Ovako ćete imati NAJTVRĐE USKRŠNJE JAJE - zahvaljujući pravoj tehnici kuvanja i odabira, POBEDA u tucanju je zagarantovana
Uskrs je najlepši verski praznik, a jedno od njegovih najvećih obeležja je tucanje jajima.
Uskrs je pred vratima, a sa njim i večita dilema – kako imati „najjače“ jaje koje će sve pobediti u tradicionalnom kucanju? I dok svi znaju da su jaja ćurke jača od kokošijih, a ona od guske i morke (misirke) praktično nesalomiva, većina nas ipak koristi obična kokošija jaja.
E pa evo kako da ih prirodno ojačaš – i imaš prednost na dan najvećeg kucanja u godini!
Biraj najmanje i najčvršće kokošije jaje
Manje jaje = deblja ljuska. Uvek gledaj da nađeš što manje jaje, ravnomerno oblikovano, bez pukotina i sa blago zašiljenim vrhom. Vrhom se i kuca, zato je bitno da je čvrst.
Ishrana kokoške pravi razliku
Ako imaš pristup domaćim jajima – još bolje. Kokoške koje slobodno kljuckaju po dvoristu dosta zelenila nesu jaja sa tvrđom ljuskom. Ako ne, biraj jaja sa oznakom „0“ (organska) – ona najčešće dolaze od bolje hranjenih koka.
Potopi jaje u slanu vodu pre kuvanja
Pre kuvanja potopi jaja u rastvor hladne vode i kašike soli na nekoliko sati (može i preko noći). So može doprineti jačini ljuske i sprečiti pucanje tokom kuvanja.
Dodaj sirće u vodu dok kuvaš jaja
Sirće pomaže da se belance brže stegne ako dođe do pukotine, ali takođe može pomoći i u jačanju spoljne ljuske u kombinaciji sa solju.
Kuvaj jaja postepeno – bez pucanja!
Jaja stavi u hladnu vodu, pa tek onda na šporet. Tako će se postepeno zagrevati i neće doći do naglog pucanja. Kuvaj ih lagano 10-12 minuta – predugo kuvanje može čak i da oslabi ljusku.
Ohladi ih odmah nakon kuvanja
Brzo hlađenje u ledenoj vodi pomaže učvršćivanju ljuske i belanceta. Pusti ih da se skroz ohlade – i tek tada farbaj.
Bonus savet: Ako baš želiš da pobediš u kucanju, a nije ti problem da budeš "malo varalica" – uzmi jaje od morke. Ono je manjih dimenzija, ali gotovo neuništivo.