Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НА САВИЦУ ТРЕБА ЈЕСТИ МАСЕНИЦУ": Рецепт за јело које су муслимани правили на дан Светог Саве, крије многа значења

27.01.2023. 12:32
Пише:
Србија Данас/Опанак
masenica
масеница / Извор: Фото: YouTube printscreen/Binin Сахан

Обичај свих муслимана је да дан Светог Саве праве и једу масеницу, традиционално санџачко јело, а разлог се налази у историји српског народа.

"Масеница" је традиционално јело које се месило у у свим муслиманским кућама на дан Светог Саве. Рецепт та ову питу забележен је у сјеничком селу Папиће, а за њу је важила и изрека „увек за Савицу треба јести масеницу“

СВЕТИ САВА БЛАГОСИЉА ИЛИ ПРОКЛИЊЕ: Срби вековима верују да ОВА појава ДАНАС може наслутити велико ЗЛО

СВЕТИ САВА БЛАГОСИЉА ИЛИ ПРОКЛИЊЕ: Срби вековима верују да ОВА појава ДАНАС може наслутити велико ЗЛО

МОЛИТВА СВЕТОМ САВИ СПАСИЛА ЈЕ МНОГЕ СРБЕ! Ако желите мир и спокој обратите се нашем највећем свецу

МОЛИТВА СВЕТОМ САВИ СПАСИЛА ЈЕ МНОГЕ СРБЕ! Ако желите мир и спокој обратите се нашем највећем свецу

Сјеничка масеница

  • 0.5 кг брашна
  • 200 г сјеничког сира
  • 1 јаје
  • 1 кашика уља
  • 0.5 дл млека
  • 1 кашика маргарина
  • 100 г кајмака

Умутити брашно са водом густине као за палачинке, посолити, и ту смесу пећи у подмазаној тепсији – не одједном већ део по део као палачинке. Када се  “палачинке” испеку исцепкају се на комадиће па се потом прелију следећим зачином од сјеничког сира:

У претходно загрејан тигањ дода се 0.5 дл млека и кашика маргарина. Када се маргарин истопи и млеко проври додају се сир и кајмак. Комплетну смесу потребно је кувати док се кајмак и сир не истопе, отприлике 5 до 7 минута.

Прелив додати исцепканим “палачинкама”. Тако припремљено предјело служити док је топло.

Одакле муслиманима потреба да поштују хришћански празник као што је дан Светог Саве?

Салих Селимовић, српски историчар, професор и публициста из Сјенице, познат је по својим истраживањима у областима историје исламизације југословенских простора, демографији и миграцијама становништва. У својим студијама и усменим излагањима наводи да је код Муслимана некада постојао веома јак култ Светог Саве и то нарочито код Муслимана у Лимској долини, али и на много ширем простору.

“Увек су Муслимани у Старој Рашкој знали да су српског порекла и да су пре исламизације били православци. Изузетак су само албански Малисори, који су дошли у југоисточни део Рашке током 18. века. Зато су чували и штитили манастир Милешеву као своју светињу. Клањали су се моштима Св. Саве, веровали у њихову чудотворност. Да би им сачували здравље и заштитили од урока, многи Муслимани су крштавали своју децу. То је био један од разлога што је исламизирани Албанац Синан-паша наредио да се мошти Светог Саве ископају, пренесу на Врачар и спале. Паша је мислио да ће тако уништити култ тог великог српског просветитеља и одбити Муслимане од Милешеве.”

Тек од тада се култ овог светитеља проширио на све српске земље, а Муслимани су наставили да поштују његов култ, посећују и дарују Милешеву.

Муслимани нису могли тек тако, ни брзо ни олако да забораве ни своје порекло ни своју претходну веру. И данас, почетком 21. века, посебно у руралним срединама Сјеничко-пештерске висоравни, Бихора, средњег и доњег Полимља, Старог Влаха код муслимана се у народном календару осим у вези са бајрамима и Рамазаном може чути: „за Божић, после Божића, на Савиндан, по Савиндану, за Ђурђевдан, на Преображење, по Митровдану“ и сл. Обичаји и народна традиција не могу тако једноставно да нестану из свести народа без обзира на верску различитост.