Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Италијани ово сматрају СМРТНИМ ГРЕХОМ! Данас је СВЕТСКИ ДАН ПИЦЕ, а овако је можете направите као ПРОФЕСИОНАЛАЦ

09.02.2023. 15:41
Пише:
Србија Danas/24sedam.rs
Pica
Пица / Извор: Профимедиа

Мало је људи на овом свету који неће одреаговати када неко спомене пицу.

На помен пице неко прво помисли на Италију и Напуљ, неко на кечап и студентске дане, неко на салце и проклету дијету, неко на пицу „уличарку“ ii пицу коју је преплатио а није се најео.... Свако има своју асоцијацију на пицу јер је она запосела све националне кухиње.

А данас, 9. фебруара, почаст јој одају Американци, где је 13 одсто популације једе буквално свакога дана.
Будући да је пица симбол Италије, одакле долази и друга јако укусна храна, када имамо неке недоумице у вези са пицом наравно да питамо Италијане, који су пицу какву данас познајемо први пут направљена у 18. веку.

Данас има толико љубитеља пице широм света па има и више од једног дана пице.

Национални дан пице 9. фебруара у Сједињеним Државама и другим земљама; али постоје и празници као што су Национални дан пицерије, Национални дан пице пеперони, Међународни дан пива и пице, Национални дан пице са кобасицама, а за Светски дан пице изабран је 17. јануар јер тог дана Католичка црква слави Светог Антонија Абатеа, заштитника животиња и пекара, па и пица мајстора – и он се обележава од 2017. која је била заиста посебна година за пицу - тада је пица добила званичну титулу светске баштине од Унеско Комитета за заштиту нематеријалног културног наслеђа.

Заборавите на БРИЈАЧЕ И БОЛНЕ ДЕПИЛАЦИЈЕ! Савршено ГЛАТКА КОЖА сада је могућа безболно и на "дуге стазе"

Заборавите на БРИЈАЧЕ И БОЛНЕ ДЕПИЛАЦИЈЕ! Савршено ГЛАТКА КОЖА сада је могућа безболно и на "дуге стазе"

ПЛАВА ЈЕ БОЈА МЛАДОСТИ - Нина Бадрић засенила у светлом капуту, а овакав комад одеће СТОЈИ СВАКОЈ ЖЕНИ

ПЛАВА ЈЕ БОЈА МЛАДОСТИ - Нина Бадрић засенила у светлом капуту, а овакав комад одеће СТОЈИ СВАКОЈ ЖЕНИ

Иако је додавање мајонеза, кечапа и осталих додатака уобичајено за наше подручје, уколико ово урадите у Италији, јако ћете увредити италијане!

10 савета пица мајстора за припрему најбоље пице

1. Свеж а не суви квасац

Уместо сувог квасца користите најсвежији квасац који можете наћи, па га размутите у шољицу топле воде и оставите да пође.

2. Користите различите врсте брашна

Ако желите да припремите пицу од брашна од целог зрна, додајте и мало обичног белог брашна. Кора за пицу која се припрема од брашна од целог зрна може бити тврда, па ће јој обично брашно дати бољу текстуру.

3. Филтрирана вода је важна за кору

Најбољи пица мајстори у тесто стављају филтрирану воду -  она је важна да би тесто било мекше.

pica
пица / Извор: Профимедиа

4. Дајте тесту соли

Уколико додате со у тесто, шта ће бити кад се додају и слани састојци попут феферона и пармезана? Сви врхунски пица мајстори слажу се да су најбоље пице имају изузетан укус коре, па со у тесту никада не треба жртвовати због осталих сланих састојака. Идеално је посолити тесто једном кашичицом соли у просеку, у зависности од количине и осталих састојака.

5. Развуците тесто рукама а не оклагијом

Када се ваше тесто загреје на собној температури и порасте, биће веома еластично и лако ће се развлачи. Пица мајстори саветују да задржите ту текстуру, стога за развлачење теста немојте да користите оклагију јер ће она само згуснути тесто, а кора ће бити веома тврда Тесто је најбоље развући и обликовати прстима и тапкањем.

6. Премажите кору маслиновим уљем

Како би ивице коре биле хрскавије, премажите их маслиновим уљем – непосредно пре него што је убаците у рерну.

pica
пица / Извор: Профимедиа

7. Домаћи парадајз сос уместо пасте и кечапа

Кечап и парадајз паста није сос за пицу. Добар парадајз сос треба да се прави само од неколико једноставних састојака - парадајза, црног лука, белог лука и соли. Домаћи парадајз сос је најбољи сос.

8. Не претерујте са сосом

Ништа није горе од гњецаве коре због претеране количине соса. Сос само благо треба да покрије површину теста. Он треба да открије остале укусе, а не да их надјача.

9. Мање састојака – више укуса

Важо је да не стављате много фила на пицу јер је онда корици потребно више времена да се испече. Велика количина састојака условљава гњецаву корицу. Свеже биље попут руколе ставите тек кад пицу извадите из рерне.

10. Припремите рерну

Ако користите стандардну рерну, потребно је да је укључите на 250 степени и сачекате док се у потпуности не загреје. Оно што пици може дати додатни укус јесте и површина на којој се она налази. Камен за пицу или сталак за рерну обложен каменом ће одлично урадити посао, па чак и обична изврнута посуда све док јој дате довољно времена да се претходно загреје.