Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Без ова ТРИ ЈЕЛА не може да прође Бадње вече - Традиционални рецепти које морате СУТРА да испробате, цела ПОРОДИЦА ће се одушевити

05.01.2024. 20:12
Пише:
Србија Данас
Badnje veče
Бадње вече / Извор: Србија Данас

На Бадње вече припрема се непаран број посних јела. Обавезни су хлеб, со, риба пржена на уљу, салата од киселог купуса, резанци са орасима, туршија, мед, црно вино и пребранац.

Упкос променама и прилагођавању током времена, остала су нека обележја Божића и Бадње вечери која му претходи и данас се понаваљају..На сто се ставља божићна свећа и сито или тепсија у коју домаћица ставља четири велике црвене јабуке, жито, новац, кукуруз, суве шљиве и орахе. Све то симболично представља жељу за берићетом и добрим животом у кући. Поред тога домаћица износи на трпезу припремљена посна јела.

Домаћин се прекрсти, запали свећу, окади трпезу, прочита молитву, разломи колач и сву чељад понуди вечером, при чему се уз чаше вина наздравља. Бање вече се завршавало вечером, песмом и весељем.

Реците збогом ГАСОВИМА и надутошћу - Ево коју храну можете да једете без СТРАХАnadutost

Реците збогом ГАСОВИМА и надутошћу - Ево коју храну можете да једете без СТРАХА

БАДЊЕВКА, старинска ПИТА која се прави за БАДЊЕ ВЕЧЕ - Пуна ораха и сувог воћа, најсочнији рецепт за ОБАВЕЗАН детаљ на трпезиbadnjevka

БАДЊЕВКА, старинска ПИТА која се прави за БАДЊЕ ВЕЧЕ - Пуна ораха и сувог воћа, најсочнији рецепт за ОБАВЕЗАН детаљ на трпези

Посни пребранац

pasulj
пасуљ / Извор: Shutterstock

Потребно је:

  • 500 г крупног пасуља,
  • 500 г црног лука,
  • биљни зачин,
  • алева паприка,
  • бибер у зрну,
  • 2 дл уља,
  • со

Припрема:

Пребрати пасуљ, опрати га, натопити водом и оставити преко ноћи. Сутрадан ставити да се кува у сланој води, али пазити да се не раскува.На загрејаном уљу пржити, око 15 минута, црни лук исечен на танка ребарца. Умешати биљни зачин и алеву паприку.У науљену ђувеч тепсију реðати ред пасуља, ред лука и бибера. И тако док се не утроши сав материјал. Последњи ред треба да буде ред лука. По потреби мало досолити. Проптрести суд и тако уједначити масу.У загрејаној пећници пећи првих 20 минута на јакој ватри. Затим смањити ватру и лепо укрчкати. Пребранац служити уз салату од киселог или свежег купуса.

Ослић са поврћем

Потребно:

800г ослића
400г белог кромпира
400г парадајза очишћеног од љуске
1 чен белог лука
маслиново уље
дакле, бибер, першунов лист, шећер
мало кукурузног брашна

Припрема:

Рибу исећи на комаде, уваљати у кукурузно брашно и испећи на маслиновом уљу. У уље преостало од пржења рибе ставити ситно сецкани бели лук да се пропржи.

Потом додати бели кромпир исечен на кришке и све заједно пржити док кромпир не омекша. Парадајз ставити накратко у кипућу воду а затим одмах у хладну па ољуштити кожицу и парадајз исећи на коцкице па додати у омекшали кромпир.

Крчкати на лаганој ватри док се не укува течност коју испусти парадајз. Посолити и побиберити по укусу, додати мало сечког першуновог листа и кашичицу шећера. Скувано поврће преручити у ватросталну посуду па преко поређати испржену рибу и запећи 15-так минута у рерни.

Пита са вишњама

pita sa višnjama
пита са вишњама / Извор: Профимедиа

  • 500 г кора
  • 800 г вишања
  • 600 г шечера
  • 400 мл киселе воде
  • 1 шоља уља
  • 100 г гриза

Од пола килограма кора испадне неких 6 ролата. Значи по три коре за један ролат. У једну посуду умутимо киселу воду и уље. Прву кору намажемо том смесом па ставимо две кашике шећера преко целе коре. Тако радимо и са другом и трећом кором. На трећу кору на почетку коре ставимо вишње, 2 кашике шећера и 3 кашике гриза. Увијемо у ролат. Тако радимо и са осталим корама. Одозго попрскамо мешавином киселе воде и уља и мало шећера како би корица била хрскава. Ролате поређати у плех и пећи.