5 ПОСНИХ КРЕМАСТИХ САЛАТА - идеално да их направите данас, за Аранђеловдан!
Праве се за тили час и идеално је освежење за данашњу славску трпезу за Аранђеловдан!
Посне салате су неизоставан део славске трпезе и посебно се издвајају кремасте верзије које имају богат укус и лепу текстуру.
Било да желимо доручак, предјело или главно јело, ове салате су једноставне за припрему и веома укусне.
Доносимо шест посних кремастих салата које се лако праве, а одличне су за сваки славски сто.
Посна паштета, једноставно и кремасто предјело
За припрему ове паштете користимо:
-
једну конзерву туњевине у уљу
-
једну конзерву сардине у уљу
-
250 г посног маргарина
-
сок од пола лимуна
-
со и кисели краставчићи по жељи
Припрема:
Маргарин оставимо на собној температури да омекша, а затим оцедимо уље из туњевине и сардине. У омекшали маргарин додајемо рибу и мутимо док не добијемо једноличну и компактну масу. Посолимо по укусу, додамо лимунов сок и ситно насецкамо два до три кисела краставчића које умешамо у смесу. Паштету хладимо у порцеланској посуди и служимо. Најбоља је када одстоји један дан и лепо иде уз тост и топли чај.
Урнебес посна салата, богата и ароматична
За ову салату користимо:
-
кувани кромпир
-
шаргарепу из туршије
-
кисели краставац из тегле
-
посни мајонез
-
посни качкаваљ
Припрема:
Кромпир кувамо у љусци, ољуштимо га и оставимо да се охлади. Затим рендамо кромпир, мркву, кисели краставац и качкаваљ, слажемо слојевито и између сваког слоја додајемо посни мајонез. Салату завршавамо мајонезом и качкаваљем и можемо је декорисати по жељи. Овакав начин слагања даје леп изглед и разноврсну текстуру.
Посна салата са кикирикијем и кукурузом
За припрему користимо:
-
једну шољу сланог печеног кикирикија
-
једно паковање кукуруза шећерца
-
две кашике посног мајонеза
-
две кашике посне павлаке
-
једну шољу пиринча
-
једну шољу шампињона из тегле
-
једну свежу црвену паприку
-
со и бибер по укусу
Припрема:
Кукуруз и пиринач кувамо одвојено, кикирики, шампињоне и свежу паприку ситно исецкамо, затим мешамо павлаку и мајонез и додајемо све остале састојке. Посолимо и побиберимо по укусу, добро измешамо, декорисемо и оставимо у фрижидеру да се охлади. Ова салата се лепо презентује у стакленим посудама и може се украсити першуном, чери парадајзом или ренданим посним качкаваљем.
Посна руска салата
Потребно је:
-
500 грама куване беле рибе као што су ослић или сом
-
500 грама куване мешавине поврћа
-
пет киселих краставчића
-
домаћи посни мајонез
Припрема:
За мајонез кувамо пола литра воде са једном кашиком вегете, затим додајемо три кашике густина и кувамо док се не згусне. Након тога мутимо миксером и додајемо по кап уља, па додајемо сок од пола лимуна и две кашичице сенфа. Кувану рибу очистимо од костију и исецкамо, поврће скувамо и охладимо, а кисели краставчићи сецкамо ситно. Све сједињавамо, преливамо посним мајонезом и одлажемо у фрижидер да се стегне. Густин омогућава да салата добије фину, глатку и кремасту структуру.
Посна кремаста салата од шампињона
За ову салату користимо:
-
400 грама шампињона
-
једну главицу лука
-
посни мајонез
-
со, бибер као и лимунов сок или винско сирће по укусу
Припрема:
Шампињоне кратко пропржимо са луком, затим мешамо са посним мајонезом и зачинима. Ако желимо свежију арому, додајемо мало лимуновог сока или винског сирћета. Ова салата је одличан избор за љубитеље богатог умами укуса и пријатне кремасте текстуре.