Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Ове 3 СРПСКЕ САЛАТЕ су проглашене најбољим на свету - Једна је мало позната, а две сви ОБОЖАВАЈУ

29.04.2023. 12:09
Пише:
Србија Danas/stvarukusa.rs
Lučena paprika
Лучена паприка / Извор: Shutterstock

Наше салате се налазе на врху листе најбољих.

Сваки странац који је дошао у Србију имао је само речи хвале за нашу храну. Постоје разни специјалитети који се праве већ годинама, а о чијем се укусу прича са уживањем. Када је реч о салатама и ту смо неприкосновени.

Чувени гастрономско-туристички водич ТастеАтлас је направио листу најбољих салата на свету, а Моравска је проглашена за једну од најбољу, а нашла се чак на високој четвртој позицији. Имајућу у виду разноликост и састојака и техника широм света, није било лако изборити се за овако високо позиционирано место.

Прљав роштиљ квари УКУС МЕСА! Ево како да га НАЈБОЉЕ ОЧИСТИТЕ и припремите за употребу

Прљав роштиљ квари УКУС МЕСА! Ево како да га НАЈБОЉЕ ОЧИСТИТЕ и припремите за употребу

НАЈБОЉА МАРИНАДА за роштиљ - Овако ћете добити СОЧНО И УКУСНО МЕСО, биће вам потребно неколико састојака

НАЈБОЉА МАРИНАДА за роштиљ - Овако ћете добити СОЧНО И УКУСНО МЕСО, биће вам потребно неколико састојака

Како хороскопски знаци проводе ПРВИ МАЈ? Једни роштиљају, други негодују, трећи ЈЕДУ БЕЗ ПРЕСТАНКА

Како хороскопски знаци проводе ПРВИ МАЈ? Једни роштиљају, други негодују, трећи ЈЕДУ БЕЗ ПРЕСТАНКА

А поред ње се налази и Шопска салата која је заузела друго место, али ту позицију делимо са Бугарском, јер регион Шопи обухвата обе земље и не зна се чији је оригинални рецепт. Такође, на 21. месту су се нашле белолучене паприке које су у народу познатије и као печене паприке са белим луком.

Посебно је интересанто то што ТастеАтлас истиче како је Србија идеална дестинација за све љубитеље гурманлука, јер је храна релативно приступачна, а јако квалитетна.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

У наставку текста прочитајте како се прави Моравска салата

Састојци:

  • 5-6 већих печених паприка
  • 2 љуте печене паприке
  • 3-4 парадајза
  • 1 чен белог лука
  • 1 струк празилука

Moravska salata
Моравска салата / Извор: Youtube Printscreen/Kuhinja Валентина Машковић

Припрема:

Печене паприке очистите од семенки и исеците на траке. Парадајз ситно исецкајте, као и празилук. Помешајте, а онда у другој посуди помешајте уље, сирће, со, бибер и млевени бели лук. Добијену смесу прелијте преко салате.

Тајна ове салате јесте врхунска слатка црвена паприка карактеристична за моравски крај.