Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

1. МАЈ

ТАЈНА СОЧНИХ И ИДЕАЛНО СПРЕМЉЕНИХ ЋЕВАПА - За оне који НЕ ПОСТЕ, овај рецепт ће бити савршен за припрему ПРВОМАЈСКОГ УРАНКА!

30.04.2024. 11:47
Пише:
Србија Данас/Крстарица
ćevapi
ћевапи / Извор: Shutterstock

Месо с роштиља мора бити мекано и сочно, а након оброка не смете осећати тежину у желуцу и сећати се ћевапа цео дан. За ћевапе и пљескавице користите искључиво јунеће месо и то прву четвртину (врат, плећку, флам и ребра), а јуне мора бити старо између 12 и 18 месеци.

‘Месо мора бити охлађено од нуле до два степени, сече се на комаде, уситњава прво на крупној решетки за млевење меса и соли, јер је со конзерватор и омекшивач. На килограм меса иде два посто соли и то је норматив.

 Затим одлежи и меље се на ситној решетки и поново хлади, не сме доћи на собну температуру’, одувек је била и остала формула за савршене ћевапе и пљескавице легендарног роштиљ-мајстора лесковачког порекла Костадина Косте Стефановића.

‘Ћевапе за роштиљ људи најчешће узимају зато што верују да је с њима најтеже погрешити, што не мора увек бити сасвим тачно. Наиме, мало људи зна да је ћевапе увек боље пећи у тигању изнад роштиља јер њих би требало све време вртети док се пеку желите ли да буду сочни и укусни као у вашој омиљеној печењари’, саветује Мишо Пешић, власник Бееф Shopa, а пише Вечерњи лист.

roštilj
роштиљ / Извор: Shutterstock

Поступак је следећи: – Ставите мало масноће у тигањ, белу лук који сте оставили у љусци и гранчицу рузмарина. Све време тресите тигањ изнад ватре и добићете мекане и сочне ћевапе који ће нестати у трену. На роштиљу је ово немогуће постићи, нарочито ако имате веће друштво па на решетку или плочу баците четрдесетак ћевапа – тврди Пешић.

Србија Данас/Крстарица/А.Ј./Пренела: Т.О.