сомбор као град и Риђица као виногорје имају велики потенцијал.

Њима је циљ да засаде подигну на пет хектара и произведу око 30 хиљада бутељки годишње.

Такође, желе да се што више људи бави виноградарством и да праве добро вино, а оно се ствара у винограду.

Одлучили су се за сорте соувигнон бланц, мусцат гиало и пинот григио - сиви бургундац.