Шта треба да РАДИТЕ СА СЛАВСКИМ КОЛАЧЕМ након Никољдана? Ево шта је једино исправно после сваке славе
Славски колач има изузетно место у православној традицији.
После славског дана многи се запитају шта учинити са храном која је остала, а посебно са славским колачем, који има изузетно важно место у православној традицији.
Славски колач није обичан хлеб, већ благословени дар који домаћин приноси Богу као знак захвалности и молитве. Он симболизује тело Исуса Христа, због чега је увек округлог облика и украшен посебним симболима од теста.
Често се поставља питање да ли славски колач треба чувати ако остане након славе. На то је указао и отац Дејан Крстић, који објашњава да славски колач нема сврху уколико остане само украс:
- Треба знати да славски колач није трофеј, нити изложбени предмет који чувамо да би људи видели како је лепо украшен. Његова лепота нема смисла ако остане само споља. Он је свети дар, благословен хлеб који треба да се употреби, рекао је за портал pravoslavlje.rs.
Славски колач, према његовим речима, није намењен да данима стоји на столу, већ да се подели са онима који су присутни на слављу:
- Колач се сече, дели и једе управо да бисмо кроз њега примили благодат у благослов Божји и светитеља кога славимо. Његова сврха није да стоји на столу или у кухињи данима, него да се на славској трпези подели са укућанима и гостима.
Прави смисао славског колача, како се истиче, остварује се тек онда када се поједе са захвалношћу, јер тада постаје храна и за тело и за душу. Због тога га не треба остављати да се поквари или да касније не знамо шта ћемо са њим:
- Зато га не треба чувати да се убајати, да после не знамо шта ћемо да њим или га бацимо. Напротив, подели га одмах, на самом славском столу. Употреби оно што је Бог благословио. Благослов је дарован да се прими, а не да се склања. Славски колач се освећује да бисмо га јели и управо једући га освећујемо и себе и дом у коме славимо.