Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Без добрих ђака, нема ни доброг друштва: Град на Бегеју зна рецепт за унапређење школства (ВИДЕО/ФОТО)

22.09.2021. 15:36
Пише:
Србија Данас
Zrenjanin
Зрењанин / Извор: Фото: Профимедиа/илустрација

Добро образовање доноси добре инвестиције за град.

Да би један град био успешан на свим пољима, неоподно му је образовано друштво и стручан кадар за обављање различитих послова у различитим сферама пословања, због тога је улагање у образовање једно од кључних тачака и успеха сваког друштва.

Баш зато се са поносом у Зрењанину говори о једном модерном и функционалном систему образовања у које се улаже и које се гради на најбољи могући начин.

Место где све врви од добре забаве и гурманлука: У Зрењанину манифестациони туризам из године у годину цвета (ФОТО)

Место где све врви од добре забаве и гурманлука: У Зрењанину манифестациони туризам из године у годину цвета (ФОТО)

"Зрењанин - град на Бегеју" Ова река носи са собом приче о седам векова живота Зрењанинаца (ФОТО)

"Зрењанин - град на Бегеју" Ова река носи са собом приче о седам векова живота Зрењанинаца (ФОТО)

СИМБОЛ ВРБАСА ЗАСИЈАЋЕ ПУНИМ СЈАЈЕМ: Евангелистичка црква ускоро у НОВОМ РУХУ

СИМБОЛ ВРБАСА ЗАСИЈАЋЕ ПУНИМ СЈАЈЕМ: Евангелистичка црква ускоро у НОВОМ РУХУ

Одличан однос између квалитета рада, трошкова и продуктивности, једна је од највећих вредности Војводине. Ово кажу и присутни страни инвеститори који већ послују овде, истичући да тај однос обезбеђује добру основу за успешан бизнис у Војводини, доводи до веће профитабилности, не компромитујући притом дотадашње или задате стандарде квалитета компанија. А све ово им омогућава квалитетан образовни систем међу којима се Зрењанин убраја међу водеће.

Зрењанин је образовни центар с традицијом дугом 150 година, укључујући, сада 10 основних и 8 средњих школа у самом граду и 22 основне школе у насељеним местима.

Висока техничка школа струковних студија у Зрењанину је основана  1960. године и од тада школује инжењере у области машинства и технологије. Образовне установе су спремне  да уведу програме усмереног образовања и обуке да би пружиле управо оне специфичне квалификације које могу бити потребне инвеститорима за обављање њихових пословних делатности.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Такође, страни језици су део образовања у  школама и у свакодневном животу. У граду ради око 15 школа страних језика. Најзаступљенији језици су: енглески, немачки, италијански, француски, шпански и руски. 

Како би допринели што бољем развоју, али и функционисању образовног система, градске власти труде се да улажу што више и што боље у своје ученике.

Када је реч о пројектима који су већ реализовани, а тичу се образовања и његовог развоја, и о онима који ће се тек реализовати говорио је градоначелник Зрењанина Симо Салапура који је на самом почетку разговора истакао да су у претходној школској години издвојени вишемилионски износи за унапређење услова образовања у граду Зрењанину и у околна 22 места.

- Оно што је важно истаћи јесте да је одрађена замене комплетне столарије у школи "Јован Јовановић Змај", то је основна школа у којој се од 1963. године нису радили овако обимни радови. Ми смо заменили комплетну столарију, тачније, 144 прозора, петоро врата, све учионице су окречене и тиме је створен један потпуно нови амбијент за тристотине ђака у тој школи, а уз то смо се потрудили да подржимо и наше остале школе где конкретно мислим на Економско-трговинску школу "Јован Трајковић" где смо адаптирали један део поткровља, кабинета и учионицу, а укупна улагања износила су 1,3 милиона динара, са 1,4 милиона динара подржали смо Техничку школу куповином возила, односно наставни алат којим ће се унапредити систем образовања на смеру техничар друмског саобраћаја што је једна од веома значајних инвестиција из разлога што се велики број ученика јавља као заинтересовано за тај смер у техничкој школи и то је добар начин да подржимо наше школе - говори градоначелник Симо Салапура и додаје:

- Имали смо и доста мањих пројеката као што је замена котлова у Основној школи у Меленцима, али оно чиме се поносимо јесте да по нашим насељеним местима настављамо мрежу отварања вртићких група. Сада смо на прагу да се отвори још једна вртићка група у насељеном месту Чента, ових дана очекујемо пријем деце и то ће бити велико олакшање за родитеље и успех за децу јер ће им пријати да се друже са својим вршњацима у лепом амбијенту - рекао је градоначелник Зрењанина Симо Салапура.

Simo Salapura
Симо Салапура / Извор: Фото: Војводина

Градоначелник наглашава да се са овим пројектима неће стати, град наставља даље, одобрена су средства за остале школе те је у плану да уз пројекат "НИС" комапније чији је главни циљ да се школе направе тако да буду енергетски ефикасније, да се и кроз тај пројекат одвоје средства и уз додатна средства града у неколико школа обнове поједини делови и да се усаврше.

Градоначелник Симо Салапура додаје да градске власти раде на унапређењу образовања и преко Покрајинске владе. Наиме, Покрајинска влада преко свог ресорног секретаријата је помогла и Зрењанину, односно остале средње школе као што је Пољопривредна и Електро-техничка школа са одређеним износом за санацију самих објеката и унапређење услова за образовање.

Пројекат је финансиран из буџета Града Зрењанина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина, који је доделио средства.