Овако ћете имати НАЈТВРЂЕ УСКРШЊЕ ЈАЈЕ - захваљујући правој техници кувања и одабира, ПОБЕДА у туцању је загарантована
Ускрс је најлепши верски празник, а једно од његових највећих обележја је туцање јајима.
Ускрс је пред вратима, а са њим и вечита дилема – како имати „најјаче“ јаје које ће све победити у традиционалном куцању? И док сви знају да су јаја ћурке јача од кокошијих, а она од гуске и морке (мисирке) практично несаломива, већина нас ипак користи обична кокошија јаја.
Е па ево како да их природно ојачаш – и имаш предност на дан највећег куцања у години!
Бирај најмање и најчвршће кокошије јаје
Мање јаје = дебља љуска. Увек гледај да нађеш што мање јаје, равномерно обликовано, без пукотина и са благо зашиљеним врхом. Врхом се и куца, зато је битно да је чврст.
Исхрана кокошке прави разлику
Ако имаш приступ домаћим јајима – још боље. Кокошке које слободно кљуцкају по двористу доста зеленила несу јаја са тврђом љуском. Ако не, бирај јаја са ознаком „0“ (органска) – она најчешће долазе од боље храњених кока.
Потопи јаје у слану воду пре кувања
Пре кувања потопи јаја у раствор хладне воде и кашике соли на неколико сати (може и преко ноћи). Со може допринети јачини љуске и спречити пуцање током кувања.
Додај сирће у воду док куваш јаја
Сирће помаже да се беланце брже стегне ако дође до пукотине, али такође може помоћи и у јачању спољне љуске у комбинацији са сољу.
Кувај јаја постепено – без пуцања!
Јаја стави у хладну воду, па тек онда на шпорет. Тако ће се постепено загревати и неће доћи до наглог пуцања. Кувај их лагано 10-12 минута – предуго кување може чак и да ослаби љуску.
Охлади их одмах након кувања
Брзо хлађење у леденој води помаже учвршћивању љуске и беланцета. Пусти их да се скроз охладе – и тек тада фарбај.
Бонус савет: Ако баш желиш да победиш у куцању, а није ти проблем да будеш "мало варалица" – узми јаје од морке. Оно је мањих димензија, али готово неуништиво.