clear sky
24°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Bez ova TRI JELA ne može da prođe Badnje veče - Tradicionalni recepti koje morate SUTRA da isprobate, cela PORODICA će se oduševiti

05.01.2024. 20:12
Piše:
Srbija Danas
Badnje veče
Badnje veče / Izvor: Srbija Danas

Na Badnje veče priprema se neparan broj posnih jela. Obavezni su hleb, so, riba pržena na ulju, salata od kiselog kupusa, rezanci sa orasima, turšija, med, crno vino i prebranac.

Upkos promenama i prilagođavanju tokom vremena, ostala su neka obeležja Božića i Badnje večeri koja mu prethodi i danas se ponavaljaju..Na sto se stavlja božićna sveća i sito ili tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike crvene jabuke, žito, novac, kukuruz, suve šljive i orahe. Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom i dobrim životom u kući. Pored toga domaćica iznosi na trpezu pripremljena posna jela.

Domaćin se prekrsti, zapali sveću, okadi trpezu, pročita molitvu, razlomi kolač i svu čeljad ponudi večerom, pri čemu se uz čaše vina nazdravlja. Banje veče se završavalo večerom, pesmom i veseljem.

Recite zbogom GASOVIMA i nadutošću - Evo koju hranu možete da jedete bez STRAHAnadutost

Recite zbogom GASOVIMA i nadutošću - Evo koju hranu možete da jedete bez STRAHA

BADNJEVKA, starinska PITA koja se pravi za BADNJE VEČE - Puna oraha i suvog voća, najsočniji recept za OBAVEZAN detalj na trpezibadnjevka

BADNJEVKA, starinska PITA koja se pravi za BADNJE VEČE - Puna oraha i suvog voća, najsočniji recept za OBAVEZAN detalj na trpezi

Posni prebranac

pasulj
pasulj / Izvor: Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 g krupnog pasulja,
  • 500 g crnog luka,
  • biljni začin,
  • aleva paprika,
  • biber u zrnu,
  • 2 dl ulja,
  • so

Priprema:

Prebrati pasulj, oprati ga, natopiti vodom i ostaviti preko noći. Sutradan staviti da se kuva u slanoj vodi, ali paziti da se ne raskuva.Na zagrejanom ulju pržiti, oko 15 minuta, crni luk isečen na tanka rebarca. Umešati biljni začin i alevu papriku.U nauljenu đuveč tepsiju reðati red pasulja, red luka i bibera. I tako dok se ne utroši sav materijal. Poslednji red treba da bude red luka. Po potrebi malo dosoliti. Proptresti sud i tako ujednačiti masu.U zagrejanoj pećnici peći prvih 20 minuta na jakoj vatri. Zatim smanjiti vatru i lepo ukrčkati. Prebranac služiti uz salatu od kiselog ili svežeg kupusa.

Oslić sa povrćem

Potrebno:

800g oslića
400g belog krompira
400g paradajza očišćenog od ljuske
1 čen belog luka
maslinovo ulje
dakle, biber, peršunov list, šećer
malo kukuruznog brašna

Priprema:

Ribu iseći na komade, uvaljati u kukuruzno brašno i ispeći na maslinovom ulju. U ulje preostalo od prženja ribe staviti sitno seckani beli luk da se proprži.

Potom dodati beli krompir isečen na kriške i sve zajedno pržiti dok krompir ne omekša. Paradajz staviti nakratko u kipuću vodu a zatim odmah u hladnu pa oljuštiti kožicu i paradajz iseći na kockice pa dodati u omekšali krompir.

Krčkati na laganoj vatri dok se ne ukuva tečnost koju ispusti paradajz. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati malo sečkog peršunovog lista i kašičicu šećera. Skuvano povrće preručiti u vatrostalnu posudu pa preko poređati isprženu ribu i zapeći 15-tak minuta u rerni.

Pita sa višnjama

pita sa višnjama
pita sa višnjama / Izvor: Profimedia

  • 500 g kora
  • 800 g višanja
  • 600 g šečera
  • 400 ml kisele vode
  • 1 šolja ulja
  • 100 g griza

Od pola kilograma kora ispadne nekih 6 rolata. Znači po tri kore za jedan rolat. U jednu posudu umutimo kiselu vodu i ulje. Prvu koru namažemo tom smesom pa stavimo dve kašike šećera preko cele kore. Tako radimo i sa drugom i trećom korom. Na treću koru na početku kore stavimo višnje, 2 kašike šećera i 3 kašike griza. Uvijemo u rolat. Tako radimo i sa ostalim korama. Odozgo poprskamo mešavinom kisele vode i ulja i malo šećera kako bi korica bila hrskava. Rolate poređati u pleh i peći.