Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У Зрењанин су овог лета стигле ТРИ МЕДАЉЕ, а биће их све више и више: Пројекти који следе доносе велике промене за спортисте (ФОТО/ВИДЕО)

24.09.2021. 15:31
Пише:
Србија Данас
Zrenjanin
Зрењанин / Извор: Фото: Војводина

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура истакао је да је спорт значајан сегмент друштва и да подједнаку важност и заступљеност треба да имају и школски и рекреативни и врхунски спорт.

Успешност једног града огледа се како у његовим улагањима у развој образовања, инфраструктуре, екологије, омладину,културу и многе друге аспекте који су неопходни за нормално функционисање друштва, тако и у улагањима града у развој спорта.

Када је реч о Зрењанину, граду који са поносом и оправдано носи титутлу "Европског града спорта 2021. године" без сумње се може рећи да поседује и негује, али и улаже у таленте којима је спорт дар, и који спортом истичу и дају посебно место овом граду, али и целој Србији.

Место где све врви од добре забаве и гурманлука: У Зрењанину манифестациони туризам из године у годину цвета (ФОТО)

Место где све врви од добре забаве и гурманлука: У Зрењанину манифестациони туризам из године у годину цвета (ФОТО)

"Зрењанин - град на Бегеју" Ова река носи са собом приче о седам векова живота Зрењанинаца (ФОТО)

"Зрењанин - град на Бегеју" Ова река носи са собом приче о седам векова живота Зрењанинаца (ФОТО)

Цвета дуално образовање у Старој Пазови: Више знања доноси нова радна места, веће плате и нове инвестиције за све грађане (ФОТО/ВИДЕО)

Цвета дуално образовање у Старој Пазови: Више знања доноси нова радна места, веће плате и нове инвестиције за све грађане (ФОТО/ВИДЕО)

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура истакао је да је спорт значајан сегмент друштва и да подједнаку важност и заступљеност треба да имају и школски и рекреативни и врхунски спорт. Посебан акценат треба да буде на спорту и спортским активностима доступним за све категорије грађана.

Титулу Европски град спорта заслужили су како због врхунских резултата наших олимпијаца, европских и светских титула, тако и због масовности и организованости бројних клубова и асоцијација, улагања у спортску инфраструктуру, организацију великих такмичења, различитих пројеката усмерених, пре свега, ка најмлађим суграђанима, особама с инвалидитетом и особама с посебним потребама, као и то да су у Зрењанину јавни спортски објекти доступни клубовима без накнаде, а да је у више спортова тренажни процес бесплатан.

Као један од видова улагања у спорт, али и мотивацији младих да се ангажују и окрену бављењу спортом, Зрењанин је учинио доступним бесплатне тренинге за све мештане који су се реализовали у пет спортских клубова, три спортске асоцијације и једно спортско удружење, у сарадњи с Градом Зрењанином, и то на осам пунктова.

Могуће је тренирати осам спортова и вежбати базичне спортове у предшколском и нижем спортском узрасту. Такав подухват града био је од великог значаја како за родитеље, тако и за децу јер се управо из те масовности и тренинга у добро опремљеним спортским салама и теренима проистиче и квалитет и таленти, уз квалитетан стручни рад, имају могућност да се развијају на прави начин.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Каква су се улагања још реализовала у домену спорта у Зрењанину и какви су даљи планови објаснио је градоначелник Зрењанина Симо Салапура који истиче да је Зрењанин добио још већу и значајнију улогу када је спорт у питању после Олимпијских игара које су донеле велике успехе, које су донеле три медаље у Зрењанин, две олимпијске и једну параолимпијску. На тај начин Зрењанин постаје препознатљив и у Министарству спорта и омладине, и од стране Покрајинског секретаријата за спорт, Параолимпијског комитета као партнер који може да пружи подршку и промоцију спорта, здравог стила живота и промоцију олимпијских и спортских вредности.

- Зрењанин је имао једну основну мисију и циљ, а то је промовисање спорта, а када је реч о самим улагањима у спорт, отвара се набавка за другу фазу реконструкције градског стадиона, укупан износ средстава намењених за другу фазу јесте 250 милиона динара од аутономне покрајине Војводине и то је доказ да смо и тамо постали препознатљиви као град спорта, а наш удео у том пројекту био би 120 милиона динара. Озбиљна средства улажу се у спорт, и надам се да ћемо тиме заокружити једну спортску целину, спортски комплекс који је, верујем, јединствен у нашем региону - рекао је градоначелник Зрењанина Симо Салапура.

Градоначелник додаје да је у плану изградња стадиона који ће бити апсолутно под рефлекторима, терен који ће имати све потребне реквизите за атлетику, терен који ће бити оспособљен за међународна атлетска такмичења, а одмах након тога у плану је и реновирање велике и најстарије спортске сале "Медисон" од 2.000 квадрата који ће се моћи користити као тренажни процес као и кристална дворана.

- Планирамо да направимо и сарадњу са разним клубовима из иностранства, из Србије, и свих клубова који су долазили до нас и да на тај начин улажемо у развој спортског туризма. Као један корак ка томе, најављујем и утакмицу која ће се одржати 6. октобра Србија - Турска, квалификација за Европско првенство, женска репрезентација која је имала доста успеха у Зрењанину до сада и мислим да ће и овога пута то бити прави спектакл - рекао је Симо Салапура за крај разговора.

Пројекат је финансиран из буџета Града Зрењанина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина, који је доделио средства.